تبیان، دستیار زندگی
شاعران و نویسندگان کشورمان همچون سایر آحاد جامعه در پی در گذشت یار دیرین انقلاب در پیام ها و یادداشت هایی به درگذشت ناگهانی وی واکنش نشان دادند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اهالی شعر و ادب از آیت الله هاشمی رفسنجانی می گویند

شاعران و نویسندگان کشورمان همچون سایر آحاد جامعه در پی در گذشت یار دیرین انقلاب در پیام ها و یادداشت هایی به درگذشت ناگهانی وی واکنش نشان دادند.

فرآوری: حسین جمالی فرد - بخش ادبیات تبیان
اهالی شعر و ادب از آیت الله هاشمی رفسنجانی می گویند

درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی، نه تنها جامعه ایران را در بهت و حیرت و غم فرو برد بلکه با انبوهی از واکنش ها مواجه شد که بن مایه ای از برداشت های شخصی، دیدگاه های خاص سیاسی و اعتقادی و حتی دیدارهای عمومی و خصوصی و حتی ذکر خاطره و نقل قول ها را در بر می گیرد.

اهالی شعر و ادب هم از این قاعده مستثنی نبودند و در پیام ها، یادداشت ها و گفتگوهایی به درگذشت ایت الله هاشمی واکنش نشان دادند. آنچه در ادامه می اید بخش کوچکی از باین ویژگی ها و خصوصیات بزرگمردی است که یادش همواره در تاریخ ایران اسلامی جاودانه خواهد ماند.

روایتگر صادق تاریخ

سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی  در یادداشتی درباره رحلت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی می نویسد:

«از روزهای سخت مبارزه با رژیم ستمشاهی تا روزهای دشوار انقلاب و تثبیت نظام، از روزگار دفاع مقدس تا سال‌های سازندگی و ایام پس از آن، همواره دغدغه آن فقید حرکت در مسیر حفظ و نگهبانی از دستاوردهای انقلاب بود و در تمامی این ایام وفاداری به امام و رهبری در منش و روش او موج می‌زد. چنان‌که به تعبیر خود همچون پروانه‌ای بر گِرد شمع امام و رهبری می‌چرخید و عشق دیرین و ٥٠ ساله خود را به شیواترین نحو بیان می‌کرد. آیت‌الله روایتگر صادق تاریخ بود و عزم و اراده خویش را بر بیان صریح و بیطرفانه وقایع انقلاب و انتقال بی‌واسطه آن به نسل‌های بعدی گمارده بود.

اعتقاد راسخ او به مردم‌سالاری و اصالت رأی ملت، آموزه‌ای ابدی برای همه کسانی است که دل در گِرو آرمان‌های انقلاب و استقلال و پیشرفت کشور دارند. در همه این ایام خود را در معرض رأی مردم قرار داد و الزامات آن را صادقانه پذیرفت و مردم قدرشناس و وفادار، همواره این ذخیره انقلاب و استوانه نظام را به‌عنوان پشتیبان و پناهگاه خود حمایت کردند. چرا که او را دلبسته انقلاب، پشتوانه نظام، عاشق امام و رهبری، مایه وحدت و دلگرمی مسئولان و پشتیبان آحاد ملت می‌دانستند و بی‌تردید هویت، شخصیت و کارکرد آن بزرگوار جز این نبود. دلبستگی به انقلاب اصل اساسی و حراست از آن هدف غایی آیت‌الله هاشمی بود. روحش شاد و راهش پُر رهرو باد.

بزرگ بود و باشکوه زیست

محمدرضا زائری، نویسنده و فعال ادبی کشورمان درباره آیت الله هاشمی رفسنجانی می نویسد:

داستان مردان بزرگ درس های بزرگ دارد ، چه خوب می شود قدری هم به احترام و ادب سكوت كنیم و به جای شعار و تعارف و تحلیل و ... بیاندیشیم ! خدایش رحمت كناد كه بزرگ بود و باشكوه زیست. به تاریخ قمری در بهانه رحلت بانوی بزرگ خاندان عصمت و ظهور حقیقت فاطمی از دنیا رفت تا خاستگاه قمی و حوزوی اش بیشتر به چشم بیاید و به تاریخ شمسی در سالمرگ امیركبیر شهید ، مسافر آخرت شد تا خاطره مجاهدت های انقلابی اش بیشتر در خاطره ها بماند

مردی برای وفاق ملی

عبدالجبار کاکایی، شاعر مطرح کشورمان در پیامی به دو دیداری که با مرحوم هاشمی‌ رفسنجانی داشته است، اشاره کرد و از هاشمی رفسنجانی به‌عنوان فردی باتجربه در حوزه سیاست یاد کرد. وی همچنین هاشمی‌رفسنجانی را فردی انقلابی نامید که در صحنه‌های مختلف برای وفاق ملی تلاش کرده است. کاکایی در خط آخر پست اینستگرامش نوشت: «هاشمی سیاستمداری بود که به عیب و نقص کار خودش واقف‌تر از هر کسی بود. مرگ او به تدبیر لطمه زد اما به امید نه...»

