• Nombre de visites :
  • 4531
  • 3/2/2009
  • Date :

Çocuk Eğitimi

çocuk eğitimi
Küçük yaşta, çocuğunuzu çok daha rahat eğitebilirsiniz. 

      Çocuklarımız, Allahın bize bahşettiği en güzel hediyedir. Yüce Allah, bu çocukların geleceklerini bizim elimize vererek onları birer değerli emanet olarak en güvenilir kişiler olarak bize emanet etmiştir.

       Çocuğumuzu sağlıklı bir şekilde yetiştirmek istiyorsak onun fiziki ve psikolojik ihtiyaçlarını çok iyi tanıyıp bu ihtiyaçları Allahın gösterdiği yol doğrultusunca karşılamalıyız.

       İslam’ın eğitim yöntemine baktığımızda sevgi ve saygıya dayalı, ihtiyat esaslı ve insanın fıtratına hitap eden mükemmel bir yöntem karşımıza çıkmaktadır.

       Cezalandırmak yöntemi İslam eğitim sisteminde son çare olarak gösterilmektedir. Ancak sevgi ve arkadaşlık yöntemleri sonuçsuz kalırsa bu yönteme başvurulabilir.

       Aşırıcılığın İslam eğitim sisteminde herhangi bir yeri yoktur. Ancak böyle bir sistem, tam anlamıyla bütün istekleri ve duyguları orantılanmış itidal bir hayat yaşayan insanlar yetiştirebilir.

        Eğitim konusu, bir insanın fiziki ve psikolojik yönlerini içerdiği için ancak bu yönlerin değişik açılardan itidal’e ulaşmasıyla sağlıklı ve eğitimli bir insanı topluma kazandırdığımızı söyleyebiliriz. 

Eğitimin önemi

       Eğitim, yetiştirmek anlamındadır diğer bir deyimle eğitilebilen bir şeyi aşırılıktan çıkarıp itidal’e sevk etmektir. Eğitim denilince akla gelen ilk anlam budur ama daha dikkatlice baktığımızda eğitim için böyle bir tanım söyleyebiliriz: Eğitim, insandaki potansiyel olumlu yönlerin açığa çıkarılması ve kemal yolundaki gerekli korumaların sağlanmasıdır.

       Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: İnsanlar altın ve gümüş madenleri gibidirler.

       Bu hadis, insanoğlunun birçok olumlu potansiyele sahip olduğunu açıklıyor. İnsandaki bu olumlu potansiyellerin ortaya çıkarılması ve insanı daha mükemmel bir insan haline getirmek ise eğitim sistemine bağlıdır.

      İnsandaki bu potansiyel yönler açığa çıkarılmadığı takdirde ise insanı ancak boş ve anlamsız bir hayat bekliyor, böyle bir insan, inanç ve kültürden uzak olduğu için hiçbir gelişim kat edemediği gibi insanlık bakımından çok yoksun kalacaktır dolayısıyla eğitimden yoksun kalan bir insan, aslında insanlıktan yoksun kalmıştır.

       Fizik eğitimi

       Fizik eğitimi insanın, fiziğini yetiştirmesidir. Yüzmek, okçuluk ve binicilik İslam’ın tavsiye ettiği beden eğitim yöntemleridir. Bu eğitimin amacı, vücudu olumsuzluklara karşı geliştirmek ve dirençli kılmaktır. İslam dini, insanların dünya nimetlerinden faydalanmalarını tavsiye ediyor ancak insanların, bu yönde aşırıya gitmelerini ve hadsiz hesapsız yiyip içmelerine de karşı çıkıyor.

      Beyin eğitimi

      Akli terbiye veya diğer adıyla Beyin eğitimi İslam’ın özellikle üstünde durduğu bir eğitim yöntemidir. İslam dini insanların fıtratına uygun bir dindir ve insandaki bütün güçlere saygı duyarak onların itidal’e varması için gerekli kılavuzluğu yapıyor. İslam’ın yön verdiği insandaki diğer bir güç ise akıl gücüdür. İslam, insanın bu yönünü, kullanarak dünyadaki imkanlardan daha iyi faydalanmasını ve bu imkanları insanlığın yücelmesi için bir araç olarak kullanmasını tavsiye ediyor.

