تبیان، دستیار زندگی
صحنه‏هاى قیامت با هنگامه ظهور حضرت حجت از جهات گوناگون مشابه یكدیگرند كه در این مجموعه خلاصه‏اى از شباهتها را كه از تفسیر و تأویل آیات قرآن برگرفته شده است در قالب 14 مقاله تقدیم خواهد شد. درپی عناوین موضوعات و چکیده ی مقالات این مجموعه را می توانید ببینی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

هنگامه ظهور و شباهتهاى آن به قیامت

قسمت اول - مقدمه و طرح بحث

این سو و آنسو

مقدمه

ایمان به قیامت از مهمترین باورهاى دینى است كه همه پیامبران بر آن تأكید داشته‏اند و مسئله معاد، بعد از ایمان به خداوند ركن اساسى مكتب انبیا مى‏باشد.

اثبات قیامت؛ ایمان به قیامت؛ اهوال روز محشر؛ میزان و سنجش اعمال؛ وضعیت نیكان و بدان در قیامت؛ پاداشها و كیفرهاى آخرت؛ برخى از نشانه‏هاى قیامت و...، از مباحث مهمّى است كه در بسیارى از سوره‏هاى قرآن كریم بیان گردیده است.

از نكات دقیق و حسّاسِ اعتقاد به قیامت آن است كه ایمان به عالم آخرت و یقین به زندگى پس از مرگ؛ بینش انسان را در این دنیا شكل مى‏دهد و كارهاى او را هدفمند مى‏سازد. در اعماق وجود او تأثیر مى‏گذارد و حسّ مسؤلیت را در ضمیر افراد بشر بیدار مى‏كند و آنان را به‏سمت درست‏كارى و نوع دوستى و مكارم اخلاق سوق مى‏دهد. بنابراین افراد به میزان اعتقاد باطنى كه به ثواب و عقاب الهى دارند از گناه و آلودگى بر كنار مى‏مانند.

باور داشتن ظهور یعنى ایمان به جزاى اعمال در این دنیا كه نیكان و بدان نتیجه اعمال خود را خواهند دید و پاداش و كیفر خویش را خواهند چشید.

ایمان به ظهور و قیام حضرت بقیةاللَّه و برپایى حكومت عدل و داد همه جانبه آن جناب در سراسر جهان نیز از اركان اساسى عقاید دینى است كه در تمامى كتب آسمانى از آن یاد شده و بر آن تأكید گردیده است، چنانكه خداوند مى‏فرماید: «وَلَقَدْ كَتَبْنا فِى الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ اَنَّ الْاَرْضَ یَرِثُها عِبادِىَ الصَّالِحُونَ»؛(1) و به راستى كه ما در زبور، پس از ذكر ثبت كردیم كه همانا زمین را بندگان شایسته من به ارث خواهند برد.

همچنین اعتقاد به امام عصر و شناخت ویژگیهاى دوران قیام و برپایى حكومت آن حضرت در زندگى انسانها همان تأثیر - بلكه از جهاتى آثار قویتر و نافذترى - برجاى مى‏گذارد. یأس و ناامیدى را از دلها مى‏زداید و تحرّك و نشاط را در مغزها پدیدار مى‏سازد و دستها را در پى دلها به فعالّیت و تلاش و پشتكار وامى‏دارد.

باور داشتن ظهور یعنى ایمان به جزاى اعمال در این دنیا كه نیكان و بدان نتیجه اعمال خود را خواهند دید و پاداش و كیفر خویش را خواهند چشید. پاكان و صالحان حكومت را به دست خواهند گرفت و شرك و كفر و الحاد و نفاق را از میان برمى دارند و بساط ستمگران و بدكاران را برمى‏چینند و عدل و داد مطلق بر سراسر گیتى حكم فرما خواهد شد.

از اینرو صحنه‏هاى قیامت با هنگامه ظهور حضرت حجت از جهات گوناگون مشابه یكدیگرند كه در این مجموعه خلاصه‏اى از شباهتها را كه از تفسیر و تأویل آیات قرآن برگرفته شده است در قالب 14 مقاله تقدیم خواهد شد. درپی عناوین موضوعات و چکیده ی مقالات این مجموعه را می توانید ببینید:

1 - اجتماع بزرگ

هنگام‏ظهور حضرت بقیةاللَّه یاران و شیعیان آن جناب از گوشه و كنار جهان نزد او اجتماع مى‏كنند و به یاریش مى‏شتابند. این اجتماع بزرگ

2 - آن رویداد حتمى است

مژده‏ظهور امام عصر و برقرارى حكومت جهانى عدل و داد به دست آن حضرت، با بیانى محكم در آیات و احادیث آمده است و آن را وعده‏اى حتمى و تخلّف‏ناپذیر توصیف نموده‏اند، چنانكه

3 - ناگهانى خواهد بود

در احادیث تأكید شده كه زمان قیام حضرت مهدى  نامعلوم است و هنگامه ظهور ناگهانى است و خداوند امر قیام آن حضرت را به شبى سامان مى‏بخشد. به چند حدیث در این باره

