تبیان، دستیار زندگی
دانش آموزان بر آن شدند تا وسیله ای تهیه کنند که به نسبت نیاز گیاهان به آن ها نوررسانی کند. لذا دانش آموزان دستگاهی را پیشنهاد کردند که عاری از هرگونه نور اضافی بود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رشد مصنوعی گیاه

رشد مصنوعی گیاه

یازدهمین دوره از پروژه های دانش آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: رشد مصنوعی گیاه
نام ارائه دهنده/دهندگان: حسام الدین آران - محمد حسین صفری - سروش رضایی
زمینه و نوع پروژه: الکترونیک
درجه سختی: دشوار
نام مدرسه: دکتر حسابی

چکیده

دانش آموزان بر آن شدند تا وسیله ای تهیه کنند که به نسبت نیاز گیاهان به آن ها نوررسانی کند. لذا دانش آموزان دستگاهی را پیشنهاد کردند که عاری از هرگونه نور اضافی بود.

مقدمه

همان طور که می دانیم رشد هر موجود جانداری احتیاج به نور آفتاب دارد به نحوی که طبق تحقیقات انجام شده تابش آفتاب می تواند 9 بیماری در انسان را از بین ببرد، گیاهان نیز که موجودات زنده ای هستند از این قاعده مستثنا نیستند و قبل از هرچیز باید بدانیم که گیاه علاوه بر آب، مواد معدنی و مواد آلی برای رشد و نمو خود نیاز به نور نیز دارد و هیچ گیاهی از خانواده گیاهان مختلف نمی تواند در تاریکی رشد کند و برای رشد نمو خود باید در تأثیر نور قرار گیرد، در ضمن بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژی گیاه توسط نور انجام می شود.

به طور کلی گیاهان به سه دسته تقسیم می شوند:

1. گیاهان روز بلند
2. گیاهان روز کوتاه
3. گیاهان خنثی

گیاهان روز بلند:

گیاهانی هستند که به تابش 12 الی 14 ساعت در روز نیاز دارند که اگر به هر دلیلی این نیاز برآورده نشود باید از تابش مصنوعی (موضوع طرح) استفاده کرد. گیاهانی نظیر اطلس و مینا از این دسته اند.

گیاهان روز کوتاه:

دقیقا خلاف گیاهان روز بلند هستند که به تابش روزی کمتر از 12 ساعت نیاز دارند و این بیانگر آن است که این دسته از گیاهان نیاز به تاریکی دارند مانند گل داوودی و در آخر گل های خنثی که نور رسانی به آن ها اهمیتی ندارد که در روز انجام شود یا در شب، این دسته از گل ها مناسب برای نگهداری در منازل هستند مانند گل حنا و از طرفی با توجه به این مسئله که نقش گیاهان در زندگی انسان ها بسیار مهم است و طبق تحقیق دانشمندان تماشای گیاهان و نگهداری از آنان در منازل موجب شادی و فرح روح روان می شود.

آمار نشان می دهد میزان افسردگی افرادی که با گیاهان در ارتباطند بسیار کمتر از افرادی است که با گیاهان در ارتباط نیستد، لذا نگه داری از گیاه امری مهم در سلامتی روح انسان است که متاسفانه در زندگی این روز های ما بسیار کم رنگ و گاها فراموش شده است.

با این حساب ما برای دو سوم گیاهان نیاز به مراقبت داریم و با شرایط موجود این کار به سختی قابل انجام است چرا که اکثر افراد جامعه بر اثر مشغله های زندگی فرصت انجام این کار را ندارند.
دانش آموزان بر آن شدند تا وسیله ای تهیه کنند که به نسبت نیاز گیاهان به آن ها نوررسانی کند. لذا دانش آموزان دستگاهی را پیشنهاد کردند که عاری از هرگونه نور اضافی بود. در این روش گیاه در عایقی از نور قرار می گیرد و تنها از دستگاه تغذیه نور می کند و زمانی که گیاه نیاز خود را برآورده کرد گیاه به تاریکی فرو رفته و مابقی نیاز خود را از تاریکی دریافت می کند.
دستگاه در روز نور مورد نیاز خود را از نور خورشید جذب و ذخیره سازی می کند تا به گیاه به میزان نیازش نور برساند. دانش آموزان بخشی را در دستگاه تعبیه کردند که کار تغذیه مواد معدنی را انجام می داد. با استفاده از این دستگاه حضور فیزیکی انسان حذف شده و گیاه خود به خود رشد و نمو می کند و انسان می تواند هر از گاهی با سر زدن و دادن آب و مواد معدنی و دیدن گیاه نشاط و شادابی روحی خود را کسب نماید بدون آن که بعد از یک مدت غفلت انسان از گیاه، گیاه پژمرده گردد.
 

مهارت های کسب شده
1. چگونگی تفکر طراحی
2. چگونی پژوهش و استخراج مطالب
3. آشنایی با استاندارهای طراحی و نحوه ارائه ایده در گام های اولیه و نهایی
4. آشنایی با روش های ایده یابی
5. آشنایی با نگارش مقاله (در حد یک پروژه در مقطع دبستان)
6. آشنایی با موارد استاندارد پروژه
7. ساخت و لحیم کاری
8. آشنایی با برنامه نویسی میکروکنترلر
9. آشنایی با روش آزمایش علمی
10. آشنایی با اصول نگهداری گیاهان

بخش پروژه های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: مهدی رحمانی، تنظیم:نیلوفر یاقوتی