مرگ غیر منتظره

افشین علاء هم فقدان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را ضایعه‌ای بزرگ خواند و گفت: واقعا پشتمان خالی شد، چنین احساس نگرانی و مصیبت را تنها پس از رحلت امام خمینی تجربه کرده بودیم. مرگ آقای هاشمی واقعا غیرمنتظره بود.

بدرود مرد عبور از بحران‌های بزرگ

سعید بیابانکی، شاعر و طنزپرداز نیز در پیامی ضمن همدردی با ملت ایران نوشت:‌ «بدرود مرد عبور از بحران‌های بزرگ، مرد اشک‌ها و لبخندها، مرد همیشه مقتدر، مرد خاطرات و اسرار انقلاب...»

مرد سال های سخت

نفیسه مرشد زاده نویسنده و سردبیر سابق همشهری داستان هم در یادداشتی می نویسد:

جوانترها شاید حال ما را درک نکنند. این مرد با بخش زیادی از زندگی و خاطرات ما پیوند دارد. فکر می کردیم هیچ وقت نمی میرد. جا خورده ایم. تمام سال های جنگ و بمباران٬ سالهای نوجوانی و جوانیمان دارد از پیش چشممان می گذرد. چقدر گذشته؟ انگار زمان را ناگهان حس کرده ایم یا مرگ به همه ما چند قدم نزدیکتر شده.

مرد سال های سخت زندگی ما بود.

تمام شب٬ شهر بمباران می شد و این مرد٬ صبح به کودکی ما حس امنیت می داد. جوانترها شاید این را درک نکنند.

ستایش آیت الله

ابراهیم اکبری دیزگاه، نویسنده رمان تحسین شده برکت هم در جمله ای کوتاه اینچنین به مرگ آیت الله واکنش نشان داده است:

انا لله و انا الیه راجعون.

تمام آدم های عاقل،عقل و خرد #آیت_الله_هاشمی_رفسنجانی را می ستودند.

مرگ حق است

علیرضا قزوه، شاعر انقلابی کشورمان، مرگ را حق دانست و برای ابراز همدردی با مردم به بیتی از استاد معلم دامغانی اشاره کرد و نوشت: «برادرا! پدرا! پیر امتا! یارا!/ خدا صبور کند در مصیبتت ما را»

هاشمی اصیل بود

مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان در پیامی نوشت: «خدا بیامرزد آقای هاشمی رفسنجانی را. هر چه بود اصیل بود، خودش بود. نسخه بدل نبود، از جایی خط نمیگرفت. تازه به دوران رسیده نبود، بزرگ بود، با ظرفیت بود. مثل آدم‌هایی که باید تصمیم‌های زیاد و بزرگ بگیرند، اشتباه هم داشت. اما هرچه بود اصیل بود.

بی نظیر در سیاست ورزی و تحمل

امیررضا مافی نویسنده و منتقد ادبی هم از لحظات شنیدن خبر در گذشت رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام می گوید:

خبر را در حالی شنیدم که در دفترم تنها نشسته بودم و مبهوت ماندم؛ فارغ از همه تحلیل های سیاسی و چگونگی آینده کشور، آنچه مرا بر خودم لرزاند قربت مرگ بود. نزدیکی هجرت به همه ما، از کوچک و بزرگ و خرد و کلان. مرگ مثل سایه با ماست و آغوشش همواره به رویمان گشوده. مرگ را باید در تمام رفتار و گفتارمان لحاظ کنیم و هیچ وقت از آن غافل نشویم و مگر می شود غافل نبود.خدا ایشان را رحمت کناد.

مرگ چنین خواجه، نه کاری است خرد

احسان رضایی نویسنده و روزنامه نگار جوان کشورمان هم از زاویه کتابشناسی به در گذشت هاشمی رفسنجانی واکنش نشان می دهد:

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی دقیقا در شب سالمرگ امیرکبیر (۲۰ دی) درگذشت، کسی که او را الگوی خود می‌دانست و اولین کتابش را هم درباره او نوشت. این عکس برای مراسم دیدار با شرکت‌کنندگان همایش «صد و هفتادمین سال تأسیس دارالفنون و قتل امیرکبیر» و ۲۳ آذر است که دارد کتاب امیرکبیرش را می‌خواند. همین یک ماه پیش، حتی کمتر

پیام بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان

جامعه ادبی ایران در کنار دیگر گروه‌های اجتماعی، درگذشت ناگهانی رییس محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام، جناب آقای هاشمی رفسنجانی را به همه علاقه‌مندان و آن‌هایی که در فقدان ایشان به سوگ نشسته‌اند، تسلیت می‌گوید.

شایسته است همه هم‌وندانِ پهنه ادبیات که برادری و پایداری ایشان را در برابر تندبادهای تهدیدکننده فرهنگ و هویت ملی باور دارند، همپای دیگر اقشار مردم در مراسم بدرقه پیکر ایشان شرکت نمایند.


منابع:
ایبنا
ایسنا
صفحه شخصی نویسندگان و شاعران در فضای مجازی