تبیان، دستیار زندگی
در این هجمه ، از آنجا که دشمن را نمی توان دید وشناخت سنگرهای دشمن بسیار دشوارتر از شناسایی دشمن در جنگ های نظامی است لذا خطر این تهاجم برای ملت مسلمان بیشتر از تهاجمات دیگر است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ابزاری برای یک تهاجم خانمان سوز

در این هجمه، از آنجا که دشمن را نمی توان دید و شناخت سنگرهای دشمن بسیار دشوارتر از شناسایی دشمن در جنگ های نظامی است لذا خطر این تهاجم برای ملت مسلمان بیشتر از تهاجمات دیگر است.

علیرضا تقوی زاده/کارشناس حوزه - بخش قرآن تبیان
مرگ تدریجی یک ملت


یکی از هجمه هایی که دشمنان اسلام و قرآن آن را دنبال می کنند و سرمایه گذاری کلانی هم برای آن انجام داده اند هجمه ی فرهنگی است.
در هجمه ی فرهنگی از آنجا که دشمن را نمی توان دید و شناخت سنگرهای دشمن بسیار دشوارتر از شناسایی دشمن در جنگ های نظامی است لذا خطر این تهاجم برای ملت مسلمان بیشتر از تهاجمات دیگر است.
رهبر معظم انقلاب در سخنان خود در روز اول سال 93 که شامل مهمترین فرمایشات رهبری می باشد میفرماید: تمرکز دشمنان بر روی فرهنگ بیشتر از همه جاست. چرا؟ به خاطر همین تاثیر زیادی که فرهنگ دارد.
در تهاجم فرهنگی دشمن هدفش اعتقادات و ارزش ها و منابع فکری مسلمانان است.

تزلزل در اعتقادات

خداوند متعال مسلمین ضعیف الایمان را از بازگو کردن سخنان منافقین نهی می کند و می فرماید: وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ یُقْتَلُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَمْوات. هرگز به آنها که در راه خدا کشته می شوند مرده نگویید. زیرا عده ای بودند که با سخنانی دلسرد کننده شهدا را افرادی مرده و نابود شده معرفی میکردند و با این کار خود سعی در بی ارزش جلوه دادن مفهوم جهاد و شهادت داشتند.
سپس خداوند متعال در جواب آنها می فرماید: این افراد که در راه خدا کشته شدند نه تنها نابود نشده اند بلکه آنها دارای حیاتی برتر و پاکیزه تر شده اند.

سست کردن اعتقادات دینی و تزلزل در پایه های فکری مومنین از مهمترین فعالیت دشمنان در عرصه ی تهاجم فرهنگی است و قرآن کریم در آیات زیادی به مومنین هشدار می دهد که کفار بسیار علاقمندند شما را در رنجش و سختی قرار دهند تا از اعتقادات خویش دست بردارید و در این راه از هیچ تلاشی مضایقه نمی کنند هر چند در ظاهر ممکن است متوجه این کینه و خباثت باطن آنها نشوید:
یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَتَّخِذُوا بِطانَةً مِنْ دُونِكُمْ لا یَأْلُونَكُمْ خَبالاً وَدُّوا ما عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضاءُ مِنْ أَفْواهِهِمْ وَ ما تُخْفِی صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ قَدْ بَیَّنَّا لَكُمُ الْآیاتِ إِنْ كُنْتُمْ تَعْقِلُون
غیر از هم مسلكان خود براى خود، دوست و همرازى انتخاب نكنید، و بیگانگان را از اسرار و رازهاى درونى خود با خبر نسازید كفار در رساندن شر و فساد نسبت به شما مسلمانان كوتاهى نمى كنند و هرگز سوابق دوستى و رفاقت آنها با شما مانع از آن نیست كه به جدایى در مذهب و مسلك آرزوى زحمت و زیان شما را در دل خود نپرورانند، بلكه پیوسته علاقه آنها این است كه شما در رنج و زحمت باشید. (تفسیر نمونه)
خبال در این آیه به معنای هرگونه فساد و تباهی نمی باشد بلکه منظور فساد و تباهی فکری مراد می باشد. (قاموس قرآن ج 2 ص 223)
خداوند متعال در آیه ی 72 همین سوره به یکی از اقدامات آنها در این راستا اشاره می کند: وَ قالَتْ طائِفَةٌ مِنْ أَهْلِ الْكِتابِ آمِنُوا بِالَّذِی أُنْزِلَ عَلَى الَّذِینَ آمَنُوا وَجْهَ النَّهارِ وَ اكْفُرُوا آخِرَهُ لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُون
دوازده نفر از دانشمندان یهود تصمیم گرفتند ابتدای روز نزد حضرت محمد صلی الله علیه و آله بروند و اظهار ایمان کنند و در پایان روز از اسلام اعراض کنند و بگویند: ما پیامبر شما و آیین او را دیدیم ولی با آنچه در تورات و انجیل آمده است تطابق نداشت.
و تاكید كردند كه این توطئه باید كاملا محرمانه باشد و آن را جز به افراد یهود به دیگران- حتى مشركان- بازگو نكنید، مبادا این سر فاش گردد و نقشه نقش بر آب شود (وَ لا تُؤْمِنُوا إِلَّا لِمَنْ تَبِعَ دِینَكُمْ)
هدف آنها این بود که اولا پس از این ماجرا به آنها بگویند که اگر اسلام دینی الهی بود اهل علم و دانشمندان اهل کتاب از آن دست بر نمی داشتند و از این طریق بذر تردید و دو دلی را در دلهای مسلمین بپاشند.
و ثانیا یهودیان و مشرکینی هم که قصد تشرف به اسلام داشتند را از تصمیم خود منصرف کنند.

