راهنما

اگر در ابتدا و انتهای عبارت جستجو علامت (") ( یا quotation) بگذارید، مطالبی که در متن آنها عین کلمات وجود دارد داخل عبارت را جستجو و نمایش می دهد ولی اگر در دو سر عبارت جستجو علامت (") قرار ندهید مطالبی که در متن آنها یکی از کلمات داخل عبارت وجود داشته باشد یافت می شود.

  • تعداد بازديد :
  • 4038
  • سه شنبه 21/7/1388
  • تاريخ :

قرآن و رابطه دختر و پسر در خلوت

منظور از «خلوت گزيني» آن است كه زن و مرد نامحرم در جايي باشند كه كس ديگري جز آن دو آنجا نباشد و كس ديگري هم نتواند در آن مكان وارد شود.(1)

آيا اين نوع ارتباط (خلوت كردن) در جايي از قرآن مورد بحث قرار گرفته است؟ در كدام سوره، كدام آيه و آيا حد و مرز آن و جزئيات آن نيز آمده است؟

دختر و پسر

 

باز به قرآن باز گرديم: اين بار(و در اين ديدار قرآني) با دختر پاكدامني روبرو هستيم كه در اولين بهارهاي نوجواني گام گذاشته است و در جامعه‌اي كه غالب دختران و پسرانش رويكردي به زمزمه‌هاي عاشقانه و عارفانه ندارند، او خود را تشنه سوز و گداز و راز ونياز مي‌بيند. به دنبال راهي مي‌گردد تا با محبوب خويش نجوا كند. احساس مي‌كند بايد تنها باشد. جايي برود كه هيچكس او را نبيند؛ حتي نزديكانش. از زبان قرآن بشنويم: «واذكُر فِي الكِتابِ مريمَ إذ انتبذت مِن أَهلها مكاناً شرقياً. فاتخذت مِن دونِهِم حجاباً؛ در اين كتاب(قرآن) از مريم ياد كن، آن دم كه از خاندان خود كناره گرفت و در ناحيه شرقي(تابشگاه خورشيد) استقرار يافت و در مقابل(خود) و آنان پرده‌اي آويخت».

 تقوا و پرهيزكاري، بستر و زمينه‌اي است كه در آن، هيچگاه ميوه خلوت‌گزيني نمي‌رويد و اگر روييد از چنين ميوه و ثمره‌اي بايد به خداي رحمان پناه برد

مريم سيزده ساله به راز و نياز نشست مدتي به ابديت چشم دوخت و با محبوب خويش نجوا كرد، امّا ناگهان حضور كسي ترنم خوش او را بر هم زد. صداي پايي شنيد؛ نرم و سبكبال. به روبرو نگاه كرد. نگاهش به جواني افتاد، جواني زيبا. «…فَأَرسَلنا إليها روحَنا فتمثّل لها بشراً سوياً؛ ما جبرييل را نزد او فرستاديم، (جبرييل) چون آدمي معتدل(راست قامت) بر او ظاهر شد». مريم، دچار دهشت شد. جوان كه بود؟ از كجا آمده و چرا به سراپرده او پا گذاشته بود؟ او كه همه درها را بسته و پرده را آويخته بود؟! قالت: إنّي أعوذ بالرحمن منكَ إن كنت تقياً؛ (مريم) گفت: من از تو ـ‌اگر خداترس باشي‌ـ به خداي رحمان پناه مي‌برم(سوره مريم، آيات16 تا‌18). كنايه از اينكه اگر تو مرد مؤمن و پرهيزگاري باشي نبايد به خلوت‌سراي من پا بگذاري. به جمله «إن كنتَ تقياً» دقت كنيم؛ دقّت در اين عبارت اين نكته ظريف را مي‌آموزد كه تقوا و پرهيزكاري، بستر و زمينه‌اي است كه در آن، هيچگاه ميوه خلوت‌گزيني نمي‌رويد و اگر روييد از چنين ميوه و ثمره‌اي بايد به خداي رحمان پناه برد. «قالت إنّي اعوذ بالرحمن؛ گفت: پناه مي‌برم به خداي رحمان». شايد رمز تعبير به «رحمان» (از ميان هزاران صفتي كه خدا دارد) آن باشد كه خلوت‌گزيني زن و مرد نامحرم در يك مكان ـ‌كه كس ديگري نتواند در آن مكان راه يابد‌ـ داراي آفات و شروري است كه در صورت ابتلا شدن، بايد تنها با توسل به رحمانيت خدا آنها را جبران كرد.

