تبیان، دستیار زندگی

ادبیات دفاع مقدس، قربانی نگاه‌های سیاسی

نویسنده کتاب «جریان‌شناسی شعر دفاع مقدس» با بیان اینکه در بررسی ادبیات دفاع مقدس در دانشگاه‌ها هم از نظر کمی و هم از حیث کیفی با ضعف مواجهیم، گفت: متاسفانه می‌توان گفت که ادبیات دفاع مقدس قربانی نگاه‌ها سیاسی برخی از اساتید شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
کتاب «جریان‌شناسی شعر دفاع مقدس

کتاب «جریان‌شناسی شعر دفاع مقدس» به کوشش حبیب‌‌الله مهرجو، نویسنده و پژوهشگر، از سوی انتشارات سوره مهر روانه بازار کتاب شد.

هرچند تاکنون آثار تحقیقی و پژوهشی متعددی با تمرکز بر شعر و داستان دفاع مقدس نوشته شده، اما با وجود این، خلأ اثری پژوهشی که بتواند به صورت دقیق و براساس سیر تاریخی شعر دفاع مقدس را بررسی و ویژگی‌های آن در دوره‌های مختلف برشمرد، احساس می‌شود. کتاب حاضر تلاش دارد تا بخشی از خلأها و کمبودهای موجود در این زمینه را برطرف کند. از این رو، نویسنده در ابتدا به جریان‌های ادبی دوره معاصر از 1250 می‌پردازد و با تقسیم‌بندی جریان‌های ادبی از این تاریخ، شعر دفاع مقدس را در سال‌های 57 تا 67 را مورد بررسی قرار می‌دهد. شاید بتوان گفت که اثر مهرجو جزو نخستین آثاری باشد که در قالب کتاب به جریان‌شناسی شعر دفاع مقدس می‌پردازد.

مهرجو با بیان اینکه این اثر حاصل پایان‌نامه دانشگاهی اوست، گفت: ما در حوزه جریان‌شناسی ادبیات دفاع مقدس دچار ضعف هستیم، از این جهت کتاب حاضر به دلیل علاقه ذاتی‌ام به شعر، به موضوع جریان‌شناسی شعر دفاع مقدس اختصاص دارد. به منظور نگارش این اثر، جریان‌های ادبی مرتبط از دوره‌های پیشین تا شعر دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفت. همچنین در فصل دیگری از کتاب شعر مقاومت در پنج قاره مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفت. بررسی شعر شاعران دفاع مقدس و تغییر رویه برخی از آنها در سا‌ل‌های پس از جنگ، بررسی ریشه شعر مقاومت در ایران و... از دیگر بخش‌های این کتاب است.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌های ما هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت در زمینه پژوهش در شعر دفاع مقدس دچار ضعف است، ادامه داد: من برای نگارش این اثر با کمبود منابع نیز مواجه بودم، به همین دلیل برخی از اساتید مخالف بررسی این موضوع بودند، اما من به دلیل علاقه‌ شخصی‌ام به این موضوع پرداختم.

نویسنده کتاب «جریان‌شناسی شعر دفاع مقدس» افزود: در پایان‌نامه‌های دانشگاهی کمتر به موضوعات این‌چنینی توجه می‌شود. متاسفانه گرایش‌های سیاسی اساتید در این رابطه بی‌تاثیر نیست؛ این در حالی است که دفاع مقدس یک موضوع میهنی و حماسی بود و نمی‌تواند ارتباطی با جریانات سیاسی داشته باشد. دفاع مقدس یک موضوع ملی و میهنی است و ورای جنگ‌های سیاسی است.

منبع: تسنیم