تبیان، دستیار زندگی
در این دیدار حضرت آیت الله خامنه‌ای با ابراز خرسندی از دیدار با جمعی از اصحاب سینما، هدف از این نشست را آشنایی بیشتر با دیدگاه‌های كارگردانان و تكریم «هنر سینما و هنرمندان سینما» برشمردند ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بازخوانی بیانات رهبر معظم انقلاب در تكریم «هنر سینما»

حضرت آیت الله خامنه‌ای

23خرداد امسال، دومین سالگرد دیدار كارگردانان سینما با رهبر معظم انقلاب است. در این روز ده‌ها نفر از كارگردانان سینما، در نشستی صمیمانه با حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره مسائل مختلف سینمایی،هنری، فرهنگی و اجتماعی با ایشان گفت‌وگو كردند.

در این دیدار حضرت آیت الله خامنه‌ای با ابراز خرسندی از دیدار با جمعی از اصحاب سینما، هدف از این نشست را آشنایی بیشتر با دیدگاه‌های كارگردانان و تكریم «هنر سینما و هنرمندان سینما» برشمردند و افزودند: اعتلای سینمای كشور، نیازی محسوس است و همه باید این حقیقت را دریابند كه هنر مهم و بسیار برجسته سینما برای كشور، یك نیاز و ضرورت محسوب می شود.

رهبر معظم انقلاب اسلامی، سینما را هنری برتر، پیچیده، پیشرفته و متعالی خواندند و خاطرنشان كردند: اهمیت فراوان این هنر، و كارآمدی و تأثیرگذاری عمیق آن، مسئولیت سینماگران و تمامی دستگاه‌ها و رده‌های مدیریتی مؤثر در این هنر را كاملاً سنگین می‌كند.

سینماگران روح امید، شوق پیشرفت و اعتقادات اسلامی و ملی را در جامعه ترویج كنند

ایشان در تشریح مسئولیت سنگین اصحاب سینما خاطرنشان كردند: كلید پیشرفت كشور به میزان زیادی دست سینماگران است چرا كه دست اندركاران هنر فاخر سینما با توجه به تأثیرگذاری و جهت دهی این هنر می‌توانند با تولیدات خود روح امید، شوق پیشرفت، انگیزه كار و تلاش- اعتماد به نفس و اعتقاد به ارزشهای اسلامی و ملی را در جامعه ترویج كنند و سهم بزرگ خود را در پیشرفت و تعالی كشور ایفا نمایند و یا اینكه با فیلم های خود، نسلی ناامید، پشیمان، متكی به بیگانه و تحقیر شده را پرورش دهند.

23خرداد امسال، دومین سالگرد دیدار كارگردانان سینما با رهبر معظم انقلاب است. در این روز ده‌ها نفر از كارگردانان سینما، در نشستی صمیمانه با حضرت آیت الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره مسائل مختلف سینمایی،هنری، فرهنگی و اجتماعی با ایشان گفت‌وگو كردند.

انتقادهای مسئولانه در سینما، تلخی گوارایی دارد

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای انتقاد مسئولانه و نشان دادن دلسوزانه نقاط ضعف و منفی را در فیلم‌های سینمایی، كاملا پذیرفتنی خواندند و افزودند: اینگونه انتقادهای مسئولانه، تلخی گوارایی دارد به شرط این كه این جهت‌گیری دلسوزانه، در كیفیت فیلم نیز محسوس باشد.

در زمینه دفاع مقدس حرف برای گفتن بسیار زیاد است

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تاكید بر لزوم تقویت ارزش های دینی و ملی در آثار سینمایی و توجه اصحاب سینما به برجستگی ها و زیبایی های تلاش ملت ایران در سه دهه گذشته بویژه دوران دفاع مقدس افزودند: در زمینه دفاع مقدس حرف برای گفتن و سوژه برای به تصویر كشیدن بسیار زیاد است كه باید این نكات برجسته استخراج و با زبان هنر و سینما برای نسل امروز روایت شود.

