تبیان، دستیار زندگی
روحانیت شیعه در جایگاه تنها نهاد مذهبی شیعه از آغاز تاكنون، همواره كوشیده است تا از دین و مردم، در برابر زورگویان دفاع كند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روحانیت شیعه در عصر رضا شاه

سازمان روحانیت شیعه

چاپ نخست كتاب «سازمان روحانیت شیعه در عصر رضا شاه پهلوی» تالیف امید بابایی، با راهنمایی محمود تقی‌زاده داوری از سوی انتشارات شیعه‌شناسی منتشر و روانه بازار نشر شد.

به گزارش ایبنا، در این اثر تلاش شده كه وضعیت ایران در دوره پیش از پهلوی به خوبی توصیف و نوسازی‌های مورد نظر حاكمیت آن دوره در عرصه‌های گوناگون اجتماعی، اقتصادی، حقوقی، آموزشی، نظامی و اداری كه عمدتا در جهت مقابله با نقش روحانیت بودند، تبیین شود.

تاریخ معاصر ایران نیز از نظر محتوا و مضمون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و چگونگی تحولات و فراز و فرودهای آن، حوادث مهم و تجربه‌های گران‌بهایی دربردارد. آگاهی دقیق از این حوادث می‌تواند رهیافتی موثر برای پیمودن راه دشوار در مقطع حساس كنونی باشد و ‌بی‌توجهی به آنها موجب ضرر و زیان خواهد شد.

بر اساس مطالب كتاب، تاریخ معاصر كشورمان همواره صحنه درگیری‌ها، پیروزی‌ها، شكست‌ها و افتخارآفرینی‌های ملتی بوده است كه رهایی از استبداد داخلی و استعمار خارجی، دو هدف عمده مبارزه‌های آن به شمار می‌آید.

سازمان روحانیت شیعه در جایگاه تنها نهاد مذهبی شیعه از آغاز تاكنون، همواره كوشیده است تا از دین و مردم، در برابر زورگویان دفاع كند

تلاش برای جلوگیری از فروپاشی كشور در مقابل هجوم استعمار روس، انگلیس و آمریكا و رویارویی با استبداد داخلی قاجاریه و پهلوی در قالب مشروطیت، نهضت ملی نفت، قیام پانزده خرداد و انقلاب اسلامی از تلاش دیرینه مردم ایران برای ساختن كشوری اسلامی، آباد، آزاد و مستقل حكایت دارد.

سازمان روحانیت شیعه نیز در جایگاه تنها نهاد مذهبی شیعه از آغاز تاكنون، همواره كوشیده است تا از دین و مردم، در برابر زورگویان دفاع كند. هرچند شان بنیادی روحانیت، تبیین و اجتهاد دین است، اما این بدان معنا نبوده و نیست كه روحانیت از امور اجتماعی و سیاسی غافل باشد؛ چنان كه جنبش‌ها، نهضت‌ها و انقلاب‌های مهم تاریخ ایران را همواره روحانیت رهبری می‌كرده است.

این نوشتار با استفاده از آثار مكتوب كتابخانه‌ای و مطالعه روشمند، به ریشه‌یابی و تحلیل فرایند تحدید نفوذ سازمان روحانیت شیعه در جهت اجرای مدرنیسم غربی پرداخته‌ است. پرسش اصلی این تحقیق آن است كه نوسازی در عصر رضا شاه، چه تاثیری بر قدرت و نفوذ سازمان روحانیت شیعه داشته است.

فرضیه اصلی پژوهش نیز آن است كه الگوی نوسازی در عصر رضا شاه، راه به سوی سكولاریسم می‌برد. در نتیجه اصلاحات اجتماعی و فرهنگی رضا شاه طی سال‌های 1299 تا 1320، هریك به نوعی سبب كاهش قدرت و نفوذ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی سازمان روحانیت شیعه شده است.

كتاب «سازمان روحانیت شیعه در عصر رضا شاه پهلوی» در شمارگان 1500 نسخه، 184 صفحه و بهای 22.000 ریال راهی بازار نشر شد.


گروه کتاب تبیان - محمد بیگدلی