تبیان، دستیار زندگی
در هفت روز گذشته حضور سالار عقیلی در شبکه من و تو جنجال آفرین شد و مرگ چند چهره فرهنگی ادبی این حوزه را متاثر کرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سایه مرگ و جنجال عقیلی

فرهنگ و هنر در هفت روز

در هفت روز گذشته حضور سالار عقیلی در شبکه من و تو جنجال آفرین شد و مرگ چند چهره فرهنگی ادبی این حوزه را متاثر کرد.

گروه فرهنگ تبیان

فرهنگ

باران ، اشعار حافظ و ...


هفته ای که گذشت حوزه ادبیات دو خبر مهم داشت: درگذشت چهره سرشناس ادبی ابوالحسن نجفی؛ نجفی مترجم، محقق، زبان شناس و از اعضای فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود که همواره زبان فارسی را از دغدغه های اصلی اش می دانست. خبر دیگر اینکه با برگزاری آئین اختتامیه هشتمین جشنواره داستان انقلاب، برگزیدگان این جشنواره معرفی شدند.
نقد و بررسی ادبی از دیگر موضوعات کار شده در بخش ادبیات بود که تأثیر پذیری حافظ از فردوسی، بررسی آثار کریستوفر مارلو ، باران در ادبیات و... از نمونه های کار شده است.


سه رمان در بستر تاریخ


در بخش کتاب طبق روال هفته های گذشته کتاب هایی در حوزه های مختلف معرفی شد که داستان و رمان بیشترین سهم را داشتند. علاوه بر این نقدی بر رمان " فرستاده ای از نایت ساید" اثر سیمون آر.گرین نوشته شد که از زوایای مختف به بررسی این کتاب پرداخت. همچنین با توجه به اهمیت و جایگاه کتابخوانی در نگاه رهبری  در مطلبی بیانات ایشان در رابطه با کتابخوانی مرور شد.

14 سال خوف و رجا


در بخش فرهنگ پایداری در گفتگویی با همسر شهید اسماعیل شفیعی از امدادگران دوران دفاع مقدس از خاطرات و زندگینامه او صحبت کردیم: " هر بار از سپاه اعزام می شد؛ اما در وداع آخر به خاطر شرایطی که من داشتم و آن زمان سپاه اعزام نداشت به هلال احمر مراجعه کرده تا بتواند تحت عنوان امدادگر اعزام بشود و دوماهه برگردد تا زمانی که فرزندمان متولد می شود تهران باشد. هرچند هرگز این اتفاق رخ نداد.."
همچنین ضمن پرداختن به مناسبت های روز و اعلام برنامه های باغ موزه دفاع مقدس در ایام دهه فجر در مطلبی از شهید حمیدرضا اسداللهی  که با عنوان مدافع حریم انقلاب شناخته می شود و به تازگی به شهادت رسیده یاد کردیم.

فیلمی که با عشق ساخته شد

پنج شنبه هفته پیش فریبرز صالح کاگردان فیلم ماندگار «سفیر» در گذشت. به این مناسبت گفت و گویی منتشر نشده از او را روی سایت قرار دادیم. این هم بخشی از گفته های او:« فیلمنامه ای که به دست من رسید از ابتدا مربوط به همین شخصیت (قیس) بود، مضاف بر اینکه من جسته و گریخته از پدرم راجع به شخصیت قیس بن مسهر شنیده بودم. اما وقتی به متون تاریخی مراجعه کردم دیدم که راجع به این شخصیت چیز زیادی نوشته نشده است و آنقدر این شخصیت مهجور مانده که آدم احساس وظیفه می کند او را بیشتر بشناساند. اساسا می خواستم به این شخصیت بپردازم نه کل وقایعی که در آن برهه از زمان رخ داده است به همین دلیل بود که تصمیم گرفتم فیلمی وسیع تر از یک فیلم نیم ساعته تلویزیونی برای این شخصیت بسازم.» یدالله نجفی صدابردار با سابقه سینما هم این هفته دار فانی را وداع گفت.

