تبیان، دستیار زندگی
شب های قدر، شب های تصمیم گیری در محضر خداوند و تقدیر خود را مشخص و اندازه گیری و برنامه ریزی برای سال های آینده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توصیه هایی برای بهره مندی بیش ‌تر از شب قدر

برای بهره وری از قرآن، انبیا و دین دو حجت از طرف خدا در انسان ‌ها هستند: یکی حجت درونی که عقل است و دیگری حجت بیرونی که انبیاء و ائمه هستند که از آنها به عقل کوچک و عقل بزرگ تعبیر شده است و هر دو هم از هم حرف می زنند.

فرآوری: زهرا اجلال - بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

شب قدر

عقل به ما می گوید قرآن، این کتاب وحی آسمانی از همه بهتر است و آن را رها نکنیم... از طرفی دیگر باز عقل می گوید که دستورات انبیاء و اولیاء از همه سالم ‌تر هستند و باید به دنبال آن هم بود؛ این دو حجت را باید دائماً پیروی کنیم .
در حقیقت عقل ما را رهبری به عقل بزرگ می کند که دستور را از نماینده خدا و رسول الهی بگیریم. 
یکی از این دستورات بزرگداشت شب قدر است که در مورد آن روایاتی به ما رسیده است.
اینکه حضرت زهرا (سلام الله علیها) تأکید بر بیداری این شب داشتند و به بچه هایشان می گفتند که در روز بخوابند که در شب بیدار باشند و یا به آن‌ ها غذا و خوراکی می دادند که بیدار بمانند، نشان از این دارد که همین بیدار ماندن در شب قدر چقدر فضیلت دارد چه برسد به انجام اعمال و عبادات.
 پیرمردی نزد امام صادق (علیه السلام) اظهار عجز و ناتوانی در بیدار ماندن در شب قدر کرد و ایشان فرمود که اگر خیلی ناچاری که بخوابی، سرشب کمی به خواب تا بتوانی نیمه شب بیدار بمانی. 
بنابراین خود را مقید کنیم که شب قدر بیدار باشیم و از این فرصت ها استفاده کنیم.

توبه از گذشته و تصمیم های مقدس در شب های قدر

به تصریح اخبار متواترة ثقلین، امن و نجات از ضلالت و گمراهی، فقط در سایة تمسّك به قرآن و عترت  حاصل می‎ شود و برای نجات از این همه انحرافات و سرگردانی ‎های گوناگون، راهی جز توسّل و تمسّك به هدایت «قرآن و عترت» نیست.

در شب های قدر همه زمینه ها از نظر روحی برای نزدیک شدن انسان به خدا فراهم شده است و می توان در این شب ها تصمیم های مقدس گرفت و توبه از گذشته کرد. 
با تصمیم هایی که گرفته می شود سرنوشت انسان در سال آینده مشخص می شود. این نکته را نیز توجه کنیم که منظور از این مطلب، جبر و سلب اختیار از انسان نیست، بلکه منظور این است که به هر نوعی که انسان تصمیم می گیرد و اراده کند، سال آینده نتیجه آن مشخص می شود.
شب های قدر، شب های تصمیم گیری در محضر خداوند و تقدیر خود را مشخص و اندازه گیری و برنامه ریزی برای سال های آینده است.

تحول اجتماعی شب های قدر

آثار و برکات شب های احیا در زندگی همه انسان ها فرا می گیرد و فضای جامعه به دست خود انسان ها عوض می شود؛ خوب است اگر کدورت هایی بوده آن را کنار بگذاریم و رفاقت ها را واقعی و فضای جامعه را تلطیف کنیم.

کل ماه رمضان ماه عبادت است

ماه رمضان قلبی دارد؛ همچون انسان که جسمی و روحی دارد و مهم ترین عضو در پیکر انسان قلب است؛ قلب ماه مبارک رمضان شب های احیا است که اوج عبادت و بندگی و شب زنده داری انسان های مومن در شب های احیا تجلی و تبلور می کند.
شب های قدر می توان کارهای عملی برای رضای خداوند انجام داد؛ رسیدگی به ایتام، نیازمندان و همسایگان بیچاره و همچنین سر زدن به اقوام و خویشاوندان بسیار عمل نیک است و موجب خشنودی دل انسان ها می شود و این مصداقی از احیا است.

احیای دلی از بندگان خدا

شب های قدر می توان کارهای عملی برای رضای خداوند انجام داد؛ رسیدگی به ایتام، نیازمندان و همسایگان بیچاره و همچنین سر زدن به اقوام و خویشاوندان بسیار عمل نیک است و موجب خشنودی دل انسان ها می شود و این مصداقی از احیا است.

اگر دلی از دل های بندگان خدا در این شب های پر برکت، احیا شود در واقع احیای واقعی را انجام داده ایم و این عمل در کنار خواندن قرآن و نماز و دعا بسیار با عظمت می شود.

مهمترین وظیفه در شب های قدر

از جمله وظایف مهم در این شب ‎ها، تجدید عهد با حضرت بقیّة ‎الله ‎(عجّل الله تعالی فرجه)‎ و خواندن دعای معروف: «اَللُهَّم كُن لِوَلِیِّكَ...» می ‎باشد؛ زیرا شب قدر به آن حضرت تعلّق خاص دارد و در آن شب ملائكه بر آن بزرگوار نازل می ‎شوند.
تمسّك به قرآن و عترت و كتاب مبین و امام مبین هم اقتضا دارد كه در شب قدر، مۆمنان به ثقلین؛ قرآن مجید و آخرین امامِ عدالت‎ گستر و بقیة عترت هادیّه و مصداق حقیقی «ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْكِتابَ الَّذِینَ اصْطَفَیْنا مِنْ عِبَادِنَا» یعنی به حضرت حجّة بن الحسن العسكری ‎روحی و ارواح العالمین له الفدا تمسّك نموده و بدانند كه به تصریح اخبار متواترة ثقلین، امن و نجات از ضلالت و گمراهی، فقط در سایة تمسّك به قرآن و عترت حاصل می‎ شود و برای نجات از این همه انحرافات و سرگردانی ‎های گوناگون، راهی جز توسّل و تمسّك به هدایت «قرآن و عترت» نیست.

تلاوت برترین سوره ها در ماه رمضان

در روایاتی که به ما رسیده است بر قرائت سوره قدر و توحید بسیار تأکید شده است و بهتر است که در همه نمازهای مستحب و واجب رکعت اول قدر و رکعت دوم توحید خوانده شود که بسیار ثواب دارد.
در اعمال ماه مبارک رمضان نیز بیش ‌ترین سوره ای که در نمازها توصیه شده است این دو سوره است، بنابر این قدر خواندن این سوره ها را بدانیم.


منابع:
بیانات استاد خاتمی خوانساری؛ خبرگزاری مهر
بیانات حجت الاسلام غرویان ؛خبرگزاری فارس
بیانات آیت الله صافی ؛ شیعه نیوز

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.