هجمه علیه ارزش های دینی

اقدام بعدی که در تهاجم فرهنگی پس از ضربه زدن به اصل اسلام است از بین بردن ارزش های دینی و وارونه جلوه دادن آنها در اذهان مسلمین است. ارزشهایی همچون جهاد و شهادت فی سبیل الله که  بالقوه عامل تهدیدی برای جبهه ی استکبار به حساب می آید را در انظار مردم وارونه جلوه می دهند و آن را به یک ضد ارزش (خودکشی) تبدیل می کنند و با این کار عملا خطر استکبار ستیزان را از خود دفع می کنند.

شهید دارای حیات برتر

تهاجم به تعالیم و فرهنگ غنی اسلام امری تازه و مختص به زمان حاضر نیست، بلکه از آغاز رسالت پیامبر گرامی(صلی الله و علیه وآله) وجود داشته و در دوران ائمه(علیهم السلام) نیز به اشکال مختلفی رخ نموده و تاکنون نیز ادامه یافته است. قرآن کریم روش مقابله با هجمه های دشمنان را بیان فرموده است، آن جا که می فرماید:فَمَنِ اعْتَدَى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَیْکُمْ؛ (بقره: 194) پس هر کس بر شما تعدی کرد، همان گونه که بر شما تعدی کرده بر او تعدی کنید.

در زمان رسول الله (صلی الله علیه و آله) عده ای از منافقین با برخی از مسلمین داغ دیده با ظاهری خیرخواهانه وارد گفتگو می شدند و آنها را از شرکت در جهاد منع می کردند.
خداوند متعال این جریان را در آیه ی 168 آل عمران چنین بیان می کند: الَّذِینَ قالُوا لِإِخْوانِهِمْ وَ قَعَدُوا لَوْ أَطاعُونا ما قُتِلُوا... منافقینی که خودشان جرأت شرکت در جنگ احد را نداشتند هنگام بازگشت مسلمین بجای آنکه به بازماندگان و خانواده های شهدا روحیه دهند و دلداریشان بدهند به آنها میگفتند اگر مسلمانها به سخنان ما گوش میکردند هیچ گاه كشته نمى شدند. و این برخورد آنها موجب تضعیف روحیه مسلمین میشد و برخی مسلمانان ضعیف الایمان نیز حرف های آنها را باور کرده و برای دیگران نقل می کردند.
خداوند متعال مسلمین ضعیف الایمان را از بازگو کردن سخنان منافقین نهی می کند و می فرماید: وَ لا تَقُولُوا لِمَنْ یُقْتَلُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَمْوات. هرگز به آنها که در راه خدا کشته می شوند مرده نگویید. زیرا عده ای بودند که با سخنانی دلسرد کننده شهدا را افرادی مرده و نابود شده معرفی میکردند و با این کار خود سعی در بی ارزش جلوه دادن مفهوم جهاد و شهادت داشتند.
سپس خداوند متعال در جواب آنها می فرماید: این افراد که در راه خدا کشته شدند نه تنها نابود نشده اند بلکه آنها دارای حیاتی برتر و پاکیزه تر شده اند.

