• Nombre de visites :
  • 1871
  • 18/10/2010
  • Date :

Şehid-i Evvel (r.a)-1

şehid-i evvel (r.a)

Muhammed B. Mekki Amuli

[Ö. H/786, M/1365]

DOĞUM YERİ

Tarihler hicri 734'ü gösteriyordu. Lübnan'ın Cebel-i Amul bölgesi kalpleri Şii ve Ehlibeyt (a.s) sevgisiyle çarpan âşıkların yeriydi. Bu bölge ahalisinin kalbine velayet ve Ehlibeyt (a.s) sevgisinin tohumları Peygamberin (s.a.a) ve İmam Ali'nin sadık ve vefalı dostu Ebuzer el-Gifari (r.a) tarafından serpilmişti. Bu mukaddes yer büyük bir olaya şahit oldu. Güneş Cezyin kasabası üzerinden doğarak her tarafı aydınlattı. Geleceğin umudu ve fakihi gözlerini burada dünyaya açtı.[1]

Adı: Muhammed

Lakabı: Şehid-i Evvel

Babası: Ebu Muhammed Mekki

Annesi: Irak Alevilerinden Al-i Müeyye hanedanına mensup iffetli bir hanım

Dedesi: Şemsuddin olarak tanınan Şeyh Muhammed

Doğum Tarihi: hicri 734

Doğum Yeri: Cezyin Kasabası (Cebel-i Amul)

Cebel-i Amul geçmiş zamanlarda olduğu gibi günümüzde de büyük âlim ve muhaddislerin yetiştiği bir bölgedir.

Cebel-i Amul âlimlerinden bazıları:

1-Muhakkik-i Sani

2-Şeyh Lütfullah Meysi (r.a)

3-Şeyh Bahaî (r.a)

4-Şehid-i Evvel (r.a)

5-Şehid-i Sani (r.a)

6-Allame Seyyid Muhsin Emin (r.a)

6-Seyyid Abdülhüseyin Şerefuddin Amuli (r.a)

Şehid-i Evvel ve babaları Şia'nın meşhur fakihlerindendi. O, çocukluk dönemini Cezyin kasabasında geçirdi. Eğitimini ve terbiyesini âlim ve erdemli bir hanedanda aldı. Şehid-i Evvel (r.a) ilk temel eğitimini 16 yaşına kadar büyük muhakkik ve muhaddis olan babasından aldı. Ayrıca bu zaman zarfında babasının amcası Şeyh Eseduddin Saigi Cezyini'nin yanında matematik ilimlerini de öğrendi. Allame Seyyid Muhsin Emin şöyle nakleder: "Şeyh Eseduddin Saigi Cezyini döneminin büyük âlimlerinden ve matematik ilminin 13 dalında uzman bir şahsiyetti."[2]

EVLİLİK VE ÇOCUKLARI

Muhammed b. Mekki Amuli üstadı ve babasının amcası Şeyh Eseduddin Saigi Cezyini'nin kızıyla evlendi. Şehid-i Evvel'in (r.a) hanımı Şeyh Eseduddin Saigi Cezyini'nin kızı olması hasebiyle büyük bir âlime ve fakiheydi. Şehid-i Evvel (r.a) onu övgüyle anar ve hanımların fıkhı meselelerinde ona müracaat etmelerini söylerdi. Bu mübarek evliliğin meyvesi üç erkek ve bir de kız çocuğu oldu. Çocukların her biri Şia'nın tanınmış simalarından oldular.

Şehid-i Evvel'in Çocukları:

1-Raziyuddin Ebu Talib Muhammed: Şehid Evvel'in büyük oğludur. O, âlim ve fazıl biriydi. Babası ve İbni Mueyye'den hadis naklediyordu.

2-Ziyauddin Ebu'l Kasım Ali: Şehid Evvel'in ikinci oğludur. O, güvenilir, erdem sahibi ve takvalı bir âlimdi. Babası ve diğer âlimlerden hadis naklediyordu.

3-Cemaleddin Ebu Mensur Hasan: Şehid Evvel'in küçük oğludur. Büyük muhakkik ve fakihlerdendi. Babası tarafından hadis nakletme izni almıştı.  

4-Ümmü'l Hasan Fatıma: Şehid-i Evvel'in tek kızıdır. O, iffetli, mümine, âlime ve muhaddise bir hanımdı. İslam âlimleri onu saygıyla anmışlardır. Babası onunla iftihar ederek diğer hanımlara örnek olarak tanıtır ve karşılaştıkları şer'i konularda ona müracaat etmelerini söylerdi.

Şehid-i Sani şöyle naklediyor:

"Üstat Seyyid Tacuddin İbni Mueyye'nin üstadımız Şehid-i Evvel, iki oğlu Muhammed, Ali ve kız kardeşleri Ümmü'l Hasan Fatıma'ya hadis rivayet etme izni verdiği kâğıdı gördüm."


[1]-Heyaru'l İmam eş-Şehidu'l Evvel, s.9-27, "Muhammed Rıza Şemsuddin."

[2]-Ayanu'ş-Şia, c.3, s.281.

ŞEHİD-İ SANi

ŞEYH HÜRR-İ ÂMULÎ

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)