ایشان احساس مسئولیت دینی و انسانی را دو عامل مهم برای ارائه تصویری واقعی از جامعه و كشور برشمردند و خاطرنشان كردند: اگر یك كارگردان با نیت خدایی فیلمی را ارائه دهد كه موجب تقویت ایمان، افزایش انضباط اجتماعی و احساس مسئولیت شود اجر الهی را نیز كسب خواهد كرد.

نباید خطا در جهت گیری فیلم را پای كارگردان سینما نوشت

ایشان اختلاف نظر در میان كارگردانان را نشانه ای از فضای باز موجود در عرصه سینما دانستند و خاطرنشان كردند: بروز خطا در جهت گیری یك فیلم، متاثر از علل و عوامل مختلفی است و نباید همه را به پای كارگردان سینما نوشت.

آیا دستگاه‌ها زمینه انتقال مفاهیم متعالی را به كارگردانان فراهم كرده‌اند؟

حضرت آیت‌الله خامنه ای، فیلم را تجلی معرفت درونی كارگردان و عوامل دست اندركار ساخت فیلم دانستند و افزودند: باید دید آیا دستگاه‌های ذیربط زمینه انتقال مفاهیم خوب، صحیح و متعالی را به كارگردانان سینما فراهم كرده‌اند كه از فیلم آنان انتظار انعكاس این مفاهیم را داشته باشند كه متاسفانه باید گفت در این زمینه كم‌كاری شده است.

اعتلای سینمای كشور، نیازی محسوس است و همه باید این حقیقت را دریابند كه هنر مهم و بسیار برجسته سینما برای كشور، یك نیاز و ضرورت محسوب می شود.

مصالح فرهنگی كشور ملاك حضور در جشنواره‌ها است

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین در خصوص جشنواره‌های بین المللی و حضور در آنها خاطرنشان كردند: مصالح فرهنگی كشور ملاك حضور در جشنواره‌ها است و برای حضور یا عدم حضور در این جشنواره‌ها باید مصالح فرهنگی را در نظر گرفت.

صفارهرندی: توجه به اقتصاد سینما و تقویت ادبیات داستانی از برنامه‌های وزارت ارشاد است

در این دیدار همچنین آقای صفارهرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی وفاداری به ایران را ویژگی بارز كارگردانان سینمایی كشور دانست و با اشاره به تلاش‌های دولت برای حمایت از سینما و تقویت زیرساخت‌های آن گفت: از جمله برنامه‌های وزارت ارشاد توجه به اقتصاد سینما در كنار سایر ابعاد و تقویت ادبیات داستانی به عنوان پایه و اساس فیلمنامه‌ها است به گونه‌ای كه سینمای ایران در پایان چشم انداز 20 ساله، جایگاه ویژه خود را به‌دست آورد.

سخنرانان و حاضران در دیدار تاریخی كارگردانان با رهبر معظم انقلاب

در ابتدای این دیدار كه 3 ساعت بطول انجامید 16 نفر از كارگردانان سینما شامل: مسعود جعفری جوزانی، تهمینه میلانی، شهریار بحرانی، محمدرضا اصلانی، جواد اردكانی، فریدون جیرانی، محمد درمنش، رسول صدرعاملی، جواد شمقدری، مجید مجیدی، حسین فرخی، ابراهیم حاتمی‌كیا، محمدعلی نجفی، كیانوش عیاری، محمد نوری‌زاد و علیرضا رئیسیان به تشریح دیدگاه‌ها و مسائل موردنظر خود پرداختند.

ابوالقاسم طالبی، سعید اسدی، بزرگمهر رفیعا، سعید سهیلی، جمال شورجه، حسینعلی لیالستانی، حجت‌الله سیفی، محمدمهدی عسگرپور، فرج‌الله سلحشور، كمال تبریزی، محمدحسین لطیفی، شهرام اسدی، انسیه شاه‌حسینی، حمید جبلی، عباس رافعی، احمدرضا گرشاسبی، یدالله صمدی، داریوش فرهنگ، مهدی صباغ‌زاده، سیف‌الله داد، شاهد احمدلو، رسول ملاقلی‌پور، سیروس الوند، محمدرضا اسلام‌لو، اصغر هاشمی، سیدضیا‌الدین دری، محمدحسین حقیقی، احمدرضا درویش، محمدرضا هنرمند، حمید بهمنی، اكبر حر، بیژن میرباقری، علی شاه‌حاتمی، بهروز افخمی، محمد آفریده، محمدرضا شرف‌الدین، فریال بهزاد، مهدی فخیم‌زاده، تورج منصوری و... از دیگر كارگردانان و سینماگران حاضر در این دیدار تاریخی بودند.

