تبیان، دستیار زندگی
جوانان نیز برای گذراندن اوقات فراغت خود برنامه های مشخصی دارند اما برخی از آنان فقط سعی دارند گذران وقت کنند و چند ساعتی را به خوش باشی بگذرانند و در مقابل برخی هم در پس تفریحات خطرناک حرکات نمادینی را انجام می دهند!
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حرکت نمادین جوانان در مقابله با تفریح خطرناک! 

جوانان نیز برای گذراندن اوقات فراغت خود برنامه های مشخصی دارند اما برخی از آنان فقط سعی دارند گذران وقت کنند و چند ساعتی را به خوش گذرانی بگذرانند و در مقابل برخی هم در پس تفریحات خطرناک حرکات نمادینی را انجام می دهند!

منصوره فراهانی-بخش اجتماعی تبیان
قلیان

جامعه ای که از سلامت اجتماعی برخوردار باشد، سریعتر و بهتر می تواند در مسیر رشد و پیشرفت گام بردارد. از آنجا که قشر پویا و سازنده کشور جوانان هستند، محیط امن و سالم جامعه می تواند در رساندن آنان به اهداف خود و به تبع آن سازندگی کشور و جامعه کمک شایانی بکند.
یکی از مقوله های مهمی که همواره از دغدغه های دولتمردان و والدین بوده و هست، نحوه گذراندن اوقات فراغت جوانان و چگونگی برگزار شدن تفریحات آنان است. جوانان نیز برای گذراندن اوقات فراغت خود برنامه های مشخصی دارند اما برخی از آنان فقط سعی دارند گذران وقت کنند و چند ساعتی را به خوش گذرانی بگذرانند.
در جامعه گاه یک ناهنجاری نمود زیادی ندارد و انجام آن اثرات مخربی بر افراد نمی گذارد در جامعه ای که بسیاری از افراد از یک ناهنجاری پیروی کنند، در گذر زمان عادی تلقی شده و تبدیل به هنجار می شود و به دنبال آن بستر سایر ناهنجاری ها را فراهم می َ کند و به رغم تلاش فراوان نیز نمی توان به راحتی آن را از میان برداشت.

انگیزه اصلی از استفاده از قلیان در ظاهر نوعی خوشگذرانی است اما استفاده از آن در دراز مدت می تواند به اعتیاد تبدیل شود و در آینده ای نه چندان دور با تعداد زیادی جوان مواجه باشیم که به گمان خود اعتیاد ندارند اما در اصل گرایش آنان به قلیان دیگر تبدیل به یک عادت شده نه ابزاری برای تفریح و خوشگذرانی

"قلیان وسیله ای است برای کشیدن تنباکو که در خاورمیانه، آسیای مرکزی و شمال آفریقا متداول است. قلیان توسط ایرانیان و هندی ها اختراع شد." (ویکی پدیا). قلیان در گذشته ها در قهوه خانه های سنتی مصرف می شد اما به مرور زمان پای آن به منازل باز شد. اما چندی است که این تفریح مضر و ناسالم در میان جوانان به صورت مد درآمده و یکی از ملزومات تفریح و سفر محسوب شده است. تا جایی که در اماکن عمومی اعم از پارک ها، جنگل ها و حتی جمع های فامیلی به جزیی از زندگی مردم تبدیل شده است.
بنا به تحقیقات انجام شده مصرف قلیان به صورت مستقیم اثرات مخربی بر ریه ها و قلب دارد. سرطان ریه، سرطان مری، سرطان مثانه، سرطان دهان، انسداد ریوی، افزایش آسم و حملات قلبی از جمله این مضرات است و حجم دود ناشی از قلیان ده تا بیست برابر دود سیگار است. همچنین به دلیل رعایت نکردن مسائل بهداشتی بیماری هایی چون هپاتیت B نیز از این طریق قابل سرایت است. اسانس های استفاده شده برای تنباکوهای قلیان نیز موجب بروز انواع حساسیت و آلرژی در افراد می شود. افرادی که از قلیان استفاده می کنند بهتر است بدانند دودی که از قلیان خارج می شود به دلیل آنکه در مجاورت آب قرار داشته است، مرطوب است و این دود مدت زمان بیشتری در ریه ها باقی می ماند و ممکن است باعث بروز بیماری سل شود. از دیگر مضرات قلیان می توان به کاهش میزان اسپرم در مردان، اختلال در رشد جنین، افزایش میزان استرس، پوکی استخوان، به تاخیر افتادن بهبود زخم و ... اشاره کرد.
بنا بر اظهارات رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان؛ مصرف دخانیات و تنباکو قابل پیشگیری َترین علت مرگ و میر در جهان است. مصرف قلیان، سیگار، پیپ و ... باعث دست کم 30% از کل مرگ و میرهای ناشی از تمام انواع سرطان و مسئول 87 درصد از موارد مرگ ومیر ناشی از سرطان ریه است.

