تبیان، دستیار زندگی
افرادی که توانایی مالی ندارند ،می توانند از خدمات مشاوره رایگان معاضدت قضایی استفاده کنند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خدمات مشاوره ای رایگان

بخش حقوقی- قانون وكالت در 25 بهمن 1315 تصویب شده است. برابر ماده‌ی 31 این قانون وكلا مكلف به پذیرش پرونده‌های حقوقی و كیفری هستند كه از طرف كانون ارجاع می‌شود.

پرونده‌های كیفری وكیل تسخیری از طرف كمیسیون وكالت‌های تسخیری انتخاب می‌شود، در مورد پرونده‌های حقوقی اداره‌ی معاضدت وظیفه‌دار این مهم است كه به افراد فاقد توانایی مالی پرداخت حق‌الوكاله وكیل معاضدتی داده شود.

رییس اداره‌ی معاضدت كانون وكلای دادگستری مركز، با اشاره به قانون وكالت مصوب 1315، می‌گوید: بر اساس این قانون، اداره‌ی معاضدت به افرادی وكیل می‌دهد كه فاقد توانایی مالی باشند، دعوای آنها "با اساس" باشد و راجع به شخص تقاضاكننده باشد. مثلا مادر یك شخص نمی‌تواند به جای فردی كه خود شرایط مراجعه و تقاضا وفق قانون را دارد، برای گرفتن وكیل معاضدتی اقدام كند.

دادگاه

وی در توضیح "با اساس بودن" دعاوی می‌گوید: باید دعوا پیشرفت داشته باشد تا از سوی اداره معاضدت پذیرفته شود. دعاوی كه فاقد دلیل و مدرك است پذیرفته نمی‌شود.

وی درباره‌ی تشكیلات موجود در اداره‌ی معاضدت، اظهار می‌كند: اولین بخش این تشكیلات دبیرخانه است. درخواست افراد در دبیرخانه دریافت می‌شود و به نظر رییس معاضدت می‌رسد.

سردارزاده ادامه می‌دهد: بخش دیگر شعبه عرایض است كه اكنون به شعبه‌ی ارشاد و راهنمایی تبدیل شده است. افراد به این شعبه مراجعه می‌كنند و به آنها راهنمایی و مشاوره ارائه می‌شود. اداره‌ی معاضدت در اكثر مجتمع‌های قضایی تهران دفتر دارد كه از ساعت 30/8 تا 30/13 به مردم خدمات ارائه می‌دهند.

بررسی می‌كنیم كسی قصد فریب معاضدت و فرار از پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد

سردارزاده می‌افزاید: شعبه‌ی قضایی سومین بخش اداره‌ی معاضدت كانون وكلاست. در این شعبه برخی همكاران به عنوان معاون اداره‌ی حضور دارند كه درخواست‌های مربوط به داشتن وكیل معاضدتی را بررسی می‌كنند.

وی از وجود برخی افراد كه با وجود دارا بودن به اداره‌ی معاضدت مراجعه می‌كنند و قصدشان فرار از پرداخت هزینه‌ی دادرسی با داشتن وكیل معاضدتی است انتقاد می‌كند و می‌گوید: این افراد به دادگستری درخواست اعسار می‌دهند تا هزینه دادرسی را نپردازند.

افرادی كه تقاضایشان برای درخواست وكیل رد شود می‌توانند ظرف 10 روز به هیات مدیره شكایت كنند .

رییس اداره معاضدت كانون وكلای مركز ادامه می‌دهد: اداره‌ی معاضدت كانون دقیقا بررسی می‌كند كه دسته‌ای از افراد قصد فریب اداره‌ی معاضدت را برای گرفتن احكام اعسار نداشته باشند.

سردارزاده با اشاره به ماده‌ی 38 آیین‌نامه وكالت، به مواردی از قصد فریب اداره‌ی معاضدت اشاره می‌كند و می‌گوید: برای مثال نگهبانی كه ماهیانه 300 هزار تومان حقوق می‌گرفت یك چك 200 میلیونی با گواهی عدم پرداخت داشت. بعد از تحقیق فهمیدیم كه صاحب حجره‌ای در بازار كه وی نگهبان آنجاست، برای فرار از پرداخت حق‌الوكاله و معافیت از پرداخت هزینه دادرسی چك را به نگهبانش داده است تا اقدام كند یا در مورد دیگر زنی قصد داشت مهریه 500 سكه طلا خود را به اجرا بگذارد در حالی كه همسر او یك كارگر ساده بود و می گفت قصدش ادب كردن همسرش است. ما وكیل در اختیار چنین افرادی قرار نمی‌دهیم.

وی به مورد دیگری اشاره می‌كند و می‌گوید: آقایی مراجعه كرد كه یكسال از اقامت پسرش در خارج از كشور می‌گذشت. همسر پسر قصد داشت از حق قانونی خود استفاده كند و طلاق بگیرد اما پدر پسر می‌خواست با گرفتن وكیل مانع طلاق همسر او شده و تمكین او را نیز از دادگاه بخواهند. ما به چنین مواردی وكیل معرفی نمی‌كنیم.

