راهنما

اگر در ابتدا و انتهای عبارت جستجو علامت (") ( یا quotation) بگذارید، مطالبی که در متن آنها عین کلمات وجود دارد داخل عبارت را جستجو و نمایش می دهد ولی اگر در دو سر عبارت جستجو علامت (") قرار ندهید مطالبی که در متن آنها یکی از کلمات داخل عبارت وجود داشته باشد یافت می شود.

  • تعداد بازديد :
  • 17357
  • سه شنبه 12/10/1385
  • تاريخ :

زخم پپتیک (زخم گوارشی)



بیمار)

آقای40 ساله‌ای هستم که از دو هفته قبل دچار دردهای شکمی شده‌ام که با خوردن غذا دردهای شکم من بهتر می ‌شود. هم ‌چنین بعضی اوقات این دردها مرا از خواب بیدار می ‌کند. در گذشته وقتی از داروهای رانیتیدین و سایمتیدین استفاده می‌ کردم بهتر می ‌شدم. سابقه ی مصرف سیگار از 8 سال پیش را دارم. به تازگی که به پزشک مراجعه کردم، ایشان برای من تشخیص زخم اثنی‌عشر دادند و درمان را شروع کرده‌ام. لطفاً در این مورد مرا بیشتر راهنمایی فرمایید؟

آقای دکتر دکترمحمد جعفر فره‌وش، متخصص بیماری‌های داخلی و فوق تخصص گوارش و آندوسکوپی (استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران) پاسخگوی سئوالات زیر می باشند.


1- زخم پپتیک چیست؟

زخم‌های معده و اثنی‌عشر که از به هم خوردن و تحلیل سطح مخاط معده و اثنی‌عشر ایجاد می ‌شوند را "زخم پپتیک" گویند. البته زخم‌ها به طور طبیعی هم ممکن است ایجاد شوند، طوری که حدود 10 درصد افراد در طول عمرشان به زخم‌ های معده و اثنی‌عشر مبتلا می ‌شوند.

زخم‌ اثنی‌عشر شایع‌ تر از زخم‌ معده می ‌باشد و به‌ طور معمول حدود 10سال زودتر از زخم‌ معده افراد را درگیر می ‌کند.

تصویر پایین مخاط معده یا اثنی عشر را نشان می دهد که با از بین رفتن، دچار زخم می شود.


2- زخم‌های معده و اثنی‌عشر در چه افرادی بیشتر دیده می‌ شوند و آیا جنبه ی ژنتیکی هم دارند؟

این زخم‌ها در افرادی دیده می ‌شوند که مبتلا به میکروبی به نام "هلیکو باکتر پیلوری" باشند یا در افرادی که از داروهای مسکن مثل آسپیرین، بروفن و دیکلوفناک به تعداد زیاد استفاده کرده‌اند.

زخم‌های معده و اثنی‌عشر در 20 درصد موارد جنبه ی ژنتیکی دارند. هم ‌چنین افرادی که معده شان اسید زیادتری ترشح می‌ کند و از طرفی دخانیات  هم مصرف می‌ کنند، بیشتر در معرض ابتلا به زخم معده و زخم اثنی‌عشر می ‌باشند و متأسفانه این افراد پاسخ مناسبی به درمان هم نمی‌ دهند.

زخم معده و اثنی‌عشر، بیشتر آقایان را مبتلا می‌ کند.

افرادی که زخم معده و اثنی‌عشر دارند، با مصرف بعضی از مواد غذایی سنگین، غذاهای ترش، قهوه  و الکل دچار تشدید علایم و برگشت مجدد زخم می‌ شوند.

البته تأثیر تغذیه به تنهایی در ایجاد زخم ثابت نشده است، ولی به نظر می ‌رسد ایجاد زخم با استرس  رابطه ی مستقیم داشته باشد و افرادی که مشاغل پُر استرس دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری ‌اند و استرس‌های شدید و ناگهانی باعث خراش‌های ریزی در معده می‌ شود که "زخم استرس یا STRESS ULCER" نامیده می ‌شود.

کسانی که دچار تصادفات شدید یا سوختگی شدید یا ضربات مغزی شدید شده‌اند، مستعد ابتلا به STRESS ULCER می ‌باشند که البته این نوع زخم دستگاه گوارش موقتی است و با بهبودی شرایط بیمار، از بین می ‌رود.

ولی زخم‌های معده و اثنی‌عشر، بیماری مزمن می‌ باشند که برگشت می‌ یابند و با مصرف داروهایی که اسید را کم می ‌کند و هم‌چنین با استفاده از شربت معده علایم بیماری کاهش می یابد، ولی احتمال برگشت بیماری تا زمانی که عامل اصلی از بین نرود، وجود دارد.


