تبیان، دستیار زندگی
بدون تردید، قرآن كریم اقیانوسى كران ناپیداست كه دست‏یابى به ژرفا و بطون معارفش براى غوّاصان معرفت‏پژوه به طور كامل میسّر نیست، در این مقاله به معرفی دائرة المعارف می پردازیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دائرة‏المعارف قرآن كریم در یك نگاه

قرآن

بدون تردید، قرآن كریم اقیانوسى كران ناپیداست كه دست‏یابى به ژرفا و بطون معارفش براى غوّاصان معرفت‏پژوه به طور كامل میسّر نیست و به راستى، مصداق سخن امیر كلام است كه فرمود: «بحرٌ لا یُدركُ عُمقه.»(1) با این حال، همه ما دعوت شده‏ایم بر كرانه این اقیانوس به جست‏وجو پردازیم و از زلال آن بهره گیریم و آتش جهل و حیرانى را هرچند دمى برنشانیم. از همین‏روست كه تبیین و تفسیر معارف قرآنى، از دوران نخستین مفسّران اصیل قرآن، پیامبر صلى‏الله‏علیه‏و‏آله و امامان علیهم‏السلام ، تا این روزگار دامن گسترده و همچنان بر تارك میراث مكتوب فرهنگ ما مى‏درخشد. به دلیل آنكه یافتن بخشى از گوهرهاى ناب قرآنى به فراخور حال و توان هر عصر و نسل، رزق گران‏بهاى انسان در همه روزگاران است، فرزانگان دوران ما نیز در تكاپویند تا از اقبال لایزال قرآن‏پژوهى طرفى بربندند و در این زمره، فیضى نصیب خویش و حظّى از آنِ معرفت‏نوشان این عصر كنند. تدوین دائرة‏المعارف قرآن كریم، كه «مركز فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامى حوزه علمیه قم» بدان همّت گماشته، در این مسیر است كه با عزمى سترگ آغاز گشته و با استعانت از نور قدسى قرآن شریف، امید است در كم‏ترین زمان به منزل مقصود ره برد.

در زمینه معرفى این اثر گران‏سنگ، توجه فرهیختگان قرآن‏پژوه به نكات ذیل ضرورى مى‏نماید:

الف. هدف از تدوین دائرة‏المعارف قرآن كریم

با سیرى گذرا در پیشینه نگارش دائرة‏المعارف‏هاى قرآنى مى‏فهمیم برخى از آثار، نام «دائرة‏المعارف» را بر جبین دارند، اما هیچ نشانى از مشخصات و مختصات فنى دائرة‏المعارف در آن‏ها به چشم نمى‏خورد. با نگاهى گذرا، این آثار را مى‏توان به سه دسته تقسیم كرد:

ـ مجموعه مقالات درباره مفاهیم و موضوعات قرآنى؛

ـ قاموس‏ها و فرهنگ‏ها و واژه‏نامه قرآنى؛

ـ مجموعه گفتارهاى مربوط به قرآن و مطالعات قرآنى.

همه مقالات این دائرة‏المعارف داراى رویكرد قرآنى هستند و چنانچه مباحثى در قلمروهاى دیگر مطرح شده‏اند، صرفا از باب ضرورت و ارتباط با آن رویكرد قرآنى است.

در عمده این آثار، نظام الفبایى به كار بسته شده و عناوین و موضوعات، گونه مدخل به خود گرفته‏اند، اما شیوه تنظیم مقاله دائرة‏المعارفى در آن‏ها اتخاذ نشده و این جاى شگفتى نیست؛ زیرا تدوین دائرة‏المعارف از یك یا دو سه تن برنمى‏آید.

بنابراین، تاكنون هیچ مأخذى به هیچ زبانى در زمینه مفاهیم قرآنى تدوین نشده كه هدف آن، ارائه اطلاعات دائرة‏المعارفى به سبك و شیوه علمى و یا معیارهاى امروزین تدوین دائرة‏المعارف باشد. «نظام یافتگى اطلاعات پایه و اصیل در قالب مقالات تنظیم شده با نثر علمى» مهم‏ترین دغدغه تدوین دائرة‏المعارف‏هاى امروزین است و در هیچ‏یك از آثار موجود نمى‏توان از آن‏ها نشان جست.

