تبیان، دستیار زندگی
امروز، ۱۱ ایالت به صورت همزمان انتخابات مقدماتی خود را برگزار می کنند و انجمن های انتخاباتی خود را تشکیل می دهند تا بیش از ۱٠٠٠ نماینده دموکرات و ۶٠٠ نماینده جمهوریخواه را که به پشتیبانی از یکی از نامزدهای ریاست جمهوری متعهد شده اند انتخاب کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سه شنبه تاریخی آمریکا

امروز، ۱۱ ایالت به صورت همزمان انتخابات مقدماتی خود را برگزار می کنند و انجمن های انتخاباتی خود را تشکیل می دهند تا بیش از ۱٠٠٠ نماینده دموکرات و ۶٠٠ نماینده جمهوریخواه را که به پشتیبانی یکی از نامزدهای ریاست جمهوری متعهد شده، باید انتخاب کنند.

بخش سیاست تبیان
انتخابات آمریکا

انتخابات درون حزبی در آمریکا امروز سه شنبه همزمان در بیش از ۱۰ ایالت برگزار می شود تا نامزد نهایی هر دو حزب تا حد زیادی مشخص شود. سه شنبه، اول مارس، ۱۱ ایالت به صورت همزمان انتخابات مقدماتی خود را برگزار می کنند و انجمن های انتخاباتی خود را تشکیل می دهند تا بیش از ۱٠٠٠ نماینده دموکرات و ۶٠٠ نماینده جمهوریخواه را که به پشتیبانی یکی از نامزدهای ریاست جمهوری متعهد شده باید انتخاب کنند. از آنجا که برای انتخاب شدن به عنوان نامزد حزب، یک دموکرات به ۲٫۳۸۲ نماینده و یک جمهوریخواه به ۱٫۲۳۷ نماینده نیاز دارد، سه شنبه بزرگ نقش مهمی در انتخاب پرچم دار هر یک از دو حزب ایفا می یکند.

انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری، مانند انتخابات اصلی فرآیندی پیچیده دارد و این روند تقریبا در هیچ ایالتی عینا مشابه ایالت دیگر نیست. در برخی ایالت ها از طریق صندوق رأی نامزد منتخب مشخص می شود و در برخی دیگر در جریان نشست انجمن حزبی؛ در برخی ایالات برنده، تمام آرای حزبی را از آن خود می کند، در ایالاتی دیگر بخشی را به صورت پاداش پیروزی و بخش دیگر را به نسبت آرا و در شماری از ایالات هم آرای حزبی عینا بر اساس نسبت تعداد رأی های شرکت کنندگان تقسیم می شود.

کلینتون پرآوازه، هرچند با رقیبی سرسخت چون سندرز مواجه شده، اما به مدد رأی وکلای غیرمتعهد و در چند حوزه به واسطه شیر یا خط، در حالی به سه شنبه بزرگ رسیده که خود را پیشتاز دموکرات ها می بیند

اما به طور کلی، برای هر ایالت به نسبت جمعیت، شماری «دلگیت» (delegate)، به معنی وکیل، نماینده یا رأی ایالتی، در نظر گرفته شده و در واقع مردم به جای انتخاب مستقیم نامزدهای مد نظرشان، به این وکلا رأی می دهند و بعد این وکیل ها هستند که نامزد حزب را انتخاب می کنند.

در هر دو حزب، نامزدی که در پایان رقابت ها نصف به علاوه یک از کل آرای ایالتی را به دست آورده باشد، نامزد نهایی در انتخابات ماه نوامبر خواهد بود. کل آرای ایالتی در حزب دموکرات ۴۷۶۳ رأی و در حزب جمهوری خواه ۲۴۷۱ رأی است.

در همین حال سخنان و موضع گیری های جنجالی ترامپ در میان جمهوری خواهان باعث تفرقه افکنی در این حزب شده است.

روزنامه نیویورک تایمز چند روز قبل، با اشاره به ادامه پیشتازی دونالد ترامپ در رقابت های درون حزبی جمهوری خواهان برای انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶، نوشته است که هم حزبی های او تلاش می کنند به نحوی از ادامه این روند جلوگیری کنند. بنا بر این گزارش، «کارل روو» از استراتژیست های ستاد انتخاباتی جورج بوش رئیس جمهور سابق آمریکا در یک جمع خصوصی احتمال پیروزی ترامپ در رقابت های درون حزبی را «فاجعه بار» توصیف کرده و گفته است که هنوز هم برای جلوگیری از پیروزی او دیر نشده است.

