تبیان، دستیار زندگی
آشنایی با جاذبه های بکر و کمتر شناخته شده از طبیعت ایران
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

با طبیعت گردی حالمان را خوب کنیم(قسمت دوم)

آشنایی با جاذبه های بکر و کمتر شناخته شده از طبیعت ایران

بخش گردشگری تبیان
 طبیعت گردی ایران

در گزارش قبلی 4 جاذبه بکر و کمتر شناخته شده از طبیعت ایران را به شما معرفی کردیم در ادامه جاذبه های دیگری از طبیعت ایران را به شما معرفی می کنیم.

لیقوان

همه ما با شنیدن نام لیقوان، یاد پنیر لیقوان می افتیم اما بهتر است فراموش نکنیم که لیقوان به جز پنیر جاذبه های بسیار زیبایی دارد که ارزش تفریح و دیدن دارند. لیقوان یک روستای ییلاقی و کوهستانی است که در جنوب شرقی تبریز و در دامنه کوهستان سهند قرار گرفته است. در قسمت شرقی این روستا دره‌ بسیار باصفایی وجود دارد که رودخانه لیقوان از آن می‌‌گذرد و روستاهای حاشیه خود را مشروب می‌کند.

دره لیقوان بین تمامی دره‌ های استان تنها جایی است که امکان ارائه خدمت و پذیرایی از مسافران را دارد. روستایی که اگرچه همیشه با پنیرهای قالبی ایرانی تداعی می شود، اما اگر به عنوان یک گردشگر وارد آن شوید جاذبه های بیشتری را می بینید که تمام ذهنیت تان را از این روستا، تغییر می دهد. طبیعت زیبای لیقوان آنقدر غافلگیر کننده است که ممکن است مجبور شوید هر چند دقیقه یک بار به خودتان یادآوری کنید که خواب نمی بینید و اینجا گوشه ای از خاک سرزمین خودتان است! کشتزارهای سرسبز و باغ‌های میوه هر ساله به خصوص در تابستان هزاران نفر از عاشقان طبیعت را به این دره مصفا جذب می‌کند.

برای دیدن لیقوان باید به آذربایجان شرقی سفر کنید و در ۳۶ کیلومتری جنوب تبریز این روستا را ببینید که در کنار رودخانه مهران رود و کوه های سر به فلک کشیده سهند جا خوش کرده است.

جاده ارتباطی لیقوان- تبریز از مسیر «دروازه تهران» شهر تبریز شروع می شود و بعد از گذر از شهر باسمنج و روستای های هروی (هربی) بیروق (بره) به روستای لیقوان می رسد.

 طبیعت گردی ایران

چمستان - الیمالات

دریاچه چمستان در 8 کیلومتری نور در مسیر جاده نور به چمستان قرار دارد و فاصله آن از جاده اصلی نور به چمستان حدود 3 کیلومتر است. این دریاچه که در دل جنگل واقع شده است به عنوان گردشگاه مورد استفاده قرار می گیرد .

وقتی برای اولین بار بعد از طی کردن و دور زدن در جاده ای پر درخت به دریاچه می رسید و وارد محوطه اش می شوید، شکوه طبیعت آن شما را می گیرد و باورتان نمی شود که با چنین منظره ای روبرو هستید.

این دریاچه آنقدر زیباست که گویی جنگل را در آغوش گرفته است. در آنجا همه چیز برای چند ساعت تفریح و البته آرامش مهیاست.

اتومبیل را که پارک کردید با شوق مسیری پنج دقیقه ای را پیاده روی کنید و بعد از طی این مسافت از بلندی به سمت پایین که دریاچه آنجاست هدایت می شوید. پلی زیبا شما را به آنجا وصل می کند. نمای زیر پل سدی است که بعضی وقت ها پر آب است. پس از پشت سر گذاشتن چند پله به سنگ های زیبای کنار رودخانه نزدیک می شوید.

می توانید روی سنگ های کنار رودخانه بنشینید و ساعت ها به جنگلی که دریاچه را بغل کرده است نگاه کنید و از انعکاس آن همه درخت در آب، آن را سبز ببینید و بعد از آن وقتی به خود می آیید که زمان خیلی زیادی گذشته و به غروب آفتاب نزدیک می شوید و این توقف زمان برایتان از آن لحظه هایی است که بسیار کم در زندگی پیش می آید.

