تبیان، دستیار زندگی
کسی که در ماه رجب 70 مرتبه در طلوع آفتاب و 70 مرتبه در غروب آفتاب بگوید:«أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ»و دستها را بلند کند و بگوید:«اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ»،اگر در ماه رجب بمیرد خدا از او راضی باشد و به برکت ماه رجب آتش او را مسّ
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماه محترم و شهر امیرِالمومنین!

وقتی یک شخص بسیار با اهمیت و بزرگ، انسانی را به مهمانی دعوت کند قبل از شرکت در آن مهمانی افراد استحمام کرده و خود را نظیف میکند و لباس های نو و تمیز پوشیده تا با ظاهری زیبا وارد مهمانی شود ...

سید عبدالحمید طباطبایی/کارشناس حوزه - بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
نجف

چند ماه دیگر (رمضان) همه ما به مهمانی خدا دعوت می کند و برای شرکت در آن مهمانی باید خود را آماده کنیم ... دو ماه ماه رجب و شعبان بهترین زمان و شرایط برای این آمادگی است.
انسان ها قبل از اینکه یک کاری را انجام دهند اول برنامه ریزی کرده و بعد شروع می کنند یعنی اگر کاری را بخواهیم انجام بدهیم باید یک شروعی برای آن قرار بدهیم و مقدمات را آماده کرده تا آمادگی انجام آن کار را پیدا کنیم همانگونه که انسانی که می خواهد حاجی شود اول به مواقیت بیرون از مکه می رود تا آمادگی کسب کند بعد وارد حرم و زیارت خانه خدا می شوند.
در روایات داریم که ماه رجب، ماه تقویت ارتباط با خداوند است (1) اگر بخواهیم در ماه رمضان خوب با خداوند ارتباط برقرار کنیم و او را عبادت کنیم باید از ماه رجب خود را آماده ماه رمضان بکنیم.

ماه محترم و شهر امیرِالمؤمنین

کسی که در ماه رجب هفتاد مرتبه در هنگام طلوع آفتاب و هفتاد مرتبه در هنگام غروب آفتاب بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» و سپس دستها را بلند کند و بگوید: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ»، اگر در ماه رجب بمیرد خدا از او راضی باشد و به برکت ماه رجب آتش او را مسّ نکند

«الشَّهْرُ الْحَرامُ بِالشَّهْرِ الْحَرامِ ....» ماه حرام در برابر ماه حرام ... (2)
 (رجب، ذى القعده، ذى الحجّه و محرم) از ماه هایی هستند که قبل از اسلام مورد احترام مردم آن زمان بوده و حتی جنگ و خونریزی در این ماه ها ممنوع بوده و بعد از اسلام این حرمت باقی مانده و معروف به ماه های حرام شده است. ولی احترام ماه رجب بیش از سه ماه دیگر است به گونه ای که روایات زیادی از رسول اکرم و ائمه صلوات الله علیهم در فضیلت ماه رجب وارد شده و تعابیر بزرگی مثل ماه امیرمؤمنان (شهرُ امیرِالمؤمنین)، ریسمان الهی و اَصَمْ یعنی برخوردار از فضیلت های بسیار؛ ماه آمرزش خواهی (شهرُ الاستغفار)؛ سرشار (رَجَبُ الاَصَبّ) به دلیل نزول سرشار رحمت الهی؛ ماه تک (رَجَبُ الفَرد) به دلیل تنها واقع شدن و جدا شدن آن از سایر ماه های حرام، می باشد.

همانگونه که گفته شد رجب دارای فضائل زیاد و ماه پر برکتی می باشد که یک انسان زرنگ به راحتی این فرصت را از دست نمی دهد همانگونه که مولا امیرالمومنین علیه السلام فرمودند: «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر»  فرصت مانند ابر از افق زندگی می گذرد، مواقعی كه فرصت های خیری پیش می آید غنیمت بشمارید (3) و از آن ها استفاده كنید.
این ماه را نباید به سادگی از دست بدهیم و با اعمال مخصوص، خود را به خداوند نزدیک کرده و بندگی او کنیم.