قرآن

هدف اصلى دائرة‏المعارف قرآن كریم در مركز فرهنگ و معارف قرآن، كه با همكارى حدود 80 تن از محققان و پژوهشگران مجرّب انجام مى‏شود، عبارت است از: ارائه اطلاعات ناب و اصیل در قلمرو موضوعات قرآنى به گونه‏اى كه اهل تحقیق در این موضوعات را به مثابه منبعى مادر و ماندگار، از منابع فرعى بى‏نیاز كند. در كنار این هدف اصلى و خاص، غرض عمومى تدوین دائرة‏المعارف حاضر این است كه مخاطبان دانش‏پژوه در حد مطالعات پایه اسلامى نیز بتوانند از پژوهش‏هاى اصیل و قومى قرآن بهره گیرند. از این‏رو، كوشیده است تا طلّاب و دانشجویان و عموم دانش‏پژوهان آشنا با مبانى قرآنى نیز به فراخور توان، در عرصه مطالعات عمومى یا تخصصى خود بتوانند از مقالات این دائرة‏المعارف استفاده كنند.

روشن است كه این غرض عمومى در جنب آن هدف اصلى تأمین مى‏شود و این دو تزاحمى با هم نخواهند داشت. لازم به ذكر است كه بانیان این حركت سترگ برآنند تا دائرة‏المعارف حاضر را به زبان‏هاى علمى روز ترجمه كنند و نیز دائرة‏المعارفى قرآنى در سطح كودكان و نوجوانان فراهم آورند.

ب. اصول و ضوابط

1. همه مقالات این دائرة‏المعارف داراى رویكرد قرآنى هستند و چنانچه مباحثى در قلمروهاى دیگر مطرح شده‏اند، صرفا از باب ضرورت و ارتباط با آن رویكرد قرآنى است.

2. براى حفظ اصل بى‏طرفى و بعد علمى، همه آراء و دیدگاه‏هاى مهم و مبنایى در هر موضوع و مسئله به صورت مستند و بدون افزایش و كاهش آورده شده‏اند، سپس نقدهاى علمى وارد بر هر دیدگاه ذكر و آراء موافقان و مخالفان بدون تصرّف ارزش داورانه نقل گردیده‏اند.

3. شیوه طرح مطالب در هر مقاله به گونه‏اى است كه به آراء و عقاید خاص مذاهب و مكاتب اسلامى احترام نهاده شود و هرگونه نقد دیدگاه‏هاى غیرشیعى یا غیر مشهور با روشى منصفانه و علمى صورت پذیرد تا از هر نوع دامن زدن به اختلاف‏هاى مذهبى پرهیز گردد. همچنین در نقد و تحلیل دیدگاه‏هاى دانشمندان مسلمان و غیرمسلمان كوشش شده است صرفا از جنبه علمى و تحقیقى به آراء آنان نگریسته شود و از داورى‏هاى شخصى خارج از حیطه تخصصى هر مقاله پرهیز شود.

4. مباحث فقهى صرفا با رویكرد علمى و پژوهشى تنظیم مى‏شوند و لزوما جنبه كاربردى و فتوایى ندارند.

5. در مباحث تاریخى، گاه گزارش‏هایى آمده‏اند كه مورد تأیید نیستند، اما جنبه علمى بحث، نقل آن‏ها را اقتضا كرده است.

6. منابع مقالات منحصر به كتاب‏هاى چاپ شده نیستند و هنگام لزوم، از كتاب‏هاى خطى و پایان‏نامه‏هاى حوزوى و دانشگاهى نیز بهره گرفته شده است.

هدف اصلى دائرة‏المعارف قرآن كریم در مركز فرهنگ و معارف قرآن، ارائه اطلاعات ناب و اصیل در قلمرو موضوعات قرآنى به گونه‏اى كه اهل تحقیق در این موضوعات را به مثابه منبعى مادر و ماندگار، از منابع فرعى بى‏نیاز كند.