در تازه ترین مورد بن ساس، سناتور جمهوری خواه از ایالت نبراسکا گفته است که او از دونالد ترامپ، پیشتاز کسب نامزدی این حزب در انتخابات ریاست جمهوری که پاییز برگزار خواهد شد، حمایت نخواهد کرد. او گفت که از شرایط موجود کلافه و غمگین است و در صورت پیروزی ترامپ در مرحله مقدماتی در جستجوی گزینه سومی برخواهد آمد.

ترامپ در رای گیری های مقدماتی تاکنون در سه ایالت از چهار ایالت برنده شده است، اما در عین حال حزب جمهوری خواه را دچار شکافی جدی کرده است. این میلیاردر اهل نیویورک در تقریبا همه نظرسنجی های انجام شده در ۱۱ ایالتی که روز سه شنبه رای گیری خواهند کرد پیشتاز است.

سناتور ساس در نامه ای سرگشاده در فیسبوک نوشت: اگر دونالد ترامپ نامزد حزب جمهوری خواه شود، انتظار من این است که در جستجوی نامزد سومی برآیم - یک گزینه محافظه کار، یک پیرو قانون اساسی. او ادامه داد: آقای ترامپ بی امان بر شکاف انداختن میان آمریکایی ها، و به زیر کشیدن به جای ساختن دوباره این ملت کبیر، تمرکز دارد.

در سوی دیگر میدان، کلینتون پرآوازه، هرچند با رقیبی سرسخت چون سندرز مواجه شده، اما به مدد رأی وکلای غیرمتعهد و در چند حوزه به واسطه شیر یا خط، در حالی به سه شنبه بزرگ رسیده که خود را پیشتاز دموکرات ها می بیند. نظرسنجی ها در میان دموکرات ها هم نشان می دهد که کلینتون از شانس بیشتری برای پیروزی در این روز سرنوشت ساز برخوردار است.

سه شنبه بزرگ، که ماکتی است از سه شنبه ای که هر چهار سال یک بار در ماه نوامبر رئیس جمهور آمریکا را مشخص می کند، روزی است که به واسطه برگزاری همزمان انتخابات درون حزبی در چند ایالت عمدتا جنوبی، بیشترین تعداد آرای ایالتی تقسیم می شود؛ ۲۱% آرای ایالتی دموکرات ها و ۲۵% رأی های ایالتی جمهوری خواهان.

ترامپ در رای گیری های مقدماتی تاکنون در سه ایالت از چهار ایالت برنده شده است، اما در عین حال حزب جمهوری خواه را دچار شکافی جدی کرده است

هرکس در این روز عملکرد بهتری داشته باشد، احتمالا نهایتا کسی خواهد بود که در نام او در گردهم آیی بزرگ کمیته ملی احزاب، به عنوان نامزد نهایی هر حزب اعلام خواهد شد، آن هم صرفا به واسطه شمار آرای ایالتی، بلکه به واسطه تصویر ذهنی که این پیروزی از نامزد برنده برای ایالت دیگر ایجاد می کند.

در شرایطی مثل انتخابات دوره قبل که تعداد نامزدهای حزب جمهوری خواه زیاد نبود عملا میت رامنی در پایان سه شنبه بزرگ به عنوان نامزد بلامنازع حزب شناخته شد. این بار اما تعداد رقبا بیشتر است و احتمالا تعیین نتیجه روشن دست کم تا دو هفته بعد یعنی ۱۵ مارس به طول خواهد انجامید. با این وجود باید منتظر ماند که دست کم یک نامزد در حزب جمهوری خواه از رقابت ها کنار بکشد.

تد کروز و مارکو روبیو در حال نبرد برای پشت سر گذاشتن یکدیگر و رقیب اصلی دونالد ترامپ شدن هستند و سه شنبه بزرگ برای آنها کارزاری بر سر جمع آوری کمک های مالی است. تاکنون کروز ثابت کرده که محبوبیت بیشتری بین اهداکنندگان دارد. او این ماه بیش از دوبرابر روبیو پول جمع آوری کرد.

بن کارسون یکی از نامزدهای جمهوری خواه در هر چهار رقابت مقدماتی پیش از این شکست خورده و نتوانسته نظر کافی رای دهندگان را جلب کند. پچ پچ ها از درون کارزار انتخاباتی کارسون حاکی از این است که سه شنبه بزرگ بدون پیروزی برای او خط پایان خواهد بود.



منبع : الف