• Nombre de visites :
  • 5364
  • 27/5/2009
  • Date :

Çocuk Eğitimi ve Din

çocuk

Dini Eğitim Ne Zaman Başlamalı?

  Dinimize göre çocuk eğitimi ta doğum öncesinden hatta cenin oluşumundan önce başlıyor, ancak bu yazı serisinde İslam’ın doğum sonrasına yönelik eğitim yöntemlerine değineceğim.

  Hepimizin bildiği gibi doğumdan hemen sonraki ilk eğitim adımı çocuğun kulağına ezan ve ikame okunmasıdır.

 Bu adımdan sonra en çok dikkat etmemiz gereken husus, çocuğumuza ilk yedi yaş döneminde her türlü baskı uygulamaktan kaçınmaktır, şunu unutmamalıyız ki bu yaşta çocuklara eğitim olarak vermemiz gereken birçok dini eğitim bile oyun kalıbında ve oyun şeklinde olmalıdır.

  Ayrıca her zaman unutmamamız gereken bir şey varsa o da çocuğun, dini eğitimi, bir külfet ve zorluk olarak algılamamasıdır.

İlk yedi yaşta dini eğitimin en büyük hedefi olarak çocuğumuzun hayalindeki örnek kişiliği, dini örneklerle şekillendirmektir.

 Bu yaşta verdiğimiz kişilik örneğinin daha sonra değiştirilmesi birçok olumsuzluklara yol açtığı için çocuğumuza verdiğimiz kişilik çok önemlidir.

Dini Eğitimin Bazı Temelleri

  Dini eğitimin yöntemleri, amaçları, içeriği ve püf noktalarına değinmeden önce bu tür eğitimin üç ana temeline değinmek istiyorum.

1- Bilinçlendirmek

  Çocuğumuzun bütün dini öğretileri doğru şekilde algılayamadığını biliyoruz ama bu bahaneyle çocuğumuzun dini eğitimini aksatamayız, evet, onun daha çok vakti var, ona söylediğimiz birçok dini eğitimi de doğru algılamayabilir ama bu, onun anladığı kadarını anladığı şekilde ona aktarmamıza engel teşkil etmez.

çocuk

  Kısacası “aman nasıl olsa büyüyünce öğrenir” deyip onu ihmal edemeyiz, “bize bir şey öğreten mi vardı sanki, biz hırsız mı olduk” deyip onu kendi haline bırakamayız.

2- Dini coşku ve heyecan

Çocuğumuzu azdan çoktan dini ortamlarla tanıştırın, onlarla birlikte dini merasimler, cemaat namazları, toplu dualar ve benzeri toplumsal dini aktivitelere katılın.

  Böyle ortamlarda çocuğunuz, insanların dini duygularını daha yakından görecektir, onların dini sevinçlerini, dini hüzünlerini hissedecektir bu da aynı duyguların onda oluşmasına sebep olacaktır.

Aynı şekilde dini hikayeler de bu yönde, çok etkili etkenlerden birisidir.

3- Davranış tarzı

  Davranışlarınızın çocuğunuz üzerindeki etkisini küçümsemeyin, şunu unutmayın ki sizin yaptıklarınız, söylediklerinizden kat kat daha fazla çocuğunuzu etkiliyor. Ancak amel ile insanların kalbi hakikate yöneltilir ve ancak amel ile dini alışkanlıklar şekil kazanıyor. Peygamberin en etkili eğitim şekli de böyle idi, o, yaptıklarıyla insanlara doğruyu ve yanlışı gösteriyor, yaptıklarıyla insanları Allaha yönlendiriyordu.

Devam edecek ...

  Bir sonraki yazıda, dini eğitimde göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalara değineceğiz.

Zehranet


Çocuk ve Dini eğitim

Çocuk Eğitiminde Uygun Mesajlar

Çocuk Eğitimi

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)