تبیان، دستیار زندگی
هر اثر متفاوت و خرق عادتى حتى در صورت عدم موفقیت با انبوه انتقادات و بحث ها مواجه مى شود چه رسد به برره كه توانسته به اقبال نسبى مخاطبان دست پیدا كند. گذشته از خلوتى خیابان ها در ساعت پخش برنامه فراگیرشدن استفاده از اصطلاحات ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خلاقیت و اقبال


1- نمایش هر اثر متفاوت و خرق عادتى حتى در صورت عدم موفقیت با انبوه انتقادات و بحث ها مواجه مى شود چه رسد به برره كه توانسته به اقبال نسبى مخاطبان دست پیدا كند. گذشته از خلوتى خیابان ها در ساعت پخش برنامه فراگیرشدن استفاده از اصطلاحات برره در جامعه شاهد مدعاى اقبال به این مجموعه است. علاوه بر مخاطبان منتقدین نیز به برره توجه جدى كرده اند. با نگاهى به انتقادات روزهاى گذشته به برره مبحث بى محتوا بودن و نداشتن پیام و مفهوم در این مجموعه بر صدر انتقادات است و منتقدین برره را به لغو و پوچى محكوم مى كنند. در این باب توجه به یك نكته ضرورى است انتقال پیام (ترجیحاً اخلاقى) با كاركرد تهذیب جامعه بسیار امر پسندیده اى است اما عامل حیاتى و حتمى یك اثر هنرى آن هم در قالب سرگرمى و سینما تلویزیون محسوب نمى شود. یك اثر هنرى را نمى شود به صرف نداشتن پیام محكوم كرد و آن را به بى تعهدى به جامعه متهم كرد چرا كه از اهداف غایى قالب سینما و تلویزیون سرگرمى سازى و ایجاد تفنن و نشاط فراگیر است. در این زمینه منتقدان ما دچار سوء تفاهم شده و بحث هاى محتوایى را تا آنجا پیش برده اند كه از موضع حكماى اخلاق براى آثار هنرى حكم صادر مى كنند و ساخته هاى هنرى را به صرف نداشتن مفهوم و پیام ظاهرى و رو كتمان و تكفیر مى كنند. این نكته را هم فراموش نكنیم كه سالانه با انبوه تولیدات خوش ساخت سینمایى دنیا مواجه مى شویم كه به این دلیل ساخته مى شوند تا مردم چند ساعتى فارغ از دغدغه ها و نگرانى هاى انسان معاصر سرگرم باشند. البته باید به این نكته توجه كرد كه در تولید آثار تلویزیون باید به ملزومات، تمایلات و چارچوب سفارش دهنده سفارش گیرنده و مخاطب تلویزیونى توجه كرد.

2- ساخت یك دنیاى جدید با انبوه قواعد و آداب و رسوم و ناهنجارى ها و هنجارها و خیل شخصیت ها و فضاها كار راحتى نیست. به ماتریكس دوباره نگاه كنید، برادران واچفسكى در ماتریكس یك دنیاى ذهنى ساخته اند كه با فكر و ایده آنها ساخته شده و داراى قواعد خاص خود است و مخاطب خود را با خود همداستان كرده و او را شریك دنیایى دیگر مى كند. در برره هم با یك دنیاى جدید مواجهیم كه قبلاً نبوده و نیست. در دنیاى برره آدم ها و تیپ هاى مختلف و همچنین گویش، رسومات، عادات، اعتقادات و به بیان كلى یك فرهنگ مصنوع ولو سطحى ساخته شده كه نشان از ذهن خلاق پیمان قاسم خانى دارد. در برره قاسم خانى آدم هاى مختلف شاید نمایندگان اشخاص جامعه و ما به ازاى واقعى داشته باشند. زورمداران، ثروتمندان، باسوادها، بى سوادها، كارمندان، متملقین و... برره همگى با غلو روحیاتشان در برره موجودند و باز شاید قاسم خانى و مدیرى با خلق برره و آدم هایش به نوعى جامعه امروز ما و بعضى بیمارى هایش مثل ریا و چاپلوسى، فقر اخلاق، مادى گرایى و منفعت طلبى، سست عنصرى، جنگ زرگرى و بیهوده، قانو ن گریزى و... را به سخره و مآلاً به نقد كشیده باشند كه بر فرض درست بودن این احتمال پاسخى به منتقدان محتوایى این اثر است كه برره پیام و اثر اخلاقى اجتماعى خاص خودش را دارد.

3- خیلى دور، خیلى نزدیك رضا میركریمى موهبتى در سینماى این سال ها است. میركریمى نشان داد كه مى شود با سخت گیرى به خود و تلاش و هزینه مادى و روحى اثرى قوى و قدرتمند ساخت و سطح انتظارات مخاطبان را از سینماى شبه هندى این سال ها به بالا پرتاب كرد. برره نكات ضعف فنى و محتوایى بسیار دارد اما تلاش مادى و نیروى مصرف شده در این كار اتفاقى مبارك در مسیر برنامه هاى روتین و هرشبه است. برخلاف جریان نامیمون ارزان سازى و مسامحه و تساهل در ساخت این قبیل مجموعه ها كه سبب سقوط طنز به لودگى و دلقك بازى شده بود در برره شاهد توجه جدى و خلاقانه به مقوله قالب، ساخت، محتوا و پرداخت یك مخلوق هنرى هستیم كه باید آن را به فال نیك گرفت. موسیقى، فیلمنامه، طراحى و دكوراسیون، اجرا، بازیگردانى و كارگردانى و... برره شاید ضعیف و غیرقابل دفاع باشد اما از آنچه در این قسمت ها دیده ایم مشخص است كه براى آنها تلاش شده و فهم مخاطب جدى انگاشته شده است.

آخر اینكه این نوشته تنها به ذكر چند نكته در باب چند قسمت پخش شده تا بحث هاى كلى تر و عمقى تر را صاحبان فن به وقت پخش قسمت هاى بیشترى از برره بنمایند.

مطالب مرتبط

g>

پاسخ برره ای ها به انتقادات

اعتراض جمعی از دانشجویان به پخش برنامه طنز برره

امشب با دارو دسته‌های برره‌ای!

منبع : شرق