تبیان، دستیار زندگی
منجی سفر خوش مسافر فلسطین در آستانه سال نو میلادی، گروهی از هنرمندان سینما ، تلویزیون و تئاتر، به سرپرستی نادر طالب زاده در شهرک سینمایی سازمان صدا و سیما که یادگار مرحوم علی حاتمی دانسته می شود، خود را آماده می کنند تا در شب...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گزارش پشت صحنه از سریال تلویزیونی بشارت منجی

سفر خوش مسافر فلسطین

در آستانه سال نو میلادی، گروهی از هنرمندان سینما ، تلویزیون و تئاتر، به سرپرستی نادر طالب زاده در شهرک سینمایی سازمان صدا و سیما که یادگار مرحوم علی حاتمی دانسته می شود، خود را آماده می کنند تا در شبی سرد، بخش دیگری از زندگی حضرت عیسی(ع) را به تصویر بکشند. بشارت منجی از لحظه  شکل گیری ایده  اولیه آن 15 سال دغدغه ذهنی سازنده اش و جمعی از همکاران وی بوده است. این دغدغه به صورت مستمر دنبال شد تا در نهایت، شرایط ساخت سریالی درباره  دوران زندگی «عیسای ناصری» فراهم شد.

حضرت عیسی (ع) رشد یافته منطقه جلیلیه بود. جایی در شمال فلسطین که در محاصره افکار و عقاید گروهی متعصب  ، جماعت شرک زده و قدرتهای گوناگون سیاسی و اجتماعی قرار داشت. این گونه است که زندگی این پیامبر، چنان جذاب می باشد که موضوع و مضمون فیلمها و سریال های گوناگون تلویزیونی قرار گرفته است. آنچه می خوانید گزارشی از یکی از مراحل تولید این سریال است.

شهرک سینمایی مرحوم حاتمی – ساعت 21

از زمان نامگذاری این زمینها به نام "شهرک سینمایی" تا امروز، بیشتر طراحان صحنه ی برجسته و فعال در سینما و تلویزیون ایران ، چیزی به این خاک اضافه کرده اند.

ولی الله خاکدان، در بخشی از این محل، تهران قدیم را باز سازی کرد و مجید میر فخرایی کوفه و مدینه را؛ و براساس طرحها و ایده های عبدالحمید قدیریان نیز، کشور یهودیه، شهر اورشلیم، ساختمان معبد قدس و سایر بناهای مربوط در این جا شکل گرفت.

پروژکتورهایی که درحال نصب بر روی دکورهای معبد سلیمان است، خبر از تدارک صحنه فیلمبرداری   می دهد. بخش زیادی از سریال بشارت منجی نیز در همین دکورها و سایر بناهای موجود در شهرک، فیلمبرداری  شد.

محل فیلمبرداری نیمی از سریال نیز، فضاهای باز بوده که درسفرهای متعدد دوربین نیز به دنبال آنها راهی این فضاهای آزاد شده است.

داخل کمپ ، گروههای مختلف مشغول آماده کردن خود برای آغاز فیلمبرداری هستند. ایفا گر نقش "عیسی(ع)"  در این مجموعه، علاوه بر ایفای نقش اصلی، فعالیت های هنری دیگری از جمله طراحی صحنه دارد، او آخرین بازیگری بود که به جمع بازیگران "بشارت منجی" پیوست.

نادر طالب زاده، کارگردان سریال معیارهای زیادی برای انتخاب بازیگرانش داشت. طالب زاده تمایل داشت بازیگران سریالش- به لحاظ روحی، نوع نقشها و فضای کلی مجموعه متناسب باشند و چهره های آنها نیز، چندان تکراری نباشد. معیارها در مورد نقش اصلی این سریال، البته سخت تر بود. «عیسی (ع)  باید چهره ای داشته باشد که عامه مسلمانان و مسیحیان با دیدن تصویری از او بتوانند با اطمینان بگویند که این شخص عیسی(ع) است.» در چنین شرایطی و با معیارهای در نظر گرفته شده، کاندیداهای ایفای نقش "عیسی (ع)" یا به لحاظ سنی و فیزیکی با نقش تناسب نداشتند و یا واجد ویژگی های دیگر نقش نبودند.