ج. مدخل‏یابى

پژوهشگران بخش مدخل‏گزینى تخمین مى‏زنند كه در دائرة‏المعارف حاضر، افزون به چهارهزار مدخل چهره خواهد نمود. چینش مدخل‏ها بر پایه الفباى فارسى است. لازم به یادآورى است مدخل‏ها دوگونه‏اند: اصلى و ارجاعى. «مدخل اصلى» آن است كه مقاله در ذیل آن درج مى‏گردد. «مدخل ارجاعى» آن است كه صرفا به مدخلى دیگر ارجاع داده مى‏شود. در

قران

تعیین مدخل، به اصول ذیل توجه شده است:

1. آیینه موضوع باشد.

2. مشهور و رایج باشد.

3. در متون معتبر یا فرهنگ قرآنى موجودیت آن پذیرفته شده باشد.

4. جزئى و خاص باشد، مگر در موارد ضرورت.

د. تشكیل پرونده علمى

پرونده علمى، فهرست و تصویر مجموعه‏اى از منابع و مدارك هر مقاله است، به گونه‏اى كه مؤلّف مقاله را تا حدّى قابل توجه از مراجعه به منابع بى‏نیاز سازد. پرونده علمى پس از پنج مرحله كار پژوهشى، آماده مى‏شود:

1. دریافت توجیهى مدخل و دامنه ارتباط آن با مدخل‏هاى مشابه و موازى؛

2. جست‏وجوى آیات مرتبط با مدخل؛

3. جست‏وجو در منابع و تصویربردارى از آن؛

4. چینش درست اسناد به ترتیب اهمیت و اولویت؛

5. تنظیم پرونده و تحلیل آن.

مباحث فقهى صرفا با رویكرد علمى و پژوهشى تنظیم مى‏شوند و لزوما جنبه كاربردى و فتوایى ندارند.

ه . نگارش مقالات

1. در زبان مقالات، مهم‏ترین اصل پیروى از قواعد پذیرفته شده مكتوب یا عرفى در قلمرو دستور زبان، لغت، معانى و بیان و ساختار نوشته است.

2. در تنظیم ساختارى بدنه مقاله مهم‏ترین اصل آن است كه چینش و نظم منطقى رعایت شود.

3. مقالات در قلمروهاى موضوعى تنظیم مى‏شوند؛ از قبیل: تاریخ و اعلام، فقه و حقوق، فلسفه و كلام، علوم قرآنى، معارف و مفاهیم قرآنى، ادیان و مانند آن. به همین سیاق، بخش‏هاى علمى متشكّل از زبدگان آن گرایش تشكیل مى‏شود كه مسئول صحّت و اتقان مقالات مى‏باشند. در برابر هیأت علمى، كه عالى‏ترین گروه تخصصى است و مسئولیت علمى دائرة‏المعارف را بر عهده دارد، اعضاى بخش‏هاى علمى مدافع نظریات آن بخش خواهند بود.

برخى از مدخل‏هاى اصلى و ارجاعى كه در جلد اول اوایل سال 1382 از سوى انتشارات دفتر تبلیغات اسلامى به زیور طبع آراسته شد، عبارتند از: آب، آبادانى، آبرو، آبزیان، آبستنى، آب‏میوه، آبیارى، آتش، آتش‏بس، آثار باستانى، آجرپزى، آخذ اسماء و صفات، آخرت، آخرالزمان، آدم، آدم‏ربایى، آرامش، آرایش، آرزو، آزادى، آزمایش، آسانى، آسایش، آسمان، آسیه، آشامیدنى‏ها، آشتى، آفاق، آفتاب، آفریدگار، آفرینش، آگاهى، آل ابراهیم، آمادگى نظامى، آمرزش، آموزش، آمیزش

قرآن

، آوارگى، آهن، آیات آفاقى، آیات الاحكام، آیات خدا، آیات نامدار، آیه آمن الرسول، آیه ولایت، ابتر، ابتكار، ابرار، ابراهیم، ابلیس، ابوذر غفارى و ابوحرمه خزرجى. پوشیده نماند كه بیشتر كارهاى جلدهاى دوم تا پنجم نیز انجام شده است. امید است به زودى قلب و روح علاقه‏مندان به قرآن را منوّر سازد.

على رضایى بیرجندى

تنظیم برای تبیان: گروه دین و اندیشه – حسین عسگری


1ـ محمدباقر مجلسى، بحارالانوار، ج 78، ص 134، روایت 2، باب 21.