همين نكته در سوره يوسف با زباني ديگر و از زبان يوسف بازگو شده است. هنگامي كه يوسف از دام‌هاي متعددي كه زليخا بر سر راه عفاف و تقواي او گسترده بود، رهايي يافت باز هم خود را تبرئه شده نمي‌دانست و شيطان نفس را همواره در كمين مي‌ديد. مگر آنكه خدايش به او رحم كند. «وَ ما أُبرّئ نَفسي إنَّ النّفس لَأَمّارة بالسّوء إلّا ما رَحِمَ رَبّي؛ (يوسف گفت:) من خود را تبرئه نمي‌كنم كه نفس انساني پيوسته به بديها فرمان مي‌دهد، مگر آن كه پروردگارم رحم كند».(سوره يوسف، آيه52) در اينجا نيز يوسف براي رها شدن از دام خلوتي كه زليخا برايش گسترده است از رحمانيت خدا مدد مي‌گيرد.

يكي از مفسران در توضيح آيات سوره مريم مي‌گويد: اين(دختر) همان بانوي پاكي است كه وقتي مردي ناگهان پا در خلوت‌سراي او مي‌گذارد، بر خود مي‌لرزد و به وحشت مي‌افتد و به خدا پناه مي‌برد.(2) در سايه اين آموزش‌هاي آسماني، تكليف بسياري از انواع ارتباطات در زندگي روزمره دختران و پسران و زنان و مردان روشن مي‌گردد. مثلاً آيا يك پزشك مي‌تواند با بيمار خود از جنس مخالف خلوت كند؟ آيا مدير يك شركت مي‌تواند با منشي خود ساعت‌هاي طولاني پشت درهاي بسته به تنهايي به تبادل و مشاوره بپردازد؟ آيا رياست دانشكده و يا استاد دانشگاه حق دارد با دانشجوي خود از جنس مخالف خلوت كند؟ البته صورت مسأله در همه اين موارد آنجايي است كه اين خلوت كردن و سخن گفتن؛ پيرامون مسايل علمي، تخصصي و كاري باشد وگرنه علاوه بر حرمت خلوت گزيني، قلمروهاي ديگر حرام را نيز در بر مي‌گيرد. آيا دختر و پسر نامحرم مي‌توانند بطور هم‌زمان در يك آسانسور سوار شده از طبقه‌اي به طبقه ديگر همراه و هم‌نفس باشند؟!

پاسخ همه اين پرسش‌ها را از همان دو شرطي كه در تعريف خلوت‌گزيني آمد مي‌توان دريافت كرد. توضيح آنكه در همه اين موارد اگر شرايط به گونه‌اي باشد كه كسي جز آن دو در آن مكان نباشد و امكان ورود شخص ديگري عملاً ممكن نباشد، ماندن آنها در آن مكان، مقبول و مرضي نظر شارع نخواهد بود.

اينها درس‌هايي است كه در اين ديدار، از بارش آيات الهي در سوره مريم فرا‌مي‌گيريم.

دوست دارم در اينجا سؤالي را مطرح كنم و به همه جواناني كه با ذهني باز و فكري ژرف به قرآن روي مي‌آورند ـ‌و داروهاي دردهاي فردي و اجتماعي خويش را از كوثر قرآن مي‌جويند(3)‌ـ تقديم كنم: آيا دختران و پسران معاصر حضرت مريم(س) ماهيتي غير از جوانان معاصر ما داشته‌اند؟ آيا الگويي كه قرآن از اين بانوي پاك ـ‌در سوره‌مريم‌ـ فراروي ما مي‌گذارد، با پيشرفت زمان و تحول تاريخ كهنه مي‌شود؟ آيا پيشرفت‌هاي شگفت‌انگيز دوران صنعتي و فراصنعتي و عصر ارتباطات و دهكده جهاني توانسته است ماهيت دختران و پسران و نهاد و فطرت و غريزه زنان و مردان را بگونه‌اي متحول كند كه ديگر تحت جاذبه هيچ غريزه‌اي قرار نگيرند و مسأله ارتباط دختر و پسر خود به خود حل شده باشد؟

 رمز تعبير به «رحمان» (از ميان هزاران صفتي كه خدا دارد) آن باشد كه خلوت‌گزيني زن و مرد نامحرم در يك مكان ـ‌كه كس ديگري نتواند در آن مكان راه يابد‌ـ داراي آفات و شروري است كه در صورت ابتلا شدن، بايد تنها با توسل به رحمانيت خدا آنها را جبران كرد.

اين گفتار را با پندي از شيطان به پايان مي‌بريم كه هيچگاه دست از اغواگري و فريبكاري مردان راه برنمي‌دارد، چه رسد به ما كه هنوز در آغاز راهيم. قال ابليس لموسي(ع): لاتخل بامرأة لاتحلّ لك فانّه لايخلو رَجُل بامرأةٍ لاتحلّ له الّا كنتُ صاحبه دون اصحابي؛ ابليس به موسي(ع) گفت: هيچگاه با زني كه محرم تو نيست خلوت مكن، زيرا هيچ مردي با زن نامحرم خلوت نمي‌كند مگر آن كه من (خودم كه ابليس هستم و نه دوستان ديگرم) دوست و مصاحب آن دو خواهم بود.(4)

1. احكام روابط زن و مرد، سيدمسعود معصومي، ص117.

