تبیان، دستیار زندگی
برنامه سینمایی «هفت» شب گذشته با موضوع ظرفیت های داستانی عاشورا در سینمای ایران به روی آنتن رفت و محمدحسین رجبی دوانی و سیدناصر هاشم زاده با حضور در برنامه درباره این موضوع به بحث و گفت وگو پرداختند. در بخش دیگری از برنامه «هفت» سید محمود رضوی و بهروز شع
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یک هفت سیاسی

برنامه سینمایی «هفت» شب گذشته با موضوع ظرفیت های داستانی عاشورا در سینمای ایران به روی آنتن رفت و محمدحسین رجبی دوانی و سیدناصر هاشم زاده با حضور در برنامه درباره این موضوع به بحث و گفت وگو پرداختند. در بخش دیگری از برنامه «هفت» سید محمود رضوی و بهروز شعیبی تهیه کننده و کارگردان «سیانور» دیگر مهمان این برنامه بودند. میز نقد این هفته هم به فیلم «خشکسالی و دروغ» اختصاص داشت و مسعود فراستی در حضور پدرام علیزاده، آخرین ساخته او را نقد کرد.

بخش سینما و تلویزیون تبیان

برنامه هفت

با آغاز برنامه «هفت» بهروز افخمی نسبت به انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رییس جمهور ایالات متحده واکنش نشان داد و گفت: «نمی دانم به ملت آمریکا برای انتخاب این بازیگر عجیب و غریب باید تبریک بگوییم یا تسیلت؛ اما برای ما از هر نظر جالب است. چون از میان هر دو کاندیدا که در حال اجرای نمایش و بازی برای مردم بودند، ترامپ که سال ها علاقمند به بازیگری بود، پول می داد و فیلم می ساخت این بار نقش یک کابوی کله خر را به خوبی بازی کرد و رییس جمهور امریکا شد. به هر حال بدجنس بودن و دروغگو بودن کلینتون کاملا از تصویر بیرون می زد و با وجود همه حمایت های رسانه ای نتوانست رای بیاورد. بعضی از هنرمندان آمریکایی وعده داده بودند، اگر ترامپ رئیس جمهور شود، این کشور را ترک خواهند کرد و حالا باید دید به این وعده عمل خواهند کرد یا خیر. هالیوود با تمام قدرت پشت سر یک کاندیدا قرار گرفت، اما کلینتون نتوانست رای اکثریت مردم را بدست بیاورد و امروز هالیوود با انتخاب ترامپ به عنوان رییس جمهور در معرض بی اعتبار شدن قرار گرفته است.»

فیلم «محمد رسول الله» مجیدی با تاریخ منطبق نبود

بعد از اتمام صحبت های اولیه بهروز افخمی، محمد حسن رجبی دوانی و ناصر هاشم زاده به عنوان مهمان به برنامه «هفت» آمدند تا در مورد موضوع ظرفیت های داستانی عاشورا در فیلم سینمایی بحث و گفت وگو کنند.رجبی دوانی در ابتدای صحبت های خود به انتقاد از فیلم «محمد رسول الله» پرداخت و عنوان کرد بخش هایی از این فیلم با تاریخ تطابق ندارد: «فیلم «محمد رسول الله» از نظر تکنیک سینمایی سطح بسیار بالا و هنرمندانه ای دارد، آقای مجیدی از سه صفحه تاریخ یک فیلم سه ساعته ساخته است. اما برخی از اتفاقات این فیلم در تاریخ ذکر نشده و واقعیت ندارد. ما باید بدانیم که نسبت دادن برخی صفات حتی صفات خوب که سندیت ندارد به معصوم جایز نیست. مثلا معجزه ای که راجع به بیرون ریختن ماهی ها از دریا برای نجات مردم از گشنگی در فیلم «محمد رسول الله» آمده است، سندی در تاریخ ندارد. اما می توان از روی رحمت پیامبر می توان به این نتیجه رسید که این توانایی را ایشان داشته اند.»
ناصر هاشم زاده با تایید صحبت های رجبی دوانی، در مورد نسبت دادن برخی صفات به پیامبران و معصومین گفت: «سکانس پایان این فیلم سندیت نداشته و صحنه ها هم با وجودی که دوستان زحمت کشیدند اما ابتر می ماند و مشخص نمی شود فایده اش در کل داستان چیست؟! ضررش بیشتر از فایده اش است. نسبت دادن این معجزات به معصوم وقتی سندیت نداشته باشد، ممکن است باعث تغییر باورها شود. مذهب و دین مایه و پایه خود را بر صدق گذاشته است. وقتی جوانان ما این صحنه را ببینند و بعد بپرسند و ببیند که این بخش از فیلم واقعی نبوده و برخی هم مقالاتی بنویسند که شیعیان دروغ هایی را به رسول الله (ص)، اصحاب و یاران او نسبت می دهند، وقتی اینها منطبق بر تاریخ نباشد، ممکن است تهمت دروغ گویی بر شیعیان وارد شود. درحالی که آنها نمی گویند این نظر هنرمندانه یک کارگردان بوده است بلکه آن را به عنوان موضع شیعه به حساب می آورند.»در ادامه بحث سینمای عاشورایی، بهروز افخمی اشاره به ساخت فیلم های مذهبی نظیر «مصائب مسیح» که در آن برخی از بازیگران به جای انگلیسی به زبان عبری در فیلم سخن می گفتند، معتقد است که باید برای باور پذیری فیلم های تاریخی و مذهبی در ایران، فیلمنامه ها باید به زبان عربی نوشته شود تا جنبه باور پذیری برای تماشاگران بیشتر شود .

