راهنما

اگر در ابتدا و انتهای عبارت جستجو علامت (") ( یا quotation) بگذارید، مطالبی که در متن آنها عین کلمات وجود دارد داخل عبارت را جستجو و نمایش می دهد ولی اگر در دو سر عبارت جستجو علامت (") قرار ندهید مطالبی که در متن آنها یکی از کلمات داخل عبارت وجود داشته باشد یافت می شود.

مطالب مرتبط
  • اینجا بهشت،آنجا بهشت، همه جا بهشت!
    اینجا بهشت،آنجا بهشت، همه جا بهشت!
    این فقط یک سفر بزرگ نیست. فقط یک بیدار شدن دوباره نیست. فقط یک خانه تکانی سالانه نیست و فقط یک مراقبت تمام عیار نیست! این یک تولد است. تولدی دوباره و چشم گشودنی، مثل به دنیا آمدن.
  • بخشش بزرگ خدا به پیامبر
    بخشش بزرگ خدا به پیامبر
    نود و سومین سوره‏ی قرآن، سوره‏ی «ضحی» است. این سوره 11 آیه و 40 کلمه دارد و یازدهمین سوره‏ی قرآن است که در شهر مکه بر پیامبر (صلی‏الله وعلیه وآله وسلم) نازل شده است. خدای بزرگ در آغاز این سوره به روشنایی روز سوگند می‏خورد. نام این سوره از همین آیه گرفته ش
  • عروس قرآن
    عروس قرآن
    یک سوره می شناسم از سوره های قرآن آمده در اولش نام خدای رحمان در آیه دومش خدا شد آموزگار کتاب او بوده است مونس شب های تار ......
  • تعداد بازديد :
  • 3774
  • سه شنبه 10/6/1388
  • تاريخ :

با قرآن آشنا شويم
قرآن

ثواب خواندن

پيامبر اسلام (صلي‏الله عليه واله وسلم) فرموده‏اند: «هر کس اين سوره را بخواند خداوند از او راضي مي‏شود، شايسته خواهد بود که پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) او را شفاعت کند و به عدد هر يتيم و نيازمندي که به آنها کمک کرده خداوند ده پاداش به او مي‏دهد.»

نکته‏ي جالب در اين سوره اين است که دانشمندان گفته‏اند، اين سوره و سوره‏ي انشراح يک سوره حساب مي‏شوند و در نماز بايد هر دو را با هم خواند.

قرآن

 

سوره‏ي «انشراح»

نود وچهارمين سوره‏ي قرآن، سوره‏ي «انشراح» است. اين سوره 8 آيه و 27 کلمه دارد و دوازدهمين سوره‏ي قرآن است که در شهر مکّه بر پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) نازل شده است. اين سوره به نام «شرح» و «آلم نشرح» نيز ناميده شده است. همه‏ي اين نام‏ها از اولين‏ آيه‏ي آن گرفته شده است. در اولين آيه چنين مي‏خوانيم: «الم نشرح لک صدرک» , «اي پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم)، آيا سينه‏ات را برايت گشاده نکرديم؟»

محتواي سوره

دانشمندان گفته‏اند: اين سوره بعد از سوره‏ي «ضحي» نازل شده است و همان‏طور که در توضيح سوره‏ي «ضحي» گفتيم اين دو سوره مانند يک سوره‏اند و در نماز بايد هر دو را با هم خواند.

اين سوره مانند سوره ضحي درباره‏ي بخشش‏هاي بزرگ خداوند به پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) است. در سوره‏ي ضحي سه نعمت بزرگ، و در اين سوره نيز سه نعمت بزرگ ديگر شمرده شده که خداوند به پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) بخشيده است. بنابراين مي‏توانيم محتواي اين سوره را در سه بخش خلاصه کنيم:

1- توضيح نعمت‏هاي سه گانه؛ يعني گشادگي سينه، صبر و حوصله، برداشتن بار سنگين از دوش پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) و بلندآوازه کردن نام پيامبر(صلي‏الله عليه واله وسلم).

2- به پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) بشارت مي‏دهد که به زودي مشکل‏هاي او از بين مي‏رود، بهتر مي‏تواند مردم را به دين اسلام دعوت کند و به ياد مي‏آورد که با هر سختي، آساني است.

3- به پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) دستور مي‏دهد که به خداوند يگانه توجه کند و بيشتر به عبادت او بپردازد.

ثواب خواندن

پيامبر اسلام (صلي‏الله عليه واله وسلم) فرموده‏اند: «هر کس اين سوره را بخواند پاداش کسي را دارد که اندوه پيامبر (صلي‏الله عليه واله وسلم) را برطرف کرده است.»

قرآن

سوره‏ي تين (انجير)

نود و پنجمين سوره‏ي قرآن مجيد، سوره‏ي «تين» است. اين سوره 8 آيه و 34 کلمه دارد و بيست و هشتمين سوره قرآن است که در شهر مکه بر پيامبر اسلام (صلي‏الله عليه واله وسلم) نازل شده است. خداوند در اولين آيه‏ي اين سوره به «تين» و «زيتون» سوگند ياد کرده و نام اين سوره نيز از همين آيه گرفته شده است.

دانشمندان در معناي اين دو کلمه چند احتمال داده‏اند:

1- تين به معناي انجير خوراکي است؛

2- مسجد شهر دمشق؛

 3- کوهي مقدس در کشور «شام»که به زبان سرياني به آن «طور تينا» مي‏گويند و در دامنه‏ي آن درخت‏هاي انجير و زيتون مي‏رويد.

در معناي زيتون نيز سه احتمال داده شده است:

1- زيتون خوراکي؛

2- مسجد بيت‏المقدس؛

 3- «طور زيتا» که کوهي مقدس است، در شام قرار دارد و در دامنه‏ي آن زيتون مي‏رويد.

 

محتواي سوره

اين سوره با سه سوگند در سه آيه‏ي ابتداي آن آغاز مي‏شود، آنگاه به مومنان يادآوري مي‏کند که انسان با بهترين شکل و نظام آفريده شده است؛ اما همين انسان با اين همه استعدادهاي بزرگ، اگر در راه خداوند قدم نگذارد، به صورت وحشتناکي به پايين‏ترين درجه‏ها سقوط مي‏کند. اين سوره پس از شمردن کارهايي که انسان را خوشبخت مي‏کند، معاد روز قيامت را به ياد مي‏آورد و تمام مي‏شود.

ثواب خواندن

پيامبر اسلام (صلي‏الله عليه واله وسلم) فرموده‏اند: «هر کس اين سوره را بخواند خداوند تا زماني که در ديناست دو نعمت سلامت و يقين را به او مي‏دهد، و هنگامي که از دنيا برود به تعدادي کساني که اين سوره را خوانده‏اند ثواب يک روز روزه به او مي‏بخشد.»

 

محمدحسين فکور

پوپک

تنظيم: بخش کودک و نوجوان

*************************************

مطالب مرتبط

اينجا بهشت،آنجا بهشت، همه جا بهشت!

بخشش بزرگ خدا به پيامبر

عروس قرآن

سوره فاتحه و بهشت

سوره‌ي غاشيه (قيامت)

ارسال به
آخرین نظرات کاربران
ناشناس
من خیلی قران می خوانم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 12/6/1388 - 18:48
Moosivandm
منظور از این سوره در بند اول چیست؟!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 11/6/1388 - 23:46