2. في ظلال القرآن، ج 5، ص 430.

3. قال علي(ع): يستثيرون به دواءَ دائهم. داروي دردهايشان را از قرآن مي‌خواهند. نهج‌البلاغه، خطبه متقين.

4. سفينة‌البحار، ماده «خلو».

مجله بشارت، شماره 8


تنظيم براي تبيان: شکوري

 
ارسال به
آخرین نظرات کاربران
لیلا
خوب بود ولی بااین همه عامل وسوسه گر چطور خودمون حفظ کنیم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 3/1/1390 - 17:45
خاكريز نرم خودي
سبحان الله الله اكبر توكلت علی الله
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 24/7/1389 - 8:54
ناشناس
خیلی خوب
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 22/7/1389 - 19:0
سارا
من دختری جوان امیدوارم خداوند ما جوانان را انتخاب هایمان یاری کند تا گمراه نشویم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 17/3/1389 - 20:19
کا ظم اجدری
با تشکر خو ب ولی کا فی و به روز نیست
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
جمعه 15/8/1388 - 14:41
ناشناس
خیلی عالی بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 13/8/1388 - 14:35
مهدی غلامی بیدار
با تشکر از مطالب بسیار مفید شما
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 10/8/1388 - 23:37
elham kh
ممنون خیلی خوب بودواینکه همیشه دعا کنید که هیچ کسی لااقل شرمنده خودش نشه.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 27/7/1388 - 23:46
علی
سلام.
ان شا الله که ما در دامی گرفتار نشویم که عاقبت بدی خواهیم داشت.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 21:0
221132221132
ممنون ولی کاش پسرهایی که فقط به بهانه ی ازدواج با یه دختر اونو تو دام هوس میندازن یه کم به این مقاله فکر کنن و از طرف دیگه یه دختر هم هیچ وقت قبول نکنه که بنامحرمش تو یه مکان خلوت بره .
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 17:48
zareme38
خدا همه را از شر وسوسه های پنهان و ضاهر شیطان كه از طریق خود ما به هم وصل می شود دور نماید پس بیائید بر پاكدامنی خود بیشتر تلاش كنیم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 15:45
abbash
خوب بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 9:17
khepeltan
عالی بود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 8:29
masoudjj
عالی
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 7:23
آشنا
شما که گفتید از روابط سالم دختر و پسر بنویسند بروید به جامعه نگاهی کنید توی این زمانه روابط سالم نیست به هر دختر و پسری نگاه کنید با هم دوستند این یعنی رابطه ی ناسالم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 0:38
m_maryam
زینالی
این مشکل تمام اعصار بوده و هست ، اگر انسان همواره به یاد خداوند باشد و هرگز او را از ذهن خود دور نکند ، بعید می دانم شیطان هوس کند و به سراغ ما بیاید.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 22/7/1388 - 0:0
arezoo mohammadi
بسیارعالی بودممنون
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 22:33
chelokabab
ممنون خیلی خوب بود دستتون درد نکنه!
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 21:58
ناشناس
ممنون
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 21:36
Mona
واقعا عالی وزیبا بودولی حیف که بعضی ها گوش نمیدهند.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 21:8
payman2003
خدا ما را از وسوسه های شیطان حفظ کند
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 20:37
سید علی
عالی بود حلال کنید جهت استفاده در فرهنگی حوزه پرینت شد.متشکرم
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 16:18
حسین
بیان مسئله کافی نیست.مهمتر از ان ارائه راهکار کاربردی ومنطقی است.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 15:58
senatur13
سلام
ممنون واقعا
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 15:54
YASERJAHAN
ای کاش بماند به یاد
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 15:22
یاس کبود
به نظر منم مساله خودش خود به خود بزرگه، از بس در جامعه ما شیوع پیدا کرده عادی شده
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 14:9
32489dastan
رضا
باتشكر از شما
خداوند همه را از وسوسه های شیطانی محفوظ گرداند.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 14:8
ناشناس
با سلام
بهتر بود از شیوه درست و صحیح ارتباط پسر و دختر در عصر حاضر نیز سخن می گفتید. و روابط صحیح دختر و پسر را ،قانونمند تعریف و از رسانه های جمعی از جمله تلویزیون به نوجوانان و جوانان آموزش می دادید.آن موقع بود که رستگار می شدید نه اینکه آنچه را که خداوند در قرآن آورده است بیان کنید.
موفق و پیروز باشید.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 14:6
ناشناس
سلام این مطلب در این دوران بیش از هر زمان صادق است به خصوص با وجود انواع قرصهای روان گردان كه حتی نیاز به وجود شیطان هم دیگر دیده نمی شود
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 13:22
فریبا ص
این تازه صورت کوچک شده مسئله است
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 21/7/1388 - 11:50