عبدالمالک ریگی احتمالا متولد سال 1358 است. «ریگی» نام یکی از قبایل بلوچستان شمالی است، مانند قبایلی چون براهویی، مری، نارویی، شهنوازی، کهرازهی، گمشادزهی، بارکزهی. او یکی از اعضای طایفه ریگی است.
عبدالمالک تحصیلات کلاسیک ندارد و تنها چند سال در یکی از حوزه‎‎های علمیه اهل سنت مشغول به تحصیل بوده که البته از آن‎جا نیز اخراج شده است. ریگی خودش را «خادم جندا...» می‎خواند. او دارای سابقه شرارت و یک مورد چاقوکشی به‎خاطر مسایل قبیله‎ای در داخل شهر زاهدان است و به همین خاطر مدتی هم زندانی شد اما بعد از آزادی خود را زندانی سیاسی معرفی نمود.
بنا به‎گفته خودش از سن نوزده سالگی اسلحه به‎دست گرفته و به عملیات تروریستی پرداخته است. گفته می‎شود ریگی پیش از آغاز فعالیت‎‎های تروریستی برای جلب حمایت علمای اهل سنت منطقه - که به مولوی‎ها مشهور هستند - نزد آن‎ها رفت، اما آن‎ها برای حرف‎هایش اهمیتی قایل نشدند. گزینه بعدی ریگی قاچاقچیان عمده مواد مخدر بودند. آن‎ها به‎دلیل این‎که علاقه داشتند جبهه تازه‎ای در برابر نیرو‎های انتظامی و امنیتی استان به‎وجود آید از ریگی استقبال کردند و با در اختیار گذاشتن اسلحه و پول به حمایت از او برخواستند.
به این ترتیب، ریگی گروه خود را پایه‎گذاری کرد. گروهی که پس از نخستین حمله تروریستی نام «جندا...» را بر خود گذاشت. این گروه هدف اصلی خود را «دفاع ازحقوق ملی و مذهبی قوم بلوچ و اهل سنت در استان سیستان و بلوچستان اعلام کرده» اما بسیاری از مردم غیرنظامی منطقه نیز قربانی عملیات تروریستی ریگی و گروهش شده‎اند.جندا... پس از مدتی نام «جنبش مقاومت ملی ایران!» را بر خود گذاشت. این تغییر نام نمایان‎گر تغییر حامیان و خط‎دهندگان اصلی به گروه ریگی بود.
پس از این تغییر نام بود که صدا و عکس ریگی به بسامد برخی شبکه‎‎های تلویزیونی سلطنت‎طلب تبدیل شد.یکی از مجاری تبلیغاتی ریگی رادیو صدای بلوچ است که از استکهلم سوئد پخش می‎شود. گروه ریگی علاوه بر آن بارها از شبکه العربیه که مالک اصلی آن حاکمان عربستان سعودی هستند به‎عنوان بلندگوی تبلیغاتی خود استفاده کرده است.
این شبکه در اقدامی بحث‎برانگیز، تصاویر کشته شدن مرزبانان به گروگان گرفته شده ایرانی را پخش کرد. العربیه پیش از آن اقدام مشابهی را نیز در مورد گروگان‎‎های غربی اسیر القاعده انجام داده بود.
در حوادث اخیر نیز تلویزیون دولتی انگلیس و رادیو دولتی آمریکا با این تروریسم گفتگو کردند.


رابطه با آمریکا
برادر عبدالمالک ریگی سرکرده گروهک تروریستی جندا... از دست داشتن آمریکا در انفجارها و عملیات خرابکارانه عناصر این گروه در استان سیستان و بلوچستان درجنوب شرقی ایران پرده برداشت.عبدالحمید ریگی که به اعدام محکوم شده است، در گفت‎وگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی العالم افزود: «در سال 2003 میلادی، عبدالمالک ریگی دو بار در سفارت آمریکا در اسلام آباد با آمریکایی ها دیدارکرده است.»عبدالحمید ریگی همچنین گفت: «من خودم شخصا نیز با دو زن آمریکایی که مترجم افغان به همراه داشتند، دیدار کردم و مسایلی را که برادرم با آمریکایی ها در خصوص آن‎ها گفت‎وگو کرده بود، بررسی کردیم و از دولت آمریکا درخواست کردیم که از اسلام آباد بخواهد با جندا... همکاری کند و به ما اجازه دهد در مرز‎های افغانستان با ایران رفت و آمد کنیم.»وی در خصوص ادامه درخواست ‎های ریگی اظهار داشت: «ما همچنین از آمریکا خواستیم یک پایگاه نظامی همراه با سلاح و کارشناسان نظامی برای آموزش 3 هزار نفر از عناصر جندا... دراختیار ما قراردهد، و نیز یک شبکه ماهواره‎ای را برایمان راه‎اندازی کند.»عبدالحمید ریگی افزود: «برادرم با درخواست آمریکایی‎ها برای انجام عملیاتی در خارج از استان سیستان و بلوچستان، تهران و اصفهان درمقابل ارایه کمک‎‎های مالی لازم به گروه جندا... موافقت کرده بود. برادرم همچنین یک‎بار 100 هزار دلار و یک دستگاه رایانه و تجهیزات ارتباط ماهواره‎ای از آمریکا دریافت کرد.»


