تبیان، دستیار زندگی
نام «محمدتقی مروت» در میان جامعه قرآنی آنقدر شناخته شده است که تقریباً نیازی به معرفی ندارد. خیلی از قاریان معروف ایرانی بی‏واسطه یا با واسطه شاگرد او بوده‏اند. در ضمن استاد مروت را می‏توان جزو اولین‏های قرائت ایران دانست چون هم اولین قاری ایرانی محسوب می
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

استاد مروت پس از 30 سال به ایران بازگشته و حالا انتقادهای تند و تیزی به قاریان جوان کشورمان دارد

تلاوت قرآن، آواز خوانی نیست

نام «محمدتقی مروت» در میان جامعه قرآنی آنقدر شناخته شده است که تقریباً نیازی به معرفی ندارد. خیلی از قاریان معروف ایرانی بی‏واسطه یا با واسطه شاگرد او بوده‏اند. در ضمن استاد مروت را می‏توان جزو اولین‏های قرائت ایران دانست چون هم اولین قاری ایرانی محسوب می‏شود که در مسابقات مالزی مقام بین‏المللی کسب کرد و هم او را اولین پایه گذار قرائت استاندارد و صحیح در ایران می‏دانند. او حدود 30 سال در ایران حضور نداشت و در کانادا مجالس آموزش قرآن را برای مسلمانان برپا می‏کرد. آمدنش به ایران هم بازتاب‏های گسترده‏ای در محافل خبری داشت. در شماره‏های قبل مطالبی درباره‏اش داشته‏ایم اما صبر کردیم چند ماهی از حضورش در ایران بگذرد تا او بتواند ارزیابی دقیقی از اوضاع قرائت قرآن در ایران داشته باشد و ما هم با بهانه تازه‏ای به سراغش برویم.

محمد تقی مروت واستاد مصطفی اسماعیل

- الان چند ماهی است که از حضورتان در ایران می‏گذرد. خبردار هم شده‏ایم که در جلسات و محافل مختلف قرآنی شرکت کرده‏اید. همین ابتدای مصاحبه می‏خواهیم بدانیم که نظرتان درباره اوضاع فعلی قرائت در ایران چیست؟

تصمیم دارم درباره وضعیت جامعه قرآنی در حال حاضر صحبتی نکنم. قرار است خدمت مقام معظم رهبری برسم و در ابتدا این بحث را خدمت ایشان مطرح کنم. اگر ایشان اجازه فرمودند آن وقت نظراتم را به طور کامل درباره وضعیت حال حاضر قاریان ایرانی بیان می‏کنم.

- حداقل بگویید که از وضعیت موجود راضی هستید یا نه؟

راضی نیستم. روزی که قاریان مهمان رهبر انقلاب بودند، ایشان فرمودند که قرآن خواندن، آوازخوانی نیست. اتفاقاً این حرف، خلاصه مساله‏ای است که من می‏خواهم درباره قاریان و وضعیت فعلی قرائت در ایران مطرح کنم.

شاگردان و قاریان دوره خودم الحمدالله همه خوب هستند و خوب می‏خوانند بیشتر آنها حالا از استادان هستند، مولف شده‏اند و کتاب در زمینه قرائت قرآن دارند به جرات می‏گویم که آنها تجوید را خوب بلدند. نسل بعد که شاگردان همین نسل اولند هم تقریباً خوب می‏‏خوانند؛ مثل همین آقای احمد پورزرگری یا مثلاً همین آقای طوسی که بسیار خوب می‏خوانند

- یعنی معتقدید قاریان مطرح ایرانی در تلاوت قرآن بیشتر آوازخوانی می‏کنند؟

اگر این طور نبود که مقام معظم رهبری نمی‏گفتند قرآن خوانی، آوازخوانی نیست. البته ایشان با لحن بسیار مودبانه‏ای که مخصوص خودشان است به قاریان این حرف را زدند ولی اگر من بودم به آنها می‏گفتم که قرآن خواندن، جیغ و فریاد زدن نیست، عربده کشیدن نیست؛ قرآن باید با تواضع، با خشوع و با توجه به معنی خوانده شود. تلاوت صحیح قرآن، جیغ کشیدن و آواز خوانی نیست و شخصی که قرآن را تلاوت می‏کند باید با اخترام به قرآن، احترام به خدا و برای قرآن و برای خود بخواند تا تلاوت خوبی داشته باشد. روایتی داریم از پیغمبر اکرم (صلی‏الله علیه و اله وسلم) که می‏فرمایند: «زمانی می‏آید که امت من صدایشان را در تلاوت قرآن مثل خواننده‏ها می‏کنند و در حالی که قلب‏هایشان فریب خورده است می‏خواهند شنونده‏ها را هم فریب دهند». الان به این مرحله رسیده‏ایم و متاسفانه باید بگویم که به بدتر از این هم خواهیم رسید!