       Psikolojik eğitim

       Psikolojik eğitim İslam’ın en çok önem verdiği eğitim yöntemidir. İslam dini insanın ruhunu Allaha yönlendirerek aslında akılın tek başına her yerde yeterli olmadığını insana anlatıyor. İslam dinince insan ile Allah arasında kurulan köprü, sevgi ve ümit köprüsüdür.

       Evrendeki en büyük güç ve insan şahsiyetini oluşturan şey, insanın ruhudur dolayısıyla İslam dini, insanın ruhuna çok önem vererek onunla Allah arasında oluşabilen bütün boşlukları kapatmak için gerekli bütün öğütleri vermiştir.

         Neden çok küçük yaşta başlamalı?

        Küçük yaşta, çocuğunuzu çok daha rahat eğitebilirsiniz, insanın çevresinden en çok etkilendiği yaş, çocukluk yaşlarıdır, bu yaşlarda insanoğlu, etrafında olan biteni keşfetmek çabasında olduğu için öğrenmek açısından çok müsaittir ve karşı koyma mekanizması da gelişmediğinden dolayı verilen eğitimlere itiraz etmeden olumlu tepki veriyor.

       Çocuğunuza küçük yaşta iyi şeyler kazandırdıysanız bunların kalıcı olacağından emin olabilirsiniz. Çocuklarımıza yönelik yapabileceğimiz en büyük haksızlık onları kendi hallerine bırakmaktır, bu zihniyet, çocukların daha kolay kötülüğe sevk edilmesine ve karanlık bir geleceğe düşmesine sebep olacaktır.

         Gençlik yaşlarında her istediğini yapan birisi yaşlılıkta kendisine karşı koyamaz, çocukluk yaşlarında oluşan alışkanlıklar kolay kolay insandan koparılıp atılmıyor. Zaten bu nedenle insanın çocuklukta öğrendiği şeyleri taş üzerine kazılmış bir yazıya benzetiyorlar.

       Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: Çocuklarınıza sevgi gösterin ve onlara acıyın, onlara bir söz verdiğinizde ise yerine getirin.

        Çocuğunuzun davranışlarını dengeleyin.

        Bildiğiniz üzere İslam’ın tavsiyelerinden birisi de çocukları yedi yaşına kadar serbest bırakmaktır. Ama bunun anlamı onu bu yaşa kadar bütün eğitimlerden yoksun bırakmak değildir, evet bu yaşa kadar ona bunu yap veya bunu yapma demek bir yere kadar yanlıştır ama direkt olamayan müdahaleler her zaman olmalıdır, örneğin çocuğunuzu küçük yaşlarda dini topluluklara götürmek, güzel ve öğretici hikayeler anlatmak veya kötü ortamlardan uzak tutmak sizin yapmanız gereken görevlerinizin başında yer almaktadır.

        Yedi yaşından sonra ise, bu yaşına kadar yasaklara maruz kalmayarak bir nebze şımaran çocuğunuzu fiziki şiddete maruz bırakamazsınız. Peygamber efendimiz hiçbir zaman çocuklarına karşı şiddet uygulamadı ve her zaman sevgi yöntemini kullanarak onları en iyi şekilde yetiştirdi.

        Peygamber efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: Emanet’e sadık olmayanın dini de yoktur. Çocuğunuzun size verilen bir emanet olduğunu unutmayın.

         Size verilen bu emanetleri en iyi şekilde yetiştirmek görevi de size verilmiştir, siz sadece onların fiziğini büyütmekle mükellef değilsiniz.

         Resulullah (sav) şöyle buyuruyor: Bütün çocuklar İslam fıtratı üzere doğarlar, onları bu yoldan çeviren ise anne ve babalarıdır.

        Çocuğun geleceğine yön veren kişi anne ve babasıdır, ebeveynler isterlerse çocuklarının geleceklerini aydın ve mutluluk dolusu bir hale getirebilirler isterlerse de tam tersini yapa bilirler.

 

Zehranet.


EĞİTİM VE ÖĞRETİM

ETKİLİ İLETİŞİM 

Çocuklarda İnatlaşma

Çocuk Eğitiminde Püf Nokta

Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi

Manevi değerler miniklere nasıl öğretilir?!

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)