پنج شنبه 25 اسفند 1384
دشت تاسوکی در میانه جاده زابل - زاهدان
اعضای گروهک تروریستی جندا... به رهبری عبدالمالک ریگی در چهارده کیلومتری «پاسگاه تاسوکی» با پوشیدن لباس مبدل نیروی انتظامی و استتار چهره راه را بر خودرو‎های عبوری بستند. سرنشینان را پیاده کردند، چشم و دست و دهانشان را بستند و در کنار جاده آن‎ها را تیرباران کردند. صبح فردا فیلم کشتار دسته جمعی قربانیان از شبکه ‎های ماهوار‎ه‎ای پخش شد.در این حادثه بیست‎ودو نفر از هموطنان به شهادت رسیدند. بیشتر از پنج ماه بعد در تاریخ چهارم مرداد 1385، چهار نفر از افرادی که در حادثه تاسوکی گروگان گرفته شده بودند، آزاد شدند و یک نفر دیگر در اسارت باقی ماند. چهار روز بعد تنها متهم دستگیر شده در این رابطه اعدام شد.



سیزدهم بهمن 1385
زاهدان
عصر سیزدهم بهمن 1385، چند فرد مسلح چهار مأمور گشت نیروی انتظامی را که در خیابان بزرگمهر مشغول گشت‎زنی بودند، به رگبار بستند و به شهادت رساندند. در این حمله دو افسر انتظامی به نام سرهنگ خواجه و سرهنگ شیبک و یک سرباز وظیفه شهید شدند.

بیست‎وپنجم بهمن ماه 1385
زاهدان
صبح روز بیست‎وپنجم بهمن اتوبوسی حامل پاسداران سپاه در زاهدان منفجر شد. این انفجار باعث شهادت یازده و زخمی شدن هجده پاسدار نیروی زمینی سپاه شد. گروهک جندا... مسئولیت این حادثه را بر عهده گرفت.

جمعه بیست‎وهفتم بهمن ماه 1386
زاهدان
شیشه ‎های مدرسه دخترانه معرفت در زاهدان با انفجار بمبی صوتی در مقابل این مدرسه لرزید. این حادثه کشته یا زخمی به همراه نداشت.



بیست‎وچهارم خرداد 1387
پاسگاه مرزی سراوان
نیمه شب بیست‎وچهارم خرداد 1387، گروهی از اشرار و عوامل گروهک تروریستی جندا... در کمین غافل‎گیرانه ای، شانزده نفر از کارکنان ناجا را در اطراف سراوان، گروگان گرفته و آنان را به کشور پاکستان انتقال دادند.
سردار احمدرضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی، پانزدهم آذر 1387 گفت: «متأسفانه تمامی گروگان ‎های حادثه سراوان به‎دست گروهک تروریستی عبدالمالک ریگی به شهادت رسیده اند.»


هفتم دی ماه سال 1384
شهرستان سرباز
9 مرزبان ایرانی هفتم دی ماه سال 1384 توسط اعضای گروهک «جندا...» در شهرستان سرباز به گروگان گرفته شدند. چند روز بعد گروگان‎گیران یکی از آن‎ها را که سنی مذهب بود، آزاد کردند. گروگان گیران در قبال آزادی گروگان ها خواهان آزادی برخی از اعضای گروه خود شدند که در دادگاه‎‎های انقلاب به‎عنوان مفسدفی الارض به اعدام محکوم شده بودند. بیست‎وهشت روز بعد، هفت نفر دیگر از این مرزبانان آزاد شده و تنها استوار نامجو در اختیار آن‎ها باقی ماند.

