تبیان، دستیار زندگی
عصر روز سه شنبه 26 آبان ماه سی و پنجمین سالگرد و بزرگداشت شکست حصر سوسنگرد برگزار شد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بزرگداشت شکست حصر سوسنگرد

عصر روز سه شنبه 26 آبان ماه سی و پنجمین سالگرد و بزرگداشت شکست حصر سوسنگرد برگزار شد.

سامیه امینی- بخش فرهنگ پایداری تبیان


بزرگداشت شکست حصر سوسنگرد

حدود ساعت سه بعدازظهر بود که سالن خلیج فارس باغ موزه دفاع مقدس شاهد حضور رزمندگان جوان دیروز بود که گرده زمانه بر رخساره شان نشسته است.  حجت الاسلام سالک رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و از فرماندهان دفاع مقدس، سردار روشن معاون بنیاد حفظ آثار و رییس اداره کل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس در تهران و دکتر مهدی چمران رییس شورای اسلامی شهر تهران  برای تجلیل و بیان خیرمقدم به آنها در این مکان حاضر شدند.
هدف محوری این همایش، فرهنگ سازی نسل جوان و آشنایی با فرهنگ و ارزش های دفاع مقدس همچنین گرامیداشت یاد و خاطره رشادت ها و شجاعت های رزمندگان به ویژه در شکستن حصر سوسنگرد بود.

جنگ برکت بود

حجت الاسلام سالک رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس اولین سخنران این برنامه بود که ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای دفاع مقدس در این مراسم گفت: جریانی شیطانی تلاش می کرد به وسیله صدام 3 روزه تهران را فتح کند و با وضعیت کشور بعد از انقلاب اسلامی تلاش کردند 3 روزه ایران را تسخیر کنند. ولی جنگ 8 سال طول کشید و مردم ایران پیروز شدند.

نعمت محوری خداوند نعمت ولایت و امام زمان (ع) است. نعمت ولایت خداوند در آن روز امام خمینی و امروز امام خامنه ای است. دشمن قصد دارد ستون خیمه اسلام را بر زمین بزند و آنچه در حماسه سوسنگرد نقش آفرین بود فرمان رهبری بود که صحنه نبرد را تکان داد، فرمانی که مقام معظم رهبری به سرهنگ قاسمی فرمانده لشگر 92 زرهی اهواز می نویسد و مسئولیت سقوط سوسنگرد را متوجه کسانی می کند که در این امر کوتاهی خواهند کرد. جنگ برای کشور ما بابرکت بود. اگرچه خسارات انسانی و زیرساختی داشت اما همه کلید واژه های قرآنی در این نبرد 8 ساله و آزادی سوسنگرد شکل واقعی پیدا کرد.
در بعد معنوی جز رضای حق برای رزمندگان چیز دیگری مطرح نبود و در این راستا نقش فرماندهی کل قوا حجت شرعی بود و این در حالی است که برخی از رزمندگان حتی امام را از نزدیک ندیده بودند.

باید ارزش های آزادسازی سوسنگرد را به گونه ای بیافرینیم که زمینه فکری مردم آزادیخواه را فراهم کند و برای دست یابی به این امر باید به فرهنگ شهادت رجوع کنیم و برای این کار نیاز به یک قرارگاه فرهنگی است


در بعد علمی 8 سال جنگ تحمیلی می توان رزمندگانی را یافت که دانشگاه را ندیده بودند اما کلاس را در میدان عمل نبرد گذراندند و در این میدان برای لقاء حضرت حق پیشی گرفتند و این خصوصیت رزمندگان بود. رشد روحیه تشکیلاتی و مسئولیت پذیری رزمندگان قابل توجه بود . آن ها می دانستند کی و کجا به وظیفه خود عمل کنند . در این میدان رشادت رزمندگان و شجاعتی که شهید چمران به خرج داد تا جان نیروهایش را بخرد قابل تحسین است.
حرکت رزمندگان در مسیر حق حول محور ولی امر مسلمین است؛ برای رزمندگان قدرت تشخیص دشمن و شناخت او از جریاناتی که مسیر تقویت دشمنان می شد سرلوحه کار بود تا خطایی رخ ندهد. روحیه دشمن شناسی، اسلام شناسی و قرآن شناسی بالایی در جبهه ها وجود داشت و به همین دلیل جز از قدرت خدا نمی ترسیدند.
رمز موفقیت آنان حرکت پشت سر رهبری بوده و هدف از جریان نفوذ این است که صراط توحید و ولایت را خراب کند. امروز باید رزمنده میدان جنگ نرم بود. دشمن ، شناخت خوبی از این جربان دارد و می خواهد فرهنگ دفاع مقدس را تحت الشعاع قرار دهد.
باید ارزش های آزادسازی سوسنگرد را به گونه ای بیافرینیم که زمینه فکری مردم آزادیخواه را فراهم کند و برای دست یابی به این امر باید به فرهنگ شهادت رجوع کنیم و برای این کار نیاز به یک قرارگاه فرهنگی است.

بزرگداشت شکست حصر سوسنگرد

حماسه هایی آموزنده

سردار عبدالله روشن، مدیرکل بنیاد حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس استان تهران دومین نفری بود که برای عرض خیرمقدم بالای سن رفت و در این همایش گفت: این بنیاد برای ماندگاری ارزش ها و فرهنگ دفاع مقدس و نیروهای مختلف نظامی و انتظامی شکل گرفته است. باید از حماسه هایی همچون آزادسازی خرمشهر و شجاعت های رزمندگان اسلام درس گرفت .
به گفته وی  شهید چمران با شجاعت در این عملیات مانع از نفوذ دشمن و حفظ جان بسیاری از نیروها شد. سردار روشن همچنین یاد و خاطره شهید چمران، شهید علم الهدی و امیر قاسمی(فرمانده لشگر 92 اهواز) را گرامی داشت.