قایق ها برای رفتن به دریاچه منتظر شما هستند؛ قایق های پدالی و موتوری ای که برای مسافران پهلو گرفته اند و با هر بادی که می وزد کمی در جایشان تکان تکان می خورند و موج کوچکی را در اطرافشان ایجاد می کنند.

دریاچه الیمالات در مسیر جاده ارتباطی نور به چمستان قرار دارد و در قسمت جنوبی دوراهی روستای کارگرکلا جای گرفته است.

 طبیعت گردی ایران

جهان نما

جهان نما یک دهکده ییلاقی در جنوب شهرستان کردکوی استان گلستان است. این منطقه منحصر به فرد در میان رشته کوه های البرز قرار دارد که بر فراز ارتفاع آن می توان دشت گرگان و دریا را نظاره کرد. چشم‌اندازهای زیبا و در عین حال ناشناخته این روستا در همه فصول پذیرای گردشگران زیادی است.

این منطقه توریستی، به دلیل داشتم چشم اندازهای زیبا و مشرف به تمام نقاط جلگه ای از جمله کردکوی، گرگان، خلیج گرگان، میان کاله، بندر ترکمن و سایر روستاها، طبیعت زیبا، برخورداری از آب و هوای مناسب از جمله مناطق جالب و منحصر به فرد کشور است.همچنین این دهکده ییلاقی در داخل منطقه حفاظت شده قرار دارد. دهکده با برخورداری از طبیعت و چشم اندازهای زیبا، جنگل های پهن برگ و سوزنی برگ، جانوران وحشی از منابع اکوتوریستی با ارزش استان گلستان است.

یکی از جاذبه های زیبای دهکده ییلاقی جهان نما مکانی است در شمال این دهکده که به چکل آتشان معروف است. وجود چشمه های فراوان، وسعت دشت، در کنار گل ها وگیاهان دارویی و جنگلی و کوهستانی زیبایی خاصی به این دهکده بخشیده است. برای رفتن به دهکده جهان نما می توانید از مسیر کردکوی به سمت پارک جنگلی کردکوی روستای درازنو و رادکان و حاجی آباد و دهکده ییلاقی جهان نما بروید. این جاده 70 کیلومتر است که 30 کیلومتر آن خاکی است و بهتر است با ماشین مخصوص بروید. یک راه دیگر هم از دامغان دارد: دامغان- چشمه علی- دیباج– چمن ساور– حاجی آباد.

 طبیعت گردی ایران

دره نی گا

در امتداد دریاچه گهر، رودخانه ای به نام سفید آب جریان دارد که پس از طی چند کیلومتر وارد یک دره نیمه صخره ای با عرض تقربی 500 متر می شود. این تنگه باریك كه رود سفید آب در قعر آن جاری است دارای دیواره‌های صخره‌ای بلندی است كه فقط پیاده می‌توان در آن راهپیمایی كرد.

در امتداد رودخانه انواع درختان میوه‌ای خودرو همچون گردو، انجیر، سیب، بادام، توت و ... روئیده‌اند. این دره‌ صخره‌ای به دره نگاه معروف است و همراه با منطقه عمومی اشتران‌كوه و دریاچه گهر از سوی سازمان حفاظت محیط ‌زیست به عنوان منطقه حفاظت شده حیات‌وحش اعلام شده است.

در امتداد تنگه تا پله به دریاچه گهر می رسیم که بعد از دریاچه تنگ نی گا بزرگ شروع می شود که تا بنار پنبه کار ادامه پیدا می کند. علت بزرگ نامیدن آن وسعت پهنای این قسمت از تنگه است. در شمال نی گا بزرگ اشترانکوه قرار دارد.

نی گاه کوچک نیز چون عرض از نی گا بزرگ بسیار کمتر است به این نام شهرت یافته است. این تنگ از بنارپنبه کار شروع می شود و تا روستای «تی» ادامه دارد. در شمال تنگ ارتفاعات زیبای پریز قرار دارد. دره نی گا کوچک مجموعه ای از دیواره های عظیم و ناشناخته و زیبایی است که به حق می توان از آن به نام «گراند کانیون» ایران نام برد.

