تبیان، دستیار زندگی
در۴۰ کیلومتری شهر اردبیل و در روستای عنبران مجسمه ای قرار دارد که به ابوالهول ایران و نگهبان دریای مازندران معروف است .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مجسمه ابولهول در ایران+عکس و فیلم

در۴۰ کیلومتری شهر اردبیل و در روستای عنبران مجسمه ای قرار دارد که به ابوالهول ایران و نگهبان دریای مازندران معروف است

به کوشش رحیمه زرگر-بخش گردشگری تبیان
مجسمه ابولهول در ایران

پیکره سنگی بابا داوود عنبران در استان اردبیل معروف به ابوالهول ایران و نگهبان دریای مازندران،ظرفیت گردشگری تاریخی و طبیعی بی نظیر با قابلیت جهانی است که تا اکنون به دلایل نامشخص، مهجور مانده و معرفی نشده است.
ارتفاع این پیکره بی نظیر حدود ۲۰ متر و به شکل انسانی است که به روبرو نظاره می کند.
گروهی از دانشمندان و ایران شناسان این تندیس را همان نگهبان دریای مازندران می دانند که در شبرنگ نامه، کتاب حماسی سده هفتم هجری از آن یاد شده است. چنانچه در این کتاب آمده:
به راه اندرون کوههای بلند                          فرازش یکی کهنه سنگ نژند
زبر کوه بیند کران تا کران                             نگهبان دریای مازندران
با طی مسافتی حدود یک کیلومتر از شهر عنبران به سوی روستای مرزی و تاریخی "عنبران علیا" در دره معروف به "تانگی" بالاتر از چشمه "خان بلاغی" بر بلندای تپه ای معروف به بابا داوود پیکره عظیم و ابوالهول ایران قرار دارد که یادآور پیکره سنگی ابوالهول مصر است.
هر ساله میلیون ها نفر از سراسر ایران جهت دیدن این پیکره به روستای عنبران در اردبیل مسافرت می نمایند.

مجسمه ابولهول در ایران

این پیکره سنگی جلوه گر سیمای نیم تنه انسانی است غول پیکر که در کنار آن تمساحی عظیم الجثه آرمیده است، در دامنه این بنای حیرت انگیز غاری بزرگ قرار دارد که بر اهمیت اکوتوریسمی این مجموعه دیدنی می افزاید.
این پیکره دارای برجستگی هایی شبیه چشم، دهان و چانه انسان است و وجود آن طبیعی به نظر می رسد که در اثر فرسایش به این شکل در آمده است، ولی نقش انسان در حالت دادن به پیکره را نیز نمی توان نادیده گرفت.
به گفته کارشناسان در اطراف این پیکره که در کنار رودخانه روستای عنبران واقع شده زیارتگاهی وجود داشته که به مرور زمان از بین رفته است. همچنین یک شکاف غار مانند سنگی موسوم به "چله خانه بابا داود" در پایین دست پیکره سنگی دیده می شود.

مجسمه ابولهول در ایران

در اعتقادات و باور های مردم عنبران و نمین پیکره سنگی "بابا داوود" جایگاهی عمیق در تاریخ فرهنگ و تمدن این سرزمین داشته که جدای از تاریخ و فرهنگ غنی عنبران و سرزمین بزرگ تالش نیست.
احاطه این پیکره سنگی توسط کوه های سر به فلک کشیده همانند قلعه ای طبیعی سترگ بر افسانه ای بودن آن دامن می زند به جهت وجود آثاری از آبگیر و سد در قسمت شمالی پیکره اهالی اعتقاد دارند این مجسمه به دلیل شباهت به صورت انسان توسط اجدادشان تراشیده شده تابه شکل کنونی در آمده است.

  • پیکره سنگی بابا داوود عنبرانپیکره سنگی بابا داوود عنبران

  • منابع:تیشینه،همگردی،مهر،سیری در ایران