• Nombre de visites :
  • 4279
  • 10/8/2008
  • Date :

Bilgisayar ve Çocuk

bilgisayar ve çocuk

    Programlı yaşam alışkanlığı olmayan çocuk, günümüzde bilgisayar kullanımında sınırı aşarak ekran bağımlısı olabilmektedir. Bu da çocuğun yüz yüze iletişimini büyük ölçüde etkileyeceğinden, onu sosyal gelişimini engeller. Özellikle okul öncesi dönem çocuğunun günlük programında bilgisayarın yeri sınırlı olmalıdır. Çünkü erken gelişim yıllarında, çocuğun hareket etmeye, deneyim kazanmaya insan insana ilişkiye yoğun bir şekilde ihtiyacı vardır.

    Hayatımızın her alanına giren bilgisayarlar artık işyerlerinden evlerimize taşındı. Böylece çocuklarımız teknoloji harikası bilgisayarlarla tanıştı. Özellikle okulöncesi dönemde çocuklar kendilerini oyun programlarına öyle bir kaptırıyorlar ki evde onların varlığını hissedemiyorsunuz bile... Bu da anne babaları biraz rahatlatıyor. Çünkü kendilerine, işlerine ve misafirlerine ayırdıkları vakitte daha rahat olabiliyorlar. Ama başlangıçta hoş gibi görünen bu durum, zamanla ana-babaların şikayetlerine neden oluyor. Anneler çocuklarının tüm ilgisinin, saatler boyu bilgisayarda yoğunlaştığını, yemek, uyku düzenlerinin bozulduğunu dile getiriyorlar.

   Bilgisayar bilinçli ve sınırlı kullanıldığında görsel ve işitsel algı, dikkat, göz ve el koordinasyonu, muhakeme gibi zihinsel işlevlerin gelişmesini sağlıyor. Okul öncesi dönemde en kolay, en çabuk eğitim oyunla verilebildiğinden, bu noktada eğitim proğramlarının önemi ortaya çıkıyor. Amaçları iyi belirlenmiş eğitim programları, çocuklara boyut, şekil, sayı, renk, gibi temel kavramları eğlenceli bir şekilde öğretiyor, onların kendi kararları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapmasına olanak tanıyor. Hayvanlar ses, görüntü koordinasyonu ile tanıtılıyor. Yeni kelimelerle dil gelişimi destekleniyor.

    Bunun yanında elektronik aletleri kullanan çocukların, kalem tutmayı daha çabuk öğrendiği gözlemleniyor. Böylece bilgisayar çocuğun merak ve keşif duygusunu tatmin ederek yaratıcılığını geliştirmesini sağlıyor.

    İngiltere Newcastle Üniversitesinde bazı araştırmacılara göre bilgisayarı doğru olarak kullanan ilkokul çocuklarının okuma yazma yeteneği ortalamadan beş kat hızlı gelişiyor. Araştırma sonucunda, bilgisayar kullanımının rakamsal becerileri de üç kat fazla geliştirdiği ortaya konmuştur.

Madalyonun diğer yüzünü çevirdiğimizde çocuk doğru yönlendirilmediği takdirde nelerle karşılaşabilir.

bilgisayar ve bebek

   Bilgisayar mı arkadaş mı?

    Programlı yaşam alışkanlığı olmayan çocuk, günümüzde bilgisayar kullanımında sınırı aşarak ekran bağımlısı olabilmektedir. Bu da çocuğun yüz yüze iletişimini büyük ölçüde etkileyeceğinden, onu sosyal gelişimini engeller. Özellikle okul öncesi dönem çocuğunun günlük programında bilgisayarın yeri sınırlı olmalıdır. Çünkü erken gelişim yıllarında, çocuğun hareket etmeye, deneyim kazanmaya insan insana ilişkiye yoğun bir şekilde ihtiyacı vardır.

   Oyun Programlarını Seçimi

   Okul öncesi dönemde bilinçsizce seçilen dövüş,saldırı, ölüm grafiklerini içeren oyun programlarının televizyonda pekiştirilmesiyle çocuğu etkilemesi diğer bir boyut olarak karşımıza çıkıyor. Çocukta doğal olarak bulunan saldırganlık dürtüsü, sürekli olarak şiddet öğesi ile beslendiğinde, artarak yerleşik duygular haline gelmeye başlıyor. Bu çağda çocuklar ben merkezli olduklarından, görsel ve işitsel olarak saatler boyu yönlendirildikleri oyun kahramanlarıyla özdeşleşiyorlar. Onları gerçek hayata taşıyıp, kardeşleri ve arkadaşları üzerinde denemeye yelteniyorlar. Bu süreç hiperaktif dediğimiz çocuklarda daha belirgin sonuçlar doğuruyor ve oyun sonrasında daha saldırgan ve kontrolsüz davranış biçimleri ortaya çıkıyor.

   Bilgisayarda Öldürmek Kolay

    Özellikle 3-6 yaş için ölüm çok uzak ve soyut bir kavram. Çocuk eğer çevresinde görmediyse, sadece bitki ve hayvanlardan tanıdığı ölümü, oyunlarda sürekli karşısında görüyor. Ancak kahramanların ölüp yeniden canlanmasıyla yanıltıcı bilgiler ediniyor. Bu bilgiler doğrultusunda, arkadaşına verdiği zarar ya da kanayan bir yara ona eğlenceli gelebiliyor. Genel olarak şiddet, ölüm, dövüş senaryolarının baş kahramanı olarak, kazanmayı hedefleyen çocuk, zamanla oyunlardan haz duyuyor ve bu onda bağımlılık yapıyor. Yaşamda ki benzer davranışlara ve suç unsurlarına karşı duyarsızlaşıyor.

    Bilgisayar ve internet, yerinde ve bilinçli kullanılırsa, harika bir eğitim ve öğretim aracıdır. Uzmanlar öğrencilerin ödev hazırlarken yalnız internete bağlı kalmalarının, kişisel deney ve araştırma alışkanlıklarını zedelediğini, birbirine benzer çalışmalar sunulmasına sebep olup öğrencileri hazırcılığa ittiğini, buna özellikle çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

    Anne Babalar Şu Hususlara Dikkat! Etmelidirler

1- Bilgisayarı bakıcı olarak kullanmayın. Çocuğunuz bilgisayar başında oynarken, siz huzurlu saatler yaşadığınızı düşünebilirsiniz, ama bu süre onun aleyhine işliyor.

2- Oyun programlarını seçerken titiz davranın şiddet içeren bilgisayar oyunlarını kesinlikle almayın

3- Yaşa göre eğlendirirken öğreten eğitim programlarını seçmeye özen gösterin. Çocuğunuza bu programların yararını anlatın. Kullanımda katılımcı ve yol gösterici olun.

4- Bilgisayarı sınırlı süreyle kullanma alışkanlığını edindirin. Uzun süreli kullanımların göz ve oturuş bozukluklarına yol açabileceğini izah edin. Ebeveyn olarak ta kullanım ve süre konusunda isteklerinizle çelişen örnekler oluşturmayın.

5- İnterneti ancak kontrollü olarak kullanmasına izin verin, bunu ona fark ettirmeden yapmaya özen gösterin.

Öznur Görür Kısar / Zehranet

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)