وسیله ای برای رستگاری

خداوند در قرآن خطاب به مسلمان ها می فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسیلَةَ وَ جاهِدُوا فی سَبیلِهِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ»
ای کسانی که ایمان آورده اید! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید! و وسیله ای برای تقرب به او بجوئید! و در راه او جهاد کنید، باشد که رستگار شوید! (4).
یعنی اگر بخواهیم رستگار شویم باید وسیله ای برای تقرب به خدا بدست بیاوریم و هیچ وسیله بهتر از اعمال خیر و تقرب به پیامبر و اهل بیت صلوات الله علیهم نمی باشد... بنابر این باید در این ماه که یکی از بهترین ماه های خدا می باشد اعمالی که از زبان اهل بیت علیهم السلام وارد شده انجام بدهیم که به اختصار اشاره می شود.

زیارت سالار شهیدان:

یکی از اعمالی که در ماه رجب در روایات به آن توصیه و ثواب بسیاری برای آن ذکر شده است، روزه ماه رجب مخصوصا روزه ایام البیض (13 ،14و 15 ماه رجب) مخصوصا اگر در مسجد معتکف باشد.

زیارت ابی عبدالله علیه السلام بقدری فضیلت و اهمیت دارد که در مرحوم مجلسی در كتاب بحار الانوار حدود 1000 حدیث در باره ى زیارت امام حسین (علیه السلام) و كیفیت زیارت امام حسین (علیه السلام) آورده است.
در روایات آمده است که اگر تشنه شدی و آب خوردی بعد از آن یک سلام به امام حسین علیه السلام بده و یا اینکه هرگاه دلتنگ شدید، هوسى كردید، یادى از كربلا كردید، روى پشت بام یا در حیاط خانه بروید و بگویید «السَّلَامُ عَلَیْكَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ» با نوك انگشت هم اشاره كن.
زیارت ابی عبدالله علیه السلام به قدری با اهمیت است که شب جمعه، شب نیمه ى شعبان (شب اختصاصی امام زمان عج الله تعالی فرجه) شب عید قربان و شب عید فطر و اول و نیمه ى رجب، عاشورا و اربعین شب زیارتی آقا قرار داده شده و از بهترین اعمال یاد شده است.

روزه:

«وَ قالَ ارْكَبُوا فِیها بِسْمِ اللَّهِ مَجْراها وَ مُرْساها إِنَّ رَبِّی لَغَفُورٌ رَحِیمٌ » و (نوح به مسافران كشتى) گفت: بر آن سوار شوید كه حركت و توقّفش با نام خداست. همانا پروردگار من آمرزنده و مهربان است.(5)
امام صادق (علیه السلام) فرمود: "حضرت نوح (علیه السلام) اولین روز ورودش به كشتی كه مصادف ماه رجب بود را روزه گرفت و به یاران خود نیز دستور روزه داد و فرمود: روزه گرفتن رمز نجات از خطرات است". (6)
قَالَ الْبَاقِرُ (علیه السلام): إِنَّ نُوحاً (علیه السلام) لَمَّا رَكِبَ السَّفِینَةَ رَكِبَهَا فِی أَوَّلِ یَوْمٍ مِنْ رَجَبٍ فَأَمَرَ مَنْ مَعَهُ مِنَ الْجِنِّ وَ الانْسِ أَنْ یَصُومُوا ذَلِكَ الْیَوْم (7)
یکی از اعمالی که در ماه رجب در روایات به آن توصیه و ثواب بسیاری برای آن ذکر شده است، روزه ماه رجب مخصوصا روزه ایام البیض (13 ،14و 15 ماه رجب) مخصوصا اگر در مسجد معتکف باشد.

استغفار:

زیارت ابی عبدالله علیه السلام به قدری با اهمیت است که شب جمعه، شب نیمه ى شعبان (شب اختصاصی امام زمان عج الله تعالی فرجه) شب عید قربان و شب عید فطر و اول و نیمه ى رجب، عاشورا و اربعین شب زیارتی آقا قرار داده شده و از بهترین اعمال یاد شده است.