احمد سلیمانیان در یکی از شهرهای استان لرستان به نام الشتر متولد شده است و سالهایی را به خاطر شرایط  شغلی در ترکمنستان سپری کرده. به علت شباهت چهره، مردم با دیدن او به یاد عیسی مسیح (ع) می افتادند و این همه را متعجب می ساخت.

وی چند ماه پیش از آغاز بازی در این سریال، به نیت انجام کارهای هنری از شغل خود استعفا داد و به تهران آمد. حسن سرچاهی – ایفا گر نقش باراباس در این مجموعه – بارها او را به ماندن در تهران تشویق کرد.

روزی از روزها او به واسطه معرفی ابوالقاسم شکاری با کارگردان ملاقات کرد و در شرایطی برای ایفای نقش عیسی انتخاب شد که 3 ماه از استعفایش می گذشت. با انتخاب او تیم کارگردانی که حدود 6 ماه برای انتخاب بازیگر، انرژی زیادی صرف کرده بودند، نفس راحتی کشیدند.

اضلاع مثلث تحقیق

بهزاد، یکی از مشاوران فیلمنامه بشارت منجی بوده است. در طول توضیحاتش اشاره می کند که در نگارش فیلمنامه و ساخت سریال، 3 منبع تحقیقی، متون اصلی و موثق اسلامی و قرآن به عنوان متون پایه، تاریخ باستان و متون مسیحیت به عنوان اضلاع چپ و راست مثلث متون اسلامی مورد توجه قرار گرفته است و از منابع تاریخ باستان و متون مسیحیت تا آنجا استفاده شده که با قرآن و متون اسلامی همخوانی داشته اند.

حمله آغاز می شود

35 سال از عروج عیسی مسیح (ع) می گذرد. سال 70 پس ازمیلاد است و تا لحظاتی دیگر، با حمله سربازان رومی به بیت المقدس، معبد سلیمان آتش گرفته و تخریب می شود و بعد از این واقعه است که "دیاز پورا" ی قوم بنی اسرائیل آغاز می شود و این قوم در جهان پراکنده می شوند. محاصره اورشلیم و تخریب کامل معبد سلیمان در متون مختلفی همچون انجیل ، عهد عتیق و عهد جدید، از زبان موسی (ع) و عیسی (ع) پیش بینی شده بود. امشب نیز در پی به نتیجه نرسیدن مذاکرات ارتش امپراتوری روم با سران شهر، تصمیم حمله گرفته می شود.

دستور قتل صادر می شود

سربازان رومی و مردم اورشلیم در حال زد و خورد هستند. عارف پیشگو در حال حرکت است و در گوشه ای از صحنه، روبین  یکی از سران فریسی، از سوی سربازان روم دستگیر شده است . او را  به نزد " لنتوس " ، ژنرال رومی آورده اند.

روبین و لنتوس در گذشته نیز باهم برخورد داشته اند و حالا با گذشت سالها، یک چشم روبین بینایی خود را از دست داده و روی آن یک چشم بند چرمی قرار دارد.

آجودان های لنتوس جعبه حاوی سکه های طلا را از دست روبین می گیرند. او در مقابل لنتوس از ترس می لرزند.

لنتوس از او می پرسید: مرا می شناسی ؟

روبین پاسخ می دهد: نه.

لنتوس پوزخندی می زند ، باید هم نشانسی . اون وقتی که 2 تا چشم داشتی منو نمی شناختی و حالا...

لنتوس با اشاره به عارف پیشگو (که محمد رضا آغاسی ایفاگر نقش عارف است) ، از یکی از نزدیکانش می پرسید: او چه می گوید: می گویند: او از زمان موسی (ع) این وضع را تشریح می کند و می گوید که موسی (ع) نیز وضع اسفناک قوم یهود را پیش بینی کرده بود. لنتوس به سراغ جعبه  حاوی سکه های طلا می رود و با دست آنها را زیرورو کرده و لحظاتی بعد نیز دستور مصلوب کردن روبین را صادر می کند.

روبین وحشت زده فریاد می زند: نه، منو مصلوب نکنید. حاضرم راه خزانه مخفی رو نشونتون بدم.

لنتوس: رُفقات قبلاً این کاررو کردن.

روبین : نه، منو همین جا بکشید. نمی خواهم ننگ مردن در قتلگاه عیسی نصیبم بشه.

لنتوس : ببریدش جلجتا و مصلوبش کنید. سفر خوش! مسافر جلجلتا...

سربازان کشان کشان روبین را می برند و لنتوس لبخند می زند...