تبیان، دستیار زندگی
خانواده زنده‌یاد خسرو شكیبایی در همایش راوایان صداوسیما مورد تجلیل قرار گرفتند در سومین هم‌اندیشی و گردهم‌آیی گویندگان، شاعران و مجریان ادبی صداوسیما با گرامی‌داشت یاد خسرو شكیبایی هنرمند برجسته كشورمان از خانواده وی تقدیر شد. این همایش با حضور عبدال
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تجلیل از خانواده زنده یاد خسرو شکیبایی

خسرو شکیبایی

با نگاهی به وجه شاعری بازیگر هامون

خانواده زنده‌یاد خسرو شكیبایی در همایش راوایان صداوسیما مورد تجلیل قرار گرفتند

در سومین هم‌اندیشی و گردهم‌آیی گویندگان، شاعران و مجریان ادبی صداوسیما با گرامی‌داشت یاد خسرو شكیبایی هنرمند برجسته كشورمان از خانواده وی تقدیر شد.

این همایش با حضور عبدالرضا عبدالملكیان، مسعود فروتن، مهدی صباغ‌زاده، رضا معینی و بسیاری از علاقه‌مندان و دوستداران زنده‌یاد شكیبایی در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

***

در ابتدای این مراسم عبدالرضا عبدالملكیان شاعر آلبوم «مهربانی‌ها» كه خسرو شكیبایی آن را دكلمه كرده است، گفت: شكیبایی را با هامون می‌شناختم، در پاییز سال 74 به پیشنهاد معظمی، مدیر انتشارات دارینوش كه قبل از آن آلبوم نامه‌های سیدعلی صالحی را با صدای شكیبایی وارد بازار كرده بود، قرار شد آلبوم مهربانی را كه منتخبی از شعرهای من بود با صدای خسرو شكیبایی ضبط كنیم.

وی با بیان این‌كه در زمستان 74 طی دوشب كار ضبط آلبوم را انجام دادیم، اظهار كرد: این وجه شاعری خسرو شكیبایی یكی از اثرگذارترین كارهایی است كه در عرصه شعر امروز انجام شده است و امروز ما قرائتی به نام خسرو شكیبایی داریم.

عبدالملكیان با اشاره به آلبوم‌های پری‌خوانی (شعرهای سهراب)، نامه‌ها و نشانی (شعرهای سیدعلی صالحی) و مهربانی با قرائت شكیبایی گفت: این آلبوم‌ها قریب به یك میلیون علاقه‌مند داشته است و این رقم حیرت‌انگیزی در عرصه موسیقی است.

وی ادامه داد: نقشی كه شكیبایی در قرائت شعر نیما و پس از نیما و آشتی علاقه‌مندان شعر در این عرصه داشته است، بسیار ارزشمند است.

شاعر آلبوم مهربانی تصریح كرد: این قرائت متفاوت شكیبایی نقطه عطف و وجه ماندگار او در عرصه هنر است.

وی گفت: تا زمانی كه شكیبایی شعر را بخشی از خودش حس نمی‌كرد یعنی یگانگی میان او و شعر ایجاد نمی‌شد اقدام به ضبط كار نمی‌كرد به گونه‌یی كه او بسیاری از شعرهای سهراب و فروغ و شعرهای من را حفظ بود.

عبدالملكیان در پاسخ به این پرسش كه هر فردی كه می‌خواهد وارد این كار شود چه‌قدر باید آشنا به ادبیات كلاسیك و معاصر ایران باشد و این امر چه‌قدر در تأثیرگذاری كار او موثر خواهد بود، اظهار كرد: امروزه شاهدیم كه اگرچه هنرمندان ما نام‌شان در یك رشته هنری شناخته شده است ولی در حوزه‌های دیگر نیز صاحب‌نظرند و این امر در عرصه سینما بسیار دیده می‌شود مثلا شكیبایی و پرویز پرستویی به زبان،‌ نوع نگاه و بیان شعر امروز مسلط هستند، این امر به نظر من حیرت‌انگیز و باعث خرسندی است.

تا زمانی كه شكیبایی شعر را بخشی از خودش حس نمی‌كرد یعنی یگانگی میان او و شعر ایجاد نمی‌شد اقدام به ضبط كار نمی‌كرد به گونه‌یی كه او بسیاری از شعرهای سهراب و فروغ و شعرهای من را حفظ بود.

وی ادامه داد: اگر ما هنوز شعرها و ترانه‌های سال‌های او را گه‌گاه زمزمه می‌كنیم به دلیل این است كه با خواننده یا آهنگساز آن اثر نزدیك شده‌ایم یعنی آن یگانگی كه باید ایجاد شده است.

***

به گزارش ایسنا، پس از صحبت‌های عبدالملكیان رضا معینی به روی سن رفت و با بیان این‌كه یكی از شعرهایی كه خسرو شكیبایی بسیار زیبا دكلمه می‌كرد شعر «صدای پای آب» سهراب سپهری بود، بخش‌هایی از این شعر را به یاد خسرو شكیبایی، خواند.

سپس مرتضی محبی‌زاده كه از اصفهان به این مراسم آمده بود، آوازی در سوگ خسرو شكیبایی خواند.

مهدی صباغ‌زاده از كارگردانان كشورمان كه فیلم‌های «صبحانه برای دو نفر»،«خواهران قریب»، «پیشنهاد پنجاه میلیونی» و غیره را همراه زنده‌یاد شكیبایی كارگردانی كرده است یا تهیه‌كننده بوده است، گفت: خسرو نمونه و عزیز بود،‌ او دلی بسیار پاك و روان و ذهنی شفاف داشت، شكیبایی بازیگری توانمند بود.

