• Nombre de visites :
  • 1617
  • 9/5/2011
  • Date :

Çocuklarda Obezite

çocuklarda obezite

Çocuklarınızın obez olmaması için meyve, süt ve yoğurt tüketimini artırın 

Uzmanlar, anne ve babaları uyararak, çocuklarının obez olmaması için gerek okul beslenmesinde gerek günlük hayatta meyve, süt ve yoğurt tüketimini artırmalarını istedi.

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Duydu Deniz, günümüzün en büyük hastalıklarından birinin şişmanlık olduğunu söyledi. Deniz, obezitenin hem çocuklukta hem gelecekte yaşam kalitesini düşüren önemli bir sorun olduğuna işaret etti.

Diyet Uzmanı Duydu Deniz, günümüzde çocukluk çağında görülen obezitenin iki önemli nedeni olduğunu ifade etti. Deniz, bunlardan birincisinin hareket azlığı, diğerinin de dengesiz beslenme alışkanlığı olduğunu ifade etti. Deniz, şu uyarılarda bulundu:

“Çocukların, sürekli gidecekleri yerlere araçla gitmeleri, günlük boş zamanlarını televizyon, bilgisayar başında geçirmeleri hareketsizliği doğuruyor. Çocuklar bunun sonucunda aldıkları kalorileri yakacak enerjiyi sarf edemiyorlar. Böylece kilo artışı görülebiliyor. Hastane olarak, çocukluk çağı obeziteyi önlemek amaçlı ailelere danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu konuda tavsiyemiz, çocukların gün içinde yapabilecekleri bir spor dalına yönlendirilmeleridir. Düzenli spor yapmaları hem kilo vermelerini sağlayacak hem de ilerde yakalanacağı kronik bir hastalığı önleyecektir.”

Deniz, kilo artışının bir diğer sebebinin ise dengesiz beslenme alışkanlığı olduğunu belirtti. Deniz, şöyle konuştu: “Çocukların günlük aldıkları besinlerin kalori seviyesinin yüksek, fakat besin kalitesinin düşük olması çocuklarda kilo alımını hızlandırmakta. Abur cubur dediğimiz besinler çocuğun kilo almasına neden olacaktır. Bu açıdan ailelerin bilinçli olması ve doğru beslenme biçimi uygulaması önemli. Çünkü çocuklar aile ile birlikte yemek yedikleri için sofrada besin kalitesi yüksek gıdaların olması gerekir. Çocukların tükettiği cips, kola tarzı besinler daha çok yağ ve karbonhidrat yani şeker grubu yüksek fakat protein, vitamin, mineral değeri düşük yiyeceklerdir. Bunları alıp yeterli aktivite yapmadıkları zaman çocuklarda obezite ve kilo artışı görülebilir.”

Obezite için belirli bir yaş sınırı olmadığını önemle vurgulayan Deniz, “Çocuğun doğumundan itibaren aylık kilo artışını kontrol ederek bunu değerlendirebiliriz. İlk aylarda ya da bir yaşını doldurduktan sonra da kilo artışı fazlalaşabilir. Tamamen ailenin çocuğu yönlendirmesi ve beslenme alışkanlıklarını iyi bir biçimde vermesiyle ilgilidir.” dedi.

Ailelerin, çocukları için beslenme çantası hazırlarken titiz davranmalarını tavsiye eden Deniz, “Çocukların beslenme çantalarında vitamin, mineral ve protein açısından zengin yiyecekler olması; ara öğünlerinde, öğle yemeklerinden önce ve sonra besin kalitesi yüksek besinleri almalarını daha çok tercih ediyoruz. Örneğin çocuk tatlı ihtiyacını meyveden karşılayabilir, yine proteinden zengin süt, yoğurt gibi yiyeceklerin beslenme çantasında olması çok önemlidir.” diye konuştu.


Çocuğun Önemi ve Değeri -2

Çocuklarda Ortaya Çıkan Tikler

Çocuk nörolojisi

Çocukları kansızlıktan korumak

Çocukların Temel İhtiyaçları

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)