تبیان، دستیار زندگی
کمتر از یک هفته پس از ترور رفیق حریری، سفیران آمریکا و فرانسه در بیروت بدون کوچکترین مدرک اثبات‌شده‌ای همزمان به این نتیجه می‌رسند: سوریه مسئول این جنایت است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بازی سیاست‌مداران با ملت‌ها

راز رؤسا

در یک سند ژاک شیراک رییس جمهور سابق فرانسه، با خودکار سیاه (و خطی قرمز که زیر آن کشیده شده!) قید ‌کرده است: نیاز است سوریه در قتل رفیق حریری درگیر شود. تا اینکه از این طریق هم قدرت سیاسی آن تضعیف شود و هم دچار مشکلات داخلی و تزلزل سیاسی شود.

به گزارش ایبنا، ونسان نوزیل، روزنامه‌نگار فرانسوی به تازگی اثری به نام «راز رؤسا» به زبان فرانسه روانه بازار کرد. ترجمه گزیده‌هایی از کتاب به زبان عربی و انتشار آن در روزنامه السفیر چاپ بیروت، سیلی از مخاطبان را برای خرید اثر روانه کتابفروشی‌های بیروت کرد. این در حالی است که ترجمه انگلیسی کتاب در حال انجام است و به زودی در دسترس علاقه مندان قرار می‌گیرد.

در این کتاب تبانی‌های پشت پرده رهبران سیاسی جهان خصوصا درباره جهان عرب در کانون توجه تحقیقات نویسنده قرار دارد. هر چند بسیاری از مسایل مطرح شده چون دشمنی قذافی و ریگان یا پیام جورج بوش پدر به فرانسوا میتران مبنی بر "رقص سربازان ائتلاف در خیابان‌های بغداد پس از سقوط صدام" در زمان جنگ اول خلیج فارس بر ضد عراق تازگی ندارند.

اما طرح ناگفته‌ها در این کتاب درباره اطلاع رفیق حریری از قطعنامه 1559 و مواضع یکسان و برنامه‌ریزی شده فرانسه و آمریکا برای کشاندن پای سوریه به ماجرای ترور رفیق حریری در سال 2005 از اهمیت زیاد برخوردار ست.

در این کتاب تبانی‌های پشت پرده رهبران سیاسی جهان خصوصا درباره جهان عرب در کانون توجه تحقیقات نویسنده قرار دارد

نکته جالب در زمینه نگارش اثر، اجازه رسمی مطالعه آرشیو اسناد کاخ الیزه به نوزیل است چرا که فرانسوی‌ها از دیرباز عادت دارند تنها پس از گذشت 60-30 سال از زمان وقوع یک ماجرا اسناد آن را در اختیار محققان یا روزنامه‌نگاران قرار دهند.

مصاحبه‌هایی با سیاستمداران فرانسوی و آمریکایی دوران ژاک شیراک و جورج دبلیو. بوش نیز در این اثر گردآوری شده است که حاصل آنها تصویری تراژدی-کمدی از روابط پشت پرده‌ای است که به زعم دانشمندان علم سیاست "بازی با ملت‌ها" نامیده می‌شود.

همچنین نویسنده با یادآوری سال‌های دهه 50 میلادی در کتابش ادعا می‌کند آمریکا و فرانسه بر خلاف ظاهر دموکراتیک خود با اراده‌ای مصمم در صدد مداخله و وارد شدن به ماجراهایی هستند که به منظور تغییر رژیم‌های سیاسی در کشورهای مستقل و متکی به خود انجام می‌شود.

رییس فرانسوی برای انتخابات قریب الوقوع ریاست جمهوری لبنان از آمریکا درخواست حمایت از نامزد ریاست جمهوری مستقلی می‌کند که تحت نفوذ سوریه نباشد، تا از این راه هم امیل لحود از ریاست جمهوری کنار برود و هم عقب نشینی نظامی سوریه از لبنان با عقب نشینی سیاسی همراه باشد

برای مثال سپتامبر 2003، شش ماه پس از فتح عراق به دست نیروهای هم‌پیمان آمریکایی و انگلیسی، بوش و شیراک در حاشیه نشست عمومی سازمان ملل متحد با هم دیدار کردند و رییس جمهور آمریکا از همتای فرانسوی‌اش خواستار فشار بیشتر بر سوریه و شخص بشار اسد برای خودداری از سنگ اندازی در راه منافع آمریکا در منطقه شده بود.

