تبیان، دستیار زندگی
برخی از بازی های رایانه ای با نمایش تصاویر فحشا، کتک، خون ریزی ناشی از قطع عضو، مصرف بی‌رویه‌ی نوشابه‌های الکلی و... القا کننده فرهنگ خشونت، پرخاشگری و جنایت بین کودکان و نوجوانان است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اینجا هر کاری آزاد است!

بازی رایانه ای

بازی‌های رایانه‌ای به پرمصرف‌ترین و مهم‌ترین ابزار سرگرمی کودکان و نوجوانان در جهان تبدیل شده است. این بازی‌ها با در اختیار نهادن فضای مجازی با قابلیت‌های زیاد، بسیاری را مسحور خود کرده است.

محققان معتقدند که این بازی‌ها با فراهم آوردن «فرصت و توهم آزادی مطلق» به بازیگر اجازه‌ی شلیک با اسلحه، رانندگی مرگبار، ضرب و شتم دیگران و… را می‌دهند، بی‌آن‌که در ظاهر آسیبی به او برسد یا مسئولیتی متوجه او گردد و این در هم شکستن مرز بین واقعیت و خیال که هر روزه تکرار می‌شود ، در پذیرش لزوم تبدیل فضای بی‌قانون ذهنی به فضای قانونمند عینی، بازیگر را دچار مشکل می‌کند.

در این بازی‌ها از منطق و تخیل، ابتکار و خلاقیت، چالش حل مساله و معما، مدیریت روند ماجرا و دیگر جنبه‌های فنی و روانی استفاده می‌شود تا بازیگر را یک‌سر مفتون خود کند.

کارشناسان «برتری‌جویی و مانع‌ستیزی» را اولین هدف بازی‌های رایانه‌ای می دانند که این خصلت‌های به‌ظاهر پسندیده با آن‌چنان درجه‌ای از خشونت و عصبیت به ذهن بازیگر القا می‌شود که او را برای گذار از هر آن‌چه مانع دسترسی به مراحل بعدی می‌شود از خانواده‌ی خودش تا مردم بی‌گناه در جریان بازی به ستیز وا می‌دارد.

بازی های رایانه ای

در بازی‌های جدید که دارای تصاویر سه‌بعدی و موسیقی همزمان هستند کودک یا نوجوان راهمراه با شخصیت‌های بازی درگیر ماجراها و حوادث می کند.

پژوهش ها حاکی از آنست که بازی‌های رایانه‌ای با استفاده از اصول یادگیری مانند هم ذات‌پنداری (الگوسازی)، تمرین، تکرار، پاداش و تقویت کودک و نوجوان اثرات ماندگارتری نسبت به برنامه‌های تلویزیونی و ماهواره‌ای بر این قشر دارد به طوری که کودکان و نوجوانان در دنیای خیالی بازی خود را قهرمان می‌پندارد؛ قهرمانی که به‌دور از اصول اخلاقی و قواعد انسانی هدفی جز پیروزی در سر ندارد. و شکی نیست که این جریان در شکل‌گیری شخصیت نوپای او اثرات عمیقی می‌گذارد.

پژوهش ها حاکی از آنست که بازی‌های رایانه‌ای با استفاده از اصول یادگیری مانند هم ذات‌پنداری (الگوسازی)، تمرین، تکرار، پاداش و تقویت کودک و نوجوان اثرات ماندگارتری نسبت به برنامه‌های تلویزیونی و ماهواره‌ای بر این قشر دارد.

گفتنی است فاجعه های اخیر در کشور های اروپای حاکی از اثرات نامطلوب بازیهای رایانه ای بر روان کودکان و نوجوانان است به طور مثال مایکل کارنیل (یک پسر ۱۴ ساله‌ی اهل پاکودا) که شیفته‌ی بازی‌های خشونت‌بار رایانه‌ای بود، در۳۰ ثانیه ۹ گلوله به‌سوی همکلاسی‌هایش شلیک کرد که ۸ تای آن به سر و گردن سه کودک اصابت کرد (که دو تای آن‌ها کشته شدند و سومی کاملاً فلج شد).

در سوابق پلیس جنایی و ارتش چنین هدف‌گیری دقیقی کم‌نظیر است ودر بسیاری از این دسته بازی‌ها از عوامل ناپسندی چون نمایش خونروی ناشی از قطع عضو،مواد روانگردان و مخدر، مصرف بی‌رویه‌ی نوشابه‌های الکلی ترکیبی از فحشا، مخدر، الکل و موسیقی تند و برهنگی استفاده می‌شود و صحنه‌های بدی چون کتک زدن رهگذران بی‌گناه کوچه و خیابان، سرقت اتومبیل، فرار از دست پلیس، قمار، خفه کردن با صدای شکستن مهره‌های گردن و استخوان‌های دست و پا و… دیگر خیلی عادی شده است!

منبع :جهان

گروه خانواده وزندگی تبیان - تهیه و تنظیم :نداداودی

مقالات مرتبط :

بازی های رایانه ای و عملیات روانی

اثر بازی های رایانه ای بر کودکان

بازی رایانه ای

مزایای بازی رایانه ای

هنگام استفاده از رایانه دائم پلک بزنید

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.