تبیان، دستیار زندگی
صحنه‏هاى قیامت با هنگامه ظهور حضرت حجت از جهات گوناگون مشابه یكدیگرند كه در این مجموعه خلاصه‏اى از شباهتها را كه از تفسیر و تأویل آیات قرآن برگرفته شده است در قالب 14 مقاله تقدیم خواهد شد. در شماره پیشین با بیان مقدمه مفصل درباره این ارتباط موضوع چهارده ش
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شاید هیمن جمعه، ظهور باشد!؟

هنگامه ظهور و شباهتهاى آن به قیامت   - قسمت چهارم

ناگهان چقدر زود دیر میشود

اشاره:

صحنه‏هاى قیامت با هنگامه ظهور حضرت حجت از جهات گوناگون مشابه یكدیگرند كه در این مجموعه خلاصه‏اى از شباهتها را كه از تفسیر و تأویل آیات قرآن برگرفته شده است در قالب 14 مقاله تقدیم خواهد شد. در شماره پیشین با بیان مقدمه مفصل درباره این ارتباط موضوع چهارده شماره همراه با چکیده مباحث آن ارائه گردید تا خواننده محترم در جریان و پیوند مطالب باشد. اکنون سومین شباهت تقدیم می گردد:

3 - ناگهانى خواهد بود

در احادیث تأكید شده كه زمان قیام حضرت مهدى نامعلوم است و هنگامه ظهور ناگهانى است و خداوند امر قیام آن حضرت را به شبى سامان مى‏بخشد. به چند حدیث در این‌باره اشاره مى‏كنیم:

قالَ رَسُولُ اللَّه‌صلى‌الله‌علیه‌وآله: الْمَهدِىُّ مِنَّا اَهْلَ الْبَیْتِ یُصْلِحُ اللَّهُ لَهُ أَمْرَهُ فى لَیْلَةٍ وَفى روایَةٍ: یُصْلِحُهُ اللَّهُ فى لَیْلَةٍ؛(1) رسول خدا صلى‌الله‌علیه‌وآله فرمودند: مهدى؛ از ما خاندان است. خداوند در یك شب كار (قیام) او را برایش سامان مى‏دهد و در روایت دیگر است كه: خداوند (امر قیام) او را در شبى صادر مى‏فرماید.

قالَ الْحُسَیْنُ بْنُ عَلىٍ‏علیهما السلام: فِى التَّاسِعِ مِنْ وُلدی سُنَّةٌ مِنْ یُوسُفَ وَسُنَّةٌ مِنْ مُوسَى بْن عِمْرانَ وَ هُوَ قائِمُنا اَهْلَ الْبَیْتِ یُصْلِحُ اللَّهُ تَبارَكَ وَ تَعالى اَمْرَهُ فى لَیْلَةٍ واحِدَةٍ؛(2)

امام حسین ‏علیه‌السلام فرمود: در نهمین فرزند من شیوه‏اى از یوسف و شیوه‏اى از موسى بن عمران است و او قیام كننده ما خاندان مى‏باشد. خداوند متعال امر (قیام) او را در یك شب سامان مى‏بخشد. یعنى همان گونه كه كار حضرت یوسف‏ علیه السلام یك شبه اصلاح گردید و پادشاه مصر آن خواب را دید و در پى تعبیر آن توسط حضرت یوسف‏علیه السلام او را از زندان آزاد كرد و بر تخت وزارت و عزّت نشانید؛ امام زمان نیز یك شبه از پرده غیبت بیرون مى‏آید و جهان را پر از عدل و داد مى‏سازد. همچنین همان‏گونه كه فرمان رسالت حضرت موسى‏علیه السلام در یك شب تاریك به‏صورت ناگهانى صادر گردید و در حالى كه به منظور گرفتن آتش براى خانواده‏اش رفت، به پیامبرى و رسالت برانگیخته شد؛ امام عصر - ارواحنا فداه - نیز به طور ناگهانى آشكار مى‏شود و خداوند زمینه قیام او را فراهم مى‏سازد.

در احادیث فراوان آمده است كه وقت گزارى براى ظهور نادرست است و كسانى كه وقت گزارى كنند درغگو مى‏باشند

زرارة بن أعین مى‏گوید از حضرت امام باقر علیه السلام راجع به قول خداوند پرسیدم كه مى‏فرماید: «هَلْ یَنْظُرُونَ اِلاَّ السَّاعَةَ اَنْ تَأْتِیَهُمْ بَغْتَةً»؛(3) آیا جز آن ساعت را انتظار مى‏كشند كه ناگهان ایشان را فرا رسد؟ امام باقر علیه السلام فرمود: آن ساعت (ظهور و قیام) حضرت قائم  است كه به ناگاه فرا مى‏رسد.(4)

امام جواد علیه السلام فرمود: البته خداوند تبارك و تعالى امر او (حضرت قائم ) را در یك شب سامان مى‏دهد همانگونه كه امر كلیم خود حضرت موسى ‏علیه السلام را در یك شب فراهم ساخت كه به قصد آتش آوردن براى خانواده‏اش رفت، امّا در حالى بازگشت كه پیامبر و فرستاده خداوند بود. آن‏گاه امام جواد علیه السلام فرمود: اَفْضَلُ اَعْمالِ شِیعَتِنا اِنْتِظارُ الْفَرَجِ؛ بهترین‏كارهاى شیعیان ما چشم به راه گشایش بودن است.(5)