تقابل افكار در طیف‌های مختلف سینماگران

یكی از ویژگی‌های نشست دیدار كارگردانان سینما با رهبر معظم انقلاب، فضای باز و امنی بود كه برای بیان دیدگاه‌ها وجود داشت. در این دیدار هنرمندان از هر گرایش فكری در این دیدار حضور داشتند و توانستند در آرامش و بدون تشنج حرف‌های خود را بزنند.

در این راستا، می‌توان به سخنانی اشاره كرد كه گرچه رویكرد انتقادی داشت اما همسو نبود و گاه نیز این سخنرانی‌ها، جنبه پاسخ‌گویی به‌خود می‌گرفت و سینماگران در فرصت پیش‌آمده در محضر رهبر انقلاب، به طرح و حل مسائل دیرین خود می‌پرداختند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی، سینما را هنری برتر، پیچیده، پیشرفته و متعالی خواندند و خاطرنشان كردند: اهمیت فراوان این هنر، و كارآمدی و تأثیرگذاری عمیق آن، مسئولیت سینماگران و تمامی دستگاه‌ها و رده‌های مدیریتی مؤثر در این هنر را كاملاً سنگین می‌كند.

محورهای صحبت‌های سینماگران

ضرورت عزم ملی برای شكل گیری سینمای ملی و دستیابی به ساختار بومی در صنعت فیلم سازی، لزوم تمركز تصمیم گیری در روند ساخت محصولات هنری از جمله فیلم های سینمایی، افزایش ارتباط، تبادل نظر و گفتگوی مسئولان با كارگردانان و هنرمندان سینما، توجه بیشتر به ارزش‌های معنوی و فرهنگی در عرصه سینما، توجه ویژه به موضوع «خانواده» در فیلم‌ها، محصور نكردن سینمای معناگرا در مفاهیم محدود و خاص، پرهیز از تقلید از فیلم های غربی و هندی، لزوم شناخته شدن سینما به عنوان یك صنعت و اختصاص تسهیلات لازم به صنعت سینما، انتقاد از برخی دیدگاه ها كه نوعی احساس كمبود امنیت كامل را در پرداختن به برخی سوژه‌ها در اصحاب سینما به وجود می‌آورد، پیشنهاد تشكیل یك مجمع فكری برای تولید فكر و ایده های كارگشا و ساختاری در عرصه هنر سینما، استفاده از ساز وكارهای كارآمد و نو در ساختار مدیریت فرهنگی جامعه، فراهم كردن زمینه لازم برای پرداخت آسیب شناسانه، منتقدانه و كارگشای اصحاب سینما به معضلات جدی جامعه، انتقاد از ارتباط ضعیف عرصه ادبیات داستانی با سینما، لزوم توجه اهالی سینما به مسائل اساسی و دستاوردهای انقلاب، انتقاد از تأثیرپذیری برخی از اهالی سینما از خواسته‌های مسئولان جشنواره‌های غربی، دفاع از حضور در جشنواره های خارجی، لزوم سیاستگذاری صحیح درباره حضور سینمای ایران در جشنواره های جهانی، افزایش سالن‌های سینما، میدان دادن به كارگردانان و هنرمندان جوان، مقابله با برخی باندهای پنهان در صنعت سینما، ضرورت شكل گیری صنوف سینمایی، انتقاد از ضعف های مدیریتی در هدایت محتوایی «سینما» در پرداختن به مسائل و مشكلات اساسی جامعه، انتقاد از نوعی بی‌برنامگی دستگاه‌های هنری- فرهنگی و لزوم نگاه درازمدت در برنامه‌ریزی برای ارتقای كیفی سینما، از جمله مهمترین مسایلی بود كه در این نشست كارگردانان سینمای كشور مطرح كردند.

منبع : فارس