تبیان، دستیار زندگی
پیامبر اكرم(ص) فرمود: كتاب آسمانی با تأثّرات عاطفی و روانی نازل شده است و گیرنده آن دچار ارتعاشات غیبی گشته؛ پس باید تلاوت كننده به گونه ای آن را بخواند كه با مطالعه كتابهای دیگر فرق كند. یعنی اثرگذاری بر روی نفْس قرائت كننده به گونه ای باشد كه وجودش را ب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نسخه های عرفانی ارتباط با قرآن

قرآن

1- خواندن قرآن نباید مثل کتابهای دیگر باشد

اِنَّ القُرآنَ نُزِّلَ بالحُزنِ فاِذا قرَأتُمُوهُ فابْكوا فاِنْ لَمْ تبكوا فتَباكوا.

پیامبر اكرم(ص) فرمود: كتاب آسمانی با تأثّرات عاطفی و روانی نازل شده است و گیرنده آن دچار ارتعاشات غیبی گشته؛ پس باید تلاوت كننده به گونه ای آن را بخواند كه با مطالعه كتابهای دیگر فرق كند. یعنی اثرگذاری بر روی نفْس قرائت كننده به گونه ای باشد كه وجودش را بلرزاند و جای هیچ گونه تردید را نسبت به مباحث آن باقی نگذارد.

پس با توجه به این نسخه، چنانچه آیات عذاب را می خوانی و گریه ات نمی گیرد؛ بصورتی قرائت كن كه حالت التهاب و تشویش در سلولهای بدن پدیدار گردد.(مَجمعُ البیان، ج1، ص 16)

2- هرگونه پاداش گیری در آموزش قرآن، نامشروع است

وَاعْلَمْ اَنَّ اُجْرَةَ الْمُعَلِّمِ حَرامُ اِذا شارَطَ فی تَعلیمِ القُرآنِ اَوْ مُعَلّمٍ لایُعَلَّمُهُ اِلّا قُرآناً فَقَطْ فحَرامُ اُجْرَتُهُ اِنْ شارَطَ اَوْ لَمْ یَشْرُطْ..

آموزگار كتاب خدا، اجازه دریافت مزدی را ندارد؛ چه خود آن را قید نماید و یا بدون شرط باشد. (جامع احادیثُ الشّیعَه، ج 17، ص 263؛ از امام رضا (ع).)

3- ظواهر آیات قرآن، به تنهایی كفایت نمی كند

لَیسَ شَیءٍ اَبعَدَ مِن عُقولِ الرّجالِ مِن تَفسیرِِِِِِِِِِِِِِِِ القُرآن.

درك كتاب آسمانی در حوزه فكری هیچ بشری نمی گنجد و چه بسا كه آیاتش در ترازوی عقول انسانها، سنگین و غیر قابل هضم باشد؛ از اینرو در قضاوت نسبت به این كتاب عظیم نباید تكیه گاهمان بر عقل و علم باشد كه هر دو از فروع غیب محسوب می شوند.(بحارالانوار، ج 89 ص 95؛ كتابُ القرآن، باب 8 ، حدیث 48؛ تفسیر عیّاشی، ج 1، ص 12؛ از پیامبر اكرم(ص).)

4- ما با قرآن بازی می کنیم!

ما آمَنَ با لقرآنِِ مَنِ الستَحَلَّ حَرامَه ُ.

پیامبر اكرم(ص) به امیرالمومنین فرمود: ایمان نمی آورد به قرآن كسی كه تسلیم فرمانش نیست. یعنی عمل به ظاهر قرآن ملاك نبوده و قرائت بی محتوا دردی را دوا نمی كند؛ زیرا كه روایات بسیار از اهل البیت داریم؛ همانند این جمله كه: رُبَّ تالی القرآنِ و القرآن یَلعنُه ُ. چه بسا تلاوت كننده قرآن كه هر آیه ای كه می خواند؛ كتاب آسمانی او را لعنت می كند.

(ناسخ التواریخ ، ج1، از كتاب دوم ، طبع قدیم ، صفحه 774 به بعد)


تنظیم برای تبیان: گروه دین و اندیشه_شکوری