تبیان، دستیار زندگی
در شرایطی که تا اجرای آخرین مصوبه سوختی مجلس نهم کمی بیش از یک ماه باقی مانده است، حالا دولت یازدهم تلاش می کند با ارایه لایحه جدید به مجلس دهم، این مصوبه را اصلاح و از دو نرخی شدن بنزین و ادامه استفاده از کارت سوخت جلوگیری کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چراغ سبز مجلسی ها به تک نرخی ماندن بنزین

در شرایطی که تا اجرای آخرین مصوبه سوختی مجلس نهم کمی بیش از یک ماه باقی مانده است، حالا دولت یازدهم تلاش می کند با ارایه لایحه جدید به مجلس دهم، این مصوبه را اصلاح و از دو نرخی شدن بنزین و ادامه استفاده از کارت سوخت جلوگیری کند.

بخش اقتصاد تبیان

بنزین

در این باره مقام مسوول دولتی گفت: پیشنهاد وزیر نفت درباره حذف مصوبه مجلس درباره بنزین دو نرخی در اصلاحیه اخیر قانون بودجه گنجانده شده و به تصویب هیأت دولت رسیده است. این مقام مسوول به فارس افزود: به احتمال زیاد اصلاحیه قانون بودجه 95 یکشنبه به مجلس می رود.

تأکید برتک نرخی ماندن بنزین درحالی است که وزارت نفت با مدیریت بیژن نامدار زنگنه که ازهمان ابتدا مخالف طرح دو نرخی شدن بنزین و استفاده از سامانه هوشمند سوخت بوده است، هرگز نتوانست مانع تصویب این طرح در آخرین روزهای فروردین امسال از سوی مجلس قبلی شود، اما حالا می خواهد از فرصتی که برایش با شروع فعالیت مجلس دوره دهم پیش آمده است، نهایت استفاده را ببرد و این بار به کمک نمایندگان طرفدار دولت وهمچنین مستقل ها مصوبه یاد شده را اصلاح کند و به خواسته اش جامه عمل بپوشاند.

البته با توجه به ترکیب مجلس دهم، تحقق چنین خواسته ای دور از انتظار هم نیست، به طوری که حتی بیژن نامدار زنگنه بتازگی در جمع خبرنگاران رسانه های جمعی احتمال لغو مصوبه دو نرخی شدن بنزین را قوی می داند و می گوید: دولت پیشنهاد تک نرخی شدن بنزین را به مجلس می برد و احتمال تصویب آن هم زیاد است.

واکنش نمایندگان مجلس از سوی دیگر، واکنش ها نسبت به تلاش وزارت نفت برای ارایه لایحه تک نرخی شدن بنزین و دیگر فرآورده های نفتی نیز جالب توجه بوده است. به عبارت دیگر اظهار نظر برخی اعضای کمیسیون انرژی مجلس و همین طورکارشناسان نفتی نشان می دهد لایحه پیشنهادی دولت علمی و کارشناسی است، از این رو مورد حمایت اغلب بهارستان نشین ها قرار خواهد گرفت.

حسین میری خامکانی، عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس در این زمینه می گوید: قانون دو نرخی شدن بنزین برای دولت لازم الاجراست، مگر اینکه مجلس با ارایه لایحه جدید از سوی دولت آن را اصلاح کند. وی با اشاره به قصد دولت برای ارایه لایحه تک نرخی شدن بنزین می افزاید: بی تردید کمیسیون انرژی براساس تجربیات و مصالح کشور این پیشنهاد را بررسی و براساس خرد جمعی نسبت به آن تصمیم گیری می کند.

وی با تأکید بر اینکه چندنرخی بودن درگذشته مشکلات فراوانی برای کشور ایجاد کرده است، ادامه داد: بازگشت به سیستم گذشته درخصوص چندنرخی بودن اشتباه است و بنزین دو نرخی زمینه رانت، فساد و قاچاق را فراهم می کند و عملا هم درآمدی را برای دولت کسب نمی کند.

وی با بیان اینکه از آنجا که قیمت بنزین افزایش داشته و ازسوی دیگر قیمت جهانی آن کاهش پیدا کرده، عملاً قاچاق برای بنزین دیگر محلی از اعراب ندارد،بیان کرد:باتوجه به اینکه درشرایط بنزین دونرخی کارت فروشی رونق پیدا می کند،بسیاری از سهمیه خود مصرف نکرده و در حاشیه جایگاه ها خرید و فروش راه می افتد.

مجلس در انتظار  لایحه پیشنهادی دولت

سخنگوی کمیسیون انرژی هم چنین نگاهی دارد و به قدس می گوید: در ارتباط با این موضوع بهتر است منتظر لایحه پیشنهادی دولت باشیم و پس از بررسی جوانب مختلف آن، درباره اش اظهار نظر کنیم.

اسدالله قره خانی با اشاره به اینکه هنوز نمی توان گفت اکثر اعضای کمیسیون انرژی با تک نرخی شدن بنزین موافق یا مخالف هستند، می افزاید: اما خودم دو نرخی بودن بنزین را به مصلحت کشور نمی دانم و معتقدم اگر سوخت تک نرخی باقی بماند بهتر منافع همه را تأمین می کند.

