تبیان، دستیار زندگی
با کنترل بیماری‌های عفونی که در زمان های قدیم شایع بودند، امروزه سیمای بیماری‌ها چهره عوض کرده است. عصر حاضر دوره بروز بیماری‌های مزمن و غیر عفونی است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا نوع تغذیه سرطانی ها مهم است؟

انواع مواد غذایی

چگونه نیازهای غذایی بیمار مبتلا به سرطان را تامین کنیم؟

با کنترل بیماری‌های عفونی که در زمان های قدیم شایع بودند، امروزه سیمای بیماری‌ها چهره عوض کرده است. عصر حاضر دوره بروز بیماری‌های مزمن و غیر عفونی است، بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی ، فشار خون بالا، سرطان‌ و نشانگان متابولیک که عواملی مانند شیوه زندگی نادرست و الگوی غذایی ناسالم در ایجاد آنها نقش دارند و موجب می‌شوند فرد با داشتن استعداد و زمینه ژنتیکی و دیگر عوامل محیطی بیشتر در معرض خطر قرار گیرد.

نه تنها نوع تغذیه در ایجاد این بیماری‌ها نقش دارد، بلکه تغذیه و رژیم درمانی به عنوان گام درمانی مهمی ‌در کنار دارودرمانی تحت عنوان تغذیه - پزشکی درمانی (MNT= Medical Nutrition Therapy) در کنترل این بیماری‌ها مطرح است.

در کشورهای پیشرفته به محض شناسایی بیماری، در کنار درمان‌های معمول که طبق نظر متخصص انکولوژی رادیوتراپی صورت می‌گیرد، بیمار تحت رژیم درمانی نیز قرار می گیرد تا حمایت‌های تغذیه‌ای‌ لازم انجام شوند و تا حد ممکن از بروز مشکلات بعدی پیشگیری شود.

چرا تغذیه این بیماران اهمیت دارد؟

زیرا در این بیماری، تولید عوامل ضد توموری (که به طور طبیعی به‌ وسیله سلول‌های بدن برای مقابله با سرطان ایجاد می‌شوند) و همچنین رادیوتراپی و شیمی‌درمانی، باعث بروز کم اشتهایی و مشکلات تغذیه‌ای‌ می گردند، یعنی در عین اینکه بدن در شرایطی قرار گرفته که سلول‌ها نیاز‌های غذایی خاص و افزایش یافته‌ای‌ دارند، ولی به علت کم اشتهایی و دیگر عوارضی که ذکر خواهد شد کمتر غذا دریافت می‌کنند.

اثرات تغذیه صحیح:

- بهبود وضعیت غذایی، عوارض جانبی بیماری را کاهش می دهد و به بازتوانی بیمار کمک می‌کند.

- بیمارانی که تغذیه مناسبی در پیش می‌گیرند، بهتر درمان‌های معمول را تحمل می‌کنند و شانس بیشتری در بازیابی سلامت خود دارند.

- با رعایت تغذیه مناسب، سیستم ایمنی ضعیف نمی شود و احتمال ایجاد عفونت‌های متعدد که در این بیماران شایع است، کاهش می‌یابد.

- افرادی که تغذیه مناسب دارند، کمتر دچار کاشکسی عضلانی (حالتی که در آن بیمار دچار افت شدید وزنی و از دست رفتن توده عضلانی می‌گردد) می‌شوند.

- تغذیه متنوع و کافی، نیاز به انرژی، پروتئین و ریز مغذی‌ها را تامین می کند و با دریافت مقادیر کافی از انواع آنتی اکسیدان‌ها مانند کاروتنوئید‌ها، ویتامین E، اسیدهای فنولیک، آنتی‌اکسیدان قوی رسوراترول و... از طریق غذا، بدن بهتر با عوامل اکسیدان مبارزه می‌کند، التهابات کاهش می‌یابند و رادیکال‌های آزاد که طی سوخت و ساز در بدن شکل می‌گیرند و یا از محیط خارج، بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند، خنثی می‌شوند.

هر نوع سرطانی با توجه به محل ضایعه، عوارض خاص خود را دارد و رژیم درمانی امری کاملا فردی است که با توجه به چگونگی سیر بیماری، سوابق پزشکی فرد، آزمایش‌ها، داروهای مصرفی و. .. صورت می‌گیرد.

منابع غذایی پروتئین

در این مقاله سعی شده که اطلاعاتی عمومی ‌و کلی برای بهبود وضعیت غذایی بیماران سرطانی و خانواده آنها در خصوص شیوه تغذیه داده شود ولی ممکن است توصیه‌های داده شده به افراد مختلف، کمی متفاوت باشد.

به ‌طور کلی مصرف پروتئین در بیشتر بیماران ‌باید افزایش یابد.

منابع غنی پروتئین عبارتند از: انواع گوشت مانند گوشت قرمز و مرغ و ماهی، شیر و لبنیات، تخم مرغ، مغزها و آجیل.

بیمار باید از تمامی ‌گروه‌های غذایی استفاده کند. به ویژه مصرف کافی انواع میوه و سبزی‌ برای تامین مقادیر کافی فیبر، ویتامین‌ها و رنگدانه های گیاهی ( یا فیتوکمیکال‌ها که خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی دارند) ضروری است.

بیماران سرطانی باید از مقادیر زیادی آب سالم ، طی دوره‌های رادیوتراپی استفاده کنند.

اگر بیمار از لحظه تشخیص سرطان، تحت مراقبت‌های غذایی صحیح قرار گیرد، بیماری اش بهتر کنترل می شود و کاشکسی عضلانی (از دست رفتن توده عضلانی) نیز در او کمتر اتفاق می‌افتد.

الناز سیفی

هفته نامه سلامت

*مطالب مرتبط:

پیشگیری از سرطان با تغذیه ی مناسب ( قسمت اول ) و ( قسمت دوم ) و ( قسمت سوم )

20 ماده غذایی ضد سرطان

درمان سرطان با رژیم غذایی

رژیم غذایی در سرطان ها

اثر شیر و فراورده های آن در پیشگیری از سرطان

زنجبیل و فلفل سرطان های مرگبار را درمان می‌کنند

تحقیقات جدید در مورد خواص ضد سرطانی اسفناج

چای خطر سرطان و بیماری قلبی را كاهش می دهد

سرطان معده با مصرف زیاد ترشی و شور

نقش آنتی اکسیدان ها در پیش گیری از سرطان

رژیمی سالم برای مبتلایان به لوسمی

رژیم غذایی کشورهای حاشیه مدیترانه خطر سکته و سرطان را کاهش می دهد

جلوگیری از ریزش مو در شیمی‌درمانی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.