تبیان، دستیار زندگی
دستورالعمل وزارت اقتصاد مثبت ارزیابی می شود و حرکتی صحیح در جهت مدیریت پذیر کردن نظام پولی پس از اجرای قانون........
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هدفمندی یارانه‌ها ومعوقات بانکی

هدفممندی یارانه ها

بخش اقتصاد- محمدحسین ادیب در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در خصوص دستورالعمل وزارت اقتصاد در مورد عدم برداشت معوقات بانکی از محل یارانه نقدی اظهارداشت: دستورالعمل وزارت اقتصاد، مثبت ارزیابی می شود و حرکتی صحیح در جهت مدیریت پذیر کردن نظام پولی پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه است.

وی افزود: در مرحله اول 4 هزار و 860 میلیارد تومان یارانه نقدی به حساب مردم واریز می شود، براساس عملکرد سیستم بانکی به ازاء یک ‌هزار میلیارد تومان اسکناس جدید ده هزار میلیارد تومان سپرده های بانکی افزایش می یابد و واریز 4 هزار و 860 میلیارد تومان حدود 49 هزار میلیارد تومان سپرده های بانکی را افزایش می دهد.

این اقتصاددان اضافه کرد: این اقدام 21 درصد حجم سپرده های بانکی را طی یک سال افزایش می دهد و آثار تورمی ناشی از حذف یارانه را بر قدرت خرید نقدینگی خنثی می کند.

وی افزود: بانکها از محل واریز یارانه نقدی، 44هزار میلیارد تومان سپرده جدید جذب می کنند و محدودیت عدم برداشت معوقات بانکی از یارانه نقدی، 44هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید ایجاد شده را شامل نمی شود، زیرا نقدینگی جدید ایجاد شده، مازاد بر 4 هزار و 860 میلیارد تومان متعلق به دارندگان معوقه اولیه نیست.

ادیب گفت: به عبارت دیگر نظر به اینکه مجموعه معوقات ریالی حدود 42 هزار میلیارد تومان است در عمل واریز یارانه نقدی در کلان به گشایش در امر معوقات بانکی می انجامد.

وی افزود: بانکها به ازای 230 هزار میلیارد تومان سپرده بانکی تنها 6 هزار و 500 میلیارد تومان نقد در صندوق نگهداری می کنند و یا تنها معادل دو و هشت دهم درصد سپرده ها را موجودی نقدی نگهداری می کنند.

اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به کاهش معوقات بانکی می انجامد

این اقتصاددان اضافه کرد: بانکها در ازای 49 هزار میلیارد تومان سپرده جدید که از محل پرداخت یارانه نقدی جذب می کنند تنها یک هزار و 372 میلیارد تومان موجودی نقدی نگهداری می کنند، لذا در عمل اجرای قانون هدفمند کردن یارانه انتفاع عظیمی را نصیب بانکها کرده و با افزایش سپرده های بانکی و در مرحله بعد افزایش تسهیلات بانکی، گام مؤثری در جهت کاهش معوقات بانکی برداشته می شود.

پرداخت سود به حسابهای یارانه قبل از اجرای قانون بلاموضوع است

ادیب در پاسخ به این سؤال که آیا پس از واریز به حساب مردم سودی به آن تعلق می گیرد؟ گفت: پس از واریز پول به حساب مردم از طریق خط اعتباری بانک مرکزی بلافاصله به وسیله بانکها، این موجودی به بانک مرکزی منتقل و پس از آغاز هدفمند کردن یارانه ها مجدداً این خط اعتباری در بانکها فعال می شود. به زبان دیگر، اگر این اقدام تأمینی انجام نمی گرفت، بانکها از محل یارانه نقدی اقدام به پرداخت تسهیلات می کردند و در زمان اجرای قانون فاقد منابع لازم برای پاسخگویی به مردم بودند.

وی افزود: در عین حال، در صورتی که حساب نقدی یارانه ها در بانکها فعال می شد، به ازای 4هزار و 860 میلیارد تومان روزانه نقدینگی افزایش می یافت و این آثار تورمی دارد و درست قبل از اجرای قانون، تورم ایجاد شده بود و این گونه ای از "داستان جلو افتادن" بود. استراتژی این است که قبل از اجرای قانون، تورم حداقلی و در پایین ترین نقطه ممکن باشد.

این اقتصاددان اضافه کرد: اقدام بانکها در بازگرداندن خط اعتباری به بانک مرکزی اقدامی صحیح، ضد تورمی و در جهت مدیریت مناسب نقدینگی ارزیابی می شود.

وی افزود: بر این اساس پرداخت سود به منابع ناشی از واریز یارانه نقدی قبل از اجرای قانون، بلاموضوع است، چون در عمل پولی به لحاظ فیزیکی جابجا نشده است، اما با آغاز اجرای قانون، پول فیزیکی جایگزین پرداخت اینترنتی موجود می شود.

تنظیم برای تبیان: حمیدی فر