- البته خیلی از همین قاریان ایرانی، شاگردان یا درس آموخته شاگردان‏تان هستند؛ فکر نمی‏‏کنید این جور خرده گرفتن و انتقاد کردن از تلاوت‏های این قاریان، در نهایت به خود شما هم برمی‏گردد؟

فکر می‏کنم هم اکنون دو یا سه نسل قاری در کشور داریم. شاگردان و قاریان دوره خودم الحمدالله همه خوب هستند و خوب می‏خوانند بیشتر آنها حالا از استادان هستند، مولف شده‏اند و کتاب در زمینه قرائت قرآن دارند به جرات می‏گویم که آنها تجوید را خوب بلدند. نسل بعد که شاگردان همین نسل اولند هم تقریباً خوب می‏‏خوانند؛ مثل همین آقای احمد پورزرگری یا مثلاً همین آقای طوسی که بسیار خوب می‏خوانند. اما متاسفانه این نسل آخر که در حال حاضر قرائت می‏کنند، بسیار دور شده‏اند از تلاوت صحیح. مخصوصاً همان روزی که در مجلس رهبری بودم و به قرائت‏ها گوش می‏دادم چند نفری از همین نسل آخر قرآن خواندند که بسیار ناراحت شدم. از خودم پرسیدم که چرا قرائت قرآن در کشور ما به این وضع افتاده و به این مرحله رسیده است.

- خب، برای این سوال‏تان پاسخی هم پیدا کرده‏اید؟

علت مشخص است؛ می‏روند تعدادی قاری از مصر می‏آورند که این قاریان حتی شایستگی تقلید از قاریان بزرگ مصری را ندارند، چه برسید به اینکه خودشان سبک خاصی داشته باشند و جوان‏ای ما بخواهند از آنها تقلید کنند.

- می‏شود بگویید منظورتان از این قاریان جدید مصری دقیقاً چه کسانی هستند؟

مثلاً همین پسر شحات‏انور. آقای محسن بادپا که از شاگردانم است وقتی در کانادا بودم خیلی از ایشان تعریف می‏کرد و می‏گفت که هر سال به ایران دعوت می‏شود تا تلاوت کند وقتی آمدم ایران، یک روز دعوت شدم به جلسه قرآن حسینیه فاطمیون. رفتم دیدم محمود شحات‏انور هم آنجاست. تلاوتش را شنیدم. فردایش زنگ زدم به بادپا و گفتم که حالا فهمیدم چرا قاریان جوان ما، قرآن را این طور می‏خوانند. گفتم دیشب تلاوت یکی از کسانی را شنیدم که قاریان جوان ما سراغش رفته‏اند و از او تقلید می‏کنند. باور کنید محمود شحات از این جوان‏های خودمان بهتر نیست. من نمی‏گویم حتما بروند سراغ مصطفی اسماعیل؛ حداقل سراغ عبدالباسط، حصری، رفعت و... بروند و تقلید کنند قرائت صحیح، مقامات خواندن نیست.

- تقریباً جامعه قرآنی اتفاق نظر دارد که شما پایه‏گذار تلاوت قرآن کریم به شکل اصولی و صحیح در ایران هستید؛ پس مسلما شما بهتر از هر کس دیگری می‏توانید در این باره صحبت کنید. حالا راهکاری ارائه بدهید که قاریان نسل جدید ما چه کنند که تلاوت صحیحی داشته باشند؟

متاسفانه قاریان جوان ما افتاده‏اند دنبال مقامات. خیلی نمی‏خواهم درباره مقامات صحبت کنم ولی همین قدر بدانید که اگر روزی قرار باشد جلسه قرآنی در ایرانی دایر کنم، تابلویی بر سر در این جلسه آموزش قرآن می‏زنم و روی آن می‏نویسم: «فقط تجوید». مقامات، صوت، لحن، نفس و... همه بعد از تجوید است و خود به خود بعد از یاد گرفتن کامل تجوید می‏آید. قاریان جوان امروز باید اول توجه به تجوید داشته باشند. نمی‏توان سقف یک خانه را بدون ساختن پایه‏های آن بنا کرد.