بهروز شعیبی: با «سیانور» به سینما ادای دین کردم

بهروز شعیبی و سید محمود رضوی کارگردان و تهیه کننده «سیانور» که این روزهای این فیلم را در سینماهای کشور در حال اکران دارند، مهمان بعدی برنامه «هفت» بودند.در ابتدای این بخش از برنامه، سید محمود رضوی با اعلام این خبر که فروش فیلم «سیانور» از مرز یک میلیارد و پانصد میلیون تومان عبور کرده است، در در پاسخ به سوال افخمی در مورد تعداد سالن های «سیانور» که در سایت سینماتیکت نزدیک به 100 سالن عنوان شده است، گفت:« ما امروز 63 سالن در اختیار داریم. اما در برخی از پردیس ها همچون کوروش فیلم ما به شکل موازی در 4 سالن نمایش داده می شود اما ما این را به معنای 4 سالن حساب نمی کنیم و می گوییم فیلم ما در یک سالن به نمایش درآمده است.»
بهروز شعیبی کارگردان «سیانور» درباره آخرین ساخته خود و ادای دینی که با آن به برخی فیلم های سینمایی کرده است، گفت: «خیلی خوشحالم که فیلمم به عقیده آقای افخمی شبیه فیلم های کاستا گاوراس شده است. اشارات درون فیلم به سینما، استاد تقوایی، فیلم «گوزن ها» و ...، ادای دینی به سینما بود. و به دلیل این که در آن زمانی که فیلم روایت می شد، هنوز فیلم «کندو» اکران نشده بود، من تصمیم گرفتم نام «کندو» را برای اغذیه فروشی که در فیلم هست، تا به این فیلم ادای دین کنم. به نظر خودم پس از ساخت «سیانور» باورم به سینما عمیق تر شد.»
محمود رضوی همچنین درباره هزینه ای که برای ساخت این فیلم خرج شد گفت:« صحنه پردازی و طراحی لباس و گریم نزدیک به نیم میلیارد هزینه برد. یک اتفاق در فیلم افتاد که سبب شد به تهران آن زمان به خوبی نزدیک شویم. اینکه جزئیات را با دقت تمام و کمترین هزینه تامین کنیم. فیلم را با کمتر از 3 میلیارد تومان تولید کردیم. البته این میزان در میان فیلم ها عدد زیادی است اما برای یک فیلم تاریخی به این شکل خوب بود.»اما استفاده از دوربین 35 میلی متری برای فیلمبرداری «سیانور» یکی از عوامل جذاب تر شدن تصاویر این فیلم تاریخی است. رضوی در رابطه با استفاده از دوربین های نگاتیوی در این فیلم گفت: «سیانور تنها فیلم 35 میلیمتری جشنواره گذشته و آخرین فیلم از این جنس در سینمای ایران است. ما نزدیک به 260 حلقه نگاتیو بکار بردیم، که در رابطه با این موضوع بنیاد فارابی هم به ما کمک هایی کرد. اتفاقا در فیلم جدید محمدحسین مهدویان، «ماجرای نیمروز» نیز از نگاتیو 16 میلیمتری استفاده خواهیم کرد.»

