تبیان، دستیار زندگی
خلیج فارس جزایر متعددی دارد اما هرمز منحصر به فرد ترین آنهاست و این را به خاک رنگین کمانی اش مدیون است. شاه کلید ورودی خلیج فارس که در مجاورت تنگه هرمز قرار دارد. این خاک انواع کانی ها را در خود جای داده تا خاک رنگارنگی به وجود آید و جزیره هرمز نام بگیرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تابلوی نقاشی خلیج همیشه فارس

خلیج فارس جزایر متعددی دارد اما هرمز منحصر به فرد ترین آنهاست و این را به خاک رنگین کمانی اش مدیون است. شاه کلید ورودی خلیج فارس که در مجاورت تنگه هرمز قرار دارد.

به کوشش: علیرضا عابدینی-بخش گردشگری تبیان
جزیره هرمز

این خاک انواع کانی ها را در خود جای داده تا خاک رنگارنگی به وجود آید و جزیره هرمز نام بگیرد. جزیره هرمز، یک جزیره معمولی نیست؛ توده گنبدی بیضی شکل نمک است که از سطح آب بیرون آمده است. اگر چه همه سوی هرمز همانند همه جزیره ها به آب می رسد اما خشکی برآمده اش توده بزرگ نمکی است، نه سنگ و خاک. هرمز از لحاظ زمین شناسی از مهم ترین گنبدهای نمکی در دنیا و از دیدگاه زیبایی شناسی بی رقیب ترین آنهاست. تنوع رنگی سنگ های کنده شده از لایه های مختلف اعماق زمین توسط توده های نمک آن قدر زیاد است که هرمز را به زیباترین و کم نظیرترین گنبد نمکی در دنیا تبدیل کرده تا جایی که از آن به آزمایشگاه سنگ شناسی یاد می کنند. جزیره هرمز به بهشت زمین شناسان و جعبه مداد رنگی با بیش از 90 طیف رنگی شهرت یافته و هیچ جای دنیا را نمی توان یافت که تمامی رنگهای دنیا یکجا درآن باشد.

هرمز جزیره ای كوچك بیضی شکلی از توابع شهرستان قشم است.  مساحت این جزیره 42 کیلومتر مربع است ودر 18کیلومتری بندرعباس قرار دارد.  املای صحیح نام این جزیره «هرموز» یا «هرمزد» است که برگرفته از کلمات «خورموز» یا «خورموغ» به معنی لنگرگاه و بندر ایالت موغستان (میناب) بوده است که به واسطه کثرت استفاده از غلط مشهور امروزه هرمز خوانده می شود.بسیاری از مسافرین كه قصد سفر به قشم را دارند، از جزیره هرمز به عنوان یك سایت یك روزه بازدید می كنند كه البته كمبود اماكن اقامتی و پذیرایی نیز این موضوع را تشدید كرده است، اما در هر صورت جذابیت های این جزیره كوچك آن قدر هست كه بسیاری از جهانگردان اقامت در اماكن روستایی یا مثلا تاسیسات اداره تربیت بدنی یا چادرهای موقت را برای سپری كردن زمان طولانی تر در جزیره هرمز ترجیح دهند.

حدود 3 سال پیاپی است كه به مناسبت های مختلف، فرش خاكی هرمز كه با استفاده از خاك های رنگارنگ جزیره ترسیم می شود، بهانه ای است تا هنرمندان گردهم آیند و نقش خاك را بر دل زمین بزنند. زمان برگزاری دقیق این مراسم همیشه مشخص نیست، ولی اصولا در نیمه دوم سال كه بیشتر فصل سفر به جنوب است و یا در اردیبهشت ماه به مناسبت روز ملی خلیج فارس این برنامه تكرار می شود

برای رسیدن به جزیره می توان با صرف حدود نیم ساعت با استفاده از قایق های تندرو خود را به جزیره هرمز رساند. سفر به جزیره هرمز از طریق بندرعباس، كمی زمان برتر است و زمانی بیش از نیم ساعت را می طلبد اما به سبب اهمیت بندرعباس و مركزیت استان خط قایق های مسافربری بین جزیره و بندرعباس همواره برقرار است.
وقتی كه وارد جزیره هرمز می شوی، چهره بومیان تو را كمی به یاد بلوچ ها می اندازد، كمی هم به یاد هندیان .

دختران در پس برقع و چادرهای بندری هستند. جزیره هرمز مهم ترین زیستگاه ماهی های آب شور و میگو است. از همین رو صید و صیادی اصلی ترین شغل اهالی منطقه است. این جزیره فاقد آب شیرین است و آب آشامیدنی اهالی از بندرعباس تامین می شود.
كوچكی جزیره هرمز خود تبدیل به جذابیتش شده است، جاده ساحلی، از همان جا كه از قایق پیاده می شوید آغاز می شود و با حدود 3 ساعت پیاده روی دوباره به همان جای آغاز بر خواهید گشت، یكی از تفریح های مسافران هرمز همین است كه جاده ساحلی جزیره را بپیمایند. برخی پای پیاده را دوست دارند و برخی دوچرخه و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز تعدادی دوچرخه كرایه ای برای همین منظور در نظر گرفته است كه گردشگران بتوانند پا به ركاب دور تا دور جزیره را بپیمایند.
اگر می خواهید با مهمترین جاذبه های جزیره هرمز آشنا شوید با ما همسفر شوید.