وی با اشاره به این‌كه آشنایی من با شكیبایی به بعد از فیلم «هامون» برمی‌گردد، اظهار كرد: هامون نقطه عطفی بود در پرواز هنرمندی كه در عرصه سینما خوش درخشید.

خسرو شکیبایی

صباغ‌زاده با بیان این‌كه خسرو یكی از بازیگران مطرح و مردمی سینمای ما بود، ادامه داد: بعد از فیلم‌ هامون در فیلم «جست‌وجو در جزیره» با او همسفر شدم، با او زندگی كردم و از او یاد گرفتم، دیدم كه چگونه احساسش را به صحنه می‌آورد، چگونه به دیگران احترام می‌گذارد، من كم‌كم عاشق خسرو شدم و احترام ویژه‌یی برای او قائل بودم، به عنوان نویسنده و كارگردان روزهای ارزنده‌یی را با او گذراندم و اصلا فكر نمی‌كردم كه روزی خسرو در كنار ما نباشد.

این كارگردان سینما تصریح كرد: خسرو یك اسطوره است، خسرو همیشه زنده است، او یك یادگار مهم در سینمای ماست كه هرگز از دل مردم ایران بیرون نخواهد رفت، همان‌گونه كه دیدیم مردم چگونه درمراسم تشییع جنازه او به دیار ابدی حضوری پرشور داشتند.

صباغ‌زاده گفت: روزی كه خبر دادند به من كه خسرو عزیز رفته است و من نزد خانواده‌اش رفتم اولین باری بود كه در زندگی واقعا از ته دل گریستم. چون خسرو را واقعا دوست داشتم، او صدایی بسیار دلنشین داشت.

در این زمان بخش‌هایی از پشت صحنه فیلم «سالاد فصل» پخش شد.

***

سپس مسعود فروتن كه فیلم «مدرس» را با بازی خسرو شكیبایی كارگردانی كرده است به روی صحنه آمد و گفت: خسرو با كارهای ارزنده‌یی كه دارد، جاودانه است و اكنون تنها دلتنگی ما این است كه دیگر خسرو را در میان خود نمی‌بینیم.

وی در خصوص سنت تأسف‌برانگیزی مرده‌پرستی در ایران، اظهار كرد: چرا ما منتظر می‌شویم هنرمندی از دنیا برود بعد برایش یادبود بگیریم، این‌ها گنجینه‌های هنری ما هستند، چه‌طور ما مواظب ساختمان‌ها به عنوان میراث فرهنگی‌مان هستیم ولی به راحتی میراث‌های هنری‌مان را نادیده می‌گیریم و حتی خودمان آن‌ها را از بین می‌بریم.

فروتن ادامه داد: نمی‌دانم در این امر چه كسی مقصر است ولی می‌دانم كه مردم مقصر نیستند.

وی تأكید كرد: شاید رفتن خسرو و خسروها تلنگری باشد برای كسانی كه مسوولیت محافظت و مواظبت از میراث‌های هنری‌مان را دارند.

كارگردان فیلم مدرس با اشاره به این‌كه سخنرانی معروف و گیرای خسرو در مدرس یكی از بهترین خاطره‌های من از اوست، اظهار كرد: من برای خودم و كارگردان‌های دیگر متأسفم كه دیگر چنین بازیگری را نداریم.

وی گفت: چرا كسی سراغ همكاران خسرو را نمی‌گیرد چرا كسی نمی‌پرسد كه اكنون مجید جعفری و فریماه فرجامی كجا هستند و چه می‌كنند؟ خسرو این نبوغ را داشت كه تا آخرین لحظه در صحنه باشد ولی همه این‌طور نیستند، این وظیفه مطبوعات و مسوولان است كه به سراغ آن‌ها بروند.

به گزارش ایسنا، در ادامه این مراسم بخش‌هایی از پشت صحنه فیلم «شب» كه خسرو شكیبایی اخیرا در آن بازی كرده بود و قطعاتی از دكلمه‌های خسرو شكیبایی از آلبوم‌های نشانی، نامه‌ها و پری‌خوانی و مهربانی پخش شد همچنین كلیپی از آیین تشییع جنازه آن زنده‌یاد و تسلیت‌گویی بازیگران سینما از قبیل داود رشیدی، حامد بهداد و امین تارخ به نمایش درآمد كه باعث شد دوباره اشك در چشمان دوستداران شكیبایی حلقه بزد.

***

در پایان همایش راویان از پوریا شكیبایی و همسرش كه به این مراسم دعوت شده بودند تقدیر شد و بلیت رفت و برگشت هواپیما به مشهد مقدس برای اقامت سه‌روزه به آن‌ها تقدیم شد.

گفتنی است در خلال مراسم مجری برنامه خاطره‌یی را از شكیبایی كه به نقل از او در یكی از كتابچه‌های هنری چاپ شده بود نقل كرد مبنی بر این‌كه در قدیم كه در لاله‌زار تئاتر بازی می‌كردند به دلیل عدم بضائت مالی نان و پنیر و سبزی می‌خوردند و بعد از چوب كبریت به عنوان خلال دندان استفاده می‌كردند تا در برابر كسانی كه در رستوران چلوكباب می‌خوردند به عبارتی كم نیاوردند! كه پوریا شكیبایی پسر زنده‌یاد شكیبایی در پایان مراسم در پاسخ به آن گفت: نان و پنیر و سبزی در كار نبود ولی خلال دندان آن بود!.

منبع : ایسنا