تبیان، دستیار زندگی
اعتکاف، حضوری عاشقانه در خلوتگاه دلنواز الهی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اعتکاف، حضوری عاشقانه در خلوتگاه دلنواز الهی

اعتکاف

به گزارش تبیان به نقل از  ایرنا، اعتكاف، تفرجگاه بلند روح در خلوتگاه عشق و یافتن حقیقت های نهفته در فراموشی نفس و بهترین بهانه برای صعود و غلبه بر هواهای نفسانی و بازگشت به فطرت انسانی و رحمانی است.
معتكفان در جشن بزرگ آسمانی به مدت سه شبانه روز، به میهمانی حضرت حق می روند و از این رهگذر قلب های خود را در سجاده سبز توبه تطهیر و درون خود را صیقل می دهند.
اعتكاف مسیری عبادی الهی فرا روی انسان برای پیراستن جان، صفا بخشیدن به روح و تطهیر درون است، انسان هایی كه از یك سال پیش چشم انتظار این روزهای سپید بودند، آمده اند تا از آب حیات بخش الهی كه حتی در كویر غفلت ها نیز جاری است، بنوشند و خود را سیراب نمایند.
چه بسیار بودند كسانی كه برای حضور در این میهمانی بزرگ و نوشیدن از چشمه زلال معنویت بخش ایام البیض، در صف های طولانی ایستاده اند، ولی كمبود امكانات و نبود فضای كافی ، این فرصت معنوی را از آنها گرفته است.
آری، اعتكاف، فصلی مهم برای استغفار، تضرع و گریستن و موسمی امید بخش برای بارش رحمت الهی و زدودن آلودگی های دنیوی از بندگان است، روزهایی كه انسان های درمانده را از خاك به افلاك می رساند.
اعتكاف در حقیقت راهی آسمانی برای رسیدن به ملكوت، مدرسه ای بزرگ برای خود سازی و تكیه گاهی بلند برای رسیدن به آرامش روانی است.

*مفهوم اعتكاف
اعتكاف از نظر لغوی مصدر باب افتعال از «عكف» است، كه به معنی درنگ كردن و ادامه دادن است. در دین اسلام، منظور از اعتكاف آن است كه شخص به منظور عبادت در مسجد متوقف شود.اعتكاف یعنی بریدن از خلق و نزدیك شدن به حق می باشد.
فرصتی است كه انسان فارغ از هیاهوی پایان ناپذیر زندگی، چند روزی با خود و خدای خودش خلوت می كند و بر سفره عشق میهمان شود و با خدای خویش خلوت كند و از این بهترین فرصت ، نهایت استفاده را ببرد.
مهم‌ترین ایام برای اعتكاف روزهای سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم رجب و یا ده روز آخر ماه رمضان است، این روزها ثواب بیشتری دارد. اما اعتكاف زمان اختصاصی ندارد و در هر زمانی می‌توان این عمل مستحبی را انجام داد و اوقات ذكر شده فقط زمان‌هایی است كه فضیلت آن بیشتر است.

*اعمال اعتكاف
اعتكاف مانند هر عمل دیگر نیاز به اعمال و آدابی دارد كه مهمترین آنها، نیت، توقف در مسجد جامع شهر یا مساجد چهارگانه معروف، كمتر از سه روز نبودن اعتكاف و روزه دار بودن معتكف در ایام اعتكاف می باشد.

*آثار فردی و اجتماعی اعتكاف
اعتكاف باعث تقویت اراده انسان، انس با معنویات و ذكر و عبادت بیشتر انسان به درگاه باری تعالی خواهد شد و از نظر اجتماعی نیز باعث كاهش جرم و فساد، سلامت جامعه، آشنایی و برقراری ارتباط دوستانه افراد معتكف با هم و مقابله با تهاجم فرهنگ بیگانه و نقشه های دشمنان در زمینه دین زدایی، خواهد شد.