سردارزاده درباره اینكه نحوه تشخیص عجز از پرداخت متقاضیان دقیقا به چه شكل است؟ می‌گوید: شخصی كه برای گرفتن وكیل معاضدتی مراجعه می‌كند تقاضای خود را همراه اطلاعات شغلی، ‌حقوق ماهانه، موضوع دعوا، استشهادیه و گواهی 4 نفر‌، گواهی مسجد و تاییدیه عدم توانایی مالی ارائه می‌كند تا برای ما محرز شود كه فرد توانایی پرداخت حق الوكاله را ندارد و وكیل در اختیار او گذاشته ‌شود.

افرادی كه تقاضایشان برای درخواست وكیل رد شود می‌توانند ظرف 10 روز به هیات مدیره شكایت كنند .

رییس اداره‌ی معاضدت كانون وكلای دادگستری مركز، با بیان اینكه اگر كسی شرایط قانونی برخورداری از وكیل را نداشته باشد تقاضای او رد می‌شود، اظهار می‌كند: ظرف 10 روز از ابلاغ رد تقاضا، فرد مذكور می‌تواند به هیات مدیره كانون وكلای اعتراض كند. چنانچه هیات مدیره تقاضای او را رد كرد قطعی است و اگر پذیرفت درخواست پذیرش را با ذكر دلایل برای ما می‌فرستد.

خدمات مشاوره‌ای معاضدت رایگان است

سردارزاده با اشاره به اینكه خدمات مشاوره‌یی معاضدت رایگان است، می‌افزاید: ما در مجتمع‌های شهید مفتح، باهنر، بهشتی، صدر، مدرس، بعثت، محلاتی، مطهری، عدالت دادسرای امور جنایی و خانواده یك و دو، دفتر معاضدت داریم و مشاوران ما هر روز در آنجا حضور دارند.

وی می‌گوید: هیچ مبلغی از مراجعان بابت ارشاد، راهنمایی و مشاوره دریافت نمی‌شود و در مورد وكالت معاضدتی، در ابتدا مبلغ حق‌الوكاله دریافت نمی‌شود. اول طرح دعوا می‌شود. وكیل معاضدتی در دادخواست تقدیمی به دادگاه حق‌الوكاله دادرسی را درخواست می‌كند و در صورتی كه پرونده به حكم برسد، حق‌الوكاله از محكوم علیه وصول و به وكیل پرداخت می‌شود و 20 درصد به اداره‌ی معاضدت واریز می‌شود.

رییس اداره‌ معاضدت كانون وكلای دادگستری مركز، با بیان اینكه برخی همكاران محترم قضایی كم‌لطفی می‌كنند و برخی شعب دادگاه‌ها به وكیل معاضدتی اعلام می‌كنند باید تمبر مالیاتی باطل كنید، می‌افزاید: در پرونده‌هایی كه وكیل انتخاب می‌شود وكیل باید برابر میزان خواسته، تعرفه قانونی، تمبر مالیاتی و تعاون و بازنشستگی باطل كند اما در مورد پرونده معاضدتی، از آنچه دریافت شد باید مالیات پرداخته شود. تاكنون چند مورد پرونده را به اداره معاضدت به دلیل ابطال نكردن تمبر مالیاتی برگردانده‌اند.

اداره‌ی معاضدت به افرادی وكیل می‌دهد كه فاقد توانایی مالی باشند

درصدد هستیم در فرهنگسراها دفتر معاضدت دایر كنیم

وی با بیان اینكه در برخی مجتمع‌ ها كه امكانات در اختیار معاضدت گذاشته شده، به ارایه خدمات می‌پردازیم، می‌گوید: در مجتمع شهید صدر در میرعماد دفتری در اختیار معاضدت گذاشته بودند كه محل اقامت سربازان وظیفه بود و وكلای ما با مشكلات فراوانی مواجه بودند. در نتیجه دفتر را تعطیل كردیم اما با حضور آقای محدثی در مجتمع صدر الان اتاق بسیار خوبی در اختیار ما گذاشته‌اند و حدود 24 نفر ا ز وكلای ما در آنجا خدمات مشاوره رایگان ارائه می‌كنند. اگر مجتمع‌ها امكاناتی در اختیار ما بگذارند ما خدمات معاضدت را ارائه خواهیم داد. ما درصدد هستیم كه در فرهنگسراها نیز دفتر معاضدت دایر كنیم.

سردارزاده با اشاره به نقش رسانه‌ها در معرفی خدمات وكالت اظهار می‌كند: باید رسانه‌های عمومی مانند رادیو و تلویزیون مردم را به گرفتن وكیل یا خدمات اداره معاضدت راهنمایی كنند و وكلا را به گونه شایسته‌یی كه هستند نشان دهند. این رسانه‌ها به تازگی قضات را نیز به گونه دیگری كه در حدود وظایف و شان آنها نیست، نشان می‌دهند.

وی افزود: وكلای تابع كانون‌های وكلای دادگستری از تبلیغ كردن ممنوع هستند. اگر رسانه‌ها در سریال‌ها و برنامه‌های خود تبلیغ و راهنمایی درستی كنند، به تبع مردم علاقه بیشتری نشان می‌دهند.

منبع: ایسنا

تهیه و تنظیم: نداسادات پاک نهاد

گروه جامعه و ارتباطات