تبیان، دستیار زندگی
خانه استاد شهریار در تبریز، به عنوان هزارمین اثر فرهنگى-تاریخى آذربایجان شرقى در فهرست آثار ملى ایران به ثبت رسید. خداوردى كریمى نژاد سرپرست سازمان میراث فرهنگى، صنایع دستى و گردشگرى آذربایجان شرقى مى گوید: به دنبال تلاش هاى صورت گرفته از سوى
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خانه «شهریار»اثرملى شد

خانه «شهریار» هزارمین اثر ثبت شده آذربایجان شرقى است

خانه شهیار در سال های آخر عمر

خانه استاد شهریار در تبریز، به عنوان هزارمین اثر فرهنگى-تاریخى آذربایجان شرقى در فهرست آثار ملى ایران به ثبت رسید.

خداوردى كریمى نژاد سرپرست سازمان میراث فرهنگى، صنایع دستى و گردشگرى آذربایجان شرقى مى گوید: به دنبال تلاش هاى صورت گرفته از سوى كارشناسان این سازمان، از اوایل امسال خانه استاد شهریار، به عنوان هزارمین اثر تاریخى آذربایجان شرقى در فهرست میراث ملى ثبت شد. وى خاطرنشان مى كند: آثار فرهنگى و تاریخى براى ثبت در فهرست میراث ملى باید ضمن داشتن شرایطى ویژه از ارزش و اعتبارى بالا برخوردار باشند.

كریمى نژاد با بیان این كه خانه استاد شهریار از نظر معمارى فاقد ارزش تاریخى است تصریح مى كند: این بنا با توجه به ارزش معنوى آن به عنوان اقامتگاه استاد شهریار در فهرست آثار ملى جاى گرفته است.

شهریار و مجموعه یادگارهاى او

یادگاری های بجای مانده از شهریار

خانه استاد شهریار واقع در محله مقصودیه تبریز هم اكنون به موزه ادبى استاد شهریار تبدیل شده است.این بنا آخرین منزلگاه استاد در 20 سال آخر عمر وى بوده و محل تراوشات ذهنى این شاعر نامى ایران زمین در دو دهه پایانى عمر وى بوده است.

رسول جدیدالاسلام، مسئول موزه هاى شهردارى تبریز درباره تاریخچه این بنا مى گوید: این خانه به عنوان سومین اقامتگاه استاد شهریار در تبریز به سال 1347 از سوى ایشان خریدارى شد. به گفته وى، منزل نخستین استاد در خیابان دانشسرا به دنبال ساخت خیابان جدید تخریب شده و خانه دوم ایشان نیز در خیابان طالقانى تخریب و آپارتمان سازى شده است.

جدیدالاسلام، قدمت بنا را مربوط به اواخر دهه 1330 عنوان كرده و مى گوید: مساحت این خانه 238 متر مربع بوده و زیربناى آن در دوطبقه حدود 244 متر مربع است. وى یادآور مى شود: بیش از 500 مورد از آثار و وسایل شخصى، شامل كتاب، دست نوشته ها، عكس هاى یادگارى و هدایاى داخلى وخارجى ولوازم زندگى استاد در زمان حیات وى در این گنجینه به نمایش گذاشته شده است. گفتنى است در این موزه همچنین قرآن دست نویسى كه خود استاد از سال 1346 به خط نسخ شروع به نوشتن آن كرده و یك ثلث آن را به اتمام رسانده است، نگهدارى مى شود.

مسئول موزه هاى شهردارى تبریز خاطرنشانش مى كند: این خانه از سوى شهردارى تبریز پس از فوت استاد در ازاى دوباب مغازه در بازار شمس تبریزى از بازماندگان ایشان خریدارى و به موزه تبدیل شد.به گفته وى، لوازم داخل منزل اهدایى خانواده استاد شهریار است.

تأثیر سریال شهریار در شناخت وى

وسایل منزل استاد شهریار

سریال شهریار، ساخته كمال تبریزى گرچه با كاستى هایى روبه رو بوده، اما تأثیر بسیارى در گرایش به شناخت شهریار داشته است.