- پس مشکل اصلی را همان رعایت نکردن کامل اصول تجوید در قرائت می‏دانید؟

دقیقاً همین‏طور است. نوجوانی در همان جلسه رهبری قرائت کرد که به دلیل تقلید از مصطفی اسماعیل خیلی مورد توجه قرار گرفت. اتفاقاً همین نوجوان هم هنگام سکت‏ها نفس می‏کشید که اشتباه محض است. قاریان نسل جدید ما باید دنبال رعایت کامل قواعد تجوید بروند. اینها شوخی نیست. متاسفانه کمی بی‏اخلاقی در تلاوت قرآن به وجود آمده است و انگار کسی هم نبوده که به این قاریان جوان در این زمینه تذکر بدهد. یک روز رفته بودم شورای عالی قرآن. تعدادی قاری نوجوان آمده بودند که من درباره تلاوت‏شان نظر بدهم. کمی درباره تجوید با آنها صحبت کردم. عده‏ای پذیرفتند و عده‏ای هم ناراضی بودند که چرا این‏قدر به مقامات حمله می‏کنم. واقعیت این نیست؛ من فقط به کسانی حمله می‏کنم که قرآن و کلام خدا را فدای موسیقی می‏کنند. یکی از این نوجوانان گفت که استاد اگر ما بخواهیم در تلاوت، تجوید را به طور کامل رعایت کنیم نمی‏توانیم از قاریان معتبر مصری تقلید کنیم. اصلا این حرف معنا ندارد؛ یعنی ما فقط می‏خواهیم الحان و مقامات را از قاریان مصری تقلید کنیم؟ به آن قاری نوجوان گفتم امکان ندارد آن کسی که شما از او تقلید می‏کنید، تجوید را رعایت نکند واقعاً چرا قاریان نسل جدید ما از رعایت نجوید قاریان معروف  مصری در تلاوت تقلید نمی‏کنند و فقط سراغ صداهای آنها رفته‏اند؟ صدای خوش و دانستن مقامات والحان زیاد در قلب مومن تاثیر ندارد، مگر اینکه قرآن را درست بخوانند.

- البته بعضی از این قاریان جوان و نسل سومی که به آنها انتقاد می‏کنید این روزها خیلی طرفدار پیدا کرده‏اند؛ مثل همین آقای شاکرنژاد. تلاوت‏های ایشان را شنیده‏اید؟

اتفاقاً همین آقای حامد شاکرنژاد داد مرا در آن مجلس رهبری درآورد. این چه تلاوتی است که ایشان انجام می‏دهد؟ این جو طرفداری از ایشان هم جو خوبی نیست. این فضا به هیچ‏وجه سالم نیست. ایشان هم مثل همین محمود شحات می‏خواند مطمئن باشید تارهای صوتی‏اش هم به زودی آسیب می‏بیند چون بسیار بلند می‏خواند و بی‏خودی جیغ می زند. البته دلیل طرف‏داری از این نوع تلاوت‏ها مشخص است؛ قرائت قرآن کریم در کشور ما افت کرده و مردم بیشتر به دنبال موسیقی هستند. اگر آیات قرآن به طور صحیح خوانده شود مویسقی زیبایی در تلاوت نواخته خواهد شد که از اعجاز قرآن است. اگر مرحوم شیخ مصطفی اسماعیل به ایران می‏آمد و در حضور مردم تلاوت می‏کرد باور کنید تمام مردم طرفدار او می‏شدند و به سمت تقلید از تلاوت‏های او گرایش پیدا می‏کردند.

- البته خیلی‏ها اساس همین تقلید از قاریان مصری مثل مصطفی اسماعیل را قبول ندارند و اتفاقا بعضی از همین خیلی‏ها جزو شاگردان شما هم هستند.