لشگرکشی دشمن در نبرد فرهنگی

در دوران ما هم رهبر معظم انقلاب بارها و بارها به مسلمانان هشدار دادند و پرده از اینگونه اقدامات دشمن در عرصه ی تهاجم فرهنگی برداشتند.
ایشان در طی سخنانی در در اولین روز سال 94 چنین به مردم خطاب می کنند که: صدها رسانه و با یک اعتبار هزاران رسانه در حال بمباران افکار جوان های ما هستند بعضی از آنها سعی می کنند جوان ها را از دین برگردانند...

و چندین ماه بعد در روز 13 مهر ماه در این باره چنین می فرمایند:

لشکر فرهنگی دشمن و لشکر سیاسی دشمن با همه ی ابزارهایی که برایشان ممکن بوده حمله کرده اند به ما برای سست کردن اعتقادات دینی ما ... یکی از قلم های مهم (برای نبرد با دشمن) همین است که این مفاهیم با ارزش مثل مفهوم جهاد، مفهوم شهید، مفهوم خانواده شهید، مفهوم صبر برای خدا، احتساب لله باید زنده بماند.
آری دشمن برای بی دینی، بیکارگی و ولنگاری جوانان ما و نهادینه کردن فرهنگ های پوسیده و فاسد خود از هیچ تلاشی کوتاهی نمی کند و این تهاجم خود را نه از جوانی فرزندان ما بلکه از کودکی و حتی نوزادی آنها شروع می کنند و از انواع لباس ها و عروسک ها و بازی های کامپیوتری تا انواع کارتون ها و فیلمها و سریال های جذاب و چشم نواز برای رسیدن به اهداف خود استفاده می کند.

باید هشیار باشیم ... همان طور که می دانیم تهاجم به تعالیم و فرهنگ غنی اسلام امری تازه و مختص به زمان حاضر نیست، بلکه از آغاز رسالت پیامبر گرامی(صلی الله و علیه وآله) وجود داشته و در دوران ائمه(علیهم السلام) نیز به اشکال مختلفی رخ نموده و تاکنون نیز ادامه یافته است. قرآن کریم روش مقابله با هجمه های دشمنان را بیان فرموده است، آن جا که می فرماید:فَمَنِ اعْتَدَى عَلَیْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَیْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَیْکُمْ؛ (بقره: 194) پس هر کس بر شما تعدی کرد، همان گونه که بر شما تعدی کرده بر او تعدی کنید.

آیة شریفه می تواند بر این مطلب دلالت کند که همان گونه که در جنگ نظامی و اقتصادی، به همان شیوه باید مقابله کرد، در جنگ فرهنگی و فکری نیز باید از روش های فکری و فرهنگی بهره جست. علاوه بر این، آموزة روشن قرآنی که مشی کلی مقابله را ترسیم فرموده است، روش رویارویی پیامبر(صلی الله و علیه وآله) و ائمه(علیهم السلام) با انواع هجمه های فرهنگی نیز باید الگو و راه گشای دولت زمینه ساز در تدوین برنامه های راه بردی قرار گیرد, روش هایی چون بصیرت دهی؛ بیان تاریخ و سرگذشت گذشتگان ، معرفت بخشی و...

سخن آخر

در آخر از خداوند متعال چنین مسالت می کنیم: رَبَّنا أَفْرِغْ عَلَیْنا صَبْراً وَ ثَبِّتْ أَقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَى الْقَوْمِ الْكافِرِین. پروردگارا! صبر و استقامت را بر ما فرو ریز و گام هاى ما را استوار بدار، و ما را بر جمعیت كافران پیروز گردان.
به امید روزی که اسلام ناب بر تمام پهنه ی گیتی پرتو افکنی کند و دشمنان اسلام و قرآن به دست پر قدرت مومنین محو و نابود گردند.