بیست‎وششم مهرماه 1388
شهرستان سرباز
چهل و یک نفر از هموطنان صبح روز یکشنبه بیست‎وششم مهرماه هشتادوهشت در یک انفجار انتحاری در شهرستان سرباز زاهدان به شهادت رسیده و بیست‎وهشت نفر مجروح شدند. نمایشگاهی از دستاورد‎های محلی برای بازدید عموم برپا شده بود و قرار بود حاضران قبل از تشکیل جلسه از این نمایشگاه بازدید کنند که یک نفر که از قبل به خود بمب وصل کرده بود، وارد نمایشگاه شد و این عملیات تروریستی را انجام داد.
سردار نورعلی شوشتری، جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه و سردار محمدزاده فرمانده سپاه پاسداران سیستان و بلوچستان، هم چنین چند تن دیگر از فرماندهان شهرستان ‎های استان در این اقدام تروریستی به فیض شهادت نایل آمدند.


خردادماه 1388
در آستانه دهمین انتخابات ریاست‎جمهوری در انفجار مسجد علی‎بن ابیطالب‎(ع) زاهدان بیست‎ویک تن شهید و صدوهشتادودو تن مجروح شدند که هشتادوهفت تن از این افراد به صورت سرپایی مداوا و از بیمارستان ‎های زاهدان ترخیص شدند. همان زمان، رییس دادگستری کل استان سیستان و بلوچستان از بازداشت یکی از عوامل این انفجار خبر داد.
گروهک افراطی جندا... مسئولیت این بمب گذاری را بر عهده گرفت. عبدالمالک ریگی کمی بعد در گفت وگو با تلویزیون ماهواره‎ای ضدانقلاب رنگارنگ، مسجد امیرالمومنین را مسجد ضرار خواند و گفت که این مسجد محل تجمع بسیجی ها بوده است.

شنبه سوم مردادماه 1388
ایوب ریگی فرزند الهیار و مسعود گمشادزهی فرزند بدلهان به اتهام محاربه و افساد فی‎الارض از طریق عضویت و فعالیت موثر در گروهک تروریستی ریگی به اعدام محکوم شدند.
حکم صادره از سوی دادگاه انقلاب برای این تروریست ها پس از تایید مراجع عالی قضایی صبح روز شنبه سوم مرداد 1388 در محوطه زندان مرکزی زاهدان به اجرا درآمد.


بیست‎ویکم مردادماه 1388
مأموران وزارت اطلاعات اعضای یک تیم تروریستی وابسته به گروهک ریگی را در زاهدان شناسایی و دستگیر کردند. این تیم تروریستی قصد داشت با هدف ایجاد اختلاف و تفرقه در میان صفوف مسلمین به‎ویژه اهل سنت و شیعیان این استان، مبادرت به انفجار در برخی نقاط از پیش تعیین شده کند که با تلاش مأموران اداره کل اطلاعات زاهدان یک نفر از عناصر اصلی و سه تن از تروریست ها بازداشت شدند.


شنبه بیست‎وسوم اردیبهشت 1385
منطقه دارزین
حدود ساعت بیست‎ویک‎وپانزده دقیقه در کیلومتر سی‎وپنج محور «بم ـ کرمان» در دوراهی «دارزین»، هشت نفر شرور در حالی‎که لباس مأموران انتظامی را بر تن داشتند با متوقف کردن چهار دستگاه خودروی عبوری و پیاده کردن سرنشینان آن‎ها، همگی را از ناحیه سر به گلوله بستند. در تمام این مدت، عاملان جنایت، پسر بچه دوازده ساله‎ای را به‎عنوان تنها شاهد ماجرا به تیر چراغ برق بسته بودند. در این واقعه نیز دوازده تن از هموطنان به شهادت رسیدند.
عصر شانزدهم مرداد 1385 پس از گذشت هشتادوهفت روز از جنایت «دارزین»، یکی از عوامل این حادثه تروریستی به نام «نجیب علی کرزه ای» به دار مجازات آویخته شد.
بعدها عبدالمالک ریگی رهبر افراطی گروهک جندا... از پذیرفتن مسئولیت حادثه دارزین طفره رفت.


بیست‎وسوم تیر 1388
سیزده تن از اعضای گروهک تروریستی ریگی در سیستان و بلوچستان اعدام شدند. شهادت کسانی چون شهید سرهنگ کاوه، شهید زاهدشیخی و شهید رحیم پور و مشارکت در راه بندی و گروگان‎گیری مسلحانه بیست‎ودو نفر از شهروندان عادی در جاده چابهار ـ نوبندیان از جمله اتهامات این افراد بود.

دسته ها : سیاست
سه شنبه 1388/9/3 10:1
X