شرحی بر واقعه

در خلال برنامه مجری که خود رزمنده ای از سوسنگرد بود شرح واقعه را از زبان رهبری چنین بیان کرد: عملیات سوسنگرد از عملیات جنگی ایران در جریان جنگ ایران و عراق بود. این عملیات در محور سوسنگرد به صورت نیمه گسترده در تاریخ ۱۳۵۹/۸/۲۶ به فرماندهی مشترک انجام شد.
هماهنگی ها برای انجام عملیات و نجات مدافعان توسط حضرت آیت الله خامنه ای-شهید چمران انجام گرفته بود و قرار بود فردا صبح نیروی اصلی عملیات كه همان تیپ ۲ زرهی ۹۲ بود حمله خود را به سوسنگرد آغاز كنند كه شب ساعت حدود ۱۲ شب فرمانده لشكر ۹۲ زرهی امیر سرتیپ غلامرضا قاسمی نو در تماس تلفنی با حضرت آیت الله خامنه ای اظهار داشت كه فرمانده نیروی زمینی ارتش تیمسار ظهیرنژاد اظهار داشته كه تیپ ۲ نباید در عملیات شركت كند وچون احتمال انهدام تیپ وجود دارد به دستور بنی صدر از شركت در این عملیات خودداری كند. با این دستور عملاً عملیات لغو می شد و سوسنگرد نیز سقوط می كرد و تمام مدافعان به شهادت می رسیدند. بلافاصله حضرت آقا در تماس تلفنی این مسأله را با حضرت امام در میان می گذارند و امام هم می فرمایند تیپ باید شركت كند و نیازی به اجازه بنی صدر نیست حضرت آقا هم فوراً نامه ای به فرماندهی لشكر۲ زرهی می نویسند كه تیپ باید در عملیات شركت كند و هركس از این دستور سرپیچی كند مسئول است.

شهید چمران با شجاعت در این عملیات مانع از نفوذ دشمن و حفظ جان بسیاری از نیروها شد

شهید چمران نیز در زیر نامه متنی را اضافه می كند:«با این مضمون كه اگر تیپ فردا عمل نكند ۵۰۰ نفر از مدافعان فردا به شهادت می رسند و اگر من زنده باشم با مسئول متخلف برخورد خواهم كرد.» از آن طرف فرماندهی متعهد لشگر ۲ هم كه علاقه خاصی به رهبر معظم انقلاب داشتند تیپ را در حالت آماده باش قرار می دهند و فردا صبح عملیات به فرماندهی شهید چمران و امیر قاسمی نو در مورخه ۲۶/۸/۵۹ آغاز می شود و با حمایت چند فروند بالگرد توپدار كبری محاصره سوسنگرد شكسته می شود.

یادی از سردار سوسنگرد

مهندس چمران برادر سردار بزرگ سوسنگرد شهید چمران در انتهای برنامه خود را رساند و ضمن سخنانی خطاب به حاضرین با اشاره به حماسه شکست حصر سوسنگرد این حرکت را یک حرکت مهم از نظر نظامی و تاکتیک جنگی دانست و گفت: عراق از دو روز قبل سوسنگرد را محاصره کرده بود و سوسنگرد در آتش می سوخت. روز 26 آبان تانک های عراقی وارد سوسنگرد شدند که یکی از این تانک ها در خود شهر شکار شد و تا چند مدت پیش اثر آن در یکی از خیابان های سوسنگرد وجود داشت.
7 مهر ماه 1359 بود که مقام معظم رهبری و شهید چمران به اهواز رفته بودند و با اجازه امام «ستاد جنگ های نامنظم» را تاسیس کردند.
دکتر مهدی چمران در ادامه به بیان خاطره آزادسازی سوسنگرد پرداخت: بعد از ساعت ها درگیری تانک های دشمن به طرف هویزه رفتند نیروهای اسلام توانستند به داخل شهر بیایند و اینگونه عراقی ها از سوسنگرد رانده شدند.
در منطقه طراح در یکی از سنگرهایی که نیروهای شهید چمران مستقر بودند زیارت وارث خوانده شد و شهید چمران با همرزمانش هم نوایی می کرد تا آنجا که دعا به اینجا رسید "فیالیتنی کنت معکم فافوز معکم" اشک از چشمانش جاری شد و نوشته ای زیبا را نوشت که به این مضمون است:
«ای سرورم، ای حسین (ع)، ما در عاشورا و کربلا نبودیم، تا در رکاب تو به شهادت برسیم یک عمر فیالتنی کنت معک گفتیم. ای کاش با تو می بودیم ولی امروز به کربلای خوزستان آمده ایم، و آرزویم این است که در کربلای خوزستان به شهادت برسم، ولیک آرزوی بزرگ تر هم دارم، تو در کربلا هنگام شهادت شهدا بر بالین همه شهدا حاضر شدی. بلا استثناء امام حسین (ع) بر بالین همه شهدا حاضر می شد، حتی آن غلام سیاهی که فکر نمی کرد امام حسین (ع) بر بالین او حاضر شود، بر گونه های او هم بوسه زد. ای حسین (ع)، تو بر کنار بدن همه شهدا یکایک حاضر شدی، آنها را بوسیدی، بوییدی، با آنها وداع کردی، آیا می شود هنگامی که من نیز به خاک شهادت می افتم میهمان تو باشم و تو دستت را به سینه من بگذاری و آتش عشق من را به خودت و به خدای خودت احساس کنی و آن آتش را احساس کنی و مرا سیراب کنی؟»
گفتنی است که برنامه با میان پرده هایی از دستاوردهای بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های  دفاع مقدس همراه بود که بر جاذبه آن برای حضار افزود.