فرش خاکی هرمز

حدود 3 سال پیاپی است كه به مناسبت های مختلف، فرش خاكی هرمز كه با استفاده از خاك های رنگارنگ جزیره ترسیم می شود، بهانه ای است تا هنرمندان گردهم آیند و نقش خاك را بر دل زمین بزنند. زمان برگزاری دقیق این مراسم همیشه مشخص نیست، ولی اصولا در نیمه دوم سال كه بیشتر فصل سفر به جنوب است و یا در اردیبهشت ماه به مناسبت روز ملی خلیج فارس این برنامه تكرار می شود.

جزیره هرمز

دشت های آهوان

معروف است كه آهوان در جزیره هرمز، درامانند، بومیان رفتار مناسبی با آنها دارند و آنها نیز در میان دشت كوچك هرمز می دوند. شما نیز اگر گذری به هرمز داشتید، در صورتی كه آسیبی به آنها نرسانید مطمئن باشید كه تا نزدیكی آنها می توانید پیش بروید و به نظاره شان بنشینید.

تنوع ساحلی

هرمز به جهت تنوع ساحلی نیز قابل توجه است، تركیبی است از ساحل های ماسه ای با رنگ های مختلف كه بستری نرم و راحت را برای علاقه مندان به شنا و ورزش های آبی فراهم می كند.

قلعه پرتقالی ها

باقیمانده قلعه پرتقالی ها که از دوران حاکمیت پرتقالی ها بر مناطق جنوبی ایران به جا مانده یكی از جذابیت های دیدنی این جزیره است.این قلعه به فرمان آلفونسو آلبرکرک، دریانورد پرتغالی در سال 1507 میلادی در محلی به نام "مورنا" احداث شد.  هنگامی كه خط ساحلی جزیره را دور می زنید، از جلوی این قلعه نیز عبور می كنید و می توانید متناسب با علاقه مندی تان به این موضوع زمانی را به آن اختصاص دهید.

آب سنگ های مرجانی

این اکوسیستم ها به طور عمده شامل بستر سخت و مشخصاٌ با صخره های آهکی می باشند که در آنها مرجانها به همراه خرده سنگها و ماسه های پراکنده غالب هستند. آبسنگ های مرجانی هرمز با 125 هکتار در جنوب شرقی جزیره قرار دارند. این زیستگاه، مکان مناسبی برای تغذیه و فعالیت لاک پشتان دریایی است و تنوع آبزیان در آن بالاست. این مرجانها در زمان جزر از آب خارج می شوند.

جزیره هرمز

جنگلهای مانگرو

اجتماعات جنگلهای حرای جزیره هرمز، اجتماعی دست کاشت است که با وسعت 16هکتار بر یك پهنه گلی قرار دارد و این محدوده زیستگاه حدود 1000 قطعه از 20 گونه پرنده آبزی و کنارآبزی است.

لاک پشت های دریایی

از میان 5 گونه لاک پشت دریایی شناسایی شده در آبهای خلیج فارس، دو گونه شامل لاک پشت دریایی سبز(mydas chlonia) و لاک پشت منقار عقابی(Eretmuchelys imdricata) بر روی سواحل شنی و ماسه های نرم با شیب ملایم در جزیره هرمز تخم گذاری نموده و درمناطق مرجانی و مناطق واجد علفهای دریایی و جنگلهای مانگرو به تغذیه می پردازند. زیستگاه های شنی مکان مناسبی برای تخم گذاری لاک پشتان دریایی محسوب می شوند که در كرانه ساحلی شرق هرمز با طول 2500 متر قرار دارد. این لاک پشتان از اواخر زمستان تا اوایل بهار هر سال به این سواحل برای تخمگذاری می آیند و حدود 50 روز بعد بیرون آمدن بچه لاک پشت ها از تخم و حرکت آنها به سمت دریا از جمله جاذبه هایی است که بسیار از گردشگران علاقه مند به مشاهده آن هستند.

سوغات هرمز

سوغات هرمز خاک آن است. خاکی که فقط زیبا و منحصر به فرد نیست. مردم اطراف این جزیره، هرمز را با «گلَک» اش می شناسند و آن را می خورند؛ همان خاک سرخ هرمز که با ماهی ساردین و نارنج مخلوط می شود تا آن را روی نان بریزند و خوردنی خوشمزه ای به نام «سوراغ» تهیه کنند، نانی که از پر طرفدارترین خوردنی ها در استان هرمزگان است. البته زیبایی و معروفیت هرمز فقط به خاک سرخش نیست، هرمز جزیره رنگ هاست. همین تابلوی نقاشی است که نه تنها زمین شناسان، هنرمندان و گردشگران ایرانی را مبهوت خود کرده؛ بلکه هر هنرمندی را که به ایران آمده، مجذوب خود کرده است. از جورج استاینمتر و ریکاردو زیپولی عکاس تا آلبر لاموریس فیلمساز.

از دیگر منابع گردشگری تاریخی و فرهنگی جزیره هرمز می توان به قلعه پرتغالی ها، برج ناقوس، قصر صورت، قصر بی بی گل، ویرانه های دارالعلم قدیم، خانه زعفرانی، برج تیر انداز، خرابه های شهر قدیم هرمز و زیارتخانه حضرت خضر اشاره کرد. همچنین دیدار از معدن خاک سرخ این جزیره را نیز می توان تجربه ای به یاد ماندنی توصیف کرد.


منابع: بیتوته، آکا ایران، کویرها و بیابان های ایران ، برترین ها، مهر نیوز