تبیان، دستیار زندگی
در قوم یهود پیامبرى منحصر به مردان نبوده ، بلكه زنان نیز مقام نبوت داشته اند و همان گونه كه انبیاء مرد بنى اسرائیل پدر خوانده مى شدند، زنان نیز كه به پیامبرى مى رسیده اند، مادر خوانده مى شدند، پدر اسرائیل و مادر اسرائیل . تعداد پیامبران زن اسرائیل هفت نفر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زنانى كه در بنى اسرائیل به نبوت رسیدند

نوری به دنیای اسطوره ها

پیامبری در قوم یهود پیامبرى منحصر به مردان نبوده ، بلكه زنان نیز مقام نبوت داشته اند و همان گونه كه انبیاء مرد بنى اسرائیل پدر خوانده مى شدند، زنان نیز كه به پیامبرى مى رسیده اند، مادر خوانده مى شدند، پدر اسرائیل و مادر اسرائیل . تعداد پیامبران زن اسرائیل هفت نفر بوده است :

در "تورات "  اشاره اى به نبوت زنان نیست ، اما  "تلمود یهود" به نبوت ایشان اشاره كرده است .

عهد جدید (انجیل ) نیز از چند زن یاد مى كند كه پیامبر بوده اند. در انجیل لوقا آمده است كه در هنگام ظهور عیسى ، "حنّا" دختر فنوئیل و چهار دختر فیلیپس نبوت مى كرده اند.(1)

1- ساره

همسر ابراهیم ، مادر اسحاق بود كه مادر اسرائیل هم خوانده شده است . او نیز مانند ابراهیم صاحب مواعید بسیار شد و بركت یافت . ولى نبوتش با آنچه تورات نقل مى كند، سازگار نیست گفته اند ساره مانند ابراهیم كه مردان را به توحید دعوت مى كرد، او نیز زنان را به خداوند یكتا فرا مى خواند.(2) ساره 127 سال زندگى كرد.( 3)

2- مریم (میریام ) به معناى:

بیننده یا سرور یا ستاره دریائى است . او دختر عمران (عمرام ) و خواهر موسى و هارون است كه احتمالا به هنگام در آب انداختن موسى در كودكى همراه او بوده است و به دختر فرعون پیشنهاد كرده كه زنى شیرده براى وى بیاورد. وقتى كه موسى بنى اسرائیل را از رود نیل گذراند، او در جلوى قوم بسیار مسرور، مردم را به ستایش یهوه فراخواند. وقتى موسى زنى حبشى گرفت ، مریم و هارون او را سرزنش كردند. مریم مورد غضب خداوند قرار گرفت و به بیمارى برص مبتلا شد. موسى براى او طلب شفا كرد. مریم در مقامى بود كه یهوه او را در عرض موسى و هارون بر بنى اسرائیل منت گذاشت. مریم در قارش درگذشت و در همان مكان دفن شد.(4)

3- دبوره.

یعنى (زنبور عسل) كه مادر اسرائیل نامیده شده است . او همسر (لفیدت) بود. این زن در زیر درخت (دبوره) مى نشست و براى قوم بنى اسرائیل قضاوت و داورى مى كرد.(5)

محققان معتقدند كه بنى اسرائیل زنان را به قضاوت قبول داشتند. دبوره یكى از همین زنان قاضى است كه در میان بنى اسرائیل به قضاوت مشغول بود.(6)

محققان معتقدند كه بنى اسرائیل زنان را به قضاوت قبول داشتند. دبوره یكى از همین زنان قاضى است كه در میان بنى اسرائیل به قضاوت مشغول بود.
قوم بنی اسرائیل

در عصر این زن ، پادشاه كنعان (یابین) بر اسرائیل حكومت مى كرد. دبوره از میان قوم خود، مردى به نام (بالاق ) را برانگیخت تا به همراهى او، ده هزار سپاهى گرد آورد و بر سیسرا فرمانده لشكر (یابین) حمله برد. او بر شاه پیروز شد.(7)

4- حنّا؛ به معناى (فضیلت) است .

او همسر (القانه) و مادر (سموئیل) نبى و سه پسر و دختر دیگر بود. او در ابتدا نازا بود و از خداوند تقاضاى اولاد نمود و دعاى او مورد اجابت قرار گرفت . او به هنگام زائیدن، سرودى به شكرانه این نعمت سرود كه یكى از زیباترین سرودهاى مذهبى بنى اسرائیل است (لوقا) مى گوید: این سرود مانند سرود مریم  است.(8)

5- ابى جایل؛ یعنى: پدر شادی. او زنى زیبا و با هوش بود كه قبلا همسر (ناتال) بود، بعد همسر (داود) شد. او در جنگ همراه داود بود. در "صقلع"  به اسیرى رفت و داود او را باز پس ‍ گرفت. براى داود دو فرزند به دنیا آورد.(9)

6- حلده ؛ زن بدشكل و روسپى را در عبرى گویند.

او زن "شلوم "بود كه در محله دوم اورشلیم زندگى مى كرده است . این زن پیامبرى مشهور بود كه در زمان یوشا پادشاه اسرائیل (اورشلیم ) مورد مشورت پادشاه و كاهنان قرار مى گرفت .(10)

7- استر،

به زبان آكدى : ایشتار، یا ستاره  به زبان فارسى و عبرى . این پیامبر، دختر ابیجایل  است و پس از مرگ پدرش ، پسر عمویش (مُرْدَخاى) او را سرپرستى مى كرد. این زن از یهودیانى بود كه جلاى وطن كرده و در شوش (ایران ) زندگى مى كرد. چون (خشایارشا) از ملكه خود جدا شد، او را به همسرى برگزید. اگر چه به نبوت او اشاره نشده ، ولى صحیفه استر در میان قوم یهود مشهور است . و اگر چه نویسنده این كتاب روشن نیست ، اما به (عزرا) و (یهویاقیم ) كاهن و به خود (مردخاى) نسبت داده مى شود. بر سر این كتاب بین علماء یهود اختلاف بوده است كه آیا این صحیفه را جزء كتاب مقدّس بیاورند یا نه؟ سرانجام پذیرفته شده كه صحیفه استر به قوه روح القدس نوشته شده است .

البته موارد فوق، دیدگاه برخی از یهودیان و مسیحیان است و نظر اسلام این نیست.

منبع : کتاب تاریخ ادیان و مذاهب ج2. مبلغی آبادانی، عبدالله

تنظیم : گروه دین و اندیشه تبیان


پی نوشت ها:

1- گنجینه تلمود 141، اعمال رسولان باب 21 / آیه 9.

2- نبوت اسرائیلى و مسیحى 102، تكوین ، باب 3/21.

3- پیدایش 22/1.

4- سفر خروج 2/4-10 ، سفر اعداد 12/1-15، سفر تثنیه 24/9، سفر اعداد 2/1. به نقل از: نبوت اسرائیلى 104.

5- سفر اعداد 12/1-15.

6- خلاصة الادیان 126.

7- سفر داوران 5/2-21.

8- سفر داوران 5/2-21، به نقل از نبوت اسرائیلى 105.

9 - كتاب دوم تواریخ ایام 24/20-38.

10- ن .ك : كتاب دوم تواریخ ایام 24/20-28.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.