تبیان، دستیار زندگی
تاج سوره های قرآن به اعتقاد اهل بیت رسول اللّه‏علیهم السلام كه صد سال سابقه بر سایر رهبران فقهى مذاهب دارند و در قرآن نیز عصمت و پاكى آنها به صراحت بیان شده است، آیه «بسم‏اللَّه الرّحمن الرّحیم» آیه‏اى مستقل و جزو قرآن است؛ اما فخررازى از بزرگان اهل سنت
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تاج سوره های قرآن

بسم الله

به اعتقاد اهل بیت رسول اللّه‏علیهم السلام كه صد سال سابقه بر سایر رهبران فقهى مذاهب دارند و در قرآن نیز عصمت و پاكى آنها به صراحت بیان شده است، آیه «بسم‏اللَّه الرّحمن الرّحیم» آیه‏اى مستقل و جزو قرآن است؛ اما فخررازى از بزرگان اهل سنت در تفسیر خویش شانزده دلیل آورده كه «بسم‏اللَّه» جزو سوره است. آلوسى نیز همین اعتقاد را دارد. در مسند احمد نیز «بسم‏اللَّه» جزو سوره شمرده شده است.(1) در طول تاریخ اسلامى برخى كه «بسم‏اللَّه» را جزو سوره ندانسته و یا در نماز آن را ترك كرده‏اند، مورد اعتراض واقع شده‏اند. در مستدرك حاكم آمده است: روزى معاویه در نماز «بسم‏اللَّه» را حذف كرد و نگفت، مردم به او اعتراض كردند كه «أ سَرقتَ أم نَسیتَ»، آیه را دزدیدى یا فراموش كردى؟!(2)

امامان معصوم‏علیهم السلام اصرار داشتند كه در نماز، «بسم‏اللَّه» را بلند بگویند. امام باقرعلیه السلام در مورد كسانى كه «بسم‏اللَّه» را در نماز نمى‏خواندند و یا جزو سوره نمى‏شمردند، مى‏فرمود: «سَرقوا اكرم آیة»(3) بهترین آیه قرآن را به سرقت بردند. در سنن بیهقى در ضمن حدیثى آمده است: چرا بعضى «بسم‏اللَّه» را جزء سوره قرار نداده‏اند!(4)

شهید مطهّرى‏قدس سره در تفسیر سوره حمد، ابن عباس، عاصم، كسایى، ابن‏عمر، ابن‏زبیر، عطاء، ابن طاووس، فخررازى و سیوطى را از جمله كسانى معرّفى مى‏كند كه «بسم‏اللَّه» را جزو سوره مى‏دانستند.

در تفسیر قرطبى از امام صادق‏علیه السلام نقل شده است: «بسم‏اللَّه» تاج سوره‏هاست.

_____________________

1) مسند احمد، ج‏3، ص 177 و ج‏4، ص 85.

2) مستدرك، ج‏3، ص‏233.

3) بحار، ج 85، ص 20.

4) سنن بیهقى، ج‏2، ص‏50.


تنظیم: شکوری_کارشناس بخش قرآن