4 - برانگیخته شدن مردگان

در زمان‏ظهور حضرت‏بقیةاللَّه جمعى از اموات‏مؤمنان به اذن خداوند زنده مى‏شوند و به زندگى دنیا باز مى‏گردند و این امر چنان واضح و مسلّم است كه در برخى از دعاهاى مشهور به صورت یكى از حوایج و خواسته‏هاى مهم شیعیان و منتظران یاد شده است. به نمونه‏اى از احادیث

5 - نزدیك بودن آن حادثه بزرگ

در تفسیر و بیان آیاتى چند از قرآن كریم نزدیك بودن زمان ظهور حضرت بقیةاللَّه - ارواحنا فداه - روایت شده است، همان گونه كه بر نزدیك بودن وقوع قیامت در آیات قرآن تأكید گردیده است

6 - فرمانروایى مطلق خداوند

در هر زمانى قدرت الهى جلوه‏هایى دارد كه خردمندان از شناخت رموز و اسرار آن عاجزند و زورمندان در برابر اراده او فرومانده‏اند. لیكن قدرت نمایى كامل و فرمانروایى مطلق در هنگامه ظهور حضرت قائم  آشكار مى‏گردد كه همه مردمان در برابر فرمان خداوند خاضع و تسلیم خواهند بود و بساط زورمندان و ستمكاران برچیده خواهد شد.

7 - عذاب بزرگ

از جمله شباهتهاى دوران ظهور حضرت بقیةاللَّه - ارواحنا فداه - به عرصه‏هاى رستاخیز؛ كیفرهاى بزرگ و سختى است كه براى بدكرداران مقرر گردیده است. زیرا در هر دو هنگام، فرصت جبران و بازگشت از دست رفته و مهلت توبه پایان یافته است.

8 - ایّام‏اللَّه

از مفاهیم بلند و پربار قرآن كریم عنوان ایّام اللَّه است كه در دو آیه به كار رفته است.

ایّام اللَّه؛ روزهایى است كه قدرت و عظمت خداوند در آنها به طور كامل نمودار گردیده و نیروهاى مردم بى اثر مانده و از كار افتاده است. از جمله شباهتهاى دوران ظهور حضرت بقیةاللَّه به قیامت؛ آن است كه هر دو هنگام، مهمترین و روشنترین مصادیق ایّام اللَّه به شمار آمده‏اند.

9 - یوم الخروج

از مفاهیم بلند قرآنى كه مشتمل بر یكى از شباهتهاى هنگامه ظهور حضرت بقیةاللَّه به صحنه قیامت است؛ یوم الخروج است. یوم الخروج فقط یك بار در قرآن كریم یاد شده و راجع به آن سه تفسیر بیان گردیده است: زمان اقدام مسلّحانه حضرت امام قائم‏علیه السلام؛ دوره رجعت و بازگشت جمعى از اموات به جهان؛ بیرون آمدن تمامى مردگان از قبرها در قیامت.

10 - یوم موعود

ظهور و برپایى دولت حقّه امام عصر وعده بزرگ الهى است كه همواره توسط انبیاء و اولیاء و همچنین در آیات قرآن كریم مورد تأكید واقع گردیده است

11 - روز جدایى حق جویان از اهل باطل

از ویژگیهاى دوران ظهور حضرت ولىّ عصر آن است كه مؤمنان و حق جویان از اهل باطل جدا مى‏شوند. چنانكه در احادیث آمده است. على‏علیه السلام فرمود: منادى در ماه رمضان از ناحیه مشرق هنگام سپیده دم ندا مى‏دهد؛ اى اهل هدایت! جمع شوید. و یك منادى از سوى مغرب پس از ناپدید شدن سرخى شفق فریاد مى‏كشد؛ اى اهل باطل! جمع شوید.

12 - عقوبت فراگیر

دوران ظهور حضرت بقیةاللَّه هنگام ریشه كن شدن كفّار و ظالمین است، و دست انتقام الهى همه كج اندیشان و بدكرداران را فرا مى‏گیرد. در دعایى چنین آمده است: به او (امام عصر) الهام كن تا هیچ پایه‏اى از آنان (دشمنان) را بر جاى نگذارد، مگر این كه آن را ویران سازد...

13 - خوارى و رسوایى مجرمان

از ویژگیهاى‏مهم هنگامه‏ظهور حضرت ولىّ عصر خوارى و زبونى و ذلّت كافران و ناپاكان است.

امام باقرعلیه السلام فرمود: هرگاه قائم‏علیه السلام بپاخیزد ایمان را بر هر ناصبى عرضه مى‏كند. اگر به طور حقیقى آن را پذیرفت (كه هیچ)، وگرنه گردنش را مى‏زند. یا اینكه...

14 - یوم الدّین

واژه یوم‏الدّین سیزده بار در قرآن كریم یاد شده و به دو معنى تفسیر گردیده است. اوّل: روز قیامت؛ دوّم: هنگام ظهور حضرت مهدى.

سیّد مهدى حائرى‏قزوینى

تنظیم برای تبیان: حسین عسگری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.