• Nombre de visites :
  • 1860
  • 8/2/2010
  • Date :

Anne Baba ve Ergenlik yaşındaki çocuklar 1

çocuk

  Çocukluk döneminin bitip gençlik döneminin başlaması ve ergenlik devresine girişle, çocuğunuzun psikolojisi değişmiştir. Sessiz, sakin, içine kapanık,

  Çocukluk döneminin bitip gençlik döneminin başlaması ve ergenlik devresine girişle, çocuğunuzun psikolojisi değişmiştir. Sessiz, sakin, içine kapanık, sizden uzak durmaya çalışan birisi olmuştur. İşte bu esnada bütün anne ve babalar kendilerine, acaba nasıl çocuğumuzla arkadaş olabiliriz? Onun bizimle uyum içerisinde olabilmesini nasıl sağlaya biliriz? Gibi sorular sormaya başlar.

Fiziksel yönden değişimleri gözlemesi onda bir çeşit utanma hissi oluşturacaktır, bu utanmanın etkisiyle de sürekli herkesten kaçmaya çalışır. Utancını başkalarından gizleyerek, yalnız kendisinin bilmesi için çaba harcar.

  Ergenlik çağındaki çocuğunuzun sizden uzaklaşması ve içine kapanık olmasının nedenlerinden bir diğeri de özgüvenini kaybetmesidir. O büyüklerin güzel şekilde konuşup, içlerindekini anlata bildiğini, ama kendisinin bunu başaramadığını zanneder. Öyleyse çocuğunuz sizinle konuşmuyor ve içine kapanık duruyorsa, bu özgüvenini kaybettiği içindir, sizin bunu yeniden kazandırmanız gerekir.

Aile fertlerinin bir birleriyle iyi ilişki içinde olmasını sağlayan en büyük etken, bir birleriyle diyalog içinde olmalarıdır.

  Siz onunla sürekli konuşup, diyalog içinde olmazsanız O da sizinle konuşamaz, siz onun ihtiyaçlarını anlamazsınız, oda size söyleyemez. Bazen çocuklarınızla gezerek, oturarak, eğlenceli bir şekilde konuşmaya çalışın, siz onunla konuşarak ilgilendikçe oda sizi arkadaş gibi görecektir, böylelikle bazen gereksinimlerini rahatça söyleye bilecek ve bazen de siz O söylemeden birçok sorununu önceden teşhis edebileceksinizdir.

çocuk

  Diyalog içinde olmak sadece konuşmakla sınırlı değildir, bakışma, hal hareket, davranış şekli, fiziksel temas v.b tüm bunlarda diyalogun diğer versiyonlarıdır.

  Tüm çabanıza rağmen, eğer çocuğunuz hala sizi kendisine yakın görmüyor ve sizinle konuşmuyorsa; onunla iyi ilişkiler içerisinde olmak için şu tavsiyelerimizi uygulamaya çalışın:

Yapmanız Gerekenler

  1- Çocuğunuzla konuşmak ve onu dinlemek için vakit ayırın: sorunlu birçok genç, anne ve babalarının onlarla ilgilenmediği ve hiçbir zaman onlarla oturup düzgün konuşmadıklarından yakınmaktadır. Her şey karşılıklıdır, öncelikle size güvenebileceğini gösterin, ona vakit ayırarak konuşmasına izin verin.

  2- Onun düşüncelerine ve görüşlerine saygı gösterin: her ne kadar yanlış olsa da baştan silip atmanız ve her şeyine karşı gelmeniz onu size karşı soğutacaktır, fakat sakin bir şekilde karşı tarafı dinlenmek, bazı konularda hak vermek, düşüncelerine saygı göstermek ve sonrasında doğru olanı anlatmak gerekir. Ancak bu şekilde sizin doğru düşüncelerinizi kabul edecektir. Derin bir nefes çekin ve onun da söyleyeceklerinin değerli olduğunu kendinize kabullendirin.

  3- Ona bir örnek, iyi bir olgu olacak şekilde davranın.

  4- Eleştirilere açık olun.

  5- Çocuğunuz için uygun olan zaman ve mekânlarda konuşmayı deneyin.


Çocuklara Güzel Örnek Olmalıyız

Çocuğun Şahsiyeti

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)