وی با اشاره به تجربه کشور در عرضه بنزین دو نرخی در دهه 70 می گوید: مدت ها تلاش کردیم تا سرانجام توانستیم با هزینه زیاد بنزین را تک نرخی کنیم، حال اگر بار دیگر آن را دو نرخی  کنیم، باید هزینه های بیشتری بابت آن بپردازیم این درحالی است که باید با جذب سرمایه گذاری، به سوی توسعه صنعت نفت کشور گام برداریم.

اما حسن بهرام نیا، یکی دیگر از اعضای کمیسیون انرژی مجلس نگاه دیگری دارد و معتقد است، دو نرخی بودن سوخت با عدالت اجتماعی به عنوان یکی از اهداف نظام بیشتر سازگار است.

وی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی کشور که بسیاری از مردم زیر خط فقر زندگی می کنند، منطق حکم می کند قیمت تمام شده سوخت را از دهک های بالای جامعه بگیریم و به دهک های پایین جامعه هم یارانه سوخت بدهیم.

نماینده مردم نهاوند در مجلس می افزاید: از لحاظ اقتصادی هم دو نرخی شدن بنزین به نفع دولت و کشور است، چون در این صورت یارانه کمتری بابت بنزین پرداخت می شود.

مصوبه سیاسی

رئیس انجمن جایگاه داران سوخت بخش خصوصی هم که مخالف دو نرخی شدن فرآورده های نفتی است می گوید: بنزین مانند نان از کالاهای استراتژیک محسوب می شود و تجربه ما و جهان نشان می دهد سهمیه بندی برای چنین کالاهایی که علاقه مالکانه ایجاد می کنند، کار درستی نیست.

ناصر رئیسی فرد مصوبه دو نرخی شدن بنزین در اواخر مجلس نهم را سیاسی می داند و می گوید: ما پیشتر چنین طرحی را اجرا کرده ایم و نتایج تلخ آن را به یاد داریم، اما نمی دانم چرا باید از یک منفذ بارها گزیده بشویم تا مطمئن شویم پیامد شومی به دنبال دارد.

وی با تأکید بر اینکه انجمن متبوعش از وزارت نفت در ارتباط با ارایه لایحه تک نرخی شدن سوخت به مجلس به صورت قاطع حمایت می کند، می افزاید: برخلاف تصور برخی ها دو نرخی شدن بنزین ظلم به طبقه محروم جامعه است، چون در این صورت قیمت اجناس به سرعت افزایش می یابد، بنابراین بهتر است با روش های دیگر مانند گسترش سطح بیمه ، توسعه بهداشت و... که مورد تأیید کارشناسان اقتصادی و اجتماعی هستند، از دهک های پایین جامعه حمایت کنیم.

وی در پایان با اشاره به اینکه دولت هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین ندارد ، می افزاید: در صورت تصویب لایحه پیشنهادی از سوی مجلس، باز هم وزارت نفت قیمت 1000 تومان برای هر لیتر بنزین را در سال 95 مناسب می داند.

یک کارشناس ارشد نفتی هم از تک نرخی بودن بنزین و فرآورده های نفتی حمایت می کند ومی گوید: دو نرخی شدن سوخت شاید برای یک شرایط و زمان خاصی مناسب باشد، اما اجرای آن برای همیشه منطقی و به مصلحت کشور نیست.

سید علی بهشتیان با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور، می افزاید: در شرایط کنونی اگر بنزین دونرخی شود، احتمال افزایش قیمت در دیگر موارد مصرفی مردم وجود دارد، از این رو معتقدم بنزین باید تک نرخی باقی بماند و اگر قرار است افزایش قیمت داشته باشد این کار باید حساب شده و به گونه ای باشد که در جامعه ایجاد شوک نکند. در واقع افزایش قیمت تا رسیدن به قیمت تمام شده آن باید در چند مرحله انجام گیرد وگرنه پیامدهای زیادی خواهد داشت.

گرانی و ایجاد نارضایتی

رئیس انجمن بهینه سازی مصرف سوخت و نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران هم چندی پیش از بی اثر بودن مصوبه مجلس مبنی بر شناور بودن قیمت بنزین سخن می گوید و می افزاید: سهمیه ماهیانه ای که مجلس برای سوخت خودروها در نظر گرفته و پایه قیمت آن هزار تومان است، برای اغلب رانندگان کفایت می کند . در واقع کمتر راننده ای است که بیش از 180 لیتر در ماه سوخت مصرف کند، بنا براین از لحاظ مالی تأثیر چندانی برای دولت ندارد.

آرش نجفی، اگرچه با اصلاح قیمت سوخت تا رسیدن به فوب خلیج فارس دفاع می کند، اما چند نرخی شدن بنزین و شناور شدن قیمت آن را مشکل ساز می داند و می گوید: این امر خود یک تالی فاسد بزرگ تری به نام رانت ایجاد می کند، مثلاً یک راننده کارت خود را می دهد تا دیگری استفاده کند . خلاصه کلام اینکه خیلی از کارشناسان نفتی ،مدیران نفتی و مسوولان تصمیم گیر مصوبه دو نرخی شدن بنزین را غیر کارشناسی و اجرای آن را به زیان کشور می دانند و از لایحه احتمالی دولت به مجلس برای تک نرخی شدن سوخت حمایت می کنند، فقط باید منتظر باشیم و ببینیم دولت و مجلس در این زمینه چگونه اقدام می کنند.


منبع: قدس انلاین