3- علت ایجاد کننده ی زخم‌های معده و اثنی‌عشر کدام است؟

مهم ‌ترین علت ایجاد کننده ی این بیماری میکروب هلیکو باکتر پیلوری می‌ باشد. 80- 70 درصد زخم‌های اثنی‌عشر و معده در اثر آن ایجاد می ‌شوند.

لازم به ذکر است که همه ی کسانی که این میکروب را دارند ممکن است زخم نداشته باشند و در این صورت لازم نیست درمان شوند. چنان که این میکروب در بیش از نیمی از جمعیت دنیا وجود دارد و شایع‌ترین عفونت انسانی می‌ باشد که خوشبختانه در جوامع پیشرفته شیوع آن کاهش پیدا کرده و در جوامعی که از نظر بهداشتی وضعیت پایینی دارند و همین ‌طور سطح سواد در آن‌ها پایین می‌ باشد، این بیماری بیشتر دیده می‌ شود.

میزان مبتلا شدن در کشورهای جهان سوم به طور غالب در سنین پایین می باشد.

میکروب هلیکو باکتر پیلوری از طریق دهانی- مدفوعی و با استفاده از آب و غذاهای آلوده منتقل می ‌شود و در بزاق دهان هم وجود دارد. به همین علت اگر یک فرد در یک خانواده مبتلا شود، احتمال ابتلا سایر اعضای خانواده بیشتر می ‌شود. در نتیجه رعایت بهداشت در پیش ‌گیری از ابتلا به این بیماری بسیار موثر می‌ باشد.


4- علایم بیماری زخم معده و اثنی‌عشر کدام است؟

علایم این بیماری عبارتند از: دردهای ناحیه ی وسط و بالای شکم؛ و گاهی در سمت راست و زیردنده‌ها و در موارد کم ‌تری در سمت چپ احساس می ‌شود.

هم چنین گاهی اوقات احساس نفخ و پُری شکم و احساس سوزش و به ندرت تهوع و استفراغ، وجود دارد. زخم‌های اثنی‌عشر باعث می ‌شود که بیمار شب از خواب بیدار شود و با خوردن شربت معده یا غذا درد بیمار کم می‌شود، بنابراین کسانی که زخم‌های اثنی‌عشر دارند به علت این که مُدام از غذا استفاده می ‌کنند تا درد ساکت شود، دچار اضافه وزن و چاقی  می ‌شوند. گاهی زخم‌ها باعث خونریزی و سوراخ شدن و به ندرت تنگی مجرای خروجی معده هم می‌ شود.

ادامه دارد...


*مطالب مرتبط در این سایت:

 سوزش سر دل یا ترش کردن غذا 

 درمان درد معده با موز 

 درمان سوزش معده 

 مصرف زیاد غذاهای چرب و ادویه‌دار منجر به ورم معده می‌شود 

 مصرف قهوه و چای پر رنگ در بروز زخم معده نقش دارند 

ارسال به
آخرین نظرات کاربران
سپیده اسدی
من هم زخم عثنی دارم هم کولیت باید چه کار کنم در ضمن خیلی اضطراب و تنش روحی دارم.
پاسخ تبیان : با سلام دوست گرامی، شما می تونید مشکل تان را در بخش مشاوره > سلامتی> پزشکی مطرح نمایید. http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=845&GroupID=258 موفق باشید
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 23/12/1389 - 10:51
كوچولو مريض مريض
ممنون خوب بود اگه امكان داره درباره ارتباط سرطان معده و عثنی عشر با زخم آنها هم اطلاعاتی بنویسید.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 11/2/1389 - 18:26
مریم
با سلام
من 38 سال دارم و از حدود دو ماه قبل دچار مشکل معده شدم، در واقع مشکل از جایی شروع شد که من چهار روز پیاپی روزی یک قرص بروفن مصرف کردم برای درد سینوزیت، بعد از روز چهارم درد معده و ترش کردگی شدید گرفتم و قرصها رو قطع کردم مدت یک ماه تمام حالت ترش کردگی داشتم و وجود اسید در مری را احساس میکردم
به دکتر مراجعه کردم به من قرص ... داد و برای من آندوسکوپی نوشت که چون ایران نیستم وقت اندوسکوپی رو اینجا بیمارستان مشخص میکنه و هنوز من سه هفته دیگر باید منتظر باشم، در حالی که قرص... رو مصرف میکردم هیچ بهبودی نداشتم فقط حالاتم تغییر میکرد، و بهمراهش من شربت ... مصرف کردم که کمی به حالم کمک میکردم بعد از تمام شدن قرصها مجددا به دکتر مراجعه کردم و این بار برایم ... تجویز کردن روزی یک عدد، که من به ناچار روزی دو بار مصرف کردم ، الان دیگر مشکل معده ندارم بلکه مری من دچار مشکل شده، و خیلی خیلی نگران هستم. البته سه هفته دیگر باید به اندوسکوپی بروم، ولی این مسئله مری منو نگران کرده، احساس میکنم مری من زخم شده، لطفا منو راهنمایی کنید
پاسخ تبیان : با سلام دوست گرامی، شما می تونید مشکل تان را در بخش مشاوره > سلامتی> پزشکی مطرح نمایید. http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=845&GroupID=258 موفق باشید
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 4/9/1388 - 0:36
seyed nemat ghaemmaghami
خدای مهربان یارتان باد.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 15/4/1388 - 14:18
اصغر عابدی
بسیار عالی متشکر
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
شنبه 19/2/1388 - 16:39
ناشناس
پدرم 80 سال عمردارد و تقریبآازیکسال بدینسو مشکل طروق هاضمه پیداکرده است یعنی اینکه: وفت طعام صرف میکندبه مشکل میتواند که طعام واردمعده گرددوسبب بندش معده میگردد. بنابراین معاینات اندوسکوپی هم شده و بیوپسی هم معاینه شدودوکتوران درورق معاینه نتیجه را چیزی بخصوص ذکرنکردندو شربت....انتی اسید توصیه نمودن وهمچنان توصیه کردند تاغذاهای سخت بریان و داغ رانخورد. بعداازتطبیق ادویه چنین برداشت کردیم که کمی روبه بهبودی است مگر داکتر گفته بود که این واقعات نزدکاهلان دیده میشود و فرمودندکه اگرعملیات صورت گیردممکن صحتمندشودوهمچنان گفتند که عملیات کاهلان دچارخطرجدی خواهدشد و همچنان گفتند که امکان واقعات سرطانی دیده میشود که باید توکل به خداوند نمود و بس. لطفآ مرا دراین مورد راهنمایی کنید هیچ نمیدانم چه کنم انوش هستم ازشهر کابل افغانستان
پاسخ تبیان : با سلام دوست گرامی، شما می تونید مشکل تان را در بخش مشاوره > سلامتی> پزشکی مطرح نمایید. http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=845&GroupID=258 موفق باشید
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 9/2/1388 - 12:42
سلما علیزاده
عالیه
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 29/12/1387 - 14:31
ناشناس
با تشکر از همکار ارجمندم جناب دکتر محمد جعفر فره وش که در خدمت اطلاع رسانی مردم در راستای درمان اطلاعات ارزشمندی را در اختیار انان گذاشته اید.با تشکر از لینک شما دکتر قاسم نهر کارون
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
پنج شنبه 1/12/1387 - 0:21
ایلیا
موفق و پیروز باشید.همه ی دوستان با معرفت
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 16/11/1387 - 0:11
راحله نقيان
مطالب مفید خیلی مفید و عالی بود . اما اگر عكس اثنی عشر را نشان می دادید دیگر حرفی نداشت

پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 24/6/1387 - 18:42
منتظر
انشاالله ذکات علمتان مورد قبول حق تعالی باشد تشکر
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
چهارشنبه 18/2/1387 - 17:0
حکیم باور افغانی
با تشکر از کسانی که این برنامه را درست کرده است من روزانه میشینم و اینها را یاداشت میکنم و میخواهم که با این نوت به داکتری برسم بسیار تشکر و تشکر و تشکر
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 3/2/1387 - 17:10
ناشناس
عالی
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 25/1/1387 - 8:9
سعيد بافنده
بسیار عالی بود دست شما درد نكند.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
يکشنبه 19/12/1386 - 15:52
بهزاد چشمه نوشی
عالی من مدت دو سال است از ورم و زخم عثنی عشر رنج میبرم وحالا دکتر میگوید زخمت خوب شده ولی ورم معده ام شدیتر شده خواهش میکنم کمکم کنید چکار کنم.
پاسخ تبیان : با سلام دوست گرامی، مشکل تان را در بخش مشاوره > سلامتی> پزشکی مطرح نمایید. موفق باشید
0
موافقم
0
مخالفم
سه شنبه 2/11/1386 - 9:3
عاطفه رحمتي
مطالب جالب و مفيدبود.
پاسخ تبیان :
0
موافقم
0
مخالفم
دوشنبه 30/11/1385 - 14:17