 طبیعت گردی ایران

مرگور- سیلوانا

دهستان مرگوراز توابع بخش سیلوانای ارومیه، با مساحتی بالغ بر 442.5 کیلومترمربع، یکی از مناطق نادر ایران از نظر شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی و تنوع زیستی گونه های مختلف گیاهی است که در بین رشته کوه های زاگرس محصور بوده و امتداد سلسله کوه های زاگرس مانند حصاری این منطقه را در بر گرفته است. دهستان مرگور از نظر وجود قله های بلند، دره های عمیق و سرسبز، چشمه های آب گرم، دریاچه های مرتفع، باغ های زیبا، رودهای کوچک و بزرگ، آبشارهای طبیعی، روستاهای زیبای کوهپایه ای و صدها منظره طبیعی دیگر نه تنها در شمال غرب کشور بلکه در تمام کشور کم نظیر است.

مهم‌ترین جاذبه های مرگور عبارتند از: دره زیبا و سرسبزبنار، روستاهای واقع در کوهپایه همچون کچله ونوی، آبشار روستای سوله دوکه ل (سلوک که چشمان هر بیننده ای را به خود خیره می کند)، معنی سوله دوکل در کردی، آبشار دودآلود است، چرا که این آبشارهنگام برخورد با سنگ ها، ذرات آب در اطراف آبشار فضای مه آلودی را به وجود می آورد که چشمان هر بیننده ای را خیره می کند. دریاچه های طبیعی  گه رزیرین و مامه شیخ، چشمه های آب روستای چریک آباد که همچون آب معدنی سیلوانا در شهرستان معروف است و آب آن برای بیماران کلیوی توصیه می شود. روستای سیلوانا هم که در ۳۰ کیلومتری شهر ارومیه در میان 2 دره واقع شده است یکی از پاک ترین هواها را دارد.

در این روستا درختان گردوی کوهی، درختان سیب و درختان جنگلی زیادی چهره روستا را بیش از پیش زیبا کرده است. دره‌های سرسبز بنار و ملیان و چشمه های متعدد آب شیرین مانند چشمه کانی تابر و چشمه چل آشان زیبایی خاصی را برای این روستا به ارمغان آورده. خانه های روستای سیلوانا معماری جالبی دارند و به شکل پلکانی ساخته شده اند. در این خانه ها اهالی خانه های بالادستی می توانند از سقف خانه هایی پاین دستی به عنوان حیاط استفاده کنند.

 طبیعت گردی ایران

شاه شهیدان بر بلندای دیلمان گیلان

در منتهی الیه جاده سیاهکل به دیلمان و در فاصله 20 کیلومتری خورگام- بردسر، روستایی زیبا به نام شاه شهیدان قرار دارد که هر ساله در بقعه دو تن از نوادگان امام سجاد(علیه السلام) این روستا، مراسم خاصی برگزار می شود. با توجه به ارتفاع نسبتا زیاد شاه شهیدان، با ورود به این روستا، مناظر زیبا و بی بدیلی از دیلمان و جلگه گیلان در معرض دید قرار می گیرد. صخره بلند اسپهبدان نیز با چشم اندازی زیبا و منحصر به فرد، در ضلع غربی روستا قرار دارد. با صعود به بالای این صخره، تمام مناطق جلگه‌ای گیلان مشاهده می شود. شاه شهیدان همچنین یکی از مسیرهای صعود به قله درفک به ارتفاع دو هزار و ۷۳۰ متر است. این مسیر با ترکیبی از کوه، مراتع سرسبز و جنگل های پوشیده از درخت، یکی از مسیرهای جذاب برای کوهنوردان جهت صعود به قله درفک محسوب می شود. بقعه متبرکه شاه شهیدان، مزار مطهر امامزادگان محمد و هادی (علیه السلام) است که در این روستای زیبای کوهستانی قرار دارد. براساس باورها و اعتقادات مذهبی، هر ساله، مراسم سنتی و مذهبی «علم واچینی» با حضور ده ها هزار نفر از علاقه مندان، در پیرامون امامزاده، با شکوه بی نظیری برگزار می شود. براساس روایات، مراسم علم واچینی از قدیم الایام و زمانی که مردمان روستا برای ییلاق به این روستا می آمدند، برگزار می شد. این مراسم بیشتر به این علت بود که در فصل سرما، امکان حضور در «شاه شهیدان» امکان پذیر نبود. امروزه نیز مراسم «علم واچینی» در روزهای محرم هر سال در این روستا برگزار می‌شود.


منبع: فصلنامه خانواده بشری ، سال نهم ، شماره 24