تبیان، دستیار زندگی
مشاور دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات، برخی ادعاها مبنی بر کاهش سن مصرف دخانیات...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کاهش سن مصرف دخانیات

دخانیات

مشاور دبیرخانه ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات، برخی ادعاها مبنی بر کاهش سن مصرف دخانیات به 9 سال و 10 سال را بزرگنمایی و غیرواقعی خواند و گفت: طرح ‌های جامع انجام شده از سوی وزارت بهداشت یا مراکز تحقیقاتی هرگز بازگو کننده چنین مطلبی نیست. اما در مجموع آن چه که مشخص است نه تنها در ایران بلکه در تمام دنیا، سن مصرف دخانیات تا حدودی کاهش یافته است.

دکتر هومن شریفی، معاون مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در گفتگو با ایسنا گفت: متاسفانه در بسیاری از مواقع مشاهده می‌ شود که با استناد به نتایج برخی طرح ‌های تحقیقاتی، درباره افزایش یا کاهش سن مصرف مواد دخانی اظهار نظرهایی صورت می‌ گیرد. در این باره باید گفت که هیچ کدام از این اقدامات تحقیقاتی نمی‌ توانند شاخصی برای میزان استعمال دخانیات در کل کشور باشند.

وی با اشاره به جمعیت 20 درصدی زنان سیگاری در دنیا ادامه داد: به این ترتیب 20 درصد از یک میلیارد و 300 میلیون نفر سیگاری در جهان را زنان تشکیل می ‌دهند.

شریفی جمعیت زنان سیگاری ایرانی را در مقایسه با بسیاری از کشورهای دنیا بسیار پایین عنوان کرد و گفت: بر  اساس آخرین آمار، 11 درصد جمعیت عمومی کشور به صورت روزانه دخانیات مصرف می‌ کنند که این امر 21 درصدِ مردان و کمتر از یک درصدِ زنان را شامل می ‌شود. این در حالی است که مصرف تجربی سایر اشکال مواد دخانی مانند قلیان و مصرف تفننی سیگار می‌ تواند از این رقم‌ ها بالاتر باشد.

قلیان

وی، تمایل به مصرف سیگار در مردان را بیشتر از زنان دانست و ادامه داد: فاکتور سن نیز در مصرف سیگار بسیار مهم است؛ به ویژه زمانی که سن در مقابل محصولات دخانی قرار گیرد. در مجموع در رده‌ های بالای سنی مصرف دخانیات به شکل سیگار، زیاد است، اما با حرکت به سمت رده‌ های سنی پایین ‌تر یعنی از سنین 70 تا 80 سال به سمت 15 تا 19 سال، مصرف قلیان زیاد می‌ شود. به این ترتیب در سنین پایین الگوی مصرف محصولات دخانی به شکل قلیان است.این امر حاکی از آن است که در هر دو سر این رده‌ های سنی باید برنامه‌ های پیشگیری از استعمال دخانیات برای هر گروه سنی در نظر گرفته شود.

شریفی، میزان تحصیلات و وضعیت تاهل را فاکتورهای مهمی برای استعمال دخانیات عنوان کرد و به ایسنا گفت: پیش ‌بینی می ‌شود هر چه میزان تحصیلات بالاتر باشد، استعمال دخانیات پایین ‌تر است. متاهل بودن نیز معمولا یک فاکتور محافظت کننده برای عدم استعمال سیگار است.

زنان و سیگار

وی با اشاره به وضعیت اقتصادی ــ اجتماعی جوامع به عنوان عاملی موثر در مصرف سیگار است، ادامه داد: به این ترتیب هر چه وضعیت اقتصادی ــ اجتماعی جامعه بهتر باشد احتمال تمایل افراد به تجربه و مصرف روزانه دخانیات هم کاهش می‌ یابد.

شریفی با تاکید بر لزوم طراحی ابزارهای پیشگیرانه استعمال دخانیات برای تمام رده‌ های سنی و مقاطع تحصیلی ادامه داد: به منظور کنترل دخانیات در کشور، ارایه بسته‌ های پیشگیری از دخانیات ضروری است؛ چرا که مشاهده می ‌شود حتی در رده‌ های سنی پایین تمایل تجربه مصرف قلیان و سیگار وجود دارد.

وی در رابطه با برنامه‌ های وزارت بهداشت برای پیشگیری و مبارزه با استعمال دخانیات در کشور گفت: وزارت بهداشت به عنوان یکی از بازوهای کنترل دخانیات در کشور محسوب می‌ شود و به این منظور باید وزارتخانه ‌های ارشاد، آموزش و پرورش، نیروی انتظامی، سازمان صدا و سیما و دیگر ارگان‌ های مسوول در کنار هم قرار گیرند و با یکدیگر پیش روند.

دکتر شریفی در پایان با اشاره به شعار سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی بدون دخانیات مبنی بر " جنسیت و دخانیات با تاکید بیشتر بر حفاظت از زنان در مقابل استعمال دخانیات " گفت: سال 1989 نیز شعار " دخانیات و زنان " در نظر گرفته شده بود که با توجه به اهمیت زنان در تربیت نسل آینده، سازمان بهداشت جهانی امسال برای دومین بار بر مساله دخانیات در زنان تاکید دارد.

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا را کلیک کنید.

*مطالب مرتبط:

آمار دانشجویان معتاد تهرانی

جمع آوری قلیان‌ها از اماکن عمومی

هر پُک قلیان، یک لیتر دود سمی

قلیان و بوی بد دهان

فروش سیگار بدون تصاویر هشدار دهنده از اول تیر ممنوع است

8 باور غلط درباره نیکوتین

دود سیگار شما به چشم من هم می ‌رود

حتی وسایلی که بوی سیگار می دهند،...

تاثیر سیگار بر اثر بخشی داروها

سیگار‌های خنک‌کننده خطرناک‌ترند

دنیای شیرین بعد از ترک سیگار

زندگی بدون سیگار

طعم‌ غذا در ترک سیگار موثر است

تغذیه در افراد سیگاری، چگونه باید باشد؟

ترک سیگار، یک موضوع همیشه مهم 

سیگار کشیدن را ترک کنید

لذات ترک سیگار (قسمت اول) و (قسمت دوم)

بخش تغذیه و سلامت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.