تبیان، دستیار زندگی
یكی از كهن‌ترین و اعجاب‌انگیزترین تمدن‌های بشری، تمدن مصر باستان است که با بیش از شش هزار سال قدمت، یكی از پر رمز و رازترین تمدن‌هایی است كه انسان تا به امروز با آن ارتباط برقرار كرده است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تمدن اعجاب‌انگیز مصر

مصر باستان

کتاب "تمدن مصر" که یکی از كهن‌ترین و اعجاب‌انگیزترین تمدن‌های بشری است، به کوشش فائزه توكلی به رشته تحریر درآمده و روانه ی بازار نشر شد.

به گزارش ایبنا، نویسنده كتاب "تمدن مصر" در پیش‌گفتار این كتاب تاریخی آورده است: یكی از كهن‌ترین و اعجاب‌انگیزترین تمدن‌های بشری، تمدن مصر باستان است. این تمدن با بیش از شش هزار سال قدمت، یكی از پر رمز و رازترین تمدن‌هایی است كه انسان تا به امروز با آن ارتباط برقرار كرده است.

در بخش پیوند مصر با نیل، "هردوت" مصر را هدیه نیل نامیده است. نیل از دریاچه حبشه در آفریقا سرچشمه می‌گیرد. اگر سرزمین مصر را به یك گیاه تشبیه كنیم، رود نیل چون ساقه‌ای است كه مواد لازم حیاتی را از طریق ریشه خود كه كیلومترها دورتر در جنوب مصر قرار دارد به سایر اجزای این گیاه می‌رساند.

در عهد كهن سنگی در جایی كه امروز ریگزاری انتهای صحرا گسترده شده است، قبایل عهد نوسنگی در هزاره پنجم قبل از میلاد در مصر سكونت داشتند و با ماهیگیری و شكار، گذران زندگی می‌كردند، ولی در عین حال به كشاورزی و دامپروری نیز می‌پرداختند. آنان گندم و جو و شاهدانه كشت می‌كردند و خوك، گاو و گوسفند پرورش می‌دادند.

در بخش نخستین فرعون مصر آمده است كه در جنوب مصر، لوح سبز رنگی متعلق به 3150 سال پیش یافت شده است. این لوح به شكل سپری است كه در بالای آن و بین دو نقش گاو، نام پادشاه «نارمر» با عنوان هوروس (خدای آسمان‌ها) و به خط هیروگلیف ابتدایی نوشته شده است.

مذهب در مصر باستان نیز بخش دیگر كتاب را به خود اختصاص داده است. مصریان قسمت اعظم وقت خود را صرف آماده شدن برای جهان دیگر می‌كردند. مردم به تعداد زیادی از ارواح خوب و بد معتقد بودند و هر یك از آن‌ها را ساكن كوه یا صخره، درخت یا رودخانه، ماه، خورشید، ستاره یا اشیای دیگر می‌پنداشتند.

یكی از كهن‌ترین و اعجاب‌انگیزترین تمدن‌های بشری، تمدن مصر باستان است. این تمدن با بیش از شش هزار سال قدمت، یكی از پر رمز و رازترین تمدن‌هایی است كه انسان تا به امروز با آن ارتباط برقرار كرده است

در بخش اختراع كاغذ و خط مصری، كاغذ را یكی از مهم‌ترین كالاهای بازرگانی مصر، در آن زمان و یكی از بزرگ‌ترین عطایایی است كه تمدن این كشور به جهان بخشیده است. نوشته‌هایی كه از پنج هزار سال پیش به دست ما رسیده و خطوط آن خواناست گواه بر خوبی ساختمان این كاغذ دارد.

بخش دیگر كتاب به راز تصاویر هیروگلیفی اختصاص دارد. خط مصری باستلن، خط موسوم به هیروگلیف است كه تا مدت‌ها برای پژوهشگران ناشناخته بود، زیرا علایم تصویری كه خط هیروگلیف بر مبنای آن نهاده شده بود. تصاویر گوناگونی از اشكال حیوانات، تصاویر انسان‌ها و خطوطی كه در سه جهت نوشته می‌شد را تشكیل می‌داد. مصریان باستان معتقد بودند كه خط هیروگلیف را تحوت (خدای علم و دانش) به وجود آورده و به فرزندانش (فراعنه) آموخته است.

در بخش مذهب در دوره سلطنت میانه آمده است كه مذهب در این دوره پیشرفت چشمگیری كرد تا این تاریخ خدای ملی رع، رب‌النوع خورشید بود كه قرص بال‌دار آن در آثار هنری بر جای مانده از آن دوران دیده می‌شود، اما سلسله دوازدهم، خدای حامی خود را به مقام خدای ملی رسانید و آن عبارت از آمون، خدای تب بود كه سری مانند قوچ داشت. هر دو خدای یكی شدند و پس از آن رب‌النوع عمده كشور آمون، رع بود. پیروان خدای رع، شرافت و پاك‌دامنی را گسترش می‌دادند. در دوره سلطنت قدیم، اوزیریس پادشاه مردگان بود، اما در دوره سلطنت میانه هر مرده مصری اوزیزیس می‌شدند.

پیوند مصر با نیل، ساكنان مصر كهن، نژاد مردم مصر، مصر تاریخی، نخستین فرعون مصر، اوضاع اجتماعی مصر باستان، اقتصاد و معاش مردم مصر، مذهب در مصر باستان، هنر مصریان باستان، معماری مصریان، مهندسی در مصر باستان، ادبیات باستانی مصر، نقش زنان مصری، طبقات اجتماعی زنان مصری، سهم مصر در پیشرفت تمدن جهانی، الهه بزرگ مصر، ازدواج زن مصری و ... از جمله بخش‌های این كتاب تاریخی است.

چاپ نخست «تمدن مصر» از مجموعه تمدن‌های بزرگ جهان در 88 صفحه با شمارگان 3000 نسخه و بهای 14000 ریال منتشر شده و در دسترس علاقه‌مندان به تاریخ جهان قرار گرفته است.


تهیه و تنظیم: گروه کتاب تبیان - محمد بیگدلی