در آن زمان وزارت خارجه آمریکا بشار اسد را جمال عبدالناصری جدید خوانده بود که می‌بایست: "جاه‌طلبی‌های او کوتاه شود". پس از آن هم مارس 2004، پس از مذاکرات شیراک با کنگره آمریکا از رییس جمهور وقت فرانسه خواسته می‌شود تلاش‌هایی مشترک و همسو با آمریکا برای کاهش نفوذ سوریه در لبنان به كار گرفته شود.

در ضیافت شام بوش و شیراک در ژوئن 2004، رییس فرانسوی برای انتخابات قریب الوقوع ریاست جمهوری لبنان از آمریکا درخواست حمایت از نامزد ریاست جمهوری مستقلی می‌کند که تحت نفوذ سوریه نباشد، تا از این راه هم امیل لحود از ریاست جمهوری کنار برود و هم عقب نشینی نظامی سوریه از لبنان با عقب نشینی سیاسی همراه باشد.

نویسنده با یادآوری سال‌های دهه 50 میلادی در کتابش ادعا می‌کند آمریکا و فرانسه بر خلاف ظاهر دموکراتیک خود با اراده‌ای مصمم در صدد مداخله و وارد شدن به ماجراهایی هستند که به منظور تغییر رژیم‌های سیاسی در کشورهای مستقل و متکی به خود انجام می‌شود

در کتاب آمده است کمتر از یک هفته پس از ترور رفیق حریری، سفیران آمریکا و فرانسه در بیروت بدون کوچکترین مدرک اثبات‌شده‌ای همزمان به این نتیجه می‌رسند: "سوریه مسئول این جنایت است". در آن زمان نیز شیراک و کاندولیزا رایس هفته‌ای چندین بار با رد و بدل تماس‌های تلفنی مواضع آمریکا و فرانسه را با یکدیگر در قبال سوریه همسو می‌کنند.

در یکی از اسناد نیز ژاک شیراک با خودکار سیاه (و خطی قرمز که زیر آن کشیده شده!) قید می‌کند: نیاز است سوریه در قتل رفیق حریری درگیر شود تا از این طریق هم قدرت سیاسی آن تضعیف شود و هم دچار مشکلات داخلی و تزلزل سیاسی شود. علت اصلی چنین موضعی از سوی شیراک به اعلام عقب نشینی نیروهای نظامی سوریه از خاک لبنان در مارس 2005 توسط بشار اسد باز می‌گردد.

در آن زمان فرانسه تنها به عقب‌نشینی نظامی سوریه راضی نبود و شیراک در تماس‌های مکرر با بوش این نکته را اعلام می‌کند که: "این کافی نیست! چرا که سوریه نقاط استراتژیکی برای خود در لبنان حفظ می‌کند". از این رو شیراک خواستار فشار بیشتر بر سوریه و جدایی حزب‌الله از سوریه می‌شود.

در کتاب آمده است کمتر از یک هفته پس از ترور رفیق حریری، سفیران آمریکا و فرانسه در بیروت بدون کوچکترین مدرک اثبات‌شده‌ای همزمان به این نتیجه می‌رسند: سوریه مسئول این جنایت است

کتاب تازه نوزیل آثار متأخری را به یاد می‌آورد که درباره بازی‌های پشت پرده در خاورمیانه انجام می‌شود. برای مثال در کتاب «بازی با ملت‌ها» اثر مایلز کوپلند اعتراف می‌شود سازمان سیا در براندازی شکری القواتلی رییس‌جمهور منتخب سوریه در سال 1949 و به قدرت رسیدن یک دیکتاتور نظامی به منظور قبول تشکیل حکومت نوپای صهیونیستی از سوی سوریه و ایجاد امنیت برای انتقال نفت از خاک سوریه، شرکت کرده است.

تنها تفاوت کتاب نوزیل با دیگر آثار مشابه آن است که آن آثار با اختلاف چند دهه و آن هم پس از اینکه همه بازیگران اصلی مرده یا کنار رفته‌اند و همه چیز به پایان رسیده است، منتشر می‌شود، حال آنکه «راز رؤسا» پس از پنج سال از کنار رفتن شیراک و بوش به بازار آمده است.

زمان انتشار اثر در لبنان نیز از این بدتر نمی‌تواند باشد. گروه 14 مارس که در رأس آنها سعد حریری، نخست وزیر کنونی لبنان قرار دارد، در سال‌های 2007-2005 به نام یاران غار ژاک شیراک شناخته می‌شدند. بسیاری از اعضای 14 مارس در آن دوران از تمام ظرفیت‌های قانونی مناصب خود برای پیشبرد سیاست‌های ضد سوری و هم سو با فرانسه و آمریکا استفاده کردند.


تنظیم از امیر مقیمی