مصرف قلیان امروزه نه تنها یک ناهنجار اجتماعی محسوب نمی شود بلکه یک نوع کلاس و پرستیژ اجتماعی با خود به همراه دارد. اما مصرف آن گرچه در ظاهر یک تفریح محسوب می شود، اما در آینده ممکن است زمینه روی آوردن جوانان به سمت سیگار و یا حتی اعتیاد را فراهم آورد.
امروزه کشیدن قلیان تبدیل به یک بیماری اجتماعی شده که آسیب آن متوجه بسیاری از اقشار جامعه است و سلامت اجتماع را تهدید می کند. کمبود تفریحات سالم، بیکاری، تجرد، ارزان بودن، چشم و هم چشمی و... سبب شده تا جوانان به سمت قلیان که به زعم آنان یک رفتار سنتی و در عین حال تفننی است، گرایش پیدا کنند. متاسفانه مصرف قلیان به جایی رسیده است که والدین نیز واکنشی در مقابل فرزندان خود نشان نمی دهند و به تدریج قبح استفاده از آن نیز از بین رفته است.

شاید در غالب کسانی که قلیان مصرف می کنند از مضرات و آسیب های ناشی از مصرف آن مطلع نیستند بنابراین کاهش مصرف قلیان نیاز به یک عزم جزم و  مشارکت همگانی دارد تا اولا از طرق مختلف مردم و جوانان را از مضرات آن آگاه کرد و درثانی تفریحات سالم، متنوع و ارزان قیمت را در جامعه آنقدر افزایش داد تا جوانان کمتر به این سمت گرایش پیدا کنند

با این که قلیان یک نوع مخدر محسوب می شود اما نه تنها چهره منفوری در جامعه به خود نگرفته است بلکه روز بروز بر محبوبیت آن نیز افزوده می شود. این وسیله به وفور در سطح جامعه و اماکن عمومی دیده می شود و در دسترس همگان قرار دارد بدون آنکه محدودیت یا ممنوعیتی برای استفاده از آن در نظر گرفته شده باشد. گرچه مجلس شورای اسلامی قانونی مبنی بر منع استعمال مواد دخانی در اماکن عمومی تصویب کرده است، اما انگار این قانون در گذر زمان به باد فراموشی سپرده شده و مصرف آن تبدیل به یک هنجار و فرهنگ در ملا عام شده است.

انگیزه اصلی استفاده از قلیان در ظاهر نوعی خوشگذرانی است اما استفاده از آن در دراز مدت می تواند به اعتیاد تبدیل شود و در آینده ای نه چندان دور با تعداد زیادی جوان مواجه باشیم که به گمان خود اعتیاد ندارند اما در اصل گرایش آنان به قلیان دیگر تبدیل به یک عادت شده نه ابزاری برای تفریح و خوشگذرانی.

حرکت نمادین له کردن قلیان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به مناسبت هفته ملی مبارزه با سرطان مراسم امحاء 1500 قلیان در روز نهم بهمن در میدان گاز سنندج برگزار شد. دراین حرکت نمادین که جمعی از مسوولان محلی در میدان گاز سنندج حضور داشتند، شهرداری دو دستگاه بولدوزر برای له کردن قلیان ها فراهم کرده بود. کولیوند معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستان سنندج در حاشیه این مراسم گفت؛ بیشتر جوانان وخانواده های استان کردستان قلیان ها را به صورت داوطلبانه تحویل دادند تا در این حرکت نمادین نابود شود. آرش رخزادی معاون خدمات شهری شهرداری سنندج نیز با اشاره به اینکه شهرداری به صورت جدی با عرضه کنندگان قلیان در پارک های سطح شهر برخورد خواهد کرد، افزود: سازمان پارک ها و فضای سبز نظارت لازم را درخصوص دست فروشان مستقر در پارک ها خواهد داشت و در صورت عرضه قلیان توسط این افراد کلیه وسایل های آنها جمع آوری می شود.

استعمال قلیان و مصرف رو به رشد آن زنگ هشداری برای مسوولان باید باشد تا هرچه زودتر تدابیری برای جلوگیری از استعمال آن بیاندیشند تا جلوی آسیب بزرگتری را که در آینده ممکن است بروز پیدا کند، بگیرند. شاید در غالب کسانی که قلیان مصرف می کنند از مضرات و آسیب های ناشی از مصرف آن مطلع نیستند بنابراین کاهش مصرف قلیان نیاز به یک عزم جزم و مشارکت همگانی دارد تا اولا از طرق مختلف مردم و جوانان را از مضرات آن آگاه کرد و درثانی تفریحات سالم، متنوع و ارزان قیمت را در جامعه آنقدر افزایش داد تا جوانان کمتر به این سمت گرایش پیدا کنند.