آیة الله محمدتقی بهجت (ره) در پاسخ به سؤال فردی که در امور مختلف دچار گرفتاری شده بود، توصیه کرده بود: زیاد از روی اعتقاد کامل بگویید: «أستغفر الله»، هیچ چیز شما را منصرف نکند غیر از ضروریات و واجبات تا کلیه ابتلائات رفع شود، بلکه بعد از رفع آن ها هم بگویید، برای اینکه امثال آن ها پیش نیاید و اگر دیدید رفع نشد، بدانید یا ادامه نداده اید، یا آنکه با اعتقاد کامل نگفته اید. (8)
پیامبر صلوات الله علیه و آله خطاب به مسلمان ها فرمودند زیاد در ماه رجب استغفار کنید.
قالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله و علیه و آله): «رَجَبٌ شَهْرُ الِاسْتِغْفَارِ لِأُمَّتِی أَكْثِرُوا فِیهِ مِنَ الِاسْتِغْفَارِ فَإِنَّهُ غَفُورٌ رَحِیمٌ» (9)
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله و علیه وآله): «مَنِ اسْتَغْفَرَ اللَّهَ فِی رَجَبٍ وَ سَأَلَهُ التَّوْبَةَ سَبْعِینَ مَرَّةً بِالْغَدَاةِ وَ سَبْعِینَ مَرَّةً بِالْعَشِیِّ یَقُولُ أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ فَإِذَا بَلَغَ تَمَامَ سَبْعِینَ مَرَّةً رَفَعَ یَدَیْهِ وَ قَالَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ فَإِنْ مَاتَ فِی رَجَبٍ مَاتَ مَرْضِیّاً عَنْهُ وَ لَا تَمَسُّهُ النَّارُ بِبَرَكَةِ »
یعنی کسی که در ماه رجب هفتاد مرتبه در هنگام طلوع آفتاب و هفتاد مرتبه در هنگام غروب آفتاب بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» و سپس دستها را بلند کند و بگوید: «اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی وَ تُبْ عَلَیَّ»، اگر در ماه رجب بمیرد خدا از او راضی باشد و به برکت ماه رجب آتش او را مسّ نکند. (10)

درخواست نجات از جهنم

در اکثر ادعیه ائمه علیهم السلام به شیعیان تعلیم داده اند که در دعاهای خود از خداوند درخواست نجات و رهایی ازآتش جهنم بخواهند و در دعای بعد از نماز در ماه رجب نیز چنین  می باشد که  كه در آخر دعا جملاتى وارد شده است كه در آن هنگام آقایان ریششان و خانم ها موی سرشان را مى گیرند و دست دیگر خود را به چپ و راست حركت مى دهند، معصوم علیه السلام وقتى این دعا را مى خواند ریش خود را مى گرفت و مى گفت: «حَرِّمْ شَیْبَتِى عَلَى النَّارِ» (11) خدایا ریش مرا در آتش جهنم نسوزان.

کلام آخر:

بعضی زمان ها و بعضی مکان ها خاص می باشند که انسان باید به صورت خاص از آنها استفاده کند و یکی از این زمان ها، ماه رجب می باشد که باید متفاوت و خاص تر از ماه های دیگر همانگونه که قرآن فرموده: « ابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسیلَةَ» از این ماه و اعمال اختصاصی اش وسیله رضایت الهی و رستگاری خویش را تهیه کنیم.

پی نوشت ها:
1. شیخ صدوق، فضائل الاشهر الثلاثه، ص 24.
2. بقرة/ 194.
3. نهج البلاغه/ حکمت 20.
4. مائده / 35.
5. هود/ 41.
6. تفسیر مجمع البیان .
7. تهذیب الاحكام، ج 4، ص 306.
8. سایت مرکز تنظیم و نشر آثار حضرت آیت الله بهجت.
9. بحارالأنوار، ج 94، ص 38.
10.وسائل الشیعة، ج 10، ص 484.
11. بحارالأنوار، ج 95، ص 390.



مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.