حسین اسماعیلى، معاون فرهنگى و ارتباطات سازمان میراث فرهنگى، صنایع دستى و گردشگرى آذربایجان شرقى مى گوید: طى نظرسنجى هاى به عمل آمده در ایام نوروز، حداقل نیمى از مسافرانى كه براى نخستین بار از تبریز دیدن مى كردند دلیل سفر خود را سریال شهریار و ترغیب آنان به شناخت تبریز عنوان كرده اند. به گفته وى، اغلب پاسخ دهندگان نیز دیدار از مقبره الشعرا (محل دفن شهریار) و نیز خانه استاد شهریار را نخستین هدف بازدید هاى خود عنوان كرده اند.

مسئول موزه هاى شهردارى تبریز نیز با تأكید بر تأثیر انكارناپذیر سریال شهریار در گرایش به شناخت بیشتر این شاعر نامى تبریزى مى گوید: به دنبال پخش این سریال بازدید از موزه استاد شهریار 5 برابر شده است. رسول جدیدالاسلام خاطرنشان مى كند: در ایام عید امسال 5 هزار نفر از سراسر ایران از موزه شهریار دیدن كردند درحالى كه این رقم در سال گذشته كمتر از یك هزار نفر بود.به گفته وى، همچنین پس از پخش این سریال میزان اهداى آثار و تصاویر منحصر به فرد استاد شهریار نیز كه در گنجینه هاى شخصى نگهدارى مى شد افزایش یافته است.گفتنى است، سازندگان فیلم استاد شهریار تاكنون از خانه استاد در تبریز

دیدن نكرده اند.

گذرى بر سال هاى آخر زندگى استاد شهریار

ابزار  كار استاد شهریار

هنگامى كه مادر استاد شهریار در تیر ماه 1331 دار فانى را وداع گفت استاد شهریار پس از سال ها عزم دیار كرده و در مرداد ماه ???? به تبریز آمد. وى، پس از مدت ها سرانجام با یكى از منسوبان خود به نام « عزیزه عبدخالقى» ازدواج كرد كه حاصل این ازدواج 3 فرزند به نام هاى شهرزاد، مریم و هادى است.

شهریار در سال 1352 مجدداً به تهران سفر كرد اما در سال 1353 به دنبال فوت ناگهانى همسر، داغ دیگرى بر دلش نشسته و در سال 1356 به تبریز بازگشت. استاد شهریار از این سال در تبریز اقامت كرده و سرانجام پس از 82 سال زندگى با بركت و پرفراز و نشیب پس از یك دوره بیمارى سخت در ساعت 7 بامداد 27 شهریور1367 در بیمارستان مهر تهران دارفانى را وداع گفت.

پیكر این شاعر گرانقدر تاریخ معاصر ایران زمین در تاریخ 29 شهریور 1367 با حضور نزدیك به 50 هزار نفر از مردم هنردوست تبریز تشییع و در مقبره الشعراى تبریز به خاك سپرده شد.

خانه شهریار، خانه شاعران جوان

به دنبال توسعه موزه ادبى استاد شهریار، بخشى از خانه استاد به فعالیت شاعران جوان تبریز اختصاص مى یابد.

رسول جدید الاسلام، مسئول موزه هاى شهردارى تبریز مى گوید: از آنجایى كه در شهر تبریز مكانى براى گردهمایى و فعالیت شاعران جوان وجود ندارد، بخشى از این موزه به مكانى براى فعالیت شاعران جوان اختصاص مى یابد.

به گفته وى، به دنبال طرحى كه از سوى شهردارى تهیه شده است، قسمتى از اماكن اطراف خانه شهریار خریدارى و موزه استاد شهریار توسعه مى یابد.جدیدالاسلام همچنین از بازسازى زیرزمین خانه شهریار خبر داده و مى افزاید: با افزایش وسایل به نمایش درآمده در موزه، طبقه پایین نیز به فضاى موزه افزوده مى شود.

منیع:

ایران