قرآن را باید به سبک عربی و با موسیقی عربی خواند و راه دیگری وجود ندارد. بادید کلام با موسیقی هماهنگی داشته باشد؛ مثلا نمی‏توانیم یک آهنگ اصیل ایرانی را با موسیقی پاپ خارجی بخوانیم. قرآن هم موسیقی اصیل خودش را دارد که موسیقی عربی است؛ پس ما مجبوریم که تقلید کنیم. به نظرم این افراد چون نمی‏توانند تقلید کنند و برایشان سخت است، سراغ این قاریان معتبر نمی‏روند. خواندن به شیوه مصطفی اسماعیل کار هر کسی نیست. گروهی هنوز هم حاضر به پذیرش برتری مصطفی اسماعیل نسبت به دیگر قاریان نیستند و شاید به علت صعب‏التقلید بودن اسلوب پیچیده تلاوت ایشان است که خود را نسبت به او بی‏تفاوت نشان می‏دهند. کسانی هستند که به دلیل عدم توانایی در تقلید از مصطفی اسماعیل، به این نابغه دنیای قرائت اهانت هم می‏کنند و حرف‏های بی‏ربطی درباره او می‏زنند متاسفانه شاید جوان‏های ما چون قاریان نسل‏های گذشته را ندیده‏اند و زیاد تلاوت‏های آنها را نشنیده‏اند، می‏روند دنبال افراد دیگر.

- یک نکته جالب در باره شما این است که هم طرفدار پر و پا قرص مصطفی اسماعیل هستید و در مجالس مختلف درباره ایشان صحبت می‏کنید و هم تاکید زیادی روی رعایت کامل تجوید در تلاوت دارید. شاید اگر مصطفی اسماعیل در مسابقات بین‏المللی شرکت می‏کرد. اصلاً نمی‏توانست نمره قابل قبولی در تجوید کسب کند، این طور نیست؟

همیشه به شاگردانم توصیه می‏کنم که برای یادگیری تجوید به تلاوت‏های شیخ محمود خلیل‏الحصری گوش دهند. ایشان حتی بسیار استانداردتر از عبدالباسط در زمینه تجوید تلاوت می‏کند. اما در مقام القای معانی آیات قران هنگام تلاوت توصیه‏ام این است که قاریان به شیخ مصطفی اسماعیل رجوع کنند چون ایشان روحیه خاصی در این زمینه داشتند گویا شیخ، معانی، تفسیر و شان نزول آیات قرآن را به خوبی می‏دانست و به همین دلیل می‏توانست این معانی را در تلاوتش به مستمع بفهماند. باید قبول کرد که هیچ‏یک از قاریان معروف، کمال مطلق در تلاوت نیستند، مگر تلاوت پیغمبر اکرم(صلی‏الله علیه واله وسلم) یا اهل بیت (علیه‏السلام). حتی در تلاوت‏های شیخ حصری و شیخ عبدالباسط هم کمال تجوید رعایت نمی‏شود.

- در این مدتی که در ایران بوده‏اید، تلاوت کدام قاری به دلتان نشسته است؟

قرائت آقای پورزرگری را بسیار پسندیدم و خیلی دوست دارم دوباره به تلاوت‏های ایشان گوش دهم. تلاوت احمد ابوالقاسمی و حسین سبزعلی را هم شنیده‏ام و پسندیده‏ام.

- حالا که به ایران آمده‏اید قصد بر پایی جلسه‏های آموزش قرآن را برای عموم ندارید؟

مصطفی اسماعیل + محمد تقی مروت

ناراحتی شدید قلبی دارم و به توصیه پزشک زیاد نمی‏توانم در این هوای تهران زندگی کنم. اگر قرار باشد در تهران بمانم حتما جلسه آموزش عمومی قرآن خواهم داشت ولی در غیر این صورت توصیه‏ام به قاریان جوان این است که نوارهای تلاوت قاریان معتبر و قدیمی مصری را بسیار زیاد گوش دهند. آنها باید حتما این تلاوت‏ها را به طور دقیق بشنوند، طوری که سبک تلاوت‏ قاریان عصر طلایی مصر در ذهن و فکرشان رسوخ کند. قاریان باید حتماً به معانی آیاتی که تلاوت می‏کنند تسلط داشته باشند. موسیقی عربی را باید یاد بگیرند. اصل اساسی در قرائت قرآن، یادگیری قواعد آن به شکل کامل و آبیاری روح و ذهن با این قواعد است. اگر می‏خواهند جزو قاریان برتر قرار بگیرند باید از نوراهای موجود قاریان بزرگ استفاده و براساس آن نوارها تمرین کنند.

تقلید از قاریان ممتاز و بزرگ در صورتی که تقلید لهجه باشد، خوب است برای اینکه تلاوت خوبی داشته باشیم باید با گوش دادن به تلاوت‏های قاریان ممتاز با لهجه قرآنی آشنا شده و از آنها بهره بگیریم.

مجله قرانی آیه، دانیال ابوالحسن / اصغر اصغری


تنظیم: شکوری