چرا از فوتبال 120 رفتم

این هفته با حمید محمدی مجری سابق برنامه فوتبال 120 هم گفت و گو کردیم و درباره این روزهایش و دلیل جدایی از فوتبال 120 پرسیدیم:« اردیبشهت 92 عادل تماس گرفت و گفت درایم برنامه ای به اسم فوتبال 120 راه می اندازیم و درباره اش توضیح داد. گفت نریشن هایش را می خوانی؟ من چند جا كار می كنم ؛ یا پول خوب داشته باشد، یا دیده شوم ویك شكل سومی هست كه چیزی یاد بگیرم. هر پیشنهادی عادل بدهد می گویم چشم. یعنی عادل اصلا برنامه هایش را فدای رفاقت نكرده و نمی كند. چند روز گذشت عادل گفت حمید خودت اجرا كن. دلیل را پرسیدم گفت یك منع سازمانی هست كه محمد (میثاقی) چون در شبكه سه تصویر دارد نمی تواند در شبكه دیگر اجرا كند. این را هم بگویم كه هیچ وقت دوست ندارم گزینه دوم باشم ولی به این دلیل كه كار ، كار درست حسابی بود و بالای سر آن عادل فردوسی پور حضور داشت حتی از گزینه های دوم بودن هم استقبال كردم. با علم به این كه با عادل صحبت كردیم وقتی مشكل محمد برطرف شد خودش اجرا كند با كمل میل پذیرفتم.»

تلخیِ جنگ، مهاجرت و فرهنگ ها

بیتا خارستانی از هنرمندان جوانی است که با نمایش هایی مانند «معرکه در معرکه» و «سیاهه سفارش، سفارش سیاه» خود را در مقام بازیگر و کارگردان به جامعه تئاتر معرفی و تثبیت کرده است. او در تازه ترین نمایش خود، سراغ مساله جنگ و پدیده مهاجرت های ناشی از جنگ رفته است. نمایش «حباب» که به کارگردانی خارستانی در تماشاخانه موج نو روی صحنه رفته، بر اساس طرحی از او و با نمایشنامه ای از الهام نظری شکل گرفته است. «حباب» دو مونولوگ نه چندان بلند است که توسط زینب گرمارودی و زحل زهرانی اجرا می شود و در آن از زبان های لهستانی و زبان اشاره ناشنوایان و همچنین گویش شمالی ایران استفاده شده است. درباره شکل گیری این نمایش و دغدغه ها و ایده های کارگردانش با بیتا خارستانی گپ وگفت کوتاهی داشتیم.

نقد سایه روشن

بخش سینما این هفته تنها یک فیلم را نقد کرد و آن هم سایه روشن فرزاد موتمن بود: « جنس نگاه فرزاد موتمن به سینما و شمایل فیلمسازی اش چندان غرابتی با جریان رایج تک ساحتی و بی بعد سینمای ایران ندارد.اولین ویژگی ای که بعد از پیگیری آثار موتمن دستگیر مخاطب می شود، توجه ویژه او به مسئله سینما به عنوان یک تکنیک و البته عشق ورزی و لذت بردن از فیلمسازی در قالب و قامت گونه های سینمایی است. در همین مسیر برکسی پوشیده نیست که موتمن به طور ویژه علاقمند جدی سینما و به طور خاص علاقمند جدی سینمای اروپا و آمریکا از دوره کلاسیک گرفته تا همین امروز است و در ادامه همین مسیر فیلمسازی را در پیش گرفته است.»

جنجال عقیلی

بخش هنری تحت تاثیر حرکت عجیب سالار عقیلی در هفته جاری بود: در کمال تعجب سالار عقیلی در مصاحبه ای در شبکه ماهواره ای فارسی زبان من وتو شرکت کرد .همین اتفاق سوالاتی درباره ادامه حیات حرفه ای او پیش کشیده.

نقش ایران در معماری اسلامی

در بخش هنر مطلبی درباره نقش ایران در معماری اسلامی هم بازگذاری شد: «در زمان ظهور اسلام، تمدن ساسانی بزرگترین تمدن همجوار با عربستان بود، بنابراین می توان انتظار داشت که هنر اسلامی در سیر رو به رشد خود، از آرایه های هنریِ فرهنگ ایران پیش از اسلام بهره فراوان برده باشد؛ اما به دلیل تعداد کم بناهای برجای مانده از دوران اولیه اسلام در ایران، این قضاوت با مشکلاتی روبه رو است.» در کنار آن اخبارجشنواره موسیقی فجر و دیگر رویدادهای روز مرور شد.