تبیان، دستیار زندگی

چرا گوش‌هایم می‌گیرند؟

احساس می‌کنید گوشتان سنگین شده یا گرفته است؟ زمانی که گوش پر از جرم باشد، این مسئله طبیعی است. عواملی مانند بیماری پسوریازیس، موی بلند داخل گوش، استفاده از گوش پاک‌کن و غیره جزو عواملی هستند که باعث تجمع جرم در گوش می‌شوند. در این مطلب نگاهی دقیق‌تر به عوامل گرفتگی گوش خواهیم داشت.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
استفاده از گوش پاک کن، گرفتگی گوش ، جرم گوش ،

از گوش پاک کن استفاده می‌کنید

خیلی از افراد تصور می‌کنند که استفاده از گوش پاک کن روشی مناسب برای جلوگیری از تشکیل جرم در گوش است، بنابراین به طور مرتب از آن استفاده می‌کنند. اما باید بدانید که این کار موثر نیست و توصیه نمی‌شود.

سرومن گوش یا همان جرم که به آن واکس گوش هم گفته می‌شود نقش موثری در حفاظت از گوش دارد و نیازی نیست که به هر قیمتی آن را خارج کنید. اینکه تلاش می‌کنید سرومن را با کمک گوش پاک کن دربیاورید، نتیجه ای جز فشرده شدن و به عمق راندن آن در داخل مجاری شنوایی ندارد. نتیجه ی این کار نیز تجمع هر چه بیشتر جرم در گوش و گرفتگی آن خواهد بود.

چه باید کرد؟

اگر وجود سرومن قابل مشاهده و آزاردهنده است، توصیه می‌کنیم که فقط ناحیه ی ورودی گوش را با یک دستمال کاغذی مرطوب تمیز کنید.

اما با هیچ وسیله ای داخل گوش را دستکاری نکنید.

اگر گرفتگی و جرم گوشتان زیاد است به طوری که باعث آزارتان می‌شود نباید از روش‌های آسیب‌رسان مانند فرو کردن گوش پاک کن یا چوب کبریت یا کلید در گوش استفاده کنید.

 

گوشتان پر از کرک و موی زاید است

وجود کرک و موی زاید زیاد در ناحیه ی گوش مانعی برای خارج شدن جرم گوش است و باعث تجمع و فشرده شدن آن می‌شود.

چه باید کرد؟

کوتاه کردن این موها راه حلی موقتی است، چون به زودی و با تراکم بیشتری رشد می‌کنند. بهتر است که گوش را به طور مرتب با آب دریا شستشو دهید.

شاید پای اگزما یا پسوریازیس در میان است

در بین افرادی که پوست چربی دارند، غدد چربی موجود در گوش باعث تولید و تجمع سرومن می‌شود. اما جرم زیاد و گرفتگی گوش همیشه در اثر تولید این سرومن نیست. گاهی تجمع پوست های مرده نیز باعث گرفتگی گوش می‌شود که سفت تر از سرومن است و به پوست می چسبد و خارج کردن آن به مراتب دشوارتر است. معمولا افرادی که دچار اگزمای پوستی در گوش یا پسوریازیس هستند، بیشتر در معرض این نوع گرفتگی گوش قرار می‌گیرند.

داشتن مجرای شنوایی تنگ‌تر

معمولا سرومن یا همان جرم گوش به کمک موهای ریزی که سطح گوش را پوشانده اند، به طور طبیعی به خارج رانده می‌شود. اما در برخی افراد، مجرای شنوایی به طور طبیعی تنگ تر بوده و پر پیچ و خم است. به این ترتیب دفع سرومن به راحتی انجام نمی گیرد.

اسپری شستشودهنده گوش

 

چه باید کرد؟

برای تمیز کردن گوش بهتر است با کمک اسپری مخصوص (با پایه‌ی آب دریا) گوش را شستشو دهید. این کار هر هفته یکبار کافیست.

حواستان به تماس طولانی با آب باشد

شناگرها یا غواص‌هایی که مدت زمان زیادی در استخر یا آب دریا شنا می‌کنند، بیشتر در معرض گرفتگی گوش قرار می‌گیرند. این مسئله به ایجاد زائده های استخوانی در گوش این افراد مربوط می‌شود که استئوم نام دارد و مجاری شنوایی را مسدود می‌کند. البته شنا کردن به خودی خود باعث ایجاد جرم گوش نمی‌شود، اما تماس با آب می تواند باعث تورم جرم های موجود در گوش و گرفتگی آن شود.

چه باید کرد؟

بعد از شنا در استخر یا دریا بهتر است آب گوش را با کف دستتان خارج کرده و گوش تان را خشک کنید.

معمولا سرومن یا همان جرم گوش به کمک موهای ریزی که سطح گوش را پوشانده‌اند، به طور طبیعی به خارج رانده می‌شود.



استفاده از سمعک باعث فرو بردن سرومن در گوش می‌شود

گذاشتن سمعک، استفاده از MP3 و قرار دادن گوش گیر (برای نشنیدن صدا) و غیره در گوش باعث فشرده شدن سرومن در عمق مجاری شنوایی شده و گرفتگی گوش ایجاد می‌کند.

چه باید کرد؟

اگر از این ابزار در گوش تان زیاد استفاده می‌کنید، لازم است که هر هفته یک مرتبه گوش‌هایتان را تمیز کنید. این کار باعث پیشگیری از گرفتگی گوش می‌شود. البته نیازی به گوش پاک کن نیست. بهتر است از اسپری تمیزکننده ی مخصوص گوش (تصویر بالا) استفاده کنید. این اسپری ها در داروخانه ها به فروش می رسند. این اسپری ها را در گوش اسپری می‌کنند. لازم است سرتان را به طرف مخالف خم کنید و اجازه دهید به مدت چند ثانیه مواد در گوشتان باقی بماند. سپس به کمک دستمال کاغذی منطقه ی ورودی گوش را به آرامی خشک کنید.

شستشوی گوش در منزل

اگر گرفتگی و جرم گوشتان زیاد است به طوری که باعث آزارتان می‌شود نباید از روش‌های آسیب‌رسان مانند فرو کردن گوش پاک کن یا چوب کبریت یا کلید در گوش استفاده کنید. استفاده از شمع گوش را نیز توصیه نمی‌کنیم، چون ممکن است مشکلات جدی ایجاد کند.

چه باید کرد؟

ساده‌ترین روش استفاده از محلول سرومنولیتیک (محلول حل کننده ی جرم گوش) یا آب اکسیژنه سه درصد است. این دو محلول، موم گوش را حل می‌کنند. لازم است که سر را به یک سمت خم کرده و چند قطره از این محلول را در گوشی که گرفته است بریزید. اجازه دهید محلول به مدت حداقل یک دقیقه در گوش بماند. سر را همچنان خم نگه دارید و به آرامی غضروف گوش را ماساژ دهید. سپس سر را به طرف دیگر خم کنید تا مایع و سرومن از گوش خارج شوند. این نوع شستشوی گوش را روزانه 2 تا 3 مرتبه انجام دهید.
اگر مشکل حل نشد، حتما به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید تا با تجهیزات کامل و بدون آسیب، گوش‌تان را شستشو دهد.


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.