تبیان، دستیار زندگی
زبان غزل‌های این مجموعه زبانی کلاسیک است و حتی گاه ویژگی‌های زبان باستان‌گرایانه در این شعرها به‌کار گرفته شده است. اما در حوزه معنا تلاش کرده‌ام این شعرها جدید باشند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لیلی‌های لیبرال

لیلی‌های لیبرال

دومین مجموعه شعر "سیدعبدالحمید ضیایی" با عنوان "لیلی‌های لیبرال" منتشر و راهی بازار کتاب شده است. این دفتر شعر در دو بخش، غزل‌ها و شعرهای نیمایی و سپید ضیایی را دربرمی‌گیرد.

ضیایی در گفت‌و‌گو با ایبنا گفت: «لیلی‌های لیبرال» دومین مجموعه شعر من و دربرگیرنده غزل‌ها و سروده‌های سپید و نیمایی است. حدود 70 قطعه شعر را برای این مجموعه در نظر گرفته‌ام.

وی به موضوع کلی شعرهایش اشاره و تصریح کرد: این شعرها پیرامون موضوعات عاطفی و اجتماعی سروده شده‌اند. البته مقدمه‌ای در حدود 30 صفحه نیز بر این مجموعه نوشته‌ام و در آن به نقد عشق‌های کلاسیک و مدرن پرداخته‌ام.

ضیایی در ابتدای مقدمه‌اش آورده است: «لیلی‌های لیبرال، نامی که بر این دفتر شعر نهاده‌ام، در نگاه نخست ترکیبی متناقض‌نما و پارادوکسیکال به دیده می‌آید و گونه‌ای از ستیزِ ناسازها و مفهوم‌های ناهمگون را در آن می‌توان یافت. از سویی لیلی، نماد عشق انحصاری و اسطوره‌ای‌ست و از سوی دیگر لیبرال، صفتی که بیان‌گر تنوع و تکثر است.»

زبان غزل‌های این مجموعه زبانی کلاسیک است و حتی گاه ویژگی‌های زبان باستان‌گرایانه در این شعرها به‌کار گرفته شده است. اما در حوزه معنا تلاش کرده‌ام این شعرها جدید باشند

وی شعرهای این مجموعه را از نظر ساختاری ادامه شعرهای نخستین مجموعه‌اش خواند و اظهار داشت: تنها تفاوت این دو مجموعه از نظر فرم و معنا به ویژه در برخی از ویژگی‌ها همچون آشنایی‌زدایی در حوزه الفاظ و معنا و ساختارشکنی برتری مجموعه دوم به مجموعه نخست است.

این شاعر ادامه داد: نوع نگاهی که در این دفتر به مقوله عشق داشته‌ام نقدی بر هر دو نوع عشق زمینی بوده و محدودیت‌های عشق سنتی و افراط عشق مدرن در این شعرها نقد شده است. در حقیقت به نوعی عشق زمینی را طرح و بزرگ‌نمایی کرده‌ام و در نقد و ستایش آن شعرهایی سروده‌ام.

وی شعرهای این مجموعه را طی سال‌های 1386 تا 1389 سروده است. ضیایی توضیح داد: زبان غزل‌های این مجموعه زبانی کلاسیک است و حتی گاه ویژگی‌های زبان باستان‌گرایانه در این شعرها به‌کار گرفته شده است. اما در حوزه معنا تلاش کرده‌ام این شعرها جدید باشند.

این شاعر با تاکید بر این امر که فرم و ساختار لفظی در شعر برایش اهمیت کمتری دارد تشریح کرد: در شعر پرداختن به دغدغه‌های انسانی همچون عشق، مرگ، تنهایی، شک و حیرت اهمیت بیشتری برای من دارد. در شعرهای این مجموعه نیز سعی کرده‌ام چنین ویژگی‌هایی را در نظر بگیرم و همچنین از تلمیحات تاریخی و اسطوره‌ای نیز استفاده کرده‌ام.

ضیایی پیش از این کتاب «در تناسخ كلمات» را در دویست صفحه و شامل سی و یك غزل و هشتاد و سه شعر سپید و نیمایی روانه بازار كتاب کرده بود که این کتاب در حال حاضر به چاپ سوم رسیده است..

از دیگر آثار منتشر شده این پژوهشگر می‌توان به كتاب‌های: "درغیاب خداوند (تبارشناسی اندیشه‌های الحادی در فلسفه غرب)" و "جامعه‌شناسی تحریفات عاشورا" اشاره كرد.


تهیه و تنظیم: گروه کتاب تبیان - محمد بیگدلی