*دیدگاه كارشناسان در مورد اعتكاف
*حجت الاسلام والمسلمین سید رضا اكرمی از اساتید حوزه علمیه قم نیز گفت: اعتكاف متن قرآنی دارد و در احادیث هم نسبت به آن توصیه شده است و در سیره رسول اكرم (ص) هم وجود دارد، بنابراین اصل اعتكاف یك متن دینی و الهی دارد.
وی ادامه داد: اعتكاف برای این است كه به نوعی پالایش و پیرایش انجام شود و انسان در گوشه و كنار گاهی به صورت طبیعی، نگاه، دست و پا، شكم و حتی اندیشه او دچار آلودگی و گناه می شود و اعتكاف یك فرصتی است كه انسان خود را شست و شو و تطیهر كند.
وی گفت: از فواید اعتكاف ،سراسری بودن آن است كه ارتباط معنوی بین معتكفان ایجاد می شود و این ارتباط و دلدادگی افراد معتكف به هم باعث می شود كه دعاها مستجاب و تقاضای های معنوی مورد توجه پروردگار قرار گیرد.
عضو جامعه روحانیت مبارز تهران تصریح كرد: از هر جهت كه حساب كنیم اعتكاف یك كار فرهنگی، فكری، اعتقادی، اخلاقی و تزكیه ای خواهد بود.
اكرمی با اشاره به اینكه اعتكاف جنبه سیاسی هم دارد، گفت: ما می توانیم به دشمنان پیام دهیم كه مردم كشور ما را ببینید كه نه تنها در انتخابات، راهپیمایی ها بلكه در اعتكاف سراسری كه نماد معنویت است، نیز حضور دارند.
وی خطاب به افرادی كه با وجود تلاش فراوان موفق به راهیابی به اعتكاف نشدند، گفت: ما در روایات اسلامی داریم كسی به حضرت علی(ع) گفت، ای كاش برادر من در این جبهه حضور داشت و با شما بود، امام فرمودند، حالا كه توفیق پیدا نكرده ولی دلش با ما می باشد، در این پاداش سهیم خواهد بود.
اكرمی اظهار داشت: كسانی كه سهیم نبودند همین كه نیت كار خیر را داشتند از رحمت خداوند استفاده می كنند.
وی ادامه داد : اگر عده ای از مردم ما نتوانسته اند در این اردوگاه سه روزه عبادی شركت كنند می توانند روزه، تلاوت قرآن، احسان و صدقه را در بیرون از مسجد بجای آورده و استغفار كنند و اگر این كار را در خارج از مسجد انجام دهند یك نوع همدلی و همزبانی بین معتكفین شكل خواهد گرفت.

*محمد خامه یار رئس شورای اطلاع رسانی ستاد اعتكاف استان قم نیز گفت: اعتكاف یك فرصت مناسبی است تا انسان با حضور در مكان مقدس و بازگشت به خویشتن خویش، دنبال راز و نیاز و برداشتن حجاب بین خود و خداوند باشد.
وی ادامه داد: انسان در فرصت اعتكاف می تواند بسیاری چیزها را از خداوند طلب كند كه مهمترین درآمد و خروجی آن، عبودیت است.
وی خاطرنشان كرد: همه طالب هستند در این هیاهوی زندگی یك مكانی را برای خود انتخاب و در خلوت خویش، با خدای خود درد دل نمایند و هیچ فرصتی بهتر از اعتكاف نیست.
خامه یار ادامه داد: شاید در گذشته سنت پیامبر بر توسعه اعتكاف نبود، ولی امروز لازمه كار، توسعه اعتكاف است.
وی اظهار داشت: با وجود استقبال شدید مردم، زیرساخت ها و مساجدی كه وجود دارد بسیار محدود است، البته مسئولان اعتكاف در طول سال با برنامه ریزی های مناسب و تلاش های فراوان، دنبال تجهیز و توسعه مساجد با همكاری متولیان امر هستند.
خامه یار گفت: مردم و جوانان اعتكاف را می شناسند و این فرهنگ ترویج پیدا كرده و همه به حسنات این امر مهم توجه دارند.
وی ادامه داد: ستاد اعتكاف با تشكیل جلسات مختلف و برگزاری جشنواره اعتكاف، راهكارهای لازم را به مسئولان در سراسر كشور ارائه داده، امروز شناخت بیشتر اعتكاف بویژه از نظر فقهی، بسیار به توسعه این فریضه مهم كمك می كند.

*15 هزار قمی در اعتكاف
رئیس ستاد اعتكاف قم نیز طی سخنانی گفت: اعتكاف یكی از رویش های معنوی انقلاب اسلامی است كه توانسته بسیاری از توطئه های فرهنگی دشمنان را خنثی نماید.
حجت الاسلام سید علیرضا تكیه ای در سخنانی به مناسب 13 رجب خاطرنشان كرد: امروز اعتكاف به عنوان یك عبادت جامع مورد توجه آحاد جامعه قرار گرفته و بیش از 700 هزار نفر در 4 هزار مسجد در سراسر كشور معتكف می شوند.
در استان قم بیش از 23 هزار نفر از خواهران و برادران برای حضور در مراسم معنوی اعتكاف نام نویسی كرده اند كه 15 هزار نفر از آنان توفیق حضور در این مراسم را خواهند داشت.
مراسم معنوی اعتكاف همه ساله با حضور خیل عظیم مومنین و متدینین به ویژه جوانان در ایام البیض یعنی روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم ماه رجب در سراسر كشور برگزار می شود.
اعتكاف در استان قم از حدود 80 سال گذشته از زمان مرحوم آیت الله حائری یزدی موسس حوزه علمیه آغاز شده است و روز به روز شاهد گسترش این مراسم معنوی در سایر نقاط كشور هستیم.
7401/ 6133/


www.irna.ir

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.