رضوی همچنین در مورد ساخت فیلم «ماجرای نیمروز» که تهیه کنندگی آن را به عهده دارد اطلاعات جدیدتری ارائه کرد و در مورد موضوع داستان این فیلم گفت: «ماجرای نیمروز به اتفاقاتی که از خرداد 60 تا بهمن 60 در ایران افتاد می پردازد و نشان می دهد برخلاف تصورات رییس جمهور جدید امریکا، ایران خود قربانی ترور است و ما در این فیلم به حذف افرادی چون شهید رجایی و بهشتی روایت می کنیم و به اشخاصی که باعث حذف این سیاستمداران شدند اشاره خواهیم کرد.»

تهیه کننده «سیانور» همچنین از رییس سازمان صداوسیما در خواست کرد که پخش تیزرهای این فیلم در رسانه ملی از سر گرفته شود:« آقای علی عسگری شبکه Gem تبلیغ «سیانور» را نشان نمی دهد چون ما هم سراغ آنها نمی رویم! اما تیزرهای فیلم «سیانور» الان نزدیک به یک هفته است از تلویزیون پخش نمی شود، زیرا ما از ابتدای این فیلم450 تیزر داشتیم که اکنون به پایان رسیده است.»
رضوی در پایان به انتقاد از مدیریت حجت الله ایوبی در سازمان سینمایی می پردازد و با بیان اینکه رییس سازمان سینمایی همچنان فیلم «سیانور» را ندیده است گفت: «عیب است که هنوز من گله کنم که آقای ایوبی هنوز فیلم ما را ندیده است. با شعار و شعر نمی توان سینما را اداره کرد. اینکه اهالی سینما امروز سکوت می کنند نه اینکه مشکلی نیست، صبوری می کنند. آقایان ایل بیگی و تابش و مدیران سینما شهر به ما کمک کردند اما آن موقع آقای ایوبی کجا بود؟! من امیدوارم در دوره جدید آقای ایوبی اتفاقات بهتری رخ دهد.»

فراستی: «خشکسالی و دروغ» سینما نیست

بخش میز نقد این قسمت از برنامه «هفت» به فیلم «خشکسالی و دروغ» اختصاص داشت. پدرام علیزاده کارگردان این فیلم درباره حواشی که برای اکران این فیلم به وجود آمد، گفت: «ما وقتی فیلمنامه «خشکسالی و دروغ» را به شورای پروانه ساخت ارائه دادیم خیلی با مشکل مواجه نشد، اما بعد از ساخته شدن، فیلم در شورای پروانه نمایش معطل ماند و به ما 48 اصلاحیه دادند و نزدیک به 5 دقیقه از فیلم کلا حذف شد. معطلی فیلم در شورای پروانه نمایش باعث شد که ما جشنواره فجر را از دست بدهیم و اعضای پروانه نمایش به ما گفتند به صلاحتان نیست در جشنواره حضور پیدا کنید چون باعث می شود فیلمتان هزگر نتواند به اکران در آید.»او همچنین درباره اختصاص تیزر های تلویزیونی به فیلم «خشکسالی و دروغ» گفت: « الان آقای رضوی گفتند که به «سیانور» 450 تیزر تلویزیونی اختصاص پیدا کرده اما صداوسیما به ما تنها 20 تیزر و 20 زیرنویس اختصاص داد و من هم از آقای علی عسگری می خواهم که به ما هم تیزر ارائه بدهند. ما حتی حاضریم برای این تیزرها هزینه هم بپردازیم و توقع تبلیغ رایگان نداریم.»
در ادامه این بخش از برنامه، مسعود فراستی دومین ساخته پدرام علیزاده را مورد نقد قرار داد و درباره ضعف های این فیلم گفت: «اولین اشکال فیلم «خشکسالی و دروغ» در میزانسن آن است که شما فکر می کنید میزانسن تئاتر و سینما یکی است. در ساختار فیلمنامه نیز دو سوم فیلم در فلاش بک است. این نیز از نمایش آقای یعقوبی نشات می گیرد که اینجا اشتباه است. دومین اشکال «خشکسالی و دورغ» این است که فیلم پر از نماهای «پی او وی» غلط و عجیب و غریب است. این «پی او وی ها» فاقد ذره ای تکنیک نیست و این غلط های تکنیکی سبب می شود حس و حال فیلم از بین برود. به طور کل به باید بگویم که محمد یعقوبی فیلمنامه نویس «خشکسالی و دروغ» سینما را نمی شناسد و تنها در باد آن سه نمایش موفقش خوابیده و نتوانسته آن سناریو را به فیلمنامه سینمایی تبدیل کند.»
با پایان این قسمت از برنامه، بهروز افخمی اعلام کرد که هفته آینده برنامه سینمایی «هفت» به دلیل فرارسیدن اربعین حسینی پخش نخواهد شد.


منبع: آی سینما