تبیان، دستیار زندگی
گاهی عصبانیت را در خود فرومی ریزیم و گاهی هم عنان اختیار از كف می دهیم؛ وقتی چنین می شود چه بسیار مواردی كه پشیمانی در پی دارد. اما دیگر چه سود؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مهارتی برای مهار آسیب ها

گاهی عصبانیت را در خود فرومی ریزیم و گاهی هم عنان اختیار از كف می دهیم؛ وقتی چنین می شود چه بسیار مواردی كه پشیمانی در پی دارد. اما دیگر چه سود؟

بخش خانواده ایرانی تبیان
عصبانیت

گاهی عصبانیت را در خود فرومی ریزیم و گاهی هم عنان اختیار از كف می دهیم؛ وقتی چنین می شود چه بسیار مواردی كه پشیمانی در پی دارد. اما دیگر چه سود؟ تیری كه از چله كمان رها شود، راهی برای بازگشت ندارد. یكی از بزرگان را سال هاست می شناسم و طی این دوران، هرچند موارد بسیاری پیش آمده كه جای ناراحتی و عصبانیت بوده اما آن مرد روحانی، بزرگوارانه حتی بدون اینكه اثری از آثار خشونت را در وجودش بپرورد، با آرامش كامل از آن موضع عبور كرده است. روزی در كشف این راز كوشش كردم؛ «چگونه است كه شما این قدر راحت از مواضع خشم به سلامت عبور می كنید و در آن دریای متلاطم، كشتی اندیشه را به سوی ساحل امن هدایت می كنید؟» مثال زیبایی برایم زد؛ «حتما آسمان خراش های سربه فلك كشیده را دیده ای!

بر بام آنها میله ای بلند دست به آسمان دارد و قرار است كه اگر صاعقه ای بر آسمان گذشت، برق آن را مهار كند تا آسیبی به ساكنان نرسد. انسان باید چنین چیزی بر بام اندیشه خویش داشته باشد تا مواضع خشم و ترس و... را مهار كند و وجودش را از آسیب آن در امان دارد». از قضا روش پارسایان نیز چنین است. امام علی(ع) در خطبه متقین یكی از صفات مهم آنان را این می دانند كه خشم خود را فرومی خورند و به قول امام(ع)، این فروخوردن خشم چه جرعه شیرین و نیك فرجامی است كه اگر به اثر آن بیندیشیم، چیزی خوش یمن تر از آن، نیست. كنترل خشم، تأثیری عمیق در قوای عقل و ایمان آدمی دارد زیرا انسان خشمگین، هرگز نمی تواند از عقل خود بهره ببرد و لاجرم چون عقل نباشد ایمان هم وجود ندارد. در منطق امام(ع) خشم ابزاری از ابزارهای نفس اماره است و روح آدمی را از فطرت الهی خویش جدا می سازد. پس به قول امام(ع) باید این غریزه نفسانی را كنترل كرد و خود را در زمره صابران قرارداد،چرا كه غضب، آدمی را از حوزه عقل و شرع خارج می كند. امام علی(ع) در تعبیری زیبا دلیلی عقلی بر كنترل خشم (و هر عمل شری) ارائه می دهند و به گرامی فرزندش می فرماید: شر را به تأخیر بینداز كه هرگاه خواهی، می توانی بر آن شتاب كنی(نامه31)



منبع:همشهری انلاین

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.