مفضّل به عمر گوید از سرورم حضرت امام صادق‏علیه السلام پرسیدم: آیا ظهور مهدى منتظرعلیه السلام وقت معیّنى دارد كه مردم آن را بدانند؟ حضرت فرمود: حاشا كه خداوند براى آن وقتى تعیین كرده باشد یا شیعیان ما براى آن وقت گذارى نمایند. مفضّل گوید عرضه داشتم: اى مولاى من! این از چه جهت است؟ امام ‏علیه السلام فرمود: زیرا آن همان ساعت است كه خداوند - عزّوجلّ - فرموده است: «یَسْئَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ اَیَّانَ مُرْساها قُلْ اِنَّما عِلْمُها عِنْدَ رَبّى لایُجَلِّیها لِوَقْتِها اِلاّ هُوَثَقُلَتْ فِى السَّمواتِ وَالْاَرْضِ لاتَأْتِیكُمْ اِلاّ بَغْتَةً یَسْئَلُونَكَ كَاَنَّكَ حَفِىٌّ عَنْها قُلْ اِنَّما عِلْمُها عِنْدَ اللَّهِ وَلكِنَّ اَكْثَر النَّاسِ لاَیَعْلَمُونَ»؛(6) (اى رسول ما) از تو درباره آن ساعت مى‏پرسند كه كى خواهد بود. بگو: علم آن نزد پروردگار من است. كسى جز او آن ساعت را ظاهر و روشن نتواند كرد (شأن آن ساعت) در آسمانها و زمین سنگین و عظیم است. جز

ناگهان چقدر زود دیر میشود

ناگهانى شما را نیاید، از تو مى‏پرسند كه گویى تو كاملاً بدان آگاهى! بگو علم آن ساعت محققاً نزد خداوند است ولى اكثر مردم این حقیقت را نمى‏دانند. و فرموده خداوند: «هَلْ یَنْظُرُونَ اِلاَّ السَّاعَةَ اَنْ تَاْتِیَهُمْ بَغْتَةً فَقَدْ جاءَ اَشْراطُها × فَاَنّى لَهُمْ اِذا جائَتْهُمْ ذِكْریهُمْ»؛(7) آیا (كافران كه ایمان نمى‏آورند) جز این انتظار دارند كه آن ساعت ناگهان فرارسد كه البته شروط و علایم آن (پدید) آمد، و پس از آن كه بیاید در آن حال تذكر و پند یافتن آنان چه سودى بر ایشان خواهد داشت؟! و فرموده خداوند: «اِقْتَرَبَتِ السَّاعَةُ وَ انْشَقَّ الْقَمَرُ»؛(8) آن ساعت نزدیك آمد و ماه ‏شكافته شد. و فرموده خداوند: «وَما یُدرِیكَ لَعَلَّ السَّاعَةَ قَریبٌ × یَسْتَعْجِلُ بِهَا الَّذینَ لایُؤْمِنُونَ بِها وَ الَّذینَ آمَنُوا مُشْفِقُونَ مِنْها وَ یَعْلَمُونَ اَنَّهَا الْحَقُّ اِنّ الّذینَ یُمارُونَ فِى السَّاعَةِ لَفی ضَلالٍ بَعیدٍ»؛(9) و تو چه دانى شاید كه آن ساعت نزدیك باشد، آنان كه به آن ساعت ایمان ندارند (به تمسخر) تقاضاى زودتر شدن آن را دارند و (امّا) آنان كه ایمان آورده‏اند از آن سخت بیمناكند و مى‏دانند كه آن روز بر حقّ است. توجّه كنید آنان كه درباره آن ساعت جدال مى‏نمایند در گمراهى دورى هستند. عرض كردم اى مولاى من! معنى یُمارُون؛ جدال مى‏نمایند چیست؟ امام صادق‏علیه السلام فرمود: مى‏گویند قائم كى متولّد شده، چه كسى او را دیده، كجاست و كى ظاهر مى‏شود؟ تمام اینها از جهت عجله كردن در امر خداوند و شك در قضاى الهى است. آنان دنیا و آخرت را زیان كرده‏اند و پایان بد از آنِ كافران است. مفضلّ گوید عرضه داشتم: سرورم! بنابراین وقتى براى آن تعیین نمى‏كنید؟ فرمود: اى مفضّل، براى آن وقتى مگذار كه هر كس براى ظهور مهدى ما وقتى تعیین نماید خود را در علم خداوند شریك دانسته و (به ناحق) مدّعى شده كه خداوند تعالى او را از اسرار خویش آگاه ساخته است....(10)

و در احادیث فراوان آمده است كه وقت گزارى براى ظهور نادرست است و كسانى كه وقت گزارى كنند درغگو مى‏باشند.(11)

زمان وقوع قیامت نیز از اسرارى است كه خداوند علم آن را به خود اختصاص داده و دیگران را از آن آگاه ننموده است. همان‏گونه كه در آیات راجع به ساعت - كه ظاهر آن قیامت وباطن آن ظهور حضرت مهدى‏علیه السلام است - مشاهده مى‏شود.(12)

تنظیم برای تبیان: حسین عسگری - گروه دین و اندیشه

در شماره‌ی آتی خواهید خواند: چهارمین شباهت قیامت و عصر ظهور؛ برانگیخته شدن مردگان


1.           كمال الدین و تمام النّعمة، 280 / 1.

2.           كمال الدین و تمام النعمة، 317 / 1.

3.           سوره زخرف، آیه 66.

4.           تأویل الآیات الظاهرة، 571.

5.           بحارالانوار، 156 / 5.

6.           سوره اعراف، آیه 187.

7.           سوره محمّدصلى الله علیه وآله، آیات 18 و 19.

8.           سوره قمر، آیه 1.

9.           سوره شورى، آیات 17 و 18.

10.           بحارالانوار، 3 - 1 / 53.

11.           مكیال المكارم، ترجمه فارسى، 394 - 387 / 2.

12.           به این آیات نیز توجه كنید: انعام، 31؛ یوسف، 107؛ انبیاء، 40؛ حج، 55.

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.