تبیان، دستیار زندگی
دیدار با نیروی دریایی مقام معظم رهبری امروز در دیدار با فرماندهان نیروی دریایی ارتش نکاتی را متذکر شدند که توجه به آن می تواند جغرافیای اقتدار ایران را بیش از پیش افزایش دهد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تجارت امنیت با اقتدار در آب های آزاد

مقام معظم رهبری امروز در دیدار با فرماندهان نیروی دریایی ارتش نکاتی را متذکر شدند که توجه به آن می تواند جغرافیای اقتدار ایران را بیش از پیش افزایش دهد.

محسن جندقی - بخش سیاست تبیان
رهبری

حضرت آیت الله خامنه ای فرمانده معظم کل قوا ظهر امروز (یکشنبه) در دیدار فرماندهان و مسئولان نیروی دریایی ارتش با اشاره به اهمیت دریا و پیشرفتهای بزرگ نیروی دریایی در بهره بردن از مزایا و فرصتهای دریا، بر تداوم پیشرفتها و ساخت عمقی نیروی دریایی ارتش تأکید و خاطرنشان کردند: «نیروی انسانی صالح، چابک و برخوردار از فکر و مدیریت صحیح» در کنار «ایستادگی، عزم راسخ، توکل به خدا و امید به آینده»، راهگشاترین عناصر در رساندن ایران اسلامی به جایگاه بزرگ، تاریخی و متناسب با شأن آن هستند.
در این دیدار که به مناسبت سالروز نیروی دریایی برگزار شد، فرمانده معظم کل قوا پیشرفتهای سالهای اخیر این نیرو را محسوس و ملموس خواندند و افزودند: پیش از انقلاب اسلامی، «اهمیت، عظمت و حساسیت دریا» نادیده گرفته می شد اما امروز نیروی دریایی پیشرفتهای زیادی کرده است که البته هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم.
رهبر انقلاب، دریا را عرصه «رویارویی قدرتمندانه با دشمنان» و در عین حال، «فعالیت مؤثر و همکاری با دوستان» برشمردند و گفتند: دسترسی به آبهای آزاد، اتصال به چهار گوشه جهان از راه دریا و امکان دفاع از کشور در بستر دریا از جمله برکات دریاست که مردم و مسئولان باید به آن توجه کنند.
ایشان رسیدن به جایگاه متناسب با شأن تاریخی ملت ایران و جمهوری اسلامی در دریا را مسئولیت بزرگ نیروی دریایی خواندند و افزودند: ما هنوز در آغاز این راهیم و شما مردان این راه هستید که باید مسیر را باز کنید و این امید و آینده مطلوب را رقم بزنید.
فرمانده کل قوا به اهمیت دریای عمان و سواحل مَکران اشاره کردند و گفتند: این منطقه، نقطه ای

دریا و آب های آزاد امروزه محل خودنمایی اقتدار و امنیت یک کشور محسوب می شود. در دنیا نیروی دریایی مقتدر که تامین کننده تجهیزات نظامی خود باشد به اندازه انگشتان دودست هم نمی رسد. به همین علت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را می توان خودکفاترین و مقتدرترین نیروی نظامی آبی منطقه بنامیم اما این اقتدار فقط در آبهای سرزمینی به نمایش در نمی آید. شناورها و ناوهای ارتش ایران فراتر از منطقه ماموریت خود را انجام می دهد و از در عملیات های زیادی از کشتی ها تجاری و نفتکش های ایران حافظت می کند

اساسی در ایفای مسئولیت نیروی دریایی است و در خصوص احیای این منطقه به دولت نیز سفارشهای لازم را کرده و خواهیم کرد.
حضرت آیت الله خامنه ای لازمه تحقق مسئولیت نیروی دریایی را ساخت عمقی این نیرو به خصوص ساخت نیروی انسانی لایق، صالح، مدیر و چابک خواندند و خاطرنشان کردند: مدیریت و نیروی انسانی خوب معجزه می کند، همچنانکه در چند سال اخیر که کشور با مشکلات مالی و بودجه ای مواجه بود و هنوز نیز این مشکلات ادامه دارد، تجربه نشان داد که می توان از کمبودها و موانع حتی با دست خالی اما با داشتن مدیریتهای خوب عبور کرد.
رهبر انقلاب، پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) را جلوه ای از معجزات نیروی انسانی برشمردند و گفتند: امام بزرگوار با اتکال به قدرت الهی و با توانایی و نفوذ منحصر به فرد خود، اقیانوس ملت را به تلاطم درآورد و توانست یک نظام سیاسی وابسته و دارای امکانات فراوان را از پای درآورد.
ایشان پیروزی شگفت انگیز ملت ایران در دفاع مقدس و ناکام گذاشتن دشمنِ برخوردار از امکانات و پشتیبانی های نظامی و سیاسی را نمونه دیگری از معجزه نیروی انسانی خواندند و گفتند: امروز توانایی ها و پیشرفتهای ملت ایران و نیروهای مسلح به مراتب افزایش یافته و با ایستادگی، اراده، عزم راسخ، خوش بینی به آینده و توکل به خدا می توان به آینده درخشان تر و در شأن ملت ایران دست یافت.

آب های آزاد و اقتدار ایران

حقوق بین الملل درباره آب های آزاد می گوید: "آب های آزاد یا آب های بین المللی به هر جایی که هر یک از اقیانوس ها، اکوسیستم های دریایی بزرگ، دریاهای منطقه ای بسته یا نیمه بسته و مصب رودها، رودها، دریاچه ها، سامانه های آب های زیرزمینی و تالاب ها که فراتر از مرزهای بین المللی باشند، گفته می شود. همچنین اقیانوس ها، دریاها، و آب های بیرون از قلمروی ملی نیز دریای آزاد خوانده می شوند."
تردد شناورها و کشتی ها در آب های آزاد برای هر کشور و شخصی آزاد است و هیچ کشوری نمی تواند برای دیگری محدودیت ایجاد کند. از طرفی آب های آزاد شریان اقتصادی کشورها محسوب می شود چراکه کشتی ها غول پیکر همچنان بیشترین جابه جایی کالاها در جهان را انجام می دهند. برخلاف تصور برخی ها که فکر می کردند راه دریایی و دریانوردی نفس های آخر خود را می کشد و تنها در حوزه گردشگری مشتری دارد؛ همچنان بر اهمیت آب ها و راه های آبی در حوزه های امنیتی و حمل و نقل افزوده می شود. دریا و آب های آزاد امروزه محل خودنمایی اقتدار و امنیت یک کشور محسوب می شود. در دنیا نیروی دریایی مقتدر که تامین کننده تجهیزات نظامی خود باشد به اندازه انگشتان دودست هم نمی رسد. به همین علت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران را می توان خودکفاترین و مقتدرترین نیروی نظامی آبی منطقه بنامیم اما این اقتدار فقط در آبهای سرزمینی به نمایش در نمی آید. شناورها و ناوهای ارتش ایران فراتر از منطقه ماموریت خود را انجام می دهد و از در عملیات های زیادی از کشتی ها تجاری و نفتکش های ایران حافظت می کند. ایران به یک تجارت پرسود وارد شده و آن تجارت امنیت است.
حضور نظامی و امنیتی ایران در این منطقه علاوه بر ایجاد امنیت برای کشتی های تجاری و اقتصادی کشورمان، از نظر استراتژیک و سیادت بر آب های بین المللی و نقش داشتن در مناسبات اقتصادی و امنیتی منطقه اهمیت فراوانی دارد. اقدام نیروی دریایی ارتش و انجام ماموریت های فراوان در آب های بین المللی دارای دستاوردهای فراوانی است که از چند زاویه قابل بررسی است. ساده ترین دستاوردی که می توان آن را محصول حضور بین المللی ارتش در یکی از استراتژیک ترین نقاط جهان دانست، امنیت کشتی های تجاری کشورمان در آبراه حساس خلیج عدن است. امنیت در خلیج عدن پس از آن ارزش بالایی پیدا کرد که دزدان دریایی سومالیایی تبار از ضعف حکومت مرکزی استفاده کرده و پدیده

بر خلاف ادعای بعضی کارشناسان، نیروی مقتدر دریایی در قرن بیست و یکم، اقتدار یک کشور را نشان می دهد و با ایجاد ناامنی در آب های بین المللی اهمیت این امر افزایش چشمگیری می یابد. در آینده نزدیک «تجارت امنیت» در دریاهای آزاد یکی از سودآورترین معامله های بازرگانی- نظامی می شود که کشورهای خودکفا در این زمینه سود بسیاری را عاید خود می کنند

دزدی دریایی در هزاره سوم را به رخ جهانیان کشیدند. کشتی های ایرانی نیز از اقدامات دزدان دریایی بی نصیب نماندند و چندین بار مورد هجوم آنها قرار گرفته و متحمل زیان های فراوانی شدند. پس از حضور نخستین ناوگروه نیروی دریایی ارتش که متشکل از ناوشکن البرز و ناو بوشهر در آب های خلیج عدن از اردیبهشت ماه سال جاری انجام شد، به هیچ یک از کشتی های تجاری ایران آسیبی وارد نشد تا نقش امنیت در این منطقه پررنگ تر شود. اهمیت این موضوع پس از آن مشخص می شود که بدانیم دزدان دریایی در هجوم به نفتکش ایرانی «هادی» ، به علت حضور ناو گروه ارتش ناکام ماندند تا از خسارت 300 میلیون دلاری جلوگیری شود. همچنین دومین ناو گروه ایران متشکل از ناوشکن شهید قندی و ناو لجستیکی بندرعباس با دزدان دریایی سومالیایی که قصد تعرض به کشتی های تجاری ایرانی را داشتند، درگیر و مانع رسیدن آنها به هدف سوء خود شدند. از سوی دیگر نقش آفرینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آبراه حساسی که 3 قاره آسیا، آفریقا و اروپا را به یکدیگر متصل می کند، اهمیت استراتژیك فراوانی دارد. پس از اینکه تحرکات دزدان دریایی در آب های خلیج عدن به بالاترین سطح ممکن رسید و برای ایجاد امنیت در این نقطه حساس، احساس نیازی شکل گرفت، بسیاری از کارشناسان و استراتژیست ها در تحلیل های خود سرمایه گذاری امنیتی در این نقطه را یک سرمایه گذاری سودآور تلقی کردند. در این بین همه نگاه ها به آمریکایی معطوف شد که بیشترین سود فروش تسلیحات در جهان را دارد و اینگونه برداشت شد که این کشور قصد دارد با حضور نظامی در این منطقه تجارت امنیت کند. در این بین با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب در دیدار با فرماندهان ارشد نیروی دریایی ارتش و ابلاغ اهمیت فراوان حضور در آب های بین المللی، مسؤولان ارتش ماموریت های خود را آغاز کردند و پس از آموزش دریا دلان ارتش، در این نقطه حساس حاضر شدند.نقش آفرینی امنیتی در نقطه ای که تجارت کلان کشورها در آن امنیت را گدایی می کند تا آنجا اهمیت دارد که ناو گروه های نظامی دیگر کشورها برای ایجاد فضایی امن با یکدیگر مسابقه می دهند. در جریان اعلام کمک نفتکش ایرانی «هادی» در خلیج عدن که در خردادماه سال جاری به وقوع پیوست، یک فروند ناوشکن آمریکایی و یک فروند فریگت عربستانی برای مقابله با دزدان دریایی و نجات کشتی تجاری ایران اقدام کردند، اما ناوشکن ایرانی قبل از اقدام آنها، امنیت کشتی ایرانی را برقرار کرد.اعزام سومین ناوگروه ارتش جمهوری اسلامی ایران و تداوم نقش آفرینی کشورمان در آب های بین المللی، موید اظهارات فرمانده نیروی دریایی ارتش مبنی بر خودکفایی و افزایش اقتدار این نیروی نظامی است که در حال رسیدن به اهداف والای نظام است. بر خلاف ادعای بعضی کارشناسان، نیروی مقتدر دریایی در قرن بیست و یکم، اقتدار یک کشور را نشان می دهد و با ایجاد ناامنی در آب های بین المللی اهمیت این امر افزایش چشمگیری می یابد. در آینده نزدیک «تجارت امنیت» در دریاهای آزاد یکی از سودآورترین معامله های بازرگانی- نظامی می شود که کشورهای خودکفا